Za nama je Zlatni septembar, mesec posvećen borbi protiv dečijeg raka i pružanju podrške mališanima koji je svakodnevno vode, a pred nama Ružičasti oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, koji se obeležava sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kako bi se pravovremeno započelo sa lečenjem.

Širom regiona, jednim i drugim povodom organizovane su brojne akcije za podršku borbi protiv malignih bolesti i onima koji se od njih leče.

U nastavku teksta saznajte kako su izgledale i na koji način i sami možete pružiti podršku.

Race for the Cure: Prikupljeno 200 hiljada KM za žene obolele od raka dojke

U Sarajevu je 1. oktobra održana 16. Trka/šetnja za ozdravljenje - Race for the Cure, za koju je ove godine registrovano 10.000 građana okupljenih u 261 tim, a prikupljeno je rekordnih 200.000 KM.

Novac prikupljen od registracija u potpunosti će biti utrošen za besplatne mamografske preglede koje organizacija Think pink obavlja u čitavoj Bosni i Hercegovini, kao i na psihosocijalnu pomoć obolelim ženama, edukaciju građana o ovoj bolesti i druge aktivnosti kojima se ukazuje na važnost preventivnih pregleda.

Organizatori su izraziili zahvalnost svim registrovanim građanima, sponzorima, medijskim partnerima i ambasadorima projekta koji su dali veliki doprinos najvećem društveno odgovornom događaju u BiH.

Voda Oaza podržava borbu protiv raka dojke

U periodu od 1. oktobra do 31. decembra 2023. godine, svaki potrošač koji kupi izvorsku vodu Oaza od 0,33l će doprineti borbi protiv raka dojke. Od svake kupljene boce, odvaja se 3 pf koje će biti donirane udruženju Think Pink.

Pored toga, voda Oaza bila je ovogodišnji zlatni sponzor kampanje Race for the Cure i bila je zadužena za hidrataciju i podršku na ovogodišnjem događaju održanom 1. oktobra 2023. godine.

Ovom akcijom Oaza želi da doprinese osnaživanja žena koje se bore protiv raka dojke.

Osmogodišnja Eva donirala kosu za podršku deci oboleloj od raka

Eva iz Istočnog Sarajeva, odlučila je, u dogovoru sa roditeljima, da svoju dugu, njegovanu kosu donira deci oboleloj od raka.

Ona je donirala 30 centimetara kose, sa željom da pomogne vršnjacima koju su svoju izgubili u borbi sa karcinomom.

Eva je rekla i da bi volela da i drugi, dobri ljudi učestvuju u ovom humanom činu.

Kosa će porasti, a ja ću nekome pomoći i usrećiti ga. Učiniću mu bar jedan dan srećnijim, a onda ću i ja biti srećna - istakla je ona, dodajući da joj je sviđa nova frizura.

Mesec ružičaste vrpce u Zagrebu

Zagrebački hotel Esplanade i ove godine, tradicionalno, u saradnji sa neprofitnom udrugom P.I.N.K. life obeležava globalnu inicijativu Mjesec ružičaste vrpce, a ovoj humanitarnoj priči se i sami možete pridružiti.

Naime, ceo oktobar, u hotelu Esplanade posvećen je podizanju svesti o važnosti prevencije raka dojke i borbi protiv ove bolesti.

Višestruko nagrađivana Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić i glavna slastičarka Mirjana Špoljar udružile su za ovu priliku dizajnirale ružičaste poslastice. Od svake prodate, hotel će izdvojiti 10% za donaciju udruzi P.I.N.K. life.

Pored toga, kao najava ove akcije i podrška globalnoj inicijativi, pročelje hotela Esplanade će od 4. – 8. oktobra biti osvetljeno ružičastim tonovima.

Više o pojedinačnim događajima i aktivnostima koje će hotel organizovati tokom oktobra saznajte na linku.

