Podrška žrtvama nasilja – porodičnog, partnerskog, ali i drugih oblika nasilja još jedna je od tema koje nisu dovoljno podržane i zastupljene. 

Tako je tokom prošle godine za ovu podršku ženama i deci koji su preživeli nasilje u Srbiji izdvojeno 0,1% od ukupne donirane sume – isto koliko i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori.  

Za Severnu Makedoniju za sada nisu dostupni podaci o doniranom iznosu, ali jesu o broju akcija doniranja i oni iznose 1,5% od svih dobrotvornih akcija. Slična situacija je i sa Bosnom i Hercegovinom, u kojoj je tokom 2021. godine svega 0,7% svih akcija davanja bilo namenjeno za žrtve nasilja. 

Na Kosovu je iznos donacija za sada nepoznat, dok je tek 0,4% akcija davanja bilo usmereno za žene i decu koji su preživeli nasilje, dok za Albaniju u ovom trenutku nema podataka ni o doniranoj sumi ni u broju dobrotvornih akcija kroz koje je ova tema bila podržana.  

Naši podaci govore da je podrška borbi protiv nasilja i osnaživanje onih koji su ga preživeli oblast za koju se na Zapadnom Balkanu jako malo donira. Sa druge strane, ne može se reći da je ova tema sasvim zanemarena. Postoje organizacije koje svakodnevno pružaju podršku osobama koje su preživele nasilje, a kompanije, građani i pojedinci polako počinju da prepoznaju značaj pružanja podrške za ovu oblast i da je pružaju kroz različite akcije, kampanje, donacije i druge oblike podrške, o kojima smo pisali u današnjem pregledu vesti o davanjima. 

Pokrenuta kampanja „Ja biram podršku” 

Brendovi Pantene, Gillette Venus i Naturella u saradnji sa trgovinskim lancem Delez, kroz kampanju „Ja biram podršku“, podržaće Autonomni ženski centar u realizovanju projekta edukacije mladih o različitim vidovima nasilja nad ženama. 

Akciju su podržali i građani i građanke i to proizvoda pomenutih brendova tokom u svim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama širom Srbije, tokom juna tekuće godine.  

Od svakog kupljenog proizvoda, kompanija Procter&Gamble izdvaja po 100,00 RSD do ukupne sume od 10.000,00 EUR, a prikupljena sredstva namenjena su podršci za realizaciju projekta „Mogu da neću – Ljubav nije nasilje“, Autonomnog ženskog centra. 

Humanitarno šišanje „Skrati nasilje" 

Polovinom juna je u Beogradu, na glavnom šetalištu Kalemegdana održano humanitarno šišanje pod nazivom „Skrati nasilje". 

Ovu akciju pokrenulo je Udruženje žrtava nasilja Hajr zajedno sa frizerskim salonom Katjuša

Predsednica udruženja Hajr, Hajrija Ramadani istakla je da je akcija organizovana sa ciljem da se podigne svest kod ljudi da je nasilje sve češće i da nije sramota prijaviti nasilnika

Humanitarna izložba u Novom Sadu 

Mlada crnogorska umetnica Adrijana Vešović, poznatija kao Zombijana Bones, je 6. juna u Novom Sadu otvorila svoju osamnaestu po redu samostalnu izložbu radova. 

Izložba je deo Autonomnog festivala žena u Novom Sadu, a fokus je bio na ilustracijama koje su nastale poslednjih dve godine na temu žena. 

Radovi su stavljeni i na licitaciju, a prikupljena sredstva biće upućena SOS Ženskom centru Novi Sad i Centru Srce

Važno je podići svijest da se nasilje dešava u različitim oblicima i možda baš u vašem komšiluku. Važno je osvijestiti žrtve da prijave nasilje, ali i da ga prepoznaju jer dolazi u različitim oblicima, rekla je umetnica. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zombijana Bones (@zombijana)

Donirani kućni aparati Sigurnoj kući u Zrenjaninu 

Nastavljujući svoje humanitarne aktivnosti i u ovoj godini, Inner Wheel klub uručio je donaciju Sigurnoj kući u Zrenjaninu. Donirane su mikrotalasna rerna, hitri pekač, pegla, fen za kosu, secko i sušilica za veš, upravo ono što je korisnicama Sigurne kuće najpotrebnije za svakodnevno fukcionisanje. 

Ovo je druga donacija IW kluba Zrenjanin od kada je 2009. godine otvorena Sigurna kuća u Zrenjaninu. 

Tokom dve decenije svog postojanja Klub je realizovao niz humanitarnih akcija usmerenih ka onim članovima društva kojima je pomoć najpotrebnija. Najčešće su to obrazovne i zdravstvene ustanove i korisnici usluga socijalne zaštite. 

Humanitarna predstava „Nasilje nije rešenje” 

U Beogradu je nedavno odigrana i humanitarna predstava „Nasilje nije rešenje”, u kojoj su učestvovala deca koju podržava Centar za žrtve nasilja Dar.  

Prodajom karata prikupljeno je 35.567,00 dinara, što je upotrebljeno za kupovinu neophodnih stvari za decu koju podržava ovaj Centar. 

Donatorsko veče za žrtve ugovorenih dečijih brakova 

Centar za romske inicijative (CRI) u saradnji sa KIC-om Budo Tomović nedavno je održao donatorsko veče pod nazivom Produži moje djetinjstvo i doniraj. Prikupljeno je 7.237 evra, a sredstva su namenjena za izgradnju nacionalnog specijalizovanog servisa za žrtve dečijeg ugovorenog braka u Crnoj Gori. 

Prema rečima Fane Delije, izvršne koordinatorke CRI-ja, izgradnja skloništa će produžiti djetinjstvo djevojčicama, zaustaviti djecu da rađaju djecu i omogućiti da sva djeca uživaju jednaka prava i postanu ravnopravni građani u društvu

Somborske šnajderke uspešno organizovale modnu reviju uz podršku zajednice 

Somborske šnajderke su socijalno preduzeće koje pomaže ekonomsku integraciju žena i dece žrtava porodičnog nasilja. Nastale su za vreme vanrednog stanja početkom 2020. godine, kada su šile zaštitne maske i delile ih ugroženim građanima.  

Od tada, Somborske šnajderke žrtvama nasilja pomažu kroz direktno radno angažovanje na izradi različitih tekstilnih proizvoda. U kratkom vremenskom periodu prešle su poslovni put od izrade maski do dizajna i izrade svečanih haljina. 

Nedavno su na platformi Donacije.rs imale svoju uspešnu crowdfunding kampanju kroz koju su, uz podršku zajednice prikupile više od 490.000 dinara, koji su bili potrebni za organizaciju njihove prve modne revije. 

Revija je uspešno organizovana u maju, u Beogradu, u okviru Belgrade Fashion Week-a, a njen cilj bio je prikupljanje sredstava za obuku i ekonomsko osnaživanje 10 žena koje su preživele porodično nasilje. 

Ova akcija Somborskih šnajderki naišla je na veliku podršku, kako građana i građanki, tako i poslovnog sektora, javnih ličnosti i medija. Ako i sami želite da saznate više o radu Somborskih šnajderki i kako da ih podržite, to možete učiniti na linku. 

Podrška žrtvama nasilja nije često zastupljena tema, čak ni tema o kojoj se često govori. Ukoliko znate za neku akciju podrške, ili organizaciju koja podržava osobe koje su preživele partnersko, porodično, ili neki drugi oblik nasilja, javite nam, kako bismo o njima pisali i uticali na podizanje svesti i poboljšanje trenutne situacije.