Pojedinci, ali i građani kroz masovne akcije, svakodnevno svojim malim i velikim dobročinstvima doprinose razvoju svojih zajednica i filantropiji na Zapadnom Bakanu.  

U 2021. godini u Crnoj Gori najveći udeo u doniranoj sumi bila su upravo davanja pojedinaca i to zahvaljujući jednoj donaciji, u iznosu od 7 miliona EUR, koju je uputila porodica Ubović za izgradnju nove škole u Podgorici.   

Sa druge strane, masovna davanja građana činila su nešto manje od polovine svih donacija.   

U Srbiji su masovna davanja građana bila najdominantniji izvor podrške, dok su pojedinci treći najveći donator, odmah iza poslovnog sektora.  

Građani su bili najaktivniji donator i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini Kosovu dok su u Severnoj Makedoniji na drugom mestu, i kada je u pitanju donirana suma i broj dobrotvornih akcija. Udeo pojedinaca u davanjima za opšte dobro takođe je značajan. 

Za više informacija o individualnim, masovnim, kao i svim ostalim tipovima davanja za opšte dobro registrujte se u našoj aplikaciji Giving Balkans, a koja dobročinstva pojedinaca i akcije građana su obeležile početak januara, čitajte u nastavku teksta.  

Neke od njih i sami možete podržati, a sigurni smo da ćete, ako ništa drugo, dobiti motivaciju da i sami učinite nešto dobro za svoju zajednicu. 

Obezbedili novi dom porodici iz Podujeva 

Ganimete Salihu i njen suprug Jeton Salihu uručili su ključeve novog doma porodici u Podujvu koja će po njihovom zahtevu ostati anonimna.  

Nije prvi put da ovaj par pomaže u izgradnji nove kuće za porodice u nevolji. Kažu da su i više nego srećni što su mogli da doprinesu novom domu za majku sa decom koja je živela u teškim uslovima

Za samo tri dana prikupili novac za lečenje bolesne sugrađanke 

Grupa ljudi iz Uroševca se ujedinila kako bi skupila sredstva za lečenje bolesne sugrađanke, Rinese Kamberi u Turskoj.  

Zahvaljujući ovoj akciji prikupljeno je 137.384 evra za samo tri dana. Ukupni troškovi lečenja za Rinesu iznose 110.000 evra, tako da će ostatak novca, odnosno preostalih 27.384 evra biti donirano za druge osobe koje prikupljaju novac za lečenje. 

Pored građana, u akciji su učestvovali i brojni preduzetnici, MSP i ugostiteljski objekti. 

Devojčica iz Sanskog Mosta donirala kosu deci oboleloj od raka 

Devojčica Lamija, nakon što je na društvenim mrežama videla poziv za donacije kose za decu obolelu od raka, odlučila je da donira kosu koju je godinama negovala. 

Uz podršku porodice, i sa željom da inspiriše i druge da urade isto, ona je svoju kosu donirala udruženju Srce za djecu oboljelu od raka

Članice viber grupe Mame za mame poslale više od 4.000 paketa pomoći 

Mame iz Užica Jovana Zlatić Tucić i Ivana Zekavica formirale su krajem septembra viber grupu Mame za mame koja sada zahvaljući humanim ženama ima oko 220 članica iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Osim viber grupe, nedavno su pokrenule i Instagram stranicu mamezamame_, sa željom da pomognu samohranim majkama, trudnicama, porodiljama i porodicama u nevolji. 

Od osnivanja do danas smo poslali više od 4.000 paketa u Srbiji i Bosni i Hercegovini, na dnevnom nivou pošaljemo više od 150 paketa, kaže Ivana, jedna od osnivačica. 

Planiraju uskoro da se registruju i kao udruženje, a svi koji žele da im se pridruže u humanoj misiji, mogu ih kontaktirati putem mejla mamezamame2022@gmail.com ili na instragramu mamezamame_

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mame za mame (@mamezamame_)

Tone hrane za splitske beskućnike 

Humanitarna akcija Tone hrane za splitske beskućnike, u organizaciji četvorice splitskih sportskih novinara uspešno je završena predajom rekordne donacije udruzi MoSt, koja brine o splitskim beskućnicima i socijalnoj samoposluzi. 

Nadamo se da će nas iz udruge MoSt, za par dana izvijestiti kako je vrijednost donacije premašila 200 tisuća kuna, odnosno preko 27 tisuća eura – objavljeno je ovim povodom.  

Uručenju donacije pristustvovali su i brojni sportisti i predstavnici klubova koji su aktivno učestvovali u akciji, među njima Lovre Kalinić, koji je godinama unayad najveći pojedinačni donator. 

Penzioner iz Istre treći put donirao ušteđevinu za podršku zdravstvenom sistemu 

Milan Grozić, penzioner i dobrotvor iz Istre nedavno je, i to treći put, donirao svoju ušteđevinu medicinskim ustanovama.  