Kampanja Snaga je u Nama

Tokom oktobra, kompanija Salvus od svakog prodatog proizvoda Solgar Skin, Nails and Hair Formula, donira 1 evro udruzi Europa Donna Hrvatska za psihološku pomoć obolelima od raka i udruzi Nismo same za projekat besplatnog prevoza taksijem na hemoterapiju.

Kompanija Salvus već deset godina podržava obolele od raka. U oktobru ‒ mesecu borbe protiv raka dojke, Salvus će donirati novac udrugama žena koje su obolele od raka pa će, u okviru kampanje Snaga je u nama, od svake bočice proizvoda Solgar Skin, Nails and Hair Formula prodate u apotekama donirati 1 evro za projekte psihološke pomoći obolelima i besplatnog prevoza taksijem na hemoterapiju.

U Tesliću održana humanitarna modna revija „Novi život“

U Tesliću je pre nekoliko dana, pod sloganom  „Novi život“, održana humanitarna modna revija.

 Crveni tepihom prošetali su oni koji su se borili i izborili sa nekim od oblika karcinoma, a sav prihod od dobrovoljnih priloga doniran je Udruženju „Novi život“, koje je u proceduri osnivanja.

Karavan Budi hrabra – pregledaj se tokom oktobra na jugu Srbije

Udruženje Žena uz ženu pokrenulo još jedan karavan pod nazivom Budi hrabra – pregledaj se, koji će ovog oktobra obilaziti gradove u Srbiji.

Ževojke i žene koje imaju do 45 godina moći će u pokretnoj ordinaciji opremljenoj ultrazvučnim aparatom i pratećom opremom, tokom oktobra da obave preventivne preglede dojki i informišu se o značaju prevencije i ranog otkrivanja i lečenja raka dojke u 7 opština na jugu Srbije.

On će ženama u Bojniku biti na raspolaganju od 6. do 7. oktobra, u Lebanu od 8. do 9, u Medveđi od 10. do 11. i u Vučju od 12. do 13. oktobra.

Karavan će nakon Jablaničkog obići i Nišavski okrug i to 14. do 15. oktobra Nišku Banju, 18. i 19. Svrljig, kao i Sokobanju 16. i 17. oktobra.

Pokretna ordinacija će u navedenim gradovima biti postavljena od 12 do 18 sati, a svoj ultrazvučni pregled zainteresovane žena mogu zakazati tog dana, na licu mesta, u periodu od 11:30 do 12 sati.

Akcija je omogućena donacijom kompanije Avon Udruženju Žena uz ženu.

Kampanja Daj pedalu raku po deveti put u Srbiji

Udruženje Ženski centar „Milica“, devetu godinu za redom, povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka dojke, organizovalo je regionalnu kampanju „Daj pedalu raku“ u okviru koje je pre nekoliko dana, u 30 gradova širom Srbije, dat start za biciklističku vožnju, a na centralnoj manifestaciji u Beogradu, pušteni su baloni podrške svima koji prolaze kroz proces lečenja raka dojke i ginekoloških karcinoma.

„Daj pedalu raku” je kampanja  koja okuplja porodice, prijatelje, sportiste,  udruženja, društveno odgovorne  kompanije, lokalne zajednice  sa ciljem podizanja svesti žena o važnosti redovnih pregleda i promociji zdravih stilova života, kao i unapređenju kvaliteta lečenja i života onkoloških pacijentkinja sa rakom dojke.

Kampanja se održava pod pokroviteljstvom  Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kao i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Pored Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, podršku su dali i Klinički centar Niš, Klinički centar Kragujevac, Institut za onkologiju Vojvodine podizanjem zastave Kampanje  „Daj pedalu raku“tačno u podne.

Vozilo se za sestre, ćerke majke, prijateljice u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Nišu, Novom Sadu, Vranju, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Kragujevcu, Topoli, Novom Pazaru, Jošaničkoj Banji, Stopanji, Trsteniku, Majdanpeku, Subotici, Aranđelovcu, Leskovcu, Jagodini,  Gornjem Milanovcu, Velikom Gradištu, Arilju, Svrljigu, Šapcu, Pančevu, Lapovu, Sremskoj Kamenici, kao i u gradovima Hrvatske i Slovenije.

