Svakog 21. marta širom sveta se obeležava Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

Ovaj datum ustanovljen je 2011. godine, a njegova simbolika leži u tome što osobe sa Daunovim sindromom na 21. paru imaju tri umesto dva hromozoma. 

Naziv Daun potiče od imena engleskog lekara Langdona Dauna, koji je 1866. godine prvi opisao sindrom na svom detetu, iako je tek 1959. godine ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija. 

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se sa ciljem podizanja svesti o Daunovom sindromu, pružanju podrške ljudima koji sa njim žive, podizanja kvaliteta njihovog života i inkluzije u društvo. 

Povodom ovog dana, izdvojili smo nekoliko akcija podrške osobama sa Daunovim sindromom, a u većinu se i sami možete uključiti. 

Prati suncokret – druga godina akcije kompanije Dijamant 

Kampanjom „Prati suncokret“ kompanija Dijamant drugu godinu za redom želi da podigne svest o položaju osoba sa Daunovim sindromom u društvu, omogući im da se njihov glas i delo, čuju i vide, i izdvaji novčana sredstva za pomoć Savezu udruženja osoba sa Daunovim sindromom. 

Tim povodim kompanija je pripremila 1,7 miliona boca Dijamant ulja, na kojima se nalaze etiketa koju su nacrtale upravo osobe sa Daunovim sindromom. Kupovinom boce sa ovom etiketom, donirate 1 dinar za pomoć ovim osobama. 

Prošlogodišnja akcija bila je takođe veoma uspešna, i u okviru nje kompanija Dijamant donirala je milion dinara Savezu udruženja osoba sa Daunovim sindromom. 

Ovde se podrška kompanije Dijamant ne zustavlja. U susret 21. martu, Svetskom danu osoba sa Daunovim sindromom u nekoliko škola u Srbiji održali edukativne radionice na kojima su pedagozi ispričali deci više o Daunovom sindromu i mogućnostima koje imaju osobe koje sa njim žive. Deca su ovom prilikom ispisivala i čestitke i pravila poklone za ovaj međunarodni dan.  

Kompanija je napravila i video u kome učestvuju osobe sa Daunovim sindromom i pozvala sve koji to žele da povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom svoju podršku pokažu tako što će napisati čestitku i poslati je u inbox ili dm Dijamant profila na društvenim mrežama, ili na imejl marketing@dijamant.rs

Studenti i građani šalju poruke podrške 

Klub studenata Specijalne edukacije i rehabilitacije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu pozvao je, putem društvenih mreža, građane i građanke da snime kratke video klipove podrške u kojima govore o predlozima za povećanje samostalnosti ovih osoba, razbijanju predrasuda i stvarima koje možemo naučiti od osoba sa Daunovim sindromom. 

Za više informacija o akciji pratite Facebook stranicu ovog Kluba studenata. Možda vas neka od poruka naših sugrađana i sugrađanki motiviše na podršku koju treba da pokazujemo ne samo 21. marta, nego i svakog drugog dana. 

Budite deo globalne inicijative 

Ukoliko želite da se vaša poruka podrške čuje na globalnom nivou i da aktivno radite na zagovaranju za inkluziju osoba sa Daunovim sindromom, možete se prijaviti na sajtu World Down Syndrom Day, pa ćete od Međunarodne asocijacije osoba sa Daunovim sindromom dobiti poruke, edukacijske materijale i sve važne informacije koji će vam pomoći da budete glas podrške s svojoj zajednici. 

Još jedan od načina da pokažete podršku, možda i najjednostavniji, ali svakako ne manje važan je da obujete duge šarene različite čarape, fotografišete ih i sliku postavite na svojim društvenim mrežama uz hashtag #LotsOfSocks. 

Ovu akciju ste verovatno i ranijih godina primetili na društvenim mrežama, a ako ste se pitali zbog čega baš šarene čarape, odgovor je da su one uzete kao simbol jer su sličnog oblika kao hromozomi, simbolizuju prihvatanje različitosti, a postoji i tvrdnja da ih osobe s ovim sindromom ne mogu upariti. 

Donacija školi u Kosovskoj Mitrovici 

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa Daunovim sindomom u Kosovskoj Mitrovici održana je akcija za učenike i učenice škole za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božuri“. 

Naime, u mitrovačkoj Gimnaziji organizovana je humanitarna akcija, a od prikupljenog novca su kupljene interaktivne igrice za podršku u učenju učenicama i učenicama koji pohađaju školu „Kosovski božuri“. 

Prvi put smo ovde, ali sigurno nije poslednji. Nastavićemo sa sličnim akcijama. Našim učenicima želimo da objasnimo da smo svi mi isti, svi smo mi pre svega ljudi, treba da se volimo i poštujemo međusobno, izjavila je ovim povodom Bojana Vulović, pedagoškinja u mitrovačkoj Gimnaziji. 