On je nabavio opremu u vrednosti od 101.000 kuna (13.400 evra) za ambulantu obiteljske medicine Istarskih domova zdravlja u Lupoglavu.  

Tina Zavidić, lekarka u ambulanti, izjavila je za Glas Istre da su zahvaljujući donaciji kao mala ambulanta s tisuću pacijenata postali jedna od najopremljenijih malih ambulanti na širem području, možda čak i u Hrvatskoj, s obzirom na to da im je Milan Grozić lani već donirao novi ultrazvučni aparat.  

Grozić jer i ranije donirao za podršku zdravstvenom sistemu, i to 500.000 kuna svoje ušteđevine, od čega 200.000 kuna Istarskim domovima zdravlja i 300.000 kuna Thalassotherapiji Opatija. 

Dobrotvorna akcija za 150 socijalno ugroženih porodica iz Nikšića 

Jedna akcija koju i sami možete podržati pokrenuta je u Nikšiću. 

Fondacija Volonteri Crne Gore pokrenula je nedavno akciju prikupljanja hrane i garderobe za 150 socijalno ugroženih porodica iz Nikšića. 

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da podrže akciju na način što će donirati hranu i garderobu,  ili uplatiti sredstva na žiro račun Fondacije: 520-9194-41 sa naznakom – Donacija za dobrotvornu akciju VCG. Takođe, građani mogu donirati sredstva bez odlaska u banku pomoću sljedećeg linka, izjavila je Marina Došen iz Fondacije Volonteri Crne Gore. 

Platili sve dugove meštana u lokalnoj prodavnici 

Dva Albanca iz dijaspore u SAD učinila su veoma human gest. Alfred Pergjoni i Admir Lufi su platili sve dugove u lokalnoj prodavnici, koje su imali meštani sela Luf u Puki.  

U selu inaće živi između 40 i 50 porodica. U uključenju za tv emisiju ABC e Mëngjesit ispričali su i su kako su doneli ovu odluku ne unapred znajući iznos koji će biti potreban da pokriju sav dug. 

Anonimni donator obezbedio lečenje dvogodišnje devojčice 

Dvogodišnja Mesila nije mogla da hoda zbog zdravstvenih problema. Njena situacija se iz dana u dan pogoršavala i bila joj je potrebna hitna intervencija. Operacija je koštala 15.000 evra, a njena porodica nije mogla da obezbedi taj iznos.  

Nakon što su stigli do fondacije Different Weekend, objavljen je poziv za donacije. Posle svega nekoliko dana, donator iz Albanije, koji živi u Nemačkoj, preuzeo je na sebe da pokrije sve troškove Mesilinog lečenja, donirajući ukupan iznos od 15.000 evra, želeći pri tome da ostane anoniman 

Za samo 48 sati prikupljeno 140.000 evra 

Jasmini je dijagnostikovana akutna leukemija i njen život je bio ugrožen, zbog čega joj je bila potrebna hitna intervencija u inostranstvu.  

Lečenje je koštalo 140.000 evra, koje njena porodica nije mogla da obezbedi. Za pomoć su se obratili Firdeus fondaciji, nakon što je objavljen poziv za donacije celokupan iznos je, zahvaljujući podršci više različitih donatora, prikupljen za samo 48 sati. 

U akciji Svaki dres svoju priču nosi prikupljeno više od 51 hiljade KM 

Kampanju Svaki dres svoju priču nosi, uz pomoć i podršku Fondacije tuzlanske zajednice, pokrenuo je tuzlanski filantrop Sead Mulić, koji je aukcijskom online prodajom više od stotinu sportskih dresova domaćih, regionalnih i svjetskih sportista animirao više od stotinu pojedinaca i preduzeća koji su donacijama prikupili novac kojim će biti nabavljena vredna oprema za lečenje dece. 

Uspjeli smo! Zahvaljujući filantropima i društveno odgovornim preduzećima širom Bosne i Hercegovine i bh. dijaspore tokom dvoipomjesečne kampanje skupljeno je više od 51.244,52 KM za nabavku savremenog aparata za mehaničku ventilaciju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, kažu iz Fondacije tuzlanske zajednice ovim povodom. Veliku zahvalnost dugujemo prvenstveno Seadu Muliću, koji je poklonio ličnu kolekciju dresova skupljanih godinama, kao i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnom okončanju ove kampanje, dodali su. 

Ukoliko znate za dobročinitelje i dobročiniteljke koji su posebno obeležili godinu za nama u Srbiji, nominujte ih za VIRTUS nagradu za filantropiju koju dodeljuje Trag fondacija. Konkurs je otvoren do 14. februara, a možete nominovati pojedince, pojedinke, kompanije i MSP za koje smatrate da su dali poseban doprinos svojim zajednicama u godini za nama.