Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se širom sveta svakog 25. novembra.

Za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembar je odabran na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981, u znak sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine.

Sestre Mirabel su bile političke aktivistkinje, koje su delovale pod imenom Las Mariposas (Leptiri) i postale vidljivi simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla, zbog čega su likvidirane, a nakon smrti su postale simbol nacionalnog i feminističkog otpora.

Od 1999. godine 25. novembar je i službeno potvrđen kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, rezolucijom 54/134 Ujedinjenih Nacija.

Ovo je inače i dan kada počinje globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, u kojoj učestvuje više od 1.700 organizacija u preko 100 država sveta.

Kampanja 16 dana aktivizma obuhvata važne međunarodne datume koji povezuju nasilje, žene i ljudska prava, i to:

 • 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama,
 • 1. decembar - Svetski dan borbe protiv AIDS-a,
 • 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetima,
 • 6. decembar - Godišnjica Montrealskog masakra,
 • 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava.

Tim povodom pisali smo o akcijama koje se u regionu sprovode povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, aktivnostima u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, organizacijama koje se svakodnevno bore protiv nasilja nad ženama, za osnaživanje žena, ravnopravnost i ostvarivanje prava žena i devojčica, kao i o načinima na koje ih možete podržati i dati svoj (neophodan) doprinos toj borbi.

Foto: Ana Batrićević/Novinarke protiv nasilja

Akcije i inicijative kroz koje širom regiona podržavamo borbu protiv nasilja nad ženama

Počev od danas pa do 10. decembra u regionu se dešavaju brojne akcije i inicijative u okviru kampanje 16 dana aktivizma. Izdvojili smo samo neke od njih.

AŽC, Narodni muzej i umetnice protiv nasilja nad ženama

U susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja prema ženama, Narodni muzej u Beogradu 24. novembra organizovao je razgovor sa Ivanom Smiljanić, umetnicom i članicom Upravnog odbora Autonomnog ženskog centra.

Ivana je kroz svoj rad i izlaganje predstavila na koje sve načine se umetnice nose sa problemom nasilja prema ženama, ali i kako taj problem utiče i oblikuje njen lični kreativni proces.

Smernice za 16 dana aktivizma koje možete primeniti u svakoj prilici

Neformalna grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama u susret međunarodnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama objavila je smernice za medije, kako bi skrenula pažnju o čemu je važno izveštavati tokom kampanje, kako se medijsko izveštavanje ne bi svelo samo na prenošenje izjava javnih ličnosti i uopštenih poruka protiv nasilja.

Ove smernice važno je primenjivati u svakoj prilici, jer kada se kroz izveštavanje uvažava dostojanstvo žrtava i čuva njihova bezbednost, kada se prenose informacije koje pomažu suzbijanju nasilja, mediji postaju važni saveznici u borbi protiv nasilja prema ženama. Ne samo tokom važnih datuma, već svaki dan u godini, saopštavaju Novinarke protiv nasilja.

Kako su prilikom medijskog izeštavanja o nasilju, pored onog što je napisano i izgovoreno, fotografije i ilustracije veoma važan element UNDP Serbia, Fond B92, Novinarke protiv nasilja i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije su ranije kreirali besplatnu bazu sa više od 140 fotografija i ilustracija sa idejom da služe kao pomoć medijima da na etički način prikažu problem nasilja i pozovu na solidarnost sa osobama koje su nasilju izložene.

Baza je dostupna na linku i ukoliko već niste, pristupite joj još danas.

Humanitarni seminar samoodbrane za žene u Nišu

Žene i devojke koje žele da nauče više o samoodbrani imaće priliku za to u nedelju, 27. novembra, od 13 sati, u sali niškog kluba Fort Jiu-Jitsu. Povod je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kotizacija je 500 dinara, a sav novac namenjen je Sigurnoj kući u Nišu.

Humanitarni seminar, nastao na ideju Isidore Baćević iz Rotarakt kluba Niš – Centar, će se sastojati iz teorijskog i praktičnog dela, a kako je zbog kapaciteta sale broj mesta ograničen, važno je da se što pre prijavite putem linka.

Akcije u više gradova Srbije

U nekoliko gradova na jugu Srbije tokom 16 dana aktivizam biće organizovane brojne akcije sa ciljem podizanja svesti o problem nasilja nad ženama, kako u javnom tako i u privatnom prostoru, skretanja pažnje na problem nasilja u porodici i osnaživanje žene da prijave nasilje.

