Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave festohet në mbarë botën çdo 25 nëntor.

25 Nëntori u zgjodh si Dita Ndërkombëtare Kundër Dhunës ndaj grave në takimin e parë të feministeve të Amerikës Latine dhe Karaibeve (Feminist Encuentro) mbajtur në Bogota në vitin 1981, në kujtim të motrave Mirabel (Patria, Minerva dhe Maria Teresa) të cilat u vranë brutalisht nga diktatori Rafael Trujillo në Republikën Domenikane në vitin 1960.

Motrat Mirabel ishin aktiviste politike që vepruan me emrin Las Mariposas (Fluturat) dhe u bënë një simbol i dukshëm i rezistencës ndaj regjimit diktatorial të Trujillos, për këtë arsye u likuiduan. Pas vdekjes së tyre, ata u bënë simbol i rezistencës kombëtare dhe feministe.

Që nga viti 1999, 25 nëntori është konfirmuar zyrtarisht si Dita Ndërkombëtare kundër Dhunës ndaj Grave me rezolutën 54/134 të Kombeve të Bashkuara.

Kjo është edhe dita kur fillon fushata globale e 16 ditëve të aktivizmit kundër dhunës ndaj grave, në të cilën marrin pjesë më shumë se 1,700 organizata në mbi 100 vende.

Fushata 16 Ditët e Aktivizmit përfshin data të rëndësishme ndërkombëtare që lidhin dhunën, gratë dhe të drejtat e njeriut, përkatësisht:

 • 25 Nëntori - Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave,
 • 1 Dhjetor - Dita Botërore e SIDA-s,
 • 3 Dhjetor - Dita Ndërkombëtare e Personave me Aftësi të Kufizuara,
 • 6 dhjetor - Përvjetori i Masakrës së Montrealit,
 • 10 dhjetor - Dita Ndërkombëtare e të Drejtave të Njeriut.

Me këtë rast kemi shkruar për aksionet e zhvilluara në rajon me rastin e Ditës Ndërkombëtare Kundër Dhunës ndaj Grave, aktivitetet në kuadër të fushatës 16 ditë të aktivizmit, organizatat që luftojnë çdo ditë kundër dhunës ndaj grave dhe si mund ti mbështetni ata.

Aksionet dhe iniciativat përmes të cilave ne mbështesim luftën kundër dhunës ndaj grave në të gjithë rajonin

AZHC, Muzeu Kombëtar dhe artistët kundër dhunës ndaj grave

Në pritje të Ditës Ndërkombëtare kundër Dhunës ndaj Grave, Muzeu Kombëtar në Beograd më 24 nëntor organizoi një bisedë me Ivana Smiljaniq, një artiste dhe anëtare e Bordit të Drejtorëve të Qendrës Autonome të Grave.

Nëpërmjet punës dhe prezantimit të saj, Ivana prezantoi sesi artistet femra e trajtojnë problemin e dhunës ndaj grave dhe si ky problem ndikon dhe formëson procesin e saj krijues.

 

 

Udhëzime për 16 ditë të aktivizmit që mund t'i zbatoni në çdo situatë

Grupi joformal i Gazetarëve kundër dhunës ndaj grave, në përgjigje të fushatës ndërkombëtare 16 ditë aktivizmit kundër dhunës ndaj grave, ka publikuar udhëzime për mediat për të tërhequr vëmendjen për atë që është thelbësore për të raportuar gjatë fushatës.

Është e rëndësishme të zbatohen këto udhëzime në çdo rast, sepse kur raportimi respekton dinjitetin e viktimave dhe ruan sigurinë e tyre, kur transmetohet informacioni që ndihmon në shtypjen e dhunës, media bëhet aleate thelbësore në luftën kundër dhunës ndaj grave. Jo vetëm në data të rëndësishme, por në çdo ditë të vitit, bëjnë të ditur Reporterët Kundër Dhunës.

Pasi që në paraqitjen mediatike të dhunës, përveç asaj që shkruhet dhe flitet, fotografitë dhe ilustrimet janë një element jetik, UNDP Serbia, Fondi B92, Gazetarët Kundër Dhunës dhe Komisioneri për Mbrojtjen e Barazisë në Republikën e Serbisë kanë krijuar më parë një bazë falas me më shumë se 140 fotografi dhe ilustrime me idenë për të shërbyer si ndihmë për mediat për të paraqitur problemin e dhunës në mënyrë etike dhe për të bërë thirrje për solidaritet me personat e ekspozuar ndaj dhunës.

