U subotu, 23. marta po 12. put dodeljene su Virtus nagrade za filantropiju. Nagrade su uručene velikim kompanijama, srednjim i malim preduzećima koja su pomogla razvoj zajednice, kao i pojednicima čija dobra dela su poboljšala život ljudi oko njih.

Za nagradu koju već dugi niz godina dodeljuje Trag fondacija ove godine je pristigao izuzetno veliki broj nominacija, čak 80. Nezavisni žiri, čiji članovi su pojedinci i stručnjaci iz državne uprave, poslovnog sektora, univerziteta i medija, zbog toga je odlučio da se pored glavnih nagrada ove godine dodeli i 4 specijalna priznanja.

Predstavljamo vam ovogodišnje dobitnike nagrada: 

1. Glavna nagrada za doprinos na nacionalnom nivou 

Glavnu nagradu ove godine je dobila Banca intesa, a uručio ju je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Nagrada se uručuje zbog pomoći u vidu donacija, kao i volonterskih aktivnosti zaposlenih sa ciljem unapređenja zajednice. Nagradu je primila Sandra Lazarević, direktorka marketinga.

2. Nagrada za malo i srednje preduzeće 

Nagradu je uručio američki ambasador u Srbiji Kajl Skat a u ime dobitnika, preduzeća Bosis iz Valjeva, nagradu je primila Marija Pantelić, menadžerka ljudskih resursa i održivosti.

3. Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora 

Dobitnik nagrade je kompanija Filip Moris. Nagradu je uručila izvršna direktorka Balkanskog fonda za demokratiju Gordana Delić.

4. Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje 

Kompaniji CRH Srbija iz Popovca uručena je ova nagrada zbog programa rekonstrukcije dnevnog boravaka  za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju i organizaciju besplatnog prevoza za učenike. Nagradu je uručio šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

4. Nagrada za individualni doprinos filantropiji

Ovogodišnji dobitnik nagrade za individualnu filantropiju je Milomir Glavčić, penzioner koji živi u Kanadi. Milomir je do sada donirao preko 7 miliona evra za unapređenje zajednice, a u prošloj godini sa čak 300.000 EUR pomogao je Opštu bolnicu Studenica u Kraljevu. U njegovo ime nagradu je primio prijatelj Miroljub Dugalić, a uručio ju je ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

6. Specijalna nagrada za doprinos zadužbinarstvu 

Nagrada je posthumno dodeljena Ljubinki Vivčar, ženi koja osim što se čitavog života brinula o životinjama, je i zaveštala svoj stan organizaciji ORCA koja se bavi zaštitom životinja i prirode. Nagradu je primio Ljubinkin prijatelj koji je tom prilikom odao priznanje i organizaciji ORCA zbog njihove ideje i kampanje da donirani stan pretvore u studentski dom za studentkinje koje se bave zaštitom životinja i prirode.

7. Specijalna nagrada za međugeneracijsko povezivanje 

Super bake je socijalno preduzeće pokrenuto kroz crowdfudning kampanju u 2017. Osim što nam svima daje priliku da uživamo u domaćim kolačima, takođe pruža priliku starijim sugrađankama da obezbede dodatnu zaradu pored penzije. Naravno, važan deo projekta je upravo međugeneracijsko povezivanje koje se ostvaruje između mušterija, baka i svih onih koji su sa njima podelili iskustva iz kuhinje i života. Zbog toga je pokretaču baš ovog projekta, Mariju Milakoviću uručeno i specijalno priznanje.

  

8. Specijalna nagrada za mladog filantropa 

Mladi ljudi su često pokretači zanimljivih inicijativa, a jedan od njih koji se u protekloj godini posebno istakao je i Stefan Filipović kome je zbog pokretanja akcije Humanitarna kafa uručeno ovo priznanje. Putem ove akcije lokalne preduzetničke radnje iz Novog Sada i Vršca uključile su se u prikupljanju sredstava za NURDOR. 

9. Specijalna nagrada za pomoć stanovništvu u ruralnim područjima  

Ovo priznanje uručeno je Filipu Filipoviću zbog pomoći koju je u 2018. godini pružio najugroženijim stanovnicima sela u okolini Kuršumlijske Banje. Filip se zahvalio na priznanju i izneo svoju nameru da nastavi da pomaže lokalnom stanovništvu na ovaj način

  

Pored glavnih nagrada na događanju u Muzeju beogradske kinoteke uručene su i zahvalnice medijskim partnerima Virtus nagrade.