Poslovanje u skladu sa principima društvene odgovornosti kompaniji omogućava održivost, odnosno, mogućnost da se dugoročno razvija doprinoseći društvu, zaključila je Milica Mišković, programska menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje u članku nedavno objavljenom za INStore magazin. 

Različiti podaci, ali i primeri na koje svakodnevno nailazimo u praksi pokazuju da se sve više kompanija trudi da svoje poslovanje uskladi sa principima društvene odgovornosti. Brojne primere imate prilike da čitate u našim regionalnim pregledima vesti o davanjima, kao i u godišnjim izveštajima o stanju filantropije na Zapadnom Balkanu. 

Prethodne dve godine pokazale su i koliko su kompanije spremne da reaguju u kriznim situacijama, kao što je pandemija korona virusa, i pomognu svojim zajednicama da na njih odgovore. Kada je konkretno Srbija u pitanju, prema anketi Foruma za odgovorno poslovanje, većina anketiranih velikih kompanija u toku 2020. i 2021. više od polovine svojih budžeta namenjenih za CSR aktivnosti izdvajala upravo za borbu protiv pandemije. Za detaljne informacije o davanjima kompanija, ali i drugih aktera filantropske zajednice za borbu protiv posledica pandemije, kako u Srbiji, tako i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana posetite link, a za detaljan uvid u informacije o davanjima od 2015. Do danas, registrujte se u našoj Giving Balkans aplikaciji. 

Podaci našeg istraživanja o filantropiji u Srbiji u 2021. godini pokazuju da donacije poslovnog sektora čine čak 29% od ukupno donirane sume, a da se među najistaknutijim donatorima kada su kompanije u pitanju nalaze Nordeus d.o.o, DM drogerie markt, Elixir fondacija i SBB fondacija.  

Dok čekate da objavimo naš godišnji izveštaj i podatke o top 10 donatora, kako za Srbiju, tako i za ostale zemlje, za vas smo pripremili pregled nedavnih CSR akcija kojima  kompanije u region unose poyitivne promene u svoje zajednice i utiču na njihov rast i razvoj. 

Podrška koja traje 9 godina: kompanija Bingo donirala 40.000 KM za SOS Dječja sela BiH 

Dugoročna podrška koju kompanija Bingo pruža deci i mladima bez roditeljskog staranja koji odrastaju nastavila se i ove godine, te je kompanija nedavno uručila donaciju u iznosu od 40.000 KM, koja će delom pokriti troškove jedne od SOS porodica, a delom biti usmerena na Kuće za mlade u Sarajevu i Gračanici. 

Ovo je dio godine koji najviše volimo. Devet godina smo zajedno, vidimo kako djeca odrastaju u divne mlade ljude. To je svrha našeg prijateljstva: osluškivanje potreba i bezuvjetna podrška. Tu je i pomoć pri povezivanju s velikom mrežom naših partnera kroz projekte koje rade s nama, kao strateški cilj Binga u ovoj prijateljskoj priči, izjavila je ovim povodom Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanije Bingo. 

Kampanje i akcije posvećene zaštiti životne sredine 

Ekologija i zaštita životne sredine su tema koju poslovni sektor, na različite načine, sve više podržava. O tome smo nedavno pisali povodom Svetskog dana reciklaže, ali u međuvremenu smo naišli na još nekoliko zanimljivih akcija koje će vas možda motivisati da i sami uradite nešto za naše okruženje. 

Kampanja koja nas upozorava da svakoga sata na Zemlji izumre po jedna vrsta 

Prema poslednem Izveštaju o stanju planete, objavljenom useptembru 2020, populacija sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca je od 1970. godine do danas smanjena za zabrinjavajućih 68%, što je posledica rasta stanovništva i ubrzane urbanizacije, zbog čega vrste gube svoja staništa ili bivaju izlovljene pa izumiru. 

Ovaj podatak bio je podsticaj za kampanju podizanja svesti koju su u partnerstvu osmislili i sproveli agencija Bruketa&Žinić&Grey i WWF Adria, u saradnji sa kompanijama Go2Digital, Dept, Alma Quattro i Led Media. 

Kampanja je sprovedena povodom 26. marta, kada se širom sveta sprovodi akcija Sat za našu planetu. Tog dana, pažnju prolaznika u gradovima širom Hrvatske, Srbije i BiH privukao je sat na digitalnim citylight površinama koji je odbrojavao i prikazivao vrste pred izumiranjem poput balkanskog risa, čovečje ribice ili sredozemne medvedice. 