Baza e të dhënave është e disponueshme në linkun, dhe nëse nuk e keni parë deri tani, mund ti qaseni sot.

 

 

Seminar humanitar i vetëmbrojtjes për gratë në Nish

Gratë dhe vajzat që duan të mësojnë më shumë rreth vetëmbrojtjes do të mund ta bëjnë këtë të dielën, më 27 nëntor, nga ora 13:00, në sallën e klubit Fort Jiu-Jitsu në Nish. Rasti është dita ndërkombëtare kundër dhunës ndaj grave, tarifa e regjistrimit është 500 dinarë, ndërsa të gjitha paratë janë të destinuara për Shtëpinë e Sigurt në Nish.

Seminari humanitar, i krijuar me idenë e Isidora Baqeviq nga Klubi Rotarian Nish - Qendër, do të përbëhet nga një pjesë teorike dhe praktike, dhe meqenëse numri i vendeve është i kufizuar për shkak të kapacitetit të sallës, është e rëndësishme të regjistroheni sa më shpejt të jetë e mundur përmes linkut.

Aksione në disa qytete të Serbisë

Në disa qytete në jug të Serbisë, gjatë 16 ditëve të aktivizmit do të organizohen aksione të shumta me qëllim të sensibilizimit për problemin e dhunës ndaj grave, si në hapësira publike ashtu edhe private, duke tërhequr vëmendjen për problemin e dhunës në familje. dhe fuqizimin e grave për të raportuar dhunën.

Qendra për vajza do të ketë një shfaqje në rrugë të quajtur Varrezat e Grave në disa qytete të Serbisë.

Ekipi për të ndihmuar gratë që kanë përjetuar dhunë në Shtëpinë Shëndetësore të Nishit organizon një aksion të quajtur Ju nuk jeni vetëm të hënën, më 25 nëntor, nga ora 10:00 deri në mesditë në sallën qendrore të Shtëpisë Shëndetësore Nish. Janë planifikuar pjesë nga shfaqja Unë jam një qenie emocionale, si dhe një film.

Në Vranjë, më 25 nëntor, në sallën periodike të Bibliotekës Bora Stankoviq, nga ora 11 do të organizohet Festa e çajit portokalli me vajzat e këndit SOS për vajza, ku do të bëhet fjalë për dhunën seksuale ndaj vajzave dhe rastet nga ky rreth që kanë shqetësuar publikun.

Konferenca Abuzimi nuk është dashuri

Në Kroaci, për të përmbushur Ditën Ndërkombëtare kundër Dhunës ndaj Grave, nisma e YSL beauty Abuzimi nuk është dashuri organizoi një konferencë kushtuar problemit të dhunës ndaj grave dhe dhunës nga partneri.

Iniciativa e YSL beauty, meqë ra fjala, e mbështet këtë temë në Kroaci që nga viti i kaluar përmes bashkëpunimit me fondacionin Solidarna dhe një plani trevjeçar për donacione përmes fondit #save me.

 

Edukim dhe trajnim për vetëmbrojte në Zagorje

Qendra për konsulencë, hulumtime dhe edukim, Qendra telefonike dhe këshillimore SOS për gratë viktima të dhunës në qarkun Krapinë - Zagorje, në bashkëpunim me Ekipin e qarkut për parandalimin dhe luftën kundër dhunës ndaj grave dhe dhunës në familje, mbajtën një punëtori edukative për studentë meshkuj dhe femra me temë parandalimi i dhunës seksuale.

Dhuna ndaj grave në Kroaci nuk është më një temë që trajtohet në heshtje, por është një temë që duhet diskutuar më shpesh dhe me zë më të lartë. Është e nevojshme ndërgjegjësimi, mësimi dhe biseda për çështjen e dhunës me bazë gjinore çdo ditë, duke filluar nga programet parandaluese për fëmijët dhe të rinjtë e deri te trajnimet e specializuara për ekspertët që punojnë çdo ditë me gratë viktima të dhunës, komunikuan organizatorët me këtë rast.

 

 

Organizatat që luftojnë çdo ditë për barazi dhe të drejtat e grave, dhe si mund t'i mbështesim ato në atë që bëjnë

Si gjithmonë, kur bëhet fjalë për tema të rëndësishme, le të theksojmë se një ditë botërore apo ndërkombëtare nuk duhet të jetë rasti i vetëm kur ne ofrojmë mbështetje, solidaritet, ngremë zërin dhe përfshihemi në aksione specifike.