Centar za devojke imaće ulični performans Žensko groblje u više gradova Srbije.

Tim za pomoć ženama sa iskustvom nasilja Doma zdravlja Niš organizuje akciju pod sloganom Nisi sama u ponedeljak 25. novembra od 10 do 12 sati u centralnom holu Doma zdravlja Niš. Planirani su odlomci iz predstave Ja sam emotivno biće, kao i film.

U Vranju će 25. novembra biti organizovan skup Narandžasta čajanka sa devojkama SOS kutka za devojke Vranja u sali Periodike Biblioteke Bora Stanković od 11 sati. Biće reči o seksualnom nasilju nad devojčicama i slučajevima iz ovog okruga koji su uznemirili javnost.

Konferencija Zlostavljanje nije ljubav

U Hrvatskoj je, u susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja and ženama, YSL beauty inicijativa Abuse Is Not Love organizovala konferenciju posvećenu problem nasilja and ženama i partnerskog nasilja.

YSL beauty Inicijativa, inače, od prošle godine podršku ovoj temi u Hrvatskoj daje kroz saradnju sa Zakladom Solidarna i trogodišnji plan za donacije kroz fond #spasime.

Edukacija i trening samoodbrane u Zagorju

Centar za savjetovanje, istraživanje i edukaciju, SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije u saradnji sa Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji prošlog utorka su u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok održali edukativnu radionicu za učenike i učenice na temu prevencije seksualnog uznemiravanja, kao i pokaznu radionicu samoobrane.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije više tema o kojoj se šuti, ali je tema o kojoj se treba više, češće i glasnije pričati. Potrebno je svakodnevno podizati svijest, učiti i pričati o problematici rodno uvjetovanog nasilja, počevši od preventivnih programa za djecu i mlade do specijaliziranih edukacija za stručnjake koji svakodnevno rade sa ženama žrtvama nasilja, saopštile su organizatorke ovim povodom.

Organizacije koje se svakodnevno bore za ravnopravnost, ženska prava i protiv nasilja i kako ih u tome možemo podržati

Kao i uvek kada su važne teme u pitanju, napomenemo da neki svetski ili međunarodni dan ne treba da budu jedini povod kada pružamo podršku, pokazujemo solidarnost, dižemo glas i uključujemo se u određene akcije.

Podrška treba da je konstantna, a na rešavanju problema radimo svakoga dana u godini. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja and ženama, izdvojili smo samo neke od organizacija koje svakodnevno širom regiona doprinose borbi protiv nasilja, pomažu onima koje su ga preživele i zalažu se da svaka od nas živi u boljem, ravnopravnijem i bezbednijem društvu.

Saznajte ko su, podsetite se svih dobrih stvari koje rade i podržite njihovu borbu.

Foto: Milena Anđela/Novinarke protiv nasilja

Doniraj za borbu protiv nasilja and ženama

Women’s Forum Elbasan od 1991. godine podržava žene i decu koji su preživeli porodično nasilje.

Da bi nastavili da osnažuju i podržavaju žene koje izlaze iz nasilnog odnose potrebna im je podrška zajednice. Zbog toga na platformi smile.al vode crowdfunding kampanju koju možete podržati u nekoliko klikova. Učinite to još danas i doprinesite borbi protiv nasilja nad ženama.

Upoznajte FemPlatz i podržite njihovu borbu za društvo koje će za svaku ženu i devojčicu obezbediti ravnopravnost, osnaživanje i poštovanje njenih prava

Udruženje FemPlatz se svakodnevno bavi zagovaranjem za prava žena i devojčica i rodnu ravnopravnost, sa posebnim akcentom na žene i devojčice koje su izložene višestrukoj diskriminaciji i one iz najugroženijih kategorija.

Njihov glas ste sigurno imali prilike da čujete kada god je reč o femicidu ili različitim oblicima nasilja kojima su žene svakodnevno izložene u kući, na radnom mestu, u školi, na ulici.

Priču o aktivizmu, solidarnosti i borbi FemPlatz-a za društvo koje će za svaku ženu i devojčicu obezbediti ravnopravnost, osnaživanje i poštovanje njenih prava pronađite na linku i saznajte kako tu borbu možete podržati.

