Kada se zapitamo kako banke mogu da pomognu opštem dobru, logično je da prvo pomislimo na novčane donacije za organizacije koje pomažu ugroženima.  

Ipak, važno je setiti se da su baš kao i firme, banke takođe mesta gde radi puno velikodušnih ljudi, koji često na sopstvenu inicijativu, a uz podršku banki u kojima rade, uspevaju da pokrenu sjajne akcije i pruže pomoć onima kojima je potrebna. 

I druga preduzeća čije poslovanje je usko vezano za novac, kao što su kompanije koje pružaju usluge plaćanja ili kladionice mogu mnogo da doprinesu razvoju opšteg dobra.  

Pročitajte kome i kako su pomogli oni čiji je posao novac: 

1. Banca Intesa za NURDOR 

U okviru tradicionalnog novogodišnjeg projekta “Zapakuj poklon, izmami osmeh" zaposleni Banca Intese prikupili su gotovo 11.800 EUR (1.400.000 RSD) za humanitarne svrhe. U banci se ovaj program sprovodi od 2010. a svake godine pomažu se različiti ciljevi.  

Novac je obezbeđen tako što je oko 1.500 zaposlenih kupovalo ulaznice za novogodišnju proslavu. S obzirom na to da su sami donirali novac, oni su takođe izabrali koji će cilj podržati, pa su tako odlučili da sredstva ove godine pomognu projekat roditeljskih kuća koji sprovodi NURDOR. Putem ovog projekta, NURDOR obezbeđuje besplatni smeštaj za roditelje i  njihovu decu koja iz drugih gradova dolaze u Beograd na lečenje od raka.

2. Addiko Cares za OŠ Meša Selimović u Zenici

Addiko Cares je volonterski program Addiko banke u okviru kog zaposleni volontiraju u različitim institucijama i organizacijama, dok banka obezbeđuje finansijsku pomoć. Krajem prethodne godine Addiko volonteri su u okviru 2. kruga programa obišli 14 organizacija širom BiH, a prvo je bilo udruženje Pomozi.ba, koje pruža podršku socijalno ugroženom stanovništvu. 

Projekat se nastavlja i ove godine, a tokom 1. aktivnosti zaposleni su pomogli da se u OŠ Meša Selimović u Zenici postavi novi pod u 2 učionice. Prostorije su tako postale prijatnije i lepše za najmlađe školarce koji tu borave, odnosno učenike 1. i 2. razreda.

3. CKB za Opštu bolnicu Bar 

Naravno, pored zaposlenih i same banke često pomažu tako što pružaju novčanu podršku za različite ciljeve. Zanimljiv primer u tom smislu je upravo Crnogorska komercijalna banka koja je u martu prošle godine donirala uređaj Kliničkom centru Crne Gore, za čiju kupovinu je polovinu sredstava obezbedila banka, a drugu polovinu zaposleni.

Prošle nedelje, banka je uručila savremeni uređaj za neivanzivni monitoring Opštoj bonilci Blažo Orlandić u Baru. Uređaj je vredan ukupno 3.500 EUR a biće instaliran u jedinici intezivnog lečenja, gde će se koristiti za lakše i efikasnije praćenje vitalnih funkcija kod ljudi koji se oporavljaju neposredno nakon operacije.

4. Ikea i Mastercard za ekonomsko osnaživanje žena u Hrvatskoj

Mastercard nije banka, ali je vodeća kompanija za platna rešenja. Kao i u Srbiji, i u Hrvatskoj se sprovodi projekat Odvažna, sa ciljem da podstakne ekonomsko osnaživanje žena i razvoj ženskog preduzetništva. Projekat se realizuje kroz saradnju firmi Mastercard, Ikea i Fondacije Solidarna. 

Pored finansijske podrške, pobednice konkursa dobiće i stručnu mentorsku pomoć kao i mnogo prilika za poslovno umrežavanje kako bi se dodatno podstako rast njihovih preduzeća odnosno preduzetničkih projekata u okviru neprofitnih organizacija. Prijave su otvorene do 10. februara.

5. Kladionica Sport Life za bolnicu u Skoplju

Baš kao i banke, i kladionice sve više prepoznaju važnost društveno odgovornog poslovanja. Tako je na primer Mozzart kladionica prošlog jula obezbedila donaciju vrednu oko 18.000 EUR (2.150.000 RSD) za Fondaciju “Podrži život” i NURDOR

U Makedoniji, sličnu ideju imali su ljudi iz kladionica Sport Life, gde je za svaki gol rukometaške reprezentacije odvajano po 32 EUR (2.000 MKD). Na kraju akcije prikupljeno je oko 6.000 EUR (382.000 MKD), a Sport Life je ovu cifru zaokružio na 6.500 EUR (400.000 MKD). Novac je i ovde poslužio za kupovinu aparata za monitoring, za Kliniku za anesteziju, reanimaciju i intenzivnu negu (Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување) pri Univerzitetskom kliničkom centru Majka Tereza u Skoplju.