Individët dhe qytetarët, përmes aksioneve masive, çdo ditë kontribuojnë në zhvillimin e komuniteteve të tyre dhe filantropisë në Ballkanin Perëndimor me veprat e tyre të mira të vogla dhe të mëdha.

Në vitin 2021, në Mal të Zi, pjesa më e madhe e shumës së dhuruar është dhënë nga individët falë një donacioni prej 7 milionë eurosh, të dhuruar nga familja Uboviq për ndërtimin e një shkolle të re në Podgoricë.

Nga ana tjetër, donacionet masive të qytetarëve përbënin pak më pak se gjysmën e të gjitha dhurimeve.

Serbi, donacionet masive nga qytetarët ishin burimi më dominues i mbështetjes, ndërsa individët ishin donatori i tretë më i madh, menjëherë pas sektorit të biznesit.

Qytetarët ishin donatorët më aktivë në Kroaci, Bosnjë dhe Hercegovinë dhe Kosovë. Në të njëjtën kohë, ata janë në vendin e dytë në Maqedoninë e Veriut për sa i përket shumës së dhuruar dhe numrit të aksioneve bamirëse. Pjesëmarrja e individëve në dhurimin për të mirën e përbashkët është gjithashtu e rëndësishme.

Për më shumë informacion rreth dhurimit individual, masiv dhe të gjitha llojet tjera të dhurimit për të mirën e përbashkët, regjistrohuni në aplikacionin tonë Giving Balkans dhe për të mësuar se cilat bamirësi të individëve dhe aksione qytetare shënuan fillimin e janarit, lexoni më poshtë.

Ju mund t'i mbështesni vetë disa prej tyre dhe ne jemi të sigurt se, nëse asgjë tjetër, ju vetë do të motivoheni të bëni diçka të mirë për komunitetin tuaj.

Ata siguruan një shtëpi të re për një familje nga Podujeva

Ganimete Salihu dhe bashkëshorti i saj, Jeton Salihu, i kanë dorëzuar çelësat e shtëpisë së re një familjeje në Podujevë, e cila me kërkesë të tyre do të mbetet anonime.

Nuk është hera e parë që ky çift ndihmon në ndërtimin e një shtëpie të re për familjet në nevojë. Ata thonë se janë më se të lumtur që kanë kontribuuar për një shtëpi të re për një nënë me fëmijë që jetonin në kushte të vështira.

Në vetëm tre ditë, mblodhën para për mjekimin e një bashkëqytetari të sëmurë

Një grup njerëzish nga Ferizaji, duke përfshirë edhe reperin e njohur Gramoz Aliu-Mozzik, u bashkuan për të mbledhur fonde për trajtimin në Turqi, të një bashkëqytetareje të sëmurë, Rinesa Kamberi.

Falë këtij aksioni janë mbledhur 137,384 euro për vetëm tre ditë. Kostoja e përgjithshme e trajtimit të Rinesës është 110,000 euro, kështu që pjesa tjetër e parave, gjegjësisht 27,384 euro të mbetura do t'u dhurohen personave të tjerë që mbledhin para për trajtim.

Përveç qytetarëve, në aksion morën pjesë edhe sipërmarrës të shumtë, NVM dhe restorante.

Një vajzë nga Sanski Most dhuroi flokët e saj për fëmijët që vuajnë nga kanceri

Pasi pa një thirrje për dhurimin e flokëve për fëmijët e sëmurë nga kanceri në rrjetet sociale, vajza e quajtur Lamia vendosi të dhurojë flokët për të cilat kujdesej prej vitesh.

Me mbështetjen e familjes së saj dhe dëshirën për të frymëzuar të tjerët për të bërë të njëjtën gjë, ajo ia dhuroi flokët Shoqatës Zemër për fëmijët me kancer (Srce za djecu oboljelu od raka).

Anëtarët e grupit në Viber Nënat për nënat dërguan më shumë se 4,000 pako ndihma

Nënat nga Uzhice, Jovana Zlatiq Tuciq dhe Ivana Zekavica në fund të shtatorit krijuan grupin në Viber Nënat pët nënat, i cili tani, falë grave humane, ka rreth 220 anëtarë nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina.

Krahas grupit Viber, së fundmi kanë hapur edhe faqen në Instagram mamezamame_, për të ndihmuar nënat vetëushqyese, gratë shtatzëna dhe familjet në nevojë.

Nga fillimi e deri më sot kemi dërguar më shumë se 4,000 pako në Serbi dhe Bosnjë e Hercegovinë. Çdo ditë dërgojmë më shumë se 150 pako, thotë Ivana, një nga themelueset.

Ata po planifikojnë të regjistrohen si shoqatë së shpejti dhe kushdo që dëshiron t'i bashkohet atyre në një mision humanitar mund t'i kontaktojë ata përmes emailit mamezamame2022@gmail.com ose në Instagram mamezamame_.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mame za mame (@mamezamame_)

Shumë ushqim për të pastrehët e Splitit

Aksioni humanitar Shumë ushqim për të pastrehët e Splitit, i organizuar nga katër gazetarë sportivë nga Spliti, u përmbyll me sukses me dorëzimin e një donacioni rekord për shoqatën MoSt, e cila kujdeset për të pastrehët e Splitit dhe vetëshërbimin social.

Shpresojmë që shoqata MoSt brenda pak ditësh të na informojë se vlera e donacionit e ka kaluar vlerën prej 200,000 HRK, pra mbi 27,000 euro, thanë me këtë rast.

Në prezantimin e donacioneve morën pjesë sportistë të shumtë dhe përfaqësues të klubeve që morën pjesë aktivisht në aksion, duke përfshirë Lovre Kaliniq, i cili prej vitesh është një nga donatorët më të mëdhenj individualë.