Foto: Marija Erdelji

Alternativni centar za devojke

Alternativni centar za devojke od 2013. godine svakodnevno radi na unapređenju i zaštiti ženskih ljudskih prava i marginalizovanih grupa, sa posebnim fokusom i brigom za prava mladih žena i devojčica.

Najprepoznatije su po svojoj kampanji Podrži super devojčice, kroz koju, uz podršku zajednice, osnažuju devojčice u Srbiji i pomažu im u razvoju talenata.

Više o radu Alternativnog centra za devojke i na koji način im možete pomoći da kroz osnaživanje devojčica šire prostore slobode, kreativnosti i solidarnosti, saznajte na ovom i ovom linku.

Odbor za ljudska prava Vranje

Odbor za ljudska prava Vranje već 22 godine radi na zaštiti ljudskih prava najranjivijih grupa, osnažuje grupe i ženske organizacije u lokalnoj sredini za borbu protiv nasilja i svih oblika trgovine ljudima.

Od 2002. godine organizacija putem SOS telefona pruža podršku i pomoć ženama, devojkama i deci žrtvama nasilja u porodici i partnerskim odnosima, a za svoj rad su dobili i prestižnu svetsku nagradu With and For Girls (Sa i Za devojke) koju dodeljuje kolektiv 11 svetskih fondacija.

Povodom kampanje 16 dana aktivizma planiraju brojne aktivnosti, a za informacije, ali i edukativne sadržaje na temu feminizma, rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja, pratite ih na društvenim mrežama.

Upoznajte RŽF i podržite ih u nameri da osnažuju lokalne ženske organizacija

Rekonstrukcija Ženski fond je prva lokalna ženska fondacija u Srbiji. Od 2004. godine, kada je osnovana, Rekonstrukcija Ženski fond radi na povezivanju, organizovanju i pružanju podrške ženskim grupama, njihovom osnaživanju i podsticanju razmene ženskog aktivističkog, akademskog, umetničkog i pacifističkog iskustva i znanja.

Na ovom linku saznajte kako RŽF doprinosi feminističkoj borbi, a na ovom kako ih u tome možete podržati.

Mreža žena Kosova (Kosovo Women’s Network)

Osnovana godine 1996, Mreža žena Kosova je prvobitno bila neformalna mreža ženskih grupa i organizacija iz različitih regiona na Kosovu.

Od svog osnivanja do danas razvila se u mrežu koja se zalaže u ime kosovskih žena, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Predstavljajući interese svojih 190 članica, uključujući i ženske organizacije svih etničkih grupa sa celog Kosova, Mreža žena Kosova je lider među organizacijama civilnog društva na Kosovu.

U okviru mreže funkcioniše Kosovski ženski fond koji dodeljuje male grantove za ženske organizacije na Kosovu i u regionu koje, sa fokusom na one koje zastupaju ženska prava, posebno među ruralnim i /ili marginalizovanim grupama.

Sa aktivnostima, misijom i dostignućima mreže žena Kosova detaljno se možete upoznati ovde i ovde, a njihov rad možete podržati donacijom na ovom linku.

Ženski centar Užice

Ženski centar Užice je organizacija posvećena unapređenju prava i položaja žena u svim sferama života i rada sa posebnim osvrtom na ekonomsko osnaživanje i pružanje usluga ženama u situaciji porodičnog i partnerskog nasilja. Njihov rad se zasniva na feminističkim principima još od 1998. godine, kada je organizacija osnovana kao rezultat inicijative 15 žena koje su želele da zajedničkim delovanjem doprinesu aktiviranju žena u lokalnoj sredini i utiču na poboljšanje njihovog položaja.

Od 2015. godine, Ženski centar Užice pruža uslugu SOS telefona za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i jedina je takva specijalizovana usluga na teritoriji Zlatiborskog okruga. U okviru ove usluge korisnicama pružaju psihosocijalnu pomoć i podršku, pravnu pomoć, prikupljaju i obrađuju podatke u svrhu praćenja rada institucija u sferi zaštite od nasilja i javnog zagovaranja za efikasniju zaštitu. Takođe aktivno rade i sa mladima, kako bi se preveniralo rodno zasnovano nasilje, podizala svest javnosti  o fenomenu nasilja i kako bi se uticalo na osvešćivanje seoskih žena o diskriminaciji i nasilju nad ženama.

