Pojedinci, ali i građani kroz masovne akcije, svakodnevno svojim malim i velikim dobročinstvima doprinose razvoju svojih zajednica i filantropiji na Zapadnom Bakanu. 

U 2021. godini u Crnoj Gori najveći udeo u doniranoj sumi bila su upravo davanja pojedinaca i to zahvaljujući jednoj donaciji, u iznosu od 7 miliona EUR, koju je uputila porodica Ubović za izgradnju nove škole u Podgorici.  

Sa druge strane, masovna davanja građana činila su nešto manje od polovine svih donacija.  

U Srbiji su masovna davanja građana bila najdominantniji izvor podrške, dok su pojedinci treći najveći donator, odmah iza poslovnog sektora. 

Građani su bili najaktivniji donator i u Hrvatskoj, dok su u Severnoj Makedoniji na drugom mestu, i kada je u pitanju donirana suma i broj dobrotvornih akcija. Davanja pojedinaca i u ove dve zemlje čine značajan udeo u donacijama u godini za nama. 

Dok čekate da objavimo rezultate istraživanja i otkrijemo kakva je situacija u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu, donosimo vam 10 priča o dobročinstvu pojedinaca i akcijama građana koji su se udružili u dobročinstvu širom regiona. 

Neke od ovih akcija i sami možete podržati i na taj način doprineti opštem dobru u svojim zajednicama. 

Devojčica donirala kosu za podršku mališanima obolelim od raka 

Desetogodišnja Nejra iz BiH primer je da za dobročinstvo ne postoje starosne granice. Ova devojčica je nedavno učestvovala u akciji „Moja kosa, tvoja kosa“ i donirala je svoju kosu koja će biti upotrebljena za izradu perika za decu obolelu od raka, koja su izgubila kosu prilikom lečenja. 

Ovo je inače drugi put da Nejra učestvuje u ovoj akciji i pokazuje humanost i solidarnost sa svojim vršnjacima na ovaj način. 

Dobročiniteljka iz Severne Makedonije svakodnevno pomaže najugroženijim sugrađanima 

Socijalna radnica iz Severne Makedonije svakodnevno, uz podršku zajednice dobročinitelja i dobročiniteljki pomaže sugrađanima i sugrađankama u nevolji.  

Sve je počelo pre nešto više od dve godine, kada je na svom Facebook profilu inicirala izgradnju kuće za porodicu u teškoj ekonomskoj situaciji iz sela Čučer Sandevo. 

Majka i ćerka sa smetnjama u razvoju, kojima je pomoć bila namenjena, od nedavno umesto u kući bez sprata i sa trošnim krovom, u kojoj nikada nije bilo frižidera, televizora, odvoda i toaleta, odnedavno žive u novom, nameštenom domu, koji su izgradili volonteri, uz pomoć onih koji su donirali građevinski materijal ili pokućstvo. 

Mlada socijalna radnica Monika, ističe za Radio Slobodna Evropa, da veruje da uspehu njenih akcija najviše doprinosi transparentnost, kao i da se posebno raduje kada deca ili mladi iz porodica kojima je pomogla, traže način da se uključe i pomognu nekom drugom. 

Ona navodi primer devojka iz jednoroditeljske porodice koja je trebalo da upiše fakultet, ali nije imala nikakva finansijska sredstva.  Apelom na društvenim mrežama Monika ju je povezala sa donatorkom iz Nemačke, koja je školovanje plaćala čitavu godinu i pokrila i troškove knjiga i odeće i slično. Nakon toga, ista devojka je pokrenula sopstvenu inicijativu za jednoroditeljsku porodicu sa bolesnim ocem, za prikupljanje drva i hrane. Akcija je uspela i prikupljeno je oko 1.500 evra. 

Monika najavljuje i novu akciju - ona će preko svog udruženja LINK i ove godine organizovati akciju za podelu novogodišnjih paketića za decu u porodicama u socijalnom riziku. 

 

Gradonačelnik Krive Palanke donirao godišnju platu za izgradnju dečijeg igrališta 

Još jedna priča o individualnom dobročinstvu dolazi iz Severne Makedonije. 

Gradonačelnik opštine Kriva Palanka, povodom godinu dana od stupanja na dužnost, donirao je nedavno svoju celu godišnju platu za izgradnju dečijeg igrališta u naselju Manevci. 

Kako je naveo, ovo je njegov doprinos najmlađih žitelja ovog naselja, a želja mu je da Krivu Palanku učini dobrim mestom za život svih generacija. 

Svaki dres svoju priču nosi 

Priča o akciji koju je pokrenuo pojedinac, a koju mogu podržati svi koji su u mogućnosti dolazi iz BiH. 

Sead Mulić, nekadašnji rukometaš Sloboda Solane pokrenuo je akciju za nabavku dečijeg respiratora u Klinici za ečije bolesti UKC-a Tuzla. 

Akcija Svaki dres svoju priču nosi je aukcija dresova koje je Mulić skupljao godinama. Cilj je skupiti neophodnih 50.000 KM. Jedan od onih koji je podržao akciju je aktuelni trener bh. prvaka Igokee, Dragan Bajić. 