Mbështetja duhet të jetë e vazhdueshme dhe ne punojmë për zgjidhjen e problemeve çdo ditë të vitit. Ne veçuam vetëm disa nga organizatat që kontribuojnë në luftën kundër dhunës në të gjithë rajonin, ndihmojnë ata që i kanë mbijetuar asaj dhe avokojnë që secili prej nesh të jetojë në një shoqëri më të mirë, më të barabartë dhe më të sigurt.

Zbuloni se cilët janë ata, mbani mend të gjitha gjërat e mira që bëjnë dhe mbështesni luftën e tyre.

Dhuroni për luftën kundër dhunës ndaj grave

Forumi i Gruas Elbasan, që nga viti 1991, ka mbështetur gratë dhe fëmijët që i kanë mbijetuar dhunës në familje.

Për të vazhduar fuqizimin dhe mbështetjen e grave që dalin nga marrëdhëniet abuzive, ato kanë nevojë për mbështetjen e komunitetit. Kjo është arsyeja pse në platformën smile.al kanë iniciuar një fushatë për mbledhjen e fondeve që mund ta mbështesni me disa klikime. Bëjeni sot dhe kontribuoni në luftën kundër dhunës ndaj grave.

Njihuni me FemPlatz dhe mbështesni luftën e tyre për një shoqëri që do të sigurojë barazi, fuqizim dhe respekt për të drejtat e çdo gruaje dhe vajze.

Shoqata FemPlatz merret çdo ditë me avokimin për të drejtat e grave dhe vajzave dhe barazinë gjinore, me theks të veçantë ndaj grave dhe vajzave të ekspozuara ndaj diskriminimit të shumëfishtë dhe atyre nga kategoritë më të rrezikuara.

Sigurisht që keni pasur mundësinë të dëgjoni zërin e tyre sa herë që bëhej fjalë për femicide apo forma të ndryshme të dhunës ndaj të cilave gratë ekspozohen çdo ditë në shtëpi, në vendin e punës, në shkollë apo në rrugë.

Ju mund të gjeni historinë e aktivizmit, solidaritetit dhe luftës së FemPlatz për një shoqëri që do të sigurojë barazi, fuqizim dhe respekt për të drejtat e çdo gruaje dhe vajze në linkun dhe të mësoni se si mund ta mbështesni atë luftë.

Qendra alternative për vajza

Që nga viti 2013, Qendra alternative për vajza ka punuar çdo ditë për të promovuar dhe mbrojtur të drejtat e njeriut të grave dhe grupet e margjinalizuara, me fokus dhe shqetësim të veçantë për të drejtat e grave dhe vajzave të reja.

Ato njihen më së shumti për fushatën e tyre Mbështetni super vajzat, përmes së cilës, me mbështetjen e komunitetit, fuqizojnë vajzat në Serbi dhe i ndihmojnë ato të zhvillojnë talentet e tyre.

Mësoni më shumë rreth punës së Qendrës alternative për vajza dhe si mund t'i ndihmoni ato të përhapin hapësira lirie, kreativiteti dhe solidariteti përmes fuqizimit të vajzave në këtë dhe këtë link.

Komiteti për të Drejtat e Njeriut në Vranje

Komiteti për të Drejtat e Njeriut në Vranje ka 22 vjet që punon për mbrojtjen e të drejtave të njeriut të grupeve më të rrezikuara, duke fuqizuar grupet dhe organizatat e grave në mjedisin lokal për të luftuar kundër dhunës dhe të gjitha formave të trafikimit të qenieve njerëzore.

Që nga viti 2002, organizata përmes telefonit SOS ofron mbështetje dhe ndihmë për gratë, vajzat dhe fëmijët që janë viktima të dhunës në familje dhe nga partneri. Për punën e tyre, ata morën çmimin prestigjioz botëror With and For Girls, i cili ndahet nga një kolektiv prej 11 fondacionesh globale.

Me rastin e fushatës së 16 ditëve të aktivizmit, ata janë duke planifikuar aktivitete të shumta, dhe sa për informacion, edhe përmbajtje edukative me temën e feminizmit, barazisë gjinore dhe luftës kundër dhunës, ndiqni ato në rrjetet sociale.