Njihov Ekonomski program ostvaruje nekoliko značajnih ciljeva: zapošljava žena iz teško zapošljivih grupa  sa posebnim akcentom na žene koje nisu konkurentne na tržištu rada i žene sa invaliditetom,  čiji potencijal nije nedovoljno prepoznat u zajednici. U okviru programa je razvijen inovativni centar za prikupljanje i reciklažu tekstila – Retex, kao odgovor na socijalne potrebe zajednice, zaštitu životne sredine i zapošljavanje žena iz teško zapošljivih i ranjivih grupa.

Jedan od načina da ih podržite je kupovinom njihovih proizvoda, dok detalje o njihovim aktivnostima i doprinosu zajednice možete pronaći ovde i ovde.

Divine Women

Organizacija Gruaja Hyjnore (Divine Women) radi na osnaživanju žena iz ugroženih kategorija na Kosovu, kroz edukaciju o njihovim pravima, ekonomsko osnaživanje i pomoć pri pronalaženju zaposlenje i sopstvenog izvora Prihoda.

Pored toga, Divine Women rade sa mladima edukujući ih o položaju žena u Kosovskom društvu i osnažujući u borbi protiv nasilja i za ravnopravnost.

Više o radu organizacije i kako je podržati saznajte ovde i ovde.

Ženska solidarnost

Ženska solidarnost je neformalni ženski kolektiv iz Beograda, za koji ste morali čuti jer su u poslednje četiri godine, kolio su aktivne uvek tu da glasno ustanu protiv svakog vida nasilja, kršenja i ugrožavanja ženskih prava i osnaživanja žena u borbi protiv patrijarhata.

Njihove akcije i rad možete pratiti na sajtu i Instragram nalogu, a donacijom ih možete održati na ovom linku.

Bonus ideje za doprinos radu feminističkih organizacija i osnaživanju žena

U regionu postoji zaista veliki broj organizacija koje rade na osnaživanju žena, borbi protiv nasilja i feminističkom obrazovanju. Izdvojili smo samo neke, a ako imate predloge koga da uključimo na listu ili detaljnije predstavimo u nekim od narednih tekstova, pišite nam već danas.

Dodatni način da podržite borbu za prava žena i rad feminističkih organizacija jeste donacija, a trenutno su aktuelne dve kampanje kojima možete pružiti podršku i to:

Ono što možete učiniti u svakom trenutku (možda je predstojeći praznični period i vreme darivanja dobar povod da se podsetimo na to) je podrška socijalnim preduzećima koja na različite načine osnažuju žene, kupovinom njihovih proizvoda. Neka od njih, koja izdvajamo ovom prilikom su sledeća:

 • Somborske šnajderke – jer kupovinom njihovih proizvoda podržavate žrtve nasilja,
 • Socijalno preduzeće Ruke – jer doprinostite ekonomskom osnaživanju bivših i sadašnjih korisnica Sigurnih kuća i žena iz najugroženijih kategorija,
 • Fierce Women / Strašne žene – jer doprinosite društvenoj odgovornosti i rodnoj ravnopravnosti,
 • Bagel Bejgl – jer pomažete žrtvama trgovine ljudima i drugih vidova eksploatacije,
 • EkoBag – jer osnažujete žene koje pripadaju teško zapošljivim kategorijama,
 • Women on the Way – jer osnažujete i doprinostite zapošljavanju žena izbeglica.

Ako imate dodatne predloge – pišite nam, rado ćemo proširiti listu.

Važno je da ne zaboravimo da borba za ravnopravnost i ona protiv nasilja traju i treba da traju u svakom trenutku. Tokom kampanja kao što je 16 dana aktivizma samo su vidljivije, uočljivije i više pod lupom javnosti.

Naši podaci o dobročinstvu govore da ove teme nisu preterano zastupljene ni popularne kada su filantropija i donacije u pitanju, o čemu smo već pisali. Do pomaka postepeno dolazi, ali svi u zajednice treba da uložimo dodatne napore kako bi podrška ta podrška bila veća, glasnija, intenzivnija i pravovremeno stizala do svih kojima je potrebna.

Zato odaberite način na koji ćete pružiti svoju podršku i dati svoj doprinos borbi protiv nasilja i pokazati solidarnost i danas, ali i svakog drugog dana tokom godine, u svakoj prilici i dok god postoji potreba za tim.

Naslovna fotografija: Ana Batrićević/Novinarke protiv nasilja