Da li znate da se 13. novembra širom sveta obeležava Svetski dan ljubaznosti?

Ovaj dan je ustanovljen pre 24 godine, na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost. Tada je i održana prva Konferencija o ljubaznosti, na kojoj je donesena deklaracija koja promoviše univerzalne vrednosti – poštovanje ličnih sloboda, ideje posebnosti i prihvatanja različitosti.

Ovaj dan je idealna prilika da se podsetimo da ljubaznost i briga za druge treba da budu deo naše svakodnevice i da, kada god smo u mogućnosti, treba da uradimo nešto dobro, lepo i korisno za druge, da pružimo podršku tamo gde je potrebna i doprinesemo svojoj zajednici.

Tim povodom i u susret Svetskom danu ljubaznosti donosimo vam predloge kako da dobrim delima sebi i drugima ulešate ovaj, ali i bilo koji drugi dan i pokažete kolika je snaga i vrednost dobročinstva, solidarnosti i zajedništva.

Postanite deo zajednice dobročinitelja na Donacije.rs

Jedan od načina na koje možete učiniti dobro delo u bilo koje doba dana i noći je online donacija za neku od kampanja na platformi Donacije.rs.

U ovom trenutku možete:

Podržite akciju po izboru na platformi Doniraj.ba

Mnogo puta smo pisali o tome da su online donacije su dobar, brz i lak način da pokažeš podršku i solidarnost i učiniš dobro delo.

Važne teme širom BiH možete podržati online donacijom za kampanju po izboru na platformi Doniraj.ba, koju je pokrenula i vodi Fondacija tuzlanske zajednice.

Putem Doniraj.ba platforme možete pomoći različite projekte i organizacije koje svojim svakodnevnim radom doprinose rešavanju lokalnih problema i pružaju pomoć najugroženijim kategorijama društva. 

Svoj doprinos možete dati

Istražite platformu Doniraj.ba još danas i učinite dobro delo u svega nekoliko klikova.

Dobročinstvo na klik i u Severnoj Makedoniji putem crowdfunding platforme – ecrowd.mk

Putem prve crowdfunding platforme u Severnoj Makedoniji – ecrowd.mk online donacijom možete podržati projekte koje neprofitne organizacije vode sa ciljem podrške i unapređenja obrazovanja, nauke, umetnosti, položaja ugroženih grupa i mladih, kao i brojne druge važne teme.

Platformu ecrowd.mk pokrenuli su InnoHub, Centar za ekonomsku analizu, Banka hrane i ASML.

Posetite platformu što pre, istražite kampanje i iskoristite priliku da teme važne za zajednicu podržite ne samo na Svetski dan ljubaznosti, već i bilo kog drugog dana.

Mnogo prilika za dobročinstvo na jednom mestu – izaberite svoju

Dobro delo u nekoliko klikova možete učiniti i u Albaniji, i to putem platforme smile.al.

U ovom trenutku možete obradovati, podržati i učiniti nešto lepo za:

Istražite platformu smile.al i pronađite svoju priliku za dobročinstvo odmah.

Omogućite da Pomozi.ba obezbedi Obrok za sve

U kuhinjama humanitarne organizacije Pomozi.ba u Sarajevu, Travniku i Bihaću, u okviru projekta Obrok za sve, svaki dan se pripremi oko 1.000 obroka za socijalno ugrožene osobe koje sebi ne mogu priuštiti kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Starije, nepokretne, obolele i osobe koje zbog udaljenosti nisu u mogućnosti doći do Restorana dobre volje, u kojima organizacija obezbeđuje obroke za ugrožene sugrađane i sugrađanke, svoj obrok dobijaju na kućnom pragu.

Akciju možete podržati u bilo kom trenutku:

  • pozivom na broj 17001, čime donirate 2 KM ili jedan obrok,
  • uplatom na račune Pomozi.ba organizacije,
  • donacijom prehrambenih artikala,
  • online donacijom na stranici www.pomoziba.org.

Pomozite da sva deca osete čaroliju predstojećih praznika

Udruženje Ruku na srce, i ove godine, 12. put za redom, pokreće humanitarnu akciju Nijedno dijete bez paketića.

Prethodnih 11 godina, u okviru ovog projekta, podeljeno je više od deset hiljada paketića mališanima školskog i predškolskog uzrasta sa područja Kantona Sarajevo, ali i čitave Bosne i Hercegovine.

Ako želite da i sami doprinesete da ugroženi mališani ove godine osete prazničnu čaroliju, možete donirati igračke (ne nužno nove, bitno je da su očuvane), slatkiše, školski pribor ili novac. Također, možete i sami pripremiti i napraviti paketić.

Donacije je ove godine moguće dostaviti na nekoliko punktova u Sarajevu, i to:

  • Svakim radnim danom od 08:30 do 20:30 i vikendom do 18:00 u prostorije Hub-a Homework (ul. Kolodvorska 12),
  • radnim danima od 08:30 do 16:00 u prostorije kompanije Toner.ba (ul. Munira Gavrankapetanovića 10),
  • svakim radnim danom od 08:30 do 18:00 u prostorije studentskog udruženja STELEKS i hol Elektrotehničkog fakulteta (Kampus Univerziteta u Sarajevu),
  • radnim danima od 10:00 do 18:00 u prostorije SSST Sarajevo School of Science and technology (Hrasnička cesta 3a),
  • subotom u periodu od 10:00 do 12:00 u Centar Ruku na srce na Dobrinji (ul. Esada Pašalića 8).

Akciju možete podržati i donacijom na račun Udruženja (1990490056036171, Sparkasse Bank) sa naznakom: Za akciju Nijedno dijete bez paketića.

Prikupljanje donacija traje do 9. decembra.

Posadite Drvo za prijatelja

Fondacija tuzlanske zajednice vas poziva da posadite „Drvo za prijatelja“ u znak sećanja na vama dragu osobu, koja vas je prerano napustila i čiju dobrotu i plemenitost želite širiti u svojoj lokalnoj zajednici kroz krošnje novih stabala.

Donirajte sredstva za nabavku jedne ili više sadnica koje će Fondacija tuzlanske zajednice 23.11.2022. godine u saradnji sa pokretom mladih “Lets do it”, Mreže aktivnih zajednica TK, a uz podršku JKP Komunalac i sa porodicom prerano preminule koleginice Angeline Hodžić zasaditi u ulici Ismeta Mujezinovića, iza D bloka na Sjenjaku.

Podršku pružite i više informacija saznajte na linku.

Prethodnih godina volonteri i aktivisti Fondacije su zasadili oko 1.000 sadnica u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Sadnice javora, breze, toplole, kruške i jabuke danas ponosno rastu u dvorištima domova kultura, škola i parkova.

Bonus predlog: obradujte nekog originalnim poklonom koji ćete kupiti od socijalnog preduzeća

Različite organizacije i socijalna preduzeća prodaju lepe, zanimljive i originalne poklone, čijom kupovinom činite dobro delo i podržavate neke važne ciljeve.

Zato, ako želite da obradujete nekog poklonom, neka to bude poklon sa svrhom, a našu listu predloga gde i kako ih nabaviti, imate ovde i ovde.

To su bili naši predlozi, a voleli bismo da čujemo i vase. Zato nam pišite da podelimo i vase ideje i price o prilikama za dobročinstvo.

Da ne propustite ni naše originalne predloge, ni druge važne vesti o dobročinstvu u region, prijavite se na naš newsletter.