BELhospice je prva specijalizovana organizacija koja pruža besplatne usluge palijativnog zbrinjavanja pacijentima obolelim od kancera i pomaže članovima njihovih porodica da lakše prevažiđu tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Od 2004, tim ove organizacije pokazuje onkološkim pacijentima i njihovim porodicama da nisu sami, pružajući im psihološku, socijalnu i duhovnu podršku i palijativnu negu.

Od 2018. godine funkcioniše i Dnevni centar za palijativno zbrinjavanje, u kome pacijenti mogu boraviti u toku dana i besplatno dobiti širok spekar usluga i aktivnosti, kao što su konsultativna i psihološka podrška.

U trenucima krize uzorokovane pandemijom koronavirusa život onkoloških pacijenata i njihovih porodica je dodatno otežan. Kako bi omogućio podršku za što veći broj korisnika, BELhospice je na platformi Donacije.rs, pokrenuo kampanju, koju možete podržati online donacijom, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.

Sa Verom Madžgalj, direktorkom organizacije razgovarali smo o aktivnostima za vreme COVID-19 pandemije, potrebama korisnika i o tome koliko je važna podrška zajednice.

Koliko je kriza izazvana COVID-19 pandemijom uticala na vaš rad i kako su izgledale vaše aktivnosti?

Vera: Naši korisnici i osobe kojima mi pružamo podršku su jedna od najranjivijih i najvulnerabilnijih grupa koje mogu biti pogođene korona virusom. Zbog toga smo na početku epidemije obustavili rad dnevnog boravka za palijativno zbrinjavanje. Naši korisnici, osobe obolele od kancera kao rizična grupa morali su vreme provoditi izolaciji. Dodatni problem je bio što je većina njih koji su se nalazili na bolničkom lečenju bio otpušten sa lečenja, jer su bolnice u kojima su se nalazili pretvorene u COVID-19 bolnice. Ta činjenica, da njihovi lekari nisu pored njih, ih je uznemirila.

Pokrenuli smo brojeve telefona za psihosocijalnu pomoć, putem kojih pacijenti mogu dobiti informacije o brojevima telefona lekarskih ordinacija koje su bile dostupne, terapiji i lečenju i putem kojih su se članovi našeg tima trudili da im pomognu da prevaziđu osećaj panike i beznadežnosti.

Iako podržavamo korisnike u Beogradu, imali smo i veliki broj poziva iz drugih gradova Srbije. Podrška je bila potrebna i članovima njihovih porodica, koji su se osećali bespomoćno jer ne mogu da pomognu svojim najbližima i jer su fizički odvojeni od svojih bližnjih.

Situacija je još teža za pacijente u terminalnim fazama, koji žive svoje poslednje dane i članove njihovih porodica, koji nisu mogli da budu uz njih u najtežim trenucima i nekada zbog udaljenosti nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sahrani svojih najmilijih. Trudili smo se da svima obezbