Dobročinstva pojedinaca iz godine u godinu zauzimaju značajan udeo u ukupnim filantropskim davanjima.

Pred kraj godine želimo da vas podsetimo da svako od nas, na svoj način, može doprineti opštem dobru i da sa vama podelimo price koje će vas motivisati i inspirisati da učinite nešto dobro za svoju zajednicu.

Naši podaci pokazuju da su pojedinačna davanja u 2021 godini najdominantnija su bila u Crnoj Gori, gde su pojedinci donirali 64,1% od ukupne sume i učestvovali u 11,5% akcija za opšte dobro.

U Severnoj Makedoniji pojedinci su u ukupnim davanjima za opšte dobro učestvovali sa 10,5% i 6,2% dobrotvornih akcija dok u Albaniji ova brojka iznosi 6% od doniranog iznosa i 15,1% dobrotvornih akcija.

U Bosni i Hercegovini individualna davanja čine 4,4% od donirane sume i 7,25% akcija za opšte dobro.

Na Kosovu su pojedinci bili najaktivniji donator i učestvovali u 47,3% akcija davanja.

U Srbiji su u u ukupno zabeleženoj sumi pojedinci i pojedinke učestvovali sa 1,9% i 16,9% akcija davanja, a u Hrvatskoj sa 1,4% od svih davanja i 2,5% akcija koje smo do sada zabeležili.

Za više informacija o individualnim davanjima za opšte dobro registrujte se u našoj aplikaciji Giving Balkans, a koja dobročinstva pojedinaca su obeležila prethodni period, čitajte u nastavku teksta.

Volonterke godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

Humanitarna udruga „Fra Mladen Hrkać“ tradicionalno 5. decembra, na Međunarodni dan volontera, objavljuje imena dobitnika volonterske nagrade „Gordana Jelić“. Za volonterku 2022. godine u Hrvatskoj proglašena je Nika Željković iz Karlovca, dok je najbolja volonterka u BiH Dragica Jurčević iz Viteza.

Nika, koja je po struci pomoćna poslastičarka, je nezamenjivi deo Udruge „Jak kao Jakov“, gde je cele 2022. godine redovno volontirala u brojnim aktivnostima koje udruga organizuje.

Zbog zdravstvenih komplikacija u ranom detinjstvu, Nika od malena ima brojne poteškoće u razvoju ali ništa od toga je nije spriječilo da pokaže da se uz trud i podršku porodice i škole može postići sve što želi.

Njena pomoć i podrška u proizvodnim aktivnostima Udruge „Jak kao Jakov“ je nemjerljiva, posebice kad se uzme u obzir da u izradi suvenira i proizvoda koristi posebnu tehniku bojanja koju je kroz brojne redovite susrete sama osmislila, razvila i usavršila. Od prvog dana volontiranja te kroz cijelu 2022. godinu, neprestano pokazuje snažnu volju za učenjem i radom. Njena posebnost je u tome što je unatoč poteškoćama i ograničenjima koji ju prate kroz život, postigla izuzetan uspjeh kroz volontiranje u udruzi u kojoj je pronašla svoje mjesto na kojem u potpunosti može iskazati svoju umjetničku crtu, visoku razinu poslovne etičnosti i izuzetnu empatiju prema oboljeloj djeci i njihovim obiteljima, navodi se u obrazloženju nagrade.

Za dobitnicu nagrade „Gordana Jelić“ za 2022 godinu u Bosni i Hercegovini izabrana je Dragica Jurčević. Tokom 2022. godine, Dragica je provela 900 sati volontirajući i dajući sebe, svoje vreme, znanje i veštine u sprovođenju brojnih aktivnosti u Udruženju građana „Svjetlo” iz Viteza, kao i u lokalnoj zajednici.

Izrada čestitki i nakita za božične praznike, razne umetničke humanitarne izložbe, akcija za kupovinu mamografa za dom zdravlja u Vitezu samo su neke od aktivnosti u Kojima je Drgaica učestvovala ove godine.

Jedan telefonski poziv i riječi: “Izabrani ste, Dragice, za najboljeg volontera za 2022. godinu” na trenutak su me zanijeli. Sretna? Misao ode na cijelu ovu godinu pa na prošlih deset godina davanja, volontiranja. Na sve osmijehe, suze, osobne tragedije, težinu življenja osoba na rubu materijalne i zdravstvene egzistencije. Da, pomažemo ljudima, ali to je nešto što bi trebao svaki čovjek, svaki dječak, svaka djevojčica. Život me je naučio da se sve promijeni u sekundi i da nitko od nas ne zna što će se sutra dogoditi. Zato već sad pružite ruku svima kojima je potrebna. Takvih je svaki dan sve više, stoga koristim i ovu prigodu da pozovem sve mlade da se uključe, pruže zagrljaj, ruku i osmijeh osobama u potrebi. Ovo priznanje doživljavam kao priznanje za udrugu “Svjetlo” i kao nagradu za sav naš rad. Sretni i ispunjeni nastavljamo i dalje gaziti svojim putem, istakla je 64-godišnja Dragica Jurčević ovim povodom.