Njihuni me Fondin e Rindërtimit të Grave dhe mbështesni ato në përpjekjet e tyre për të fuqizuar organizatat lokale të grave

Fondi i Rindërtimit të Grave është fondacioni i parë lokal i grave në Serbi. Që nga viti 2004, kur u themelua, Fondi i Rindërtimit të Grave ka punuar në lidhjen, organizimin dhe ofrimin e mbështetjes për grupet e grave dhe fuqizimin e tyre, si dhe inkurajimin e shkëmbimit të përvojës dhe njohurive aktiviste, akademike, artistike dhe pacifiste të grave.

Në këtë link, mësoni se si FRG kontribuon në luftën feministe dhe në këtë mësoni se si mund t'i mbështesni ato.

Rrjeti i Grave të Kosovës

I themeluar në vitin 1996, Rrjeti i Grave të Kosovës fillimisht ishte një rrjet joformal i grupeve dhe organizatave të grave nga rajone të ndryshme në Kosovë.

Që nga themelimi e deri më sot, është zhvilluar në një rrjet që avokon në emër të grave të Kosovës në nivel lokal, rajonal dhe ndërkombëtar.

Duke përfaqësuar interesat e 190 anëtarëve të tij, duke përfshirë organizatat e grave të të gjitha grupeve etnike nga e gjithë Kosova, Rrjeti i Grave të Kosovës është lider në mesin e organizatave të shoqërisë civile në Kosovë.

Fondi i Grave të Kosovës gjithashtu jep grante të vogla për organizatat e grave në Kosovë dhe rajon dhe fokusohet në ato që mbrojnë të drejtat e grave, veçanërisht në mesin e grupeve rurale dhe/ose të margjinalizuara.

Mund të mësoni më shumë për aktivitetet, misionin dhe arritjet e Rrjetit të Grave të Kosovës këtu dhe këtu dhe mund ta përkrahni punën e tyre duke dhuruar në këtë link.

Qendra e Grave në Uzhice

Qendra e Grave në Uzhice është një organizatë e dedikuar për përmirësimin e të drejtave dhe pozitës së gruas në të gjitha sferat e jetës dhe punës, me fokus të veçantë në fuqizimin ekonomik dhe ofrimin e shërbimeve për gratë në situata të dhunës në familje dhe nga partneri. Puna e tyre bazohet në parimet feministe që nga viti 1998 kur organizata u themelua si rezultat i iniciativës së 15 grave të cilat donin të kontribuonin në aktivizimin e grave në mjedisin lokal përmes aksioneve të përbashkëta dhe të ndikonin në përmirësimin e pozitës së tyre.

Që nga viti 2015, Qendra e Grave në Uzhice ofron shërbimin e telefonit SOS për viktimat e dhunës në familje dhe nga partneri. Është i vetmi shërbim i tillë i specializuar në territorin e rrethit Zlatibor. Në kuadër të këtij shërbimi, ata ofrojnë ndihmë dhe mbështetje psikosociale për përdoruesit, ndihmë juridike, si dhe mbledhin dhe përpunojnë të dhëna për monitorimin e punës së institucioneve në sferën e mbrojtjes nga dhuna dhe avokimin publik për mbrojtje më efektive. Gjithashtu, ata punojnë me të rinjtë për të parandaluar dhunën me bazë gjinore, për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për fenomenin e dhunës dhe për të ndikuar në ndërgjegjësimin e grave rurale për diskriminimin dhe dhunën ndaj grave.

Programi i tyre Ekonomik arrin disa qëllime të rëndësishme: punëson gra nga grupe të vështira për t'u punësuar me një theks të veçantë tek gratë që nuk janë konkurruese në tregun e punës dhe gratë me aftësi të kufizuara, potenciali i të cilave nuk njihet sa duhet në komunitet. Si pjesë e programit, u zhvillua një qendër inovative për grumbullimin dhe riciklimin e tekstileve - Retex, si përgjigje ndaj nevojave sociale të komunitetit, mbrojtjes së mjedisit dhe punësimit të grave nga grupet e vështira për t'u punësuar dhe të rrezikuara.

Një mënyrë për t'i mbështetur ata është duke blerë produktet e tyre, ndërsa detajet e aktiviteteve të tyre dhe kontributet ndaj komunitetit mund të gjenden këtu dhe këtu.

