Hrvatska Daruje 2021 | Giving Balkans

Hrvatska Daruje 2021

Hrvatska daruje 2021: Izvješće o stanju filantropije

Divider text here
Saznaj sve o filantropiji u Hrvatskoj u 2021. godini i otkrij kako su građani i kompanije podržavali opšte dobro.

39.022.171 EUR

Ukupan iznos donacija

2.893

Broj instanci donatorskih aktivnosti

10,0 EUR

Iznos donacije po stanovniku

U prethodnoj godini zabilježili smo donacije u vrijednosti od 39 milijuna eura, prikupljenih kroz skoro 3000 akcija doniranja. Donirana suma po glavi stanovnika iznosi 10,0 eura.
Zaviri u naše podatke o dobročinstvu i saznaj koliko, kome i za što smo donirali u 2021. i koliko se stanje dobročinstva promijenilo u odnosu na pandemijsku, 2020. godinu.


Zabilježen iznos donacija 2015 –  2021

U 2021. nastavljen je, kao i prethodne godine, viši intenzitet filantropskih aktivnosti. Ovakav je donatorski trend bio očekivan budući da je 2021. godina započela iskazom hitnih potreba građana za stambenim i humanitarnim zbrinjavanjem, kao i infrastrukturnih potreba lokalnih zajednica pogođenih potresom.


Za koje oblasti Hrvatska daruje?

Do izbijanja pandemije COVID-19, najčešće podupirana područja u Hrvatskoj obuhvaćala su pomoć marginaliziranim skupinama i ublažavanje siromaštva, zdravstvenu skrb i obrazovanje. U 2020. godini ublažavanje posljedica pandemije bilo je najčešća svrha doniranja, dok je u 2021. godini najveći donatorski fokus stavljen na saniranje posljedica potresa u Zagrebu, a naročito u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Podaci iz prethodnih godina (2015 - 2021)


Tko su donatori u Hrvatskoj?


Građani su ponovno bili najaktivniji donatori putem masovnih filantropskih akcija. Time je iznova pokazana zavidna razina solidarnosti i spremnosti na pomaganje kao odgovor na egzistencijalne potrebe sugrađana. Poslovni, neprofitni sektor i zaklade veću su pažnju posvetili razvoju ljudskog kapitala i ekonomskom razvoju.

Podaci iz prethodnih godina (2015 - 2021)


Primatelji donacija

Neprofitne organizacije su tradicionalno najveći primatelj donacija. Njih uglavnom čine domaće organizacije i udruge aktivne u lokalnim zajednicama iz različitih dijelova Hrvatske. Potom sljede pojedinci/ obitelji kao direktni primatelji tj. ujedno i korisnici donacija.

Podaci iz prethodnih godina (2015 - 2021)


Šampioni filantropije – akcije doniranja koje su obilježile godinu iza nas

  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
Više o dobrotvornim akcijama i primjerima doniranja saznaj u našem godišnjem izvještaju, a kako dobročinstvo u Hrvatskoj i neke od filantropskih akcija koje su obilježile 2021. godinu vide oni koji su ih provodili ili u njima sudjelovali, pogledajte u videima koje smo pripremili za ovu priliku.
Saznaj sve o filantropiji i donacijama u Hrvatskoj u 2021.
Želiš li biti u tijeku sa najnovijim vijestima i istraživanjima o filantropiji? Vrijeme je da se prijaviš za naš tjedni njuzleter.
DA, GDJE SE MOGU PRIJAVITI?
Istraživanje Hrvatska daruje 2020. – Izvješće o stanju filantropije dio je šire inicijative kojoj je cilj promicanje i poticanje filantropije u regiji, a provodi ga zaklada Catalyst. Konkretno istraživanje i ovu publikaciju provela je i pripremila zaklada Catalyst (Catalyst Balkans) uz velikodušnu potporu Zaklade C. S. Mott i Zaklade braće Rockefeller. Mišljenja iznesena u ovoj publikaciji ne odražavaju nužno stajališta Zaklade C. S. Mott, Zaklade braće Rockefeller ili njihovih partnera.