U prošloj godini, u Giving Balkans bazi podataka registrovali smo skoro 800.000 EUR donacija iz dijaspore ka Srbiji. Uz to, Fondacija Ana i Vlade Divac, nedavno je objavila i rezultate istraživanja javnog mnjenja o davanjima iz dijaspore. Podatke imamo, ali koje priče o davanju iz dijaspore smo skoro čuli?

Istraživanje koje je sprovela Fondacija Divac otkriva mnogo zanimljivih podataka – na primer, opšta populacija iz dijaspore najčešće donira za zdravstvo (66.7%), a kod donatora (ljudi koji redovno daju za opšte dobro) je taj cilj tek na 3. mestu dok su na 1. i 2. smanjenje siromaštva (53.9%) i obrazovanje (47,2%).

Što se tiče podataka iz Giving Balkans baze, zanimljiv je onaj koji pokazuje da su u Srbiji u 2018. krajnji korisnici najvećeg dela novca doniranog iz dijaspore (31%) bili ljudi iz konkretnih lokalnih zajednica. 

Pored podataka, naravno, važno je osvrnuti se i na priče o davanju iz dijaspore - neke od njih govore upravo o pojedincima koji su iz inostranstva želeli da doprinesu opštem dobru u lokalnim zajednicama iz kojih potiču. 

S druge strane, pojedini primeri svedoče o tome koliko ljudi iz dijaspore prepoznaju značaj rada neprofitnih organizacija i u kojoj meri su spremni da pomognu njihov rad.

1. Humanitarno veče u Sidneju za Fondaciju “Zajedno za život” 

Humanitarno veče pod nazivom “Zajedno za život” organizovano je u Srpskom sportskom centru Bonirig u Sidneju, Australija. Večeri je prisustvovalo skoro 500 ljudi, a za fondaciju koja pomaže lečenje bolesne dece prikupljeno je skoro 30.000 EUR (47.000 AUD). Novac se prikupljao putem prodaje karata za događaj i na aukciji dresova poznatih sportista. Pojedini dresovi prodati su po zaista impresivnim cenama, kao potpisani dres Dejana Stankovića koji je prodat za preko 8.000 EUR (13.000 AUD). Bivši repezentativac Dejan Stanković takođe je bio i jedan od organizatora večeri, uz Miloša  Ninkovića.

2. Koncert u Rimu za lečenje Eve Rožajac iz Šibenika 

U  Mađarskom kulturnom centru u Rimu 12. januara održan je humanitarni koncert klasične muzike, a novac od ulaznica namenjen je lečenju 5-ogodišnje Eve Rožajac iz Šibenika, koja se u rimskoj bolnici Babino Gesu leči od Batenove bolesti. Već 2 godine, Eva na svakih 15 dana putuje na terapije u Rim, pa su njeni roditelji do sada samo za avionske karte morali da izdvoje oko 12.000 EUR. Ovogodišnji koncert organizovalo je udruženje Hrvatsko-italijanski mozaik Rim zajedno sa violinistkinjom Lorenom Milinom i pijanisktinjom Jelenom Kovačević koje već 2. put nastupaju kako bi pomogle u prikupljanju pomoći za Evu.

3. Makedonski iseljenici u Švajcarskoj skupljaju novac za obnovu manastira 

Grupa ljudi koji vode poreklo iz sela Zvegor kod Delčeva u Makedoniji, a trenutno žive u gradu Pidu u Švajcarskoj, započeli su zajedničku akciju prikupljanja novca, kako bi se završio rad na eksternom delu manastirskog kompleksa Sveti Ilija. Do sada je prikupljeno 3.500 EUR (4.000 CHF) što je polovina novca potrebna za obnovu, a nadaju se da će ostatak biti prikupljen do proleća kada bi trebalo da se započne sa radovima.

4. Čitaoci Vesti iz dijaspore poslali 300.000 EUR za pomoć ljudima u Srbiji tokom 2018. 

Humanitarni most je rubrika dnevnog lista Vesti putem koje se objavljuju pozivi za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, ali i priče o tome kako su im drugi ljudi pomogli. Tokom 25 godina postojanja rubrike registrovano je oko 20 miliona vrednosti donacije (novac, roba, medicinski aparati, obnove kuća) i preko 7.000 donatora. Samo u 2018. u Srbiju je poslato je čak 300.000 EUR, a donacije su pristizale iz celog sveta – Evrope, Kanade a najveći broj došao je iz Australije.

 

5. Paketići iz Irske za Udruženje osoba sa smetnjama u razvoju 

Paketići su u udruženje Vretenac iz Slatine stigli krajem decembra, a organizator akcije prikupljanja bio je Slatinčanin Vedran Šoltić koji živi u Irskoj. Pored paketića, u okviru akcije Moje srce je veliko hrvatski iseljenici prikupljali su pomoć i za Specijalnu bolnicu za hronične dečije bolesti Gornja Bistra. Bolnici će biti donirane igračke, pidžame i posteljine, kao i namirnice u vrednosti od 270 EUR (2.000 HRK).

6. Dijaspora i građani BiH pomažu bebama

“Obraduj nekoga” je udruženje iz Sarajeva, koje pored različitih humanitarnih projekata već godinu dana pruža svakodnevnu pomoć socijalno ugroženim porodicama sa bebama u vidu paketića sa pelenama, hranom i ostalim najvažnijim potrepštinama. Putem svoje Facebook stranice, udurženje redovno obaveštava donatore o načinu korišćenja novca. Ovoj akciji priključio se veliki broj stanovnika BiH, ali i pripadnika dijaspore. Tako je jedan par iz Graca u Austriji, nedavno donirao 750 EUR, a novac je poslužio za ono što je bebama najpotrebnije – pelene i mleko.

7.  Milomir Glavčić donirao preko 1.000.000 EUR Kraljevu

Vrtić koji se zove Milomir otvoren je u Kraljevu u decembru prošle godine, a za izgradnju je bila ključna donacija od 200.000 EUR koju je obezbedio ovaj dobrotvor iz Kanade. Milomir je inače dobro poznat po svojim filantropskim aktivnostima u Kraljevu - do sada je donirao milion evra za most na Ibru, 547.000 EUR za kabinet za magnetnu rezonancu, 247.500 EUR vredan aparat za kompjuterizovanu tomografiju i 70.000 EUR za kupovinu ultrazvučnog aparata. Milomir je takođe i dobitnik Virtus Nagrade za individualni doprinos filantropiji u 2015.