U 2021. godini u Crnoj Gori je zabilježeno 573 instanci doniranja, odnosno 12,8 miliona evra donirane vrijednosti.

Ova zabilježena donirana suma prevazišla čak i rekordnu sumu iz 2020. godine. Ipak, važno je napomenuti da nešto više od polovine donirane sume čini jedna donacija vrijedna 7.000.000 evra, što nije tipična okolnost.

Ukoliko ovu donaciju tretiramo kao izuzetak, suma od 5.800.000 evra prati trend postepenog rasta donirane sume tokom godina.

Ko su donatori u Crnoj Gori?

Masovna davanja građana su u 2021. godini činila nešto manje od polovine svih dobrotvornih akcija.

Kada govorimo o doniranoj sumi, najveći udio su imali pojedinci, čije je učešće u doniranoj sumi iznosilo 64%. Međutim, za gotovo cijelu sumu je zaslužna jedna akcija - donacija porodice Ubović u vrijednosti od 7.000.000 EUR.

Poslovni sektor je bio drugi najaktivniji tip donatora po učestalosti davanja, kao i po doniranoj sumi.

Sve o filantropiji i davanjima u Crnoj Gori u 2021. godini saznaj u našem izvještaju Crna Gora daruje 2021, a u nastavku teksta otkrij ko su bili najveći donatori i koje su dobrotvorne akcije obilježile godinu za nama.

Donacija porodice Ubović vrijedna 7.000.000 EUR

Obrazovanje je tema za koju je u Crnoj Gori prikupljeno čak dvije trećine zabilježene donirane sume, međutim,  98% ovog iznosa čini jedna donacija vrijedna 7.000.000 EUR.

U pitanju je donacija porodice Ubović donacija vrijedna 7.000.000 EUR. Porodica Ubović je u znak sjećanja na preminulu Novku Ubović - majku, babu i istaknutog prosvjetnog radnika, poželjela da donira novac za gradnju nove škole u Podgorici.

Kapacitet škole u Tološima je 1.200 učenika sa 15 matičnih učionica, pet predmetnih učionica, dvije učionice za informatiku, pet specijalizovanih učionica sa pripadajućim kabinetima, fiskulturnom salom i otvorenim sportskim terenima.

„Velika ljubav za male heroje“

Primjer strateške podrške je akcija Jane i IDEE „Velika ljubav za male heroje“, koja je trajala od 2. avgusta do 26. decembra 2021. godine. Ova akcija je uključila građane, tako što im je omogućila da kupovinom bilo kog Jana proizvoda u IDEA marketima u ovom periodu, učestvuju u prikupljanju sredstava za Centar za neonatologiju Instituta za bolesti djece u Podgorici.

Crnogorski Telekom strateški podržao obrazovanje

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Crnogorski Telekom je donirao neophodnu opremu za ostvarivanje brze internet veze za 100 škola u ruralnim područjima Crne Gore. Osim toga, u skladu sa sklopljenim ugovorom iz 2020. godine, Crnogorski Telekom je i 2021. godine donirao 143.000 evra Univerzitetu Crne Gore.

Šahista i filantrop iz dijaspore donirao porodicama u Cetinju

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Amerike (San Francisko), član Američke Federacije Šahista i dobitnik ISKRA nagrade za individualni doprinos 2018. godine – Blažo Sredanović – donirao je 100.000 evra Gradu Cetinje sa namjerom da se novac dalje distribuira u humanitarne svrhe djeci iz 20 porodica kojima je pomoć potrebna.

Podijelimo jer zajedno možemo više

Udruženje Roditelji je i 2021. godine organizovalo kampanju Podijelimo jer zajedno možemo više kojom je pružena podrška roditeljima u pripremanju djece za novu školsku godinu. Osim toga, djeca korisnici ove podrške učestvuju u programu Podrška pri učenju i Učionica družionica putem kojih primaju pomoć pri savladavanju školskih obaveza i integraciji u školski sistem.

„Devet dobrih žena“ organizovalo pomoć nakon zemljotresa u Hrvatskoj

U znak podrške građanima Hrvatske pogođenim zemljotresom, neformalna grupa građanki „Devet dobrih žena“ je organizovala akciju u Podgorici pod nazivom Djeca za djecu. Ovom akcijom je prikupljeno oko 8.000 neophodnih stavki u vidu knjiga i igračaka koja su namijenjena djeci u gradovima Sisak, Glina i Petrinja. U akciji su učestvovali đaci iz volonterskih klubova i poznati pjevač Sergej Ćetković.

Đaci pomogli akciju Crvenog krsta za pribavljanje hrane ugroženim porodicama

Đaci osnovne škole „Dašo Pavičić“ (Herceg Novi) su tokom manifestacije Dani Crvenog krsta učestvovali u akciji Vaše malo nekome puno kojom su prikupljene osnovne životne namirnice ugroženim porodicama u Herceg Novom. Zahvaljujući ovoj akciji, hrana i sredstva za higijenu su isporučena na adresu 150 porodica i pojedinaca kojima je pomoć bila potrebna.

Ukoliko želiš da saznaš više o stanju filantropije i primjerima dobročinstva, preuzmi cijeli izvještaj Crna Gora daruje 2021 na linku.