Bosna i Hercegovina Daruje 2021 | Giving Balkans

Bosna i Hercegovina Daruje 2021

Bosna i Hercegovina Daruje 2021: Izvještaj o stanju filantropije 

Divider text here
Saznaj sve o filantropiji u Bosni i Hercegovini tokom 2021. godine i otkrij kako su građani, organizacije i kompanije podržali opšte dobro

17.085.341 EUR

Zabilježena donirana suma

2.744

Dobrotvornih akcija

5,2 EUR

Donirana suma po glavi stanovnika

Pogledaj naše podatke o filantropiji i saznaj koliko, kome i za koju svrhu je donirano u prethodnoj godini i koliko se nivo filantropije promijenio u poređenju sa 2020. godinom.

Zabilježena suma dobrotvornih davanja 2015 – 2021

U 2021. godini, ukupno je zabilježeno oko 17 miliona eura donacija, prikupljeno kroz 2.744 akcije doniranja. Ove brojke predstavljaju blagi pad u odnosu na 2020. godinu ali je osim te godine, ukupna donirana suma na najvišem nivou od kada Catalyst Balkans bilježi stanje.


Za koje oblasti Bosna i Hercegovina daruje?


Najveći broj akcija doniranja bio je posvjećen podršci marginalizovanim grupama, zatim zdravstvu, smanjenju siromaštva, sezonskim davanjima, sportu i obrazovanju. Štaviše, evidencija donirane sume dodatno pokazuje da su značajna sredstva donirana i za ekonomski razvoj, prirodne i ljudske katastrofe.

Podaci iz prethodnih godina


Ko su donatori u Bosni i Hercegovini?


Najveći broj akcija doniranja organizovan je kroz kampanje u kojima su građani masovno učestvovali, dok je najveću zabilježenu doniranu sumu izdvojio poslovni sektor. Posljednjih godina privatne fondacije sve češće figuriraju kao značajni donatori, a značajne sume generišu i kampanje u kojima zajednički nastupaju donatori iz više sektora.

Podaci iz prethodnih godina


Kome Bosna i Hercegovina daruje?


Davanja su najčešće bila usmjerena kroz rad neprofitnih organizacija, potom direktno ka pojedincima i porodicama. U odnosu na 2020. godinu, zabilježen je rast udela neprofitnih organizacija u ukupnom broju akcija, dok je učestalost podrške putem javnih ustanova smanjena.

Podaci iz prethodnih godina


Šampioni filantropije – akcije davanja koje su obeležile godinu iza nas

  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
  • Image description
Ovo su samo neki od ključnih nalaza godišnjeg izvještaja „Bosna i Hercegoviina daruje“. Ukoliko želiš da saznaš više o stanju filantropije, preuzmi cijeli izvještaj na linku ispod.

U videima pogledaj uspješne primjere solidarnosti i davanja za opće dobro tokom 2021. godine.
Jedna od najvažnijih kampanja pokrenutih u 2021. jeste „Niko gladan, niko sam“ za oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a i kreiranje lanca sigurnog doniranja hrane javnim kuhinjama.
Pročitajte cijeli izvještaj kako biste dobili detaljne podatke o filantropiji u BiH u godini za nama.
Želiš da budeš u toku sa najnovijim vestima i istraživanjima o filantropiji? Vrijeme je da se prijaviš za naš sedmični njuzleter.
DA, GDE MOGU DA SE PRIJAVIM?
Istraživanje Bosna i Hercegovina daruje 2021: Godišnji izvještaj o stanju filantropije dio je šire inicijative promicanja i poticanja filantropije u regiji koju provodi Fondacija Catalyst Balkans. Predmetno istraživanje i ovu publikaciju osmislila je Fondacija Catalyst Balkans uz velikodušnu podršku Fondacije C. S. Mott (C.S. Mott Foundation) i Fonda braće Rockefeller (Rockefeller Brothers Fund). Mišljenja izražena u ovoj publikaciji ne odražavaju nužno mišljenja Fondacije C. S. Mott i Fonda braće Rockefeller ili njihovih partnera.