Gruaja Hyjnore

Organizata Gruaja Hyjnore punon për të fuqizuar gratë nga kategoritë e rrezikuara në Kosovë përmes edukimit për të drejtat e tyre, fuqizimit ekonomik dhe ndihmës në gjetjen e punësimit dhe burimit të të ardhurave të tyre.

Gruaja Hyjnore gjithashtu punon me të rinjtë, duke i edukuar ata për pozitën e gruas në shoqërinë kosovare dhe duke i fuqizuar ato në luftën kundër dhunës dhe për barazi.

Zbuloni më shumë rreth punës së organizatës dhe si ta mbështesni atë këtu dhe këtu.

Solidariteti i Grave

Solidariteti i Grave është një kolektiv joformal i grave nga Beogradi, për të cilin duhet të keni dëgjuar sepse kanë qenë aktive në katër vitet e fundit.

Ata ishin gjithmonë aty për t'u ngritur me zë të lartë kundër çdo forme dhune, shkeljeje dhe rrezikimi të të drejtave të grave dhe fuqizimit të gruas në luftën kundër patriarkalizmit.

Ju mund t'i ndiqni aksionet dhe punën e tyre në webfaqen dhe llogarinë në Instagram dhe mund t'i përkrahni me një donacion në këtë link.

 

Ide shtesë për të kontribuar në punën e organizatave feministe dhe fuqizimin e grave

Në rajon, shumë organizata punojnë për fuqizimin e grave, luftën kundër dhunës dhe edukimin feminist. Ne kemi veçuar vetëm disa shembuj dhe nëse keni sugjerime se kë duhet të përfshijmë në listë apo të prezantojmë më në detaje në disa nga tekstet e ardhshme, na shkruani menjëherë.

Një mënyrë shtesë për të mbështetur luftën për të drejtat e grave dhe punën e organizatave feministe është duke dhuruar, dhe aktualisht ekzistojnë dy fushata që mund t'i mbështesni:

Ajo që mund të bëni në çdo kohë (ndoshta sezoni i ardhshëm i festave dhe i dhuratave është një rast i mirë për ta kujtuar këtë) është të mbështesni ndërmarrjet sociale që fuqizojnë gratë në mënyra të ndryshme duke blerë produktet e tyre. Disa prej tyre, të cilat i veçojmë me këtë rast, janë këto:

 • Rrobaqepëset e Somborit - sepse duke blerë produktet e tyre, ju mbështetni viktimat e dhunës,
 • Ndërmarrja sociale Ruke - sepse ju kontribuoni në fuqizimin ekonomik të përdoruesve të dikurshëm dhe aktualë të Shtëpive të Sigurta dhe grave nga kategoritë më të rrezikuara,
 • Fierce Women - sepse ju kontribuoni në përgjegjësinë sociale dhe barazinë gjinore,
 • Bagel Bagel - sepse ju ndihmoni viktimat e trafikimit të qenieve njerëzore dhe formave të tjera të shfrytëzimit,
 • EcoBag- sepse ju fuqizoni gratë që i përkasin kategorive të vështira për t'u punësuar,
 • Women on the Way - sepse ju fuqizoni dhe kontribuoni në punësimin e grave refugjate.

 

 

Nëse keni sugjerime shtesë - na shkruani dhe ne do të jemi të lumtur ta zgjerojmë listën.

Është e rëndësishme të mos harrohet se lufta për barazi dhe lufta kundër dhunës vazhdon dhe duhet të vazhdojë në çdo kohë. Gjatë fushatave të tilla si 16 ditë aktivizmit, ato janë vetëm më të dukshme, vërehen dhe janë nën vëzhgimin e publikut.

Të dhënat tona të filantropisë tregojnë se këto tema nuk janë të mbi përfaqësuara apo popullore për sa i përket filantropisë dhe donacioneve, gjë për të cilën kemi shkruar tashmë. Progresi po vjen gradualisht, por të gjithë ne në komunitet duhet të bëjmë përpjekje shtesë në mënyrë që mbështetja të jetë më e gjerë, më e zhurmshme, më intensive dhe të arrijë këdo që ka nevojë në kohë.

Prandaj, zgjidhni se si do të jepni mbështetjen tuaj dhe do të kontribuoni në luftën kundër dhunës dhe tregoni solidaritet sot, por edhe çdo ditë tjetër gjatë vitit, në çdo mundësi dhe për aq kohë sa ka nevojë për të.