 

 

Një pensionist nga Istria për të tretën herë dhuroi kursimet e tij për të mbështetur sistemin e kujdesit shëndetësor

Milan Groziq, pensionist dhe filantrop nga Istria, së fundmi dhuroi kursimet e tij për institucionet mjekësore për herë të tretë.

Ai bleu pajisje me vlerë prej 101,000 HRK (13,400 euro) për klinikën e mjekësisë familjare të qendrave shëndetësore të Istrias në Lupoglav.

Tina Zavidiq, një mjeke në klinikën ambulatore, tha se falë donacionit, një klinikë e vogël ambulatore me një mijë pacientë, u bë një nga klinikat e vogla ambulatore më të pajisura në zonën më të gjerë, ndoshta edhe në Kroaci. Ajo shtoi se Milan Groziq tashmë u kishte dhuruar një aparat të ri ultrazë vitin e kaluar.

Groziq për shkak se ai dhuroi 500,000 HRK nga kursimet e tij për të mbështetur sistemin e kujdesit shëndetësor, nga të cilat 200,000 HRK për qendrat shëndetësore të Istrias dhe 300,000 HRK për Talassotherapy Opatija.

Aksion bamirësie për 150 familje në nevojë sociale nga Nikshiqi

Një aksion të cilin mund ta mbështesni edhe ju është nisur në Nikshiq.

Fondacioni Vullnetarët e Malit të Zi së fundmi nisi një aksion për mbledhjen e ushqimeve dhe veshjeve për 150 familje me status të rrezikuar social nga Nikshiqi.

Tani ftojmë të gjithë të interesuarit të mbështesin aksionin duke dhuruar ushqime dhe veshje ose duke paguar fonde në xhirollogarinë  e Fondacionit: 520-9194-41 me shënimin - Donacion për aksionin bamirës të VCG. Gjithashtu, qytetarët mund të dhurojnë mjete pa shkuar në bankë duke përdorur këtë link, tha Marina Doshen nga Fondacioni Vullnetarët e Malit të Zi.

 

Paguan të gjitha borxhet e banorëve të fshatit në shitoren lokale

Dy shqiptarë nga diaspora në SHBA kanë bërë një gjest shumë human. Alfred Pergjoni dhe Admir Lufi paguan të gjitha detyrimet që kishin fshatarët e Lufit të Pukës në shitoren lokale.

Në fshat jetojnë nga 40 deri në 50 familje. Në një lidhje me Skype për emisionin ABC e Mëngjesit, ata kanë treguar se si e kanë marrë këtë vendim pa ditur paraprakisht shumën e nevojshme për të mbuluar të gjithë borxhin.

Një donator anonim siguroi trajtimin për një vajzë dyvjeçare

Mesila dy vjeçare nuk mund të ecte për shkak të problemeve shëndetësore. Situata e saj përkeqësohej dita-ditës dhe ajo kishte nevojë për ndërhyrje të menjëhershme. Operacioni kushtonte 15,000 euro dhe familja e saj nuk e kishte të mundur ta sigurojë këtë shumë.

Pasi kontaktuan me fondacionin Fundjavë Ndryshe, u bë një thirrje për donacione. Pas vetëm pak ditësh, një donator nga Shqipëria, me banim në Gjermani, mori përsipër të mbulojë të gjitha shpenzimet e trajtimit të Mesilës, duke dhuruar në total 15,000 euro, me kërkesën që të mbetet anonim.

Në vetëm 48 orë janë mbledhur 140,000 euro

Jasmina ishte diagnostikuar me leuçemi akute, dhe jeta e saj ishte në rrezik, ndaj kishte nevojë për ndërhyrje urgjente jashtë vendit.

Mjekimi i saj kushtonte 140,000 euro, të cilat familja e saj nuk kishte mundësi t'i sigurojë. Ata iu drejtuan fondacionit Firdeus për ndihmë. Pas publikimit të thirrjes për donacione, e gjithë shuma, falë mbështetjes së disa donatorëve të ndryshëm, u grumbullua në vetëm 48 orë.

Më shumë se 51,000 KM u mblodhën në fushatën Secila fanellë ka historinë e saj

Fushata Çdo fanellë ka historinë e saj, me ndihmën dhe mbështetjen e fondacionit të Komunitetit të Tuzlas, u iniciua nga filantropi nga Tuzla Sead Muliq, i cili, duke nxjerrë në ankand online më shumë se njëqind fanella sportive të atletëve vendas, rajonalë dhe botërorë, animoi më shumë se njëqind individë dhe kompani që mblodhën para si donacione për të blerë pajisje të kushtueshme për trajtimin e fëmijëve.

Ja dolëm! Falë filantropëve dhe kompanive me përgjegjësi shoqërore në të gjithë Bosnje dhe Hercegovinën dhe diasporën gjatë fushatës që zgjati dy muaj e gjysë, u mblodhën më shumë se 51,244.52 KM për të blerë një pajisje moderne të ventilimit mekanik në Klinikën e Sëmundjeve të Fëmijëve të UKC në Tuzla, thanë me këtë rast nga fondacioni i Komunitetit të Tuzlës. I detyrohemi një falënderim të madh në radhë të parë Sead Muliqit, i cili dhuroi koleksionin e tij të fanellave të mbledhura ndër vite dhe të gjithë atyre që në çfarëdo mënyre kontribuuan në përfundimin me sukses të kësaj fushate, shtuan ata.

Nëse njihni bamirës që janë dalluar gjatë vitit posaçërisht në Serbi, nominoni ata për çmimin VIRTUS për filantropi të ndarë nga fondacioni Trag. Konkursi është i hapur deri më 14 shkurt dhe ju mund të nominoni individë, biznese dhe NVM që mendoni se kanë dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm për komunitetet e tyre gjatë vitit.