Osim ućešćem u aukciji dresova na stranici Svaki dres svoju priču nosi ovu akciju za nabavku pedijatrijskog aparata za mehaničku ventilaciju možete podržati i novčanom donacijom u bilo kom iznosu na linku

Učenice srednje ekonomske škole i građani podržali udruženje Suncokret 

Učenice Srednje ekonomske škole iz Doboja, koje se školuju za zanimanje frizerke, povodom jubileja ove škole bile su deo akcije Frizura za slatkiš, koja je organizovana sa ciljem podrške udruženju Suncokret

Građani i građanke koji su želeli mogli su ovom prilikom dobiti šišanje ili feniranje, u zamenu za novčanu donaciju ili slatkiše, a prikupljena sredstva namenjena su deci kojoj udruženje Suncokret pruža podršku.  

Učenici Mlekarske škole organizovali akciju za lečenje malog sugrađanina 

Povodom obeležavanja Dana škole, đački parlament Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“, organizovao je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Mihajla Stamenkova, dečaka koji boluje od Dišenove mišićne distrofije. 

Đaci su prodavali slatkiše i proizvode koje su obezbedili donatori a građani su donirali novac. 

Iz đačkog parlamenta podsećaju da su za malog Mihajla već organizovali slične akcije, a najavljuju i nove humanitarne aktivnosti. 

Ukoliko i sami želite da podržite ovog dečaka, to možete učiniti putem sajta Fondacije Budi human. 

Lučka biciklijada za podršku obolelima od cerebralne paralize 

Na platou pred Osnovnom školom Lučac nedavno je održana Lučka biciklijada. 

U pitanju je o humanitarna trka malih biciklista i biciklistkinja, kojom su osiguravana donacijska sredstva za unapred dogovorenu svrhu. Ove godine sredstva su prikupljana za udrugu obolelih od celebralne paralize - Udrugu Srce. 

Pred školom se okupilo 60 malih biciklista takmičarki i takmičara, 20-ak članova Volonterskog kluba Lučac, aposlenii i volonteri Volonterskog centra Split i predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Split, koji su brinuli o sigurnosti učesnika. 

Antonija Matković Puljek, voditeljica programa Regionalnog volonterskog centra Split rekla je da je 4. Lučka biciklijada organizovana iz više razloga. Pored promocije zdravog načina života, Puljek je navela i filantropiju koja se razvija kod dece. 

Jako smo ponosni što je Lučka biciklijada već četvrtu godinu organizirana. Od početne ideje izrodila dva projekta. Lučka biciklijada živi i dalje, čak i kada nemamo financijsku podršku. Nastojimo organizirati ovaj događaj iz nekoliko razloga - osim što promoviramo zdrav način života, bavljenje biciklizmom i bicikliranje kod djece potičemo filantropiju kod djece bavljenjem humanitarnim radom. Sve što se donira prilikom biciklijade, ide u hamanitarne svrhe. Svake godine je odabrana jedna organizacija kojoj se novac donira, a ovu godinu je udruga osoba s cerebralnom paralizom - Udruga Srce, istakla je ona. 

Predškolci prikupljali novac za podršku bolesnoj sugrađanki 

Vrtić Poletarac iz Srebrenice dobio je priznanje Predškolska ustanova - prijatelji pravilne ishrane

Tim povodom je starija vrtićka grupa, predvođena vaspitačima i vaspitačicama, promovisala zdravi sendvič po receptu koji su napravili. 

Mališani su ovu promociju iskoristili i za postavljanje kutije za doniranje novca za lečenje Tijane Radović iz Bratunca, koja boluje od akutne limfoblastne leukemije. 

Meč stoleća za podršku sugrađanki 

Akcija podrške za lečenje organizovana je nedavno i u Sremskoj Mitrovici. U organizaciji portala Laćaračke vesti i Udruženja građana Laćaračko brdo, krajem oktobra održan je šahovski Meč stoleća za šampiona Laćaračkog brda 2022. godine između Milutina Bosančića i Ratka Duraća. 

Organizatori su upriličili za goste i posmatrače ovog duela omogućili da kupe piće, pasulj ili neku poslasticu. Sav novac od akcije namenjen je za podršku mitrovčanki Nataši Nedić, koja boluje od karcinoma i čiji mesečni troškovi lečenja iznose više od 1.000 EUR. 

Akcijom je prikupljeno 105.000 dinara, koji su uručeni porodici Nedić. 

Novi izgled fasade i bezbedonosne kamere za vrtić 

Poznata dijetetičarka iz Tirane, Blerina Bombaj, zajedno sa suprugom Edijem, izvršila je krečenje i malterisanje zidova vrtića u selu Domaj. Kako su zidovi zgrade oštećeni od vlage, finansirali su rešavanje ovog problema, a zatim i farbanje zidova i ukrašavannje zabavnim likovima i figurama za decu. Nakon toga par je finansirao postavljanje sigurnosnih kamera po celom vrtiću. 

Priče o dobročinstvu su svuda oko nas. Ako primetite neku koja nam je promakla, javite nam – rado širimo dobre vesti. 

Ako znate za pojedinca, pojedinku, organizaciju, MSP ili kompaniju, koji su se u proteklih 12 meseci posebno istakli po dobročinstvu u Crnoj Gori, ne zaboravite da ih nominujete za Nagradu za filantropiju ISKRA