Akcija nogometnog kluba Dinamo 

GNK Dinamo je u saradnji sa Centrom za kreativno osposobljavanje osoba sa invaliditetom i Udrugom za sindrom Down-Zagreb za decu i mlade kojima ove udruge pružaju podršku organizovao edukativno - interaktivnu kulinarsku radionicu na temu zdrave ishrane.  

Kako kažu iz Dinama, klub želi pružiti i širu sliku i pomoći djeci u svakodnevnom životu uz podizanje svijesti o tome da svaki sportaš mora držati do zdrave prehrane

Humanitarna predstava

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u saradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru prirediće predstavu humanitarnog karaktera u kojoj će sav prihod od ulaznica biti doniran Udruzi Down sindrom Mostar. Reč je o nagrađivanoj predstavi „Isus, sin čovječji“ nastaloj prema motivima istoimenog dela Halila Džubrana i u režiji Roberta Pehara, a koja će biti izvedena u utorak 22. marta u 20 sati.

Povodom obilježavanja dana osoba s Down sindromom 21. ožujka Studentski zbor odlučio se na humanitarnu akciju. U suradnji s HNK Mostar održat će se predstava „Isus, sin čovječji“ od koje će sredstva ići Udruzi Down sindrom Mostar. Cilj je akcije pomoći radu udruge koja okuplja djecu i odrasle s Down sindromom. Naša je želja i težnja pokazati kako su oni zaista savršeni, samo na malo drukčiji način, izjavila je Marija Dugandžić, koordinatorka za humanitarne akcije Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Cena ulaznice je 10 KM, a za učenike, studente, penzionere i nezaposlene osobe 5 KM. Studenti Sveučilišta u Mostaru mogu iskoristiti besplatne vaučere koji se preuzimaju u prostorijama Studentskog zbora. Rezervacija ulaznica moguća je porukom ili pozivom na broj 063/019 019.

Šetnja za podizanje svesti u Tirani 

Fondacija za Daunov sindrom iz Albanije organizovala je povodom 21. Marta marš pod nazivom “Buddy Walk”, sa ciljem podizanja svesti o Daunovom sindromu, skretanja pažnje na dostignuća osoba koje sa njim žive, iskazivanja podrške i poštovanja. Događaj je podržala i Raiffeisen banka. 

Banja Luka dobila prvi kafe za radno osposobljavanja mladih sa intelektualnim poteškoćama 

Banja Luka je dobila prvi kafe za radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim poteškoćama. Kafe „Zvjezdica“ otvoren je u prostorijama Doma omladine u okviru projekta „Radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim poteškoćama“, koji sprovodi Servisni centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“. 

Želja nam je da ova djeca ne budu odvojena od svojih vršnjaka, već naprotiv da i oni budu ovdje, stiču radne navike, vještine i radne sposobnosti, da se socijalizuju i prošire svoje vidike i jednostavno da se više druže, objasnila je ovim povodom predsednica Servisnog centra, Željka Perišić Niković. 

Ona je pojasnila da ova jeca neće imati klasično zasnovan radno-pravni odnos, već da će oni za sada svakim radnim danom imati određeni angažman, odnosno da će uz asistente na radu sticati određene veštine. 

Marica Premasunac, majka mladića koja ima Daunov sindrom, rekla je da je otvaranje ovog kafea izuzetno važno za ovu djecu, koja većinu vremena provode kod kuće i nemaju dovoljno aktivnosti, pa im je svaka aktivnost izuzetno značajna. 

Podsećamo da i u Beogradu postoji kafić u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju, pod nazivom Zvuci srca. Vodi ga organizacija Dečje srce, a osim što ćete svratiti na kafu radu organizacije i osobama koje ona pomaže možete pomoći i kupovinom nekih od rukotvorina koje su izradili štićenici Dečjeg srca

Podrška je važna svakog dana, a ne samo na određen globalni i međunarodni datum. Važno je da je pokažemo u svakoj prilici i na način na koji smo u mogućnosti.  

To može biti kafa u Beogradu ili Banjaluci, kupovina rukotvorina koje su napravile osobe sa Daunovim sindromom, uključivanje u Dijamantovu akciju, volonterska ili donatorska podrška nekom od udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom koja se širom Zapadnog Balkana bore za njihova prava i trude se da im omoguće bolji i kvalitetniji život. 

Verujemo da će vas neka od akcija o kojima smo pisali motivisati da i sami pokažete podršku.  

Ukoliko želite da saznate više o donacijama za podršku osobama sa Daunovim sindromom i detaljno se informišete o ovim davanjima na Zapadnom Balkanu, registrujte se u našoj Giving Balkans aplikaciji i steknite uvid u podatke o davanjima za ovu i brojne druge svrhe od 2015. do danas.