Pored toga, predstavnice Ženskog centra „Milica“– nacionalnog centra za podršku obolelim od raka dojke i ginekoloških karcinoma, su odnele poklone ohrabrenja, ženama koje leže na onkologiji.

Projekat su podržali i AstraZeneca, Roche, Grand kafa, Minaqa bb, Afrodita.

Udruženje Uvek sa decom obeležilo Zlatni septembar

Udruženje Uvek sa decom Zlatni septembar - mesec podrške deci oboleloj od raka obeležilo je humanitarnim koncertom održanim 22. septembra u Akademiji 28.

Pored toga, početkom septembra, tim ovog udruženja posetio je mališane koji se leče na onkologiji i podelio im simbolične paketiće podrške.

Na linku saznajte kako sve možete podržati Uvek sa decom da nastavi da pomaže deci oboleloj od raka.

Brojni Teslićani donirali kosu deci oboleloj od karcinoma

Povodom Zlatnog septembra, polovinom prošlog meseca, u Tesliću je održana donatorska akcija za pomoć deci i mladima obolelim od malignih bolesti pod nazivom Kosu skrati, hrabrost vrati, kojoj se odazvalo pet lokalnih frizerskih salona, a kosu je doniralo oko stotinu Teslićana.

Јedan od organizatora akcije Predrag Dević rekao je da su frizerski saloni donijeli kosu i od donatora koju su prikupljali tokom godine.

Na ovaj način želimo da damo podršku djeci koja se u ovom trenutku bore sa karcinomomizjavio je Dević.

On je pojasnio da se od donirane kose izrađuju perike koje deca nose nakon terapije i tako lakše prevazilaze traumu zbog gubitka kose.

Humanitarni koncert Hrabro srce za pomoć deci koja se leče od karcinoma i srčanih bolesti

Humanitarni koncert ''Hrabro srce'' održaće se 17. oktobra u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru sa početkom u 20 sati. Prihod od ulaznica biće doniran odelu Pedijatrije i Neonatologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar sa ciljem pomoći deci koja se leče od karcinoma i srčanih bolesti.

Ovaj humanitarni koncert ima za cilj  podizanje svesti izazovima sa kojima se ova deca susreću i pružanje podrške njima i njihovim porodicama, naveli su organizatori.

Za sve informacije o kupovini karata možete kontaktirati broj 063-525-012.

Deo novca od prodaje probiotika Hemofarm izdvaja za podršku roditeljskim kućama u BiH

Kroz akciju pod nazivom „Kreni od sebe“, kompanija Hemofarm će do februara 2024. deo novčanih sredstava od prodaje probiotika izdvajati za nabavku opreme roditeljskim kućama u BiH u kojim borave djeca oboljela od malignih bolesti i njihovi roditelji.

Djeca koja se bore sa karcinomom i njihovi roditelji jesu istinski heroji. Njihova borba za zdravlje je ogromna, hrabra i svakodnevna. Svi mi, na različite načine, možemo da doprinesemo njihovoj borbi, jer u nju ne moraju da idu sami. Ona ne mora biti samo lična. Upravo ova akcija je naš način da pomognemo, jer je važno krenuti od sebe, krenuti od pojedinca. Tako možemo učiniti društvo boljim mjestom za život. Za nas u Hemofarmu podrška zajednici je naša potreba i dio naše svrhe, jer naš primarni zadatak jeste briga o zdravlju ljudi. Ova kampanja spaja ljude u dobru, jer zajedno nismo kap, nego more, rekao je direktor Hemofarma u BiH Saša Urošević.

Pod okriljem udruženja „Srce za djecu“ i „Iskra“ u Bosni i Hercegovini, pri kliničkim centrima u Sarajevu i Banjaluci, djeluju dvije roditeljske kuće, a uskoro se očekuje i početak rada i treće kuće u Tuzli.

Cedevita podržava udruge za borbu protiv raka dojke

U okviru obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke, Cedevita i ove godine projektom Budi TU. Budi CE. donosi podršku mentalnom zdravlju žena obolelih od raka dojke i njihovim bližnjima, kao i svim drugim ljudima s malignim oboljenjima.

Uz limitirano izdanje ukusa Pink Grejp, koji dolazi u simboličnom ružičastom pakovanju, Cedevita donira sredstva udrugama koje brinu o mentalnom i fizičkom zdravlju obolelih od raka dojke u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

Projekat Budi TU. dio je Cedevita platforme Budi DOBRO. Budi CE., pokrenute 2021. godine.

Budi TU. Budi CE donosi korisne savete psihologa i žena koje su prebolele rak dojke. Kroz članke i video sadržaj edukuje kako biti tu za obolelu osobu, kako joj pristupiti u trenu kad sazna dijagnozu i kako pružiti adekvatnu podršku i utehu svima u njihovoj blizini.

Cilj kampanje je podizanje svesti o izazovima s kojima se suočavaju oboleli od raka dojke i njihovi bližnji i pružanje pomoći i podrške koja im je potrebna.

IT zajednica za NURDOR

Druga 9Inspiration konferencija, koju organizuje kompanija Levi9 IT, održana je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Kao i prethodne godine, i ovog puta konferencija je imala humanitarni karakter, budući da je sav prihod od prodaje ulaznica direktno doniran Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

IT zajednica je ove godine, od kotizacija za konferenciju, prikupila 1.255.474 dinara, a NURDOR će kroz ovu donaciju imati priliku da podrži svoj projekt Roditeljske kuće u Beogradu, pomažući roditeljima i njihovim mališanima na putu ka ozdravljenju.

Osim cilja umrežavanja IT zajednice, ova konferencija ima još jednu važnu dimenziju – svaki učesnik ove konferencije je deo kampanje IT zajednica za Nurdor. To praktično znači da se sav novac od kotizacija, donira Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR. Do sada smo, kroz ovu kampanju, skupili milion i dvesta hiljada dinara i tako dobili priliku da na ovaj način pomognemo mališanima i njihovim roditeljima na putu ka ozdravljenju, izjavila je Jovana Ibrajter iz Levi9 kompanije.

Kupovinom Pantenola podržavamo borbu protiv raka dojke

Četvrtu godinu zaredom, farmaceutska kompanija Galenika aktivno podržava borbu protiv raka dojke kroz svoj društveno-odgovorni projekat koji obuhvata donaciju i kampanju podizanja svesti o važnosti prevencije i rane dijagnostike za uspešnost lečenja.

Naime, tokom celog oktobra, od svakog kupljenog Galenikinog Pantenol proizvoda (bilo da je reč o Pantenol kremi, masti, rastvoru, oribletama ili peni), Galenika će izdvajati 20 dinara za ovu humanitarnu inicijativu. Ovog puta Galenika će donirati sredstva Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, pridružujući se naporima ove važne institucije u borbi protiv karcinoma dojke.

Galenikina kampanja ove godine nosi naziv Pantenol priča o grudima, a pored same donacije, ona ukazuje i na važnost prevencije, rane dijagnostike i redovnih samopregleda. Prethodnih godina donacije su bile usmerene na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i Ženskom centru Milica za potrebe Nacionalnog centra za pružanje iskustvene podrške ženama obolelim od raka dojke i raka grlića materice. Na ovaj način, Galenika aktivno podržava borbu protiv karcinoma dojke jer ovo je tema koja zahteva informisanje i zajedništvo.

Verujemo da će vas ove priče inspirisati da se i sami uključite u borbu protiv raka i pružite podršku onima koji oboleli. Kupovinom vode, vitamina, učešćem na humanitarnom koncertu, donacijom za neku od organizacija (kao što su NURDOR, Fenix, Uvek sa decom, PIPOL, Jefimija, Ženski centar Milica, KrijesnicaNismo same, Srce za djecu oboljelu od raka, Čika Boca, Iskra, Zvončica...), volontiranjem, ili na neki sopstveni način – na vama je da odlučite.