Volonter godine u Crnoj Gori

Asocijacija za demokratski prosperitet ZID organizovala je je nedavno dodelu nagrade za volontera godine.

Nagrada za volontera godine za 2022. godinu pripala je Milošu Milinkoviću iz Podgorice, koji je usrećio brojne mališane ne samo u Crnoj Gori nego i šire.

Pored toga što je učestvovao u organizaciji dva humanitarna bazara u Podgorici za liječenje djece, Miloš aktivno u saradnji sa NVO Fenix, zajedno sa članovima i volonterima organizacije Rent a party Montenegro posjećuje hemato-onkološko odjeljenje dječije bolnice KBC-a, gdje sa najmlađim pacijentima, održava radionice kako bi im boravak na odjeljenju bio prijatniji, navodi se u saopštenju povodom dodele nagrade.

Tuzlanski umetnik organizovao humanitarnu izložbu „Zbog njih“

U Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli pre nekoliko dana je otvorena četvrta samostalna izložba slika tuzlanskog umetnika Rame Tučića Ramova, pod nazivom „Zbog njih“.

Izložba je prodajnog i humanitarnog karaktera, slike koje su na prodaju možete pronaći na stranici Ramov Art, izabrati neku od slika i na taj način učestvovati u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za Kliniku za dječije bolesti.

Svi zainteresovani izložbu će moći pogledati u maloj galeriji BKC TK u Tuzli do 13. decembra 2022. godine.

Asim prodao automobile kako bi kupio paketiće za nezbrinutu decu

Asim, majstor iz Visokog koji se bavi restauracijom automobila pre nekoliko dana je pokrenuo humanitarnu akciju u okviru koje prodaje svoje automobile, a novac koji dobije za njih planira donirati domovima za nezbrinutu decu u Zenici.

On je prodao četiri automobila - Passat 93, Peugeot 404, Simca i Sirocco-a, a zahvaljujući ovoj akciji devedesetoro dece različitih uzrasta dobiće novogodišnje paketiće.

Asim je najavio i da će ih u odelu Deda Mraza lično podeliti i zahvalio se svima koji su akciju podržali.

Ženski solidarni fond

Jovana Ružičić, direktorka i osnivačica Centra za mame pokrenula je Ženski solidarni fond, sa ciljem da svakog meseca podržava žene koje se trenutno nalaze u teškim uslovima.

Ona je pozvala sve koji su u prilici da mesečnim donacijama podrže ovu akciju.

Ideja mi je da se nas nekoliko udruži i na mesečnom nivou skupi novac koji će ići ženi u krizi. Novac će biti kratkoročna donacija (3-6 meseci max) dok neko ne stane na noge, a paralelno ćemo i na druge načine pokušavati da pomognemo tome da ta osoba stane na noge, napisala je Jovana u svojoj objavi.

Za više detalja i da se uključite posetite Jovanin Instagram profil.

Humanitarni koncert za podršku Narodnoj kuhinji

Muzičar Zdravko Đuranović održao je pre nekoliko dana, u saradnji sa Međunarodnim udruženjem književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano, humanitarni koncert za Narodnu kuhinju koju vode Žene Bara.

Drago mi je što je Zdravko insistrirao da ovo bude humanitarno veče za potrebe Narodne kuhinje, a ovo inače nije prvi put da Nekazano organizuje humanitarno veče za Narodnu kuhinju

Srećan sam ako smo svojim radom večeras doprinijeli da barem jedan čovjek, žena ili dijete dobiju svoj obrok, rekao je Labud N. Lončar, član Nekazanog ovim povodom.

Svaki dres svoju priču nosi

Sead Mulić, nekadašnji rukometaš Sloboda Solane pokrenuo je akciju za nabavku dečijeg respiratora u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Do sada je prikupljeno 40.000 KM, a do krajnjeg cilja nedostaje još 10 hiljada.

Akcija traje do 31. decembra, a kako da joj doprinesete, saznajte na linku.

Različiti su načini na koje pojedinci i pojedinke mogu doprineti svojim zajednicama i pomoći onima kojima su potrebni različiti vidovi podrške – to mogu biti donacije, volontiranje, angažman na društvenim mrežama, kao i mali svakodnevni gestovi solidarnosti i ljubaznosti koje upućujemo drugima.

Ako želite da redovno pronalazite inspiraciju u našim pričama i podacima o filantropiji širom regiona, prijavite se za naš newsletter.