Crna Gora daruje 2021 | Giving Balkans

Crna Gora daruje 2021

Crna Gora daruje 2021: Izvještaj o stanju filantropije

Divider text here
Saznaj sve o filantropiji u Crnoj Gori u 2021. godini i otkrij kako su građani i kompanije podržavali opšte dobro.

12.871.935 EUR

Ukupna zabilježena donirana suma

573

Dobrotvornih akcija

20,7 EUR

Donirana suma po glavi stanovnika

U prethodnoj godini zabilježili smo donacije u vrijednosti od 12,8 miliona evra, prikupljenih kroz skoro 600 akcija doniranja. Donirana suma po glavi stanovnika iznosi 20,7 evra.
Zaviri u naše podatke o dobročinstvu i saznaj koliko, kome i za šta smo donirali u 2021. i koliko se stanje dobročinstva promijenilo u odnosu na pandemijsku 2020. godinu.

Trend davanja 2015 – 2021


U 2021. nastavljen je rast intenziteta filantropskih aktivnosti. Ovakav donatorski trend nije bio sasvim očekivan budući da je 2020. godina bila rekordna po količini doniranih sredstava. Međutim, treba uzeti u obzir da je tokom 2021. godine samo jedna donacija generisala čak 7 miliona evra, te da su ostale aktivnosti bile nešto slabijeg intenziteta nego 2020. godine.


Za koje oblasti Crna Gora daruje?


Filantropske aktivnosti su najčešće bile usmjerene ka zdravstvu, a polovina ovih donacija ka zdravstvenim institucijama – bolnicama i domovima zdravlja. Pored zdravstva, kao i prethodnih godina, pomoć je najčešće pružana marginalizovanim grupama, siromašnima i u svrhe obrazovanja.

Podaci iz prethodnih godina


Ko su donatori u Crnoj Gori?


Masovna davanja građana su činila nešto manje od polovine svih donacija. Ova davanja su u najvećem broju slučajeva bila usmjerena na pomoć pojedincima i porodicama. Poslovni sektor je bio drugi najaktivniji tip donatora, a pomoć je najčešće usmjeravao ka javnim institucijama, posebno zdravstvu.

Podaci iz prethodnih godina


Kome Crna Gora daruje?


Za razliku od pandemijske 2020. godine, kada je pomoć za savladavanje pandemije uglavnom pružana preko institucija vlasti, u 2021. godini najveća je pomoć bila usmjerena ka javnim institucijama zdravstva i obrazovanja.

Podaci iz prethodnih godina


Šampioni filantropije – akcije doniranja koje su obilježile godinu iza nas

  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
A ko su svijetli primjeri dobročinstva i kako su se organizovali, saznaj iz prve ruke u video snimcima koje imamo pripremljene za ovu priliku.
Ovo su samo neki od ključnih nalaza godišnjeg izvještaja „Crna Gora daruje“. Ukoliko želiš da saznaš više o stanju filantropije, preuzmi cijeli izvještaj na linku ispod.
Želiš li biti u toku sa najnovijim vijestima i istraživanjima o filantropiji? Vrijeme je da se prijaviš za naš nedeljni njuzleter.
DA, GDJE SE MOGU PRIJAVITI?
Istraživanje Crna Gora daruje 2021: Godišnji izvještaj o stanju filantropije dio je šire inicijative za promovisanje i stimulisanje filantropije u regionu koju sprovodi Catalyst Balkans. Osnovno istraživanje i ovu publikaciju kreirala je Fondacija Catalyst (Catalyst Balkans), uz velikodušnu podršku Fondacije Čarls Stjuart Mot i Fonda braće Rokfeler. Mišljenja iznijeta u ovoj publikaciji ne odslikavaju nužno mišljenja Fondacije Čarls Stjuart Mot, Fonda braće Rokfeler ili njihovih partnera.