Humanitarni i filantropski događaji čest su način za prikupljanje sredstava za opšte dobro i realizaciju nekih važnih ciljeva, kao i za podizanje svesti o različitim bitnim temama. 

Ovog septembra, širom regiona, održani su različiti filantropski događaji, a nekoliko njih je tek pred nama pa se možeš uključiti i dati svoju podršku. 

U nastavku teksta čitaj o kojim filantropskim događajima se govori ovog septembra, a koji nas očekuju u narednom periodu. 

BELhospice dobrotvorni bal 

Tradicionalni BELhospice dobrotvorni bal pod nazivom San letnje noći održan je 10. septembra u Beogradu, uz učešće više od 400 predstavnika korporativnog sektora i pojedinaca, koji godinama unazad podržavaju rad BELhospice centra. Na događaju je prikupljeno više od 130.000 evra za dalje pružanje besplatnih usluga osobama obolelim od kancera i njihovim članovima porodica kao i deci koja imaju dijagnoze neizlečivih bolesti kroz kućne posete i usluge Hospice Dnevnog centra, koje se finansiraju isključivo putem donacija.   

UNICEF humanitarni turnir: više od dva miliona dinara za mentalno zdravlje dece i mladih 

UNICEF-ov tradicionalni Fer-plej turnir u basketu održan je tokom proteklog vikenda u Comtrade sport i event centru u Beogradu. 

Na turniru je učestvovalo 29 timova iz korporativnog sektora. Od kotizacija kompanija prikupljeno je 2.190.000 dinara, a sredstva su namenjena za dalji razvoj programa Unapređenje mentalnog zdravlja dece i mladih koji UNICEF sa partnerima sprovodi u Srbiji. 

Na turniru su učestvovali basket timovi kompanija Imlek, OTP banka, SAGA, L Oreal Balkan, Brose, Delta fondacija, RNIDS, SBB, Comtrade, Mercata VT, ProCredit banka, Nordeus, Yettel, NIS, Lotus Flare, Zuhlke Engineering, Robert Bosch, Asee, Mad Head Games, Things Solver, Institut za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut. 

UNICEF-ov Fer plej turnir je tradicionalna sportska aktivnost koja okuplja poslovnu zajednicu u Srbiji da bi svojim učešćem podržali programe za decu i mlade koje sprovodi UNICEF u Srbiji. 

Daj pedalu raku

Ženski centar Milica, povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka dojke, već osmu godinu zaredom organizuje regionalnu kampanju Daj pedalu raku pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RS, Ministarstva omladine i sporta i Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Daj pedalu raku je kampanja koja okuplja porodice, prijatelje, sportiste, udruženja, društveno odgovorne kompanije, lokalne zajednice sa ciljem podizanja svesti žena o važnosti redovnih pregleda i promociji zdravih stilova života, kao i unapređenju kvaliteta lečenja i života onkoloških pacijentkinja sa iskustvom karcinoma dojke.

Biciklistička vožnja podrške Daj pedalu raku – region 2022. organizuje se u subotu, 1. Oktobra, sa po;etkom u 12 ;asova, u skoro 30 gradova Srbije: Beogradu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, Nišu, Vranju, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Kragujevcu, Topoli, Kučevu, Stopanji, Trsteniku, Majdanpeku, Subotici, Aranđelovcu, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Velikom Gradištu, Arilju, Svrljigu, Šapcu, Pančevu, Tutinu, Lapovu, Sremskoj Kamenici, kao i u gradovima zemalja u regionu, Hrvatskoj i Sloveniji: Slovenskoj Bistrici i Zagrebu.

Detaljnije informacije pronađi na Fejsbuk stranici udruženja.

Prilika da u Sarajevu podržiš decu obolelu od raka

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka će 9. oktobra ove godine organizovati javnu akciju doniranja kose za decu obolelu od raka.

Akcija se održava u Sarajevo City Centru. od 11 do 17 časova, uz podršku ambasadorke projekta Amre Džeko, Sarajevo City Centra i Općine Centar.

Ukoliko imate potpuno prirodnu kosu, nefarbanu, netretiranu, dužine za doniranje minimum 30 cm, a želite da je poklonite za najhumaniji cilj – dječiji osmijeh – onda ste pravi kandidat za ovu akciju, poručili su iz udruženja.

Trka/šetnja za ozdravljenje u Sarajevu 

U Sarajevu je prošle nedelje održana Trka/šetnja za ozdravljenje (Race for the Cure), za koju je ove godine bilo registrovano 8.000 građana i 858 sponzora timova okupljenih u 215 ekipa. Prikupljeno je rekordnih 115.000 KM. 

Sva sredstva prikupljena od registracija će se koristiti za podelu paketića prve pomoći svakoj novooperisanoj ženi u BiH, organizaciju besplatnih mamografskih pregleda za socijalno ugroženu populaciju, psihosocijalnu pomoć obolelim ženama i edukaciju građana o ovoj raku dojke. 

Na manifestaciji je najavljeno i da će uz podršku Općine Stari Grad biti otvoren prvi Think Pink Centar – Centar za osnaživanje žena obolelih od raka dojke i prevenciju ove bolesti. 

Održana prva Humanitarna IT trka za SOS Dečije selo 

Prošle nedelje organizovana je prva Humanitarna IT trka za SOS Dečije selo u Severnoj Makedoniji. 

U trci je učestvovalo 120 radnika iz 15 IT kompanija, koji su se takmičili u dve kategorije - biciklizam i trčanje. 

Nakon dodele medalja za po tri najbolja ostvarenja u svakoj kategoriji i zahvalnica za sve učesnike, prisutni takmičari na cilju, u parku Avionče, uživali su u jednosatnoj priredbi zajedno sa decom i mladima iz SOS Dečijeg sela. 

Humanitarni e-maraton za NURDOR 

Organizacija Rotaract Klub Novi Sad organizuje humanitarni e-maraton od 1 do 16. oktobra sa ciljem da prikupi novac za udruženje NURDOR

Svi zainteresovani učesnici se prijavljuju putem sajta www.rotarun.rs gde biraju između nekoliko opcija ponuđene kilometraže za trčanje, čime je učešće u ovoj akciji omogućeno trkačima svih fizičkih sprema. 

Prijavljeni učesnici, trče svoju trku gde god požele, a ono što je potrebno je da trkači istrčanu kilometražu zabeleže aplikacijom Strava ili drugom aplikacijom za praćenje pređene distance. 

Nakon istrčane rute, korisnici šalju dokaz svog rezultata putem sajta rotarun.rs, a nakon potvrde rezultata, učesnici će dobiti medalje za završen maraton. 

Kotizacija za učešće u akciji iznosi 1000 dinara, a za detalje možeš pisati na info@rotarun.rs ili info@rotaractns.org.rs

Tjedan filantropije u Osijeku 

Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka sedum godinu za redom organizuju Tjedan filantropije koji ima za cilj promociju razvoja filantropije, podsticanje građanskog aktivizma, solidarnost i ulaganje u razvoj zajednice i društva. Tjedan filantropije održava se od 26. do 30. septembra ove godine, a neki od događaja kojima je obeležen ovaj festival filantropije u Osijeku bili su izložba Filantropski vremeplov, igra Potraga za filantropskim blagom, panel diskusija Moderna filantropija: budućnost održivih zajednice, filantropska šetnja i filantropski kviz. 

Kako su izgledali ovi događaji pogledaj na Facebook stranicama Zaklade Slagalica i Zaklade Srce grada Osijeka

Dan ružičaste vrpce u Čakovcu 

Klub žena operisanih od raka dojke Nova Nada poziva na obeležavanje Dana ružičaste vrpce u subotu, 1. oktobra od 9 do 12 sati na Trgu Republike u Čakovcu. 

Mesec oktobar je inače podizanju svesti o važnosti brige za zdravlje dojki i preventivnih pregleda, jer je ovaj rak u 98% slučajeva izlečiv ako se otkrije na vreme. 

Članice Nove nade Dan ružičaste vrpce obeležiće deljenjem edukativnih materijala i izlaganjem svojih radova na štandu i pozivaju sve sugrađane da im se pridruže u obeležavanju i daju podršku ženama obolelim od raka dojke.  

5 Star Dinner za Svratište za decu u Beogradu 

U okviru gastronomske manifestacije Belgrade Restaurant Show, koja se u Beogradu prvi put održava od 28.9. do 2.10, u četvrtak, 29.9, održana je humanitarna večera pod nazivom 5 Star Dinner.  

Sav prihod doniran je Svratištu za decu koje funkcioniše u sklopu beogradskog Centra za integraciju mladih. 

Parada oldtajmera sa ciljem podizanja svesti o zdravlju muškaraca 

Globalna humanitarna manifestacija „The Distinguished Gentleman’s Drive” održana je prethodnog vikenda drugi put u Severnoj Makedoniji. Učesnici su pokušali da podignu svest o zdravlju muškaraca i prikupe sredstva za borbu protiv raka prostate. 

Biti deo ovog globalnog humanitarnog pokreta svakako je čast, ali i obaveza. Skoplje je prošle godine i zvanično postalo deo ovog pokreta koji ujedinjuje strastvene ljubitelje klasičnih automobila i mode u borbi protiv muških bolesti, rekao je ovom prilikom Igor Stefanovski, predsednik makedonskog udruženja „Džentlmens Kri“. 

Prošle godine je širom sveta prikupljeno više od 200.000 dolara za borbu protiv raka prostate,a u manifestaciji su učestvovala 143 grada u 54 zemlje. 

Znaš za bitne dobrotvorne događaje koji nas očekuju u skorije vreme, a propustili smo da ih najavimo? Piši nam i rado ćemo podeliti informaciju. 

Da ne propustiš najnovije vesti o filantropskim akcijama, priče o dobročinstvima i primere dobre prakse iz celog regiona, prijavi se na naš newsletter