Osim na digitalnim citylight površinama i web bannerima, sat je uživo od 20:30 do 21:30 odbrojavao i na Facebook profilu WWF Adrie. Pored toga, u kampanju su se uključili i influenseri koji su na društvenim mrežama, u sedmici pre 26. marta, edukovali svoju publiku o izumirućim vrstama. 

U Hrvatskoj su podršku kampanji pružili i brojni mediji, kao što su Jutarnji.hr, Vecernji.hr, T-portal, Telegram.hr, 24sata.hr, Dnevnik.hr i Story.hr

Kampanja Vi birate mi sadimo 

Kompanija PS Fashion pokrenula je kampanju pod nazivom Vi birate, mi sadimo, u okviru koje je u nedelji od 18. do 24. marta svim kupcima širom Srbije darovano drvo, koje će biti zasađeno u njihovo ime. 

Time je obezbeđeno više od 5.300 sadnica, a prvih 150 posađeno je pre nekoliko dana na posedu manastira Žiča, sa ciljem njegovog ozelenjavanja. 

Akcija se nastavlja i u narednim danima, a kako kažu iz kompanije PS Fashion plan je da u naredne tri godine, u okviru svojih aktivnosti, kompanija obezbedi sadnju preko 20.000 stabala i tako zanemarenim prirodnim prostorima udahne novi život. 

Još jedna akcija pošumljavanja SBB fondacije 

Akciju pošumljavanja organizovala je nedavno i SBB fondacija i to zajedno sa jednim od pobednika konkursa Da šume bude više. Da se lepše diše!  - JKP Komunalac. 

Akcija je, organizovana u Gračanici, na zemljišnoj parceli Padalište gde je zasađeno ukupno 500 sadnica crnog bora. 

Gračanica je inače četrnaesta lokacija na kojoj je sprovedena akcija pošumljavanja, kao deo inicijative Ne prljaj.Nemaš izgovor!, koju je SBB fondacija pokrenula još 2015. godine. U okviru projekta pošumljavanja do sada je širom Srbije zasađeno preko 11.000 stabala. Iz SBB fondacije najavljuju da će u narednim danima biti organizovane sadnje u Beogradu, na dve lokacije, čime će akcija pošumljavanja biti zaokružena i njen cilj ispunjen – 17 lokacija dobija 13.000 sadnica.

 

Kompanija Procter&Gamble zajedno sa potrošačima u borbi za očuvanje životne sredine 

Procter&Gamble Hrvatska pokrenula je inicijativu pod nazivom Ovo je naš dom. Čuvajmo ga., u okviru koje promoviše organizacije koje se bore za zaštitu životne sredine u Hrvatskoj i kojima će biti uručena donacija u ukupnom iznosu od 300.000 kuna. 

U pitanju su Institut Plavi svijet i udruge BIOM i „Lijepa naša“, a u inicijativu se mogu uključiti svi koji to žele kupovinpm P&G proizvoda u radnjama širom Hrvatske.  

Doprinos P&G Hrvatska očuvanju životne sredine, ne zaustavlja se ovom akcijom. 

Svi želimo doprinositi očuvanju okoliša, ali često ne znamo otkud bismo krenuli. Zato Procter&Gamble razvija rješenja koja će do 2040. u potpunosti anulirati emisiju ugljičnog dioksida koja nastaje u proizvodnom i transportnom procesu. Taj plan se već ostvaruje upotrebom reciklirane plastike, kompaktiranim deterdžentima koji peru na 30 stupnjeva, punjivim bocama proizvoda za njegu kose i brojnim drugim inovacijama. Proizvodni pogoni već koriste energiju iz obnovljivih izvora i značajno smanjenu količinu vode, izjavila je povodom ove inicijative direktorica P&G-ja za Hrvatsku i Sloveniju, Nikolina Silov Konjevoda. 

Društveno odgovorne akcije kompanije Mastercard 

Promotivnom kampanjom koja je u fokus stavila online platformu za doniranje SOS Dječijih sela u BiH, uz podršku kompanije Mastercard prikupljeno je 45 hiljada KM sa ciljem podrške radu SOS dnevnih centara u Bosni i Hercegovini. 

Kako bi podstakli građane na online donacije Mastercard je svaku pojedinačnu online uplatu korisnika Mastercard karica, u periodu od 20.12.2021. do 28.02.2022.god, bez obzira na iznos uplate, uvećao za još 10 KM. 

Sredstva prikupljena na ovaj način će biti usmerena za podršku radu Dnevnih centara koji funkcioniraju u sklopu SOS Dječijih sela u BiH, a gde je cilj deci i mladima ponuditi dodatni sadržaj koji na strukturiran i koristan način doprinosi njihovom osnaživanju i razvoju. 

Kompanija Mastercard akciju posvećenu online doniranju imala je u Srbiji gde je organizaciji Nurdor donirala platformu Superhero.rs, putem koje je od polovine decembra, kada je platforma lansirana, do 4. februara, kada je obeležen Svetski dan borbe protiv raka, prikupljeno je više od 3.000.000 dinara zahvaljujući donacijama građana. 

Postoje razni načini na koje kompanije mogu da unaprede zajednice u kojima posluju. Na primer, umesto da prosto donirate novac nekoj organizaciji, što je svakako najbrže i najjednostavnije, dugoročno korisnije je nekome pomoći da bolje posluje, da nauči nove veštine, da uvede nove procese. Na ovaj način efekat promena kojima ste kao kompanija doprineli, trajaće duže a vrlo moguće i trajno menjati stvari na bolje, rekla je za Marketing mrežu Milena Đorić Gudurić, direktorka marketinga za tržišta Srbije, Crnu Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard. 

Akcije za podršku obrazovanju 

Obrazovanje je česta tema podrške kada su društveno odgovorne akcije u pitanju. Neke od njih postanu i tradicionalne, pa svake godine imate priliku da čitate o njima, a jedan takav primer je Dobro delo za SOS Dečije selo, koju kompanija Delhaize Srbija, sprovodi od 2016, pred polazak u školu, sa ciljem podrške Fondaciji SOS Dečija sela Srbija

Rezultati našeg istraživanja o filantropskim davanjima u Srbiji u godini iza nas pokazuju da je za temu obrazovanja donirano 13% od svih donacija.  

Podsećamo da se za detaljan uvid u podatke o davanjima za ovu temu u prošloj, ali i nekim ranijim godinama, možete registrovati u našoj Giving Balkans aplikaciji, a kako su izgledale neke akcije novijeg datuma, čitajte u nastavku teksta. 

Intesa Sanpaolo Banka BiH podržava obrazovanje mladih iz SOS Dječjih sela BiH 

Intesa Sanpaolo Banka BiH podržava decu i mlade o kojima ova organizacija brine upravo u segmentu obrazovanja. Najnovija donacija iznosi 6.000 KM, a prilikom njenog uručenja Lejla Dizdarević, direktorica Direkcije za PR i marketing komunikacije Intesa Sanpaolo Banke BiH, je izjavila: 

Već duži niz godina pomažemo rad SOS Dječijih sela u BiH, a od protekle godine orijentisali smo se na grupu studenata, kojima je stipendija možda i najpotrebnija, kako bi ostvarili što kvalitetnije i lakše školovanje. Najveća satisfakcija za nas je kada vidimo uspjeh koji oni ostvare tokom svog školovanja te u konačnici postanu obrazovani odrasli ljudi i lakše pronađu posao. 

Kompanija Actavis podržala obrazovanje dece i mladih donacijom Ipad uređaja 

Kompanija Actavis donirala je 52 Ipad uređaja s pripadajućom opremom koje će od sada koristiti deca i mladi koje pomaže organizacija SOS Dečija sela Srbija za potrebe pohađanja online nastave. 

Kvalitetno i kontinuirano obrazovanje oduvek su bili jedan od ključnih sastojaka recepta za uspeh. Danas je gotovo svaki rad nezamisliv bez kvalitetne informatičke opreme čega je Actavis kompanija, itekako svesna. Nadam se kako će ova donacija svim uključenima omogućiti lakše i kvalitetnije provođenje nastave, a svim učenicima dodatan iskorak u njihovom obrazovanju, rekla je povodom donacije generalna direktorka Brigita Tetičković. 

Franck i „Korak u život“  u akciji za obrazovanje mladih u Hrvatskoj 

Franck i „Korak u život“ pokrenuli nacionalnu humanitarnu akciju za podršku mladima bez roditeljskog staranja sa ciljem prikupljanja stipendija za njihovo fakultetsko obrazovanje. 

Kupovinom Ciglice, odnosno vakumirane Jubilarne kafe od 250 grama podržavate ovu akciju, jer će Franck donirati 50 lipa od svakog prodatog pakovanja. 

U Hrvatskoj svake godine značajan broj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi završi srednju školu, ali nema financijske mogućnosti za nastavak obrazovanja jer gube pravo na udomiteljski smještaj. Upravo zbog tog te brojnih drugih problema s kojima se susreću na svome putu pri ulasku u svijet odraslih, mnogi od njih nemaju priliku nastaviti školovanje, usprkos svojim željama. Upravo iz tog razloga Franck Jubilarna je odlučila podržati humanitarnu akciju „Korak u život“ kako bi mladima zajedno pružili priliku za nastavak obrazovanja i profesionalnog razvoja, saopštili su organizatori akcije. 

Akciju su podržale i brojne javne ličnosti, kao što su Bojane Gregorić Vejzović, Nataše Janjić, Mirne Medaković, Lejle Filipović i mnogi drugi koji svakodnevno učestvuju u kampanji i rade na podizanju svesti o položaju mladih koji odrastaju bez roditeljskog staranja. 

Dugoročna podrška kompanije „Baking Factory“ Crvenom krstu Skoplje 

„Baking Factory“, prva makedonska kompanija za pravljenje tortilja, ovog meseca počinje sa dugogodišnjom akcijom doniranja dela proizvedenih tortilja Crvenom krstu Skoplje. 

Kako navode iz ove kompanije planirano je da se donacija dostavlja svakog meseca na punkt za beskućnike Crvenog krsta u Skoplju, a ova donacija trebalo bi da ima dvostruki učinak – donaciju hrane onima kojima je to najpotrebnije i zaštitu životne sredine, jer će na ovaj način doći do smanjenja količine uništene robe i ambalaže, čime se smanjuje i emisija štetnih gasova. 

Na ovaj način obavljamo dve veoma važne društveno odgovorne aktivnosti – pomažemo nekima od najugroženijih kategorija građana i doprinosimo zaštiti životne sredine. Ovo su dve najalarmantnije teme i problema u zemlji, za koje se mi u privatnom sektoru moramo mnogo više angažovati, rekao je povodom akcije Dejan Milenkovski, osnivač kompanije. 

Vrednost donacija u okviru ove akcije iznosiće oko 60.000 denara na mesečnom nivou. 

Henkel kampanja za smanjenje higijenskog siromaštva 

Kompanija Henkel nedavno je u saradnji sa Fondacijom SOS Dečija sela Srbija organizovala kampanju za smanjenje higijenskog siromaštva. Naime, deo sredstava od svakog prodatog persil deterdženta tokom februara i marta ove godine kompanija je donirala Fondaciji SOS Dečija sela Srbija, sa ciljem da sva deca i porodice o kojima brine fondacija imaju čistu odeću. 

Na ovaj način, kompanija je želela da podigne svest i o problemu higijenskog siromaštva i na to da ova vrsta siromaštva negativno utiče na razvoj dece. Ne samo na njihovo zdravlje, već i na samopouzdanje, dobrobit, međuljudske odnose i budućnost. 

Kao odgovorna kompanija, Henkel je prepoznao značaj ovog problema, te je na globalnom nivou doneo odluku o važnosti podizanja svesti javnosti o istom i njegovom rešavanju, rekli su iz Henkela. 

Kao što možete videti dosta je primera društvene odgovornosti i akcija kojima kompanije rade na podizanju svesti o nekom problemu, njegovom rešavanju i unošenju pozitivnih promena u svoje zajednice. Pomenuli smo samo neke koje su novijeg datuma, a na brojne smo se već osvrtali u nekim ranijim tekstovima, kao što su kampanja „Prati suncokret“ koju kompanija Dijamant sprovodi sa ciljem podrške osobama sa Daunovim sindromom, već drugu godinu za redom, ili podrška kompanije Avon borbi protiv raka dojke. 

Na linku se možete podsetiti i kojih 10 CSR akcija su obeležile prošlu godinu, iz ugla naše marketing menadžerke Ivane, a ako želite da pišemo i o CSR aktivnostima vaše kompanije, pišite nam – rado ćemo podeliti vaše dobre i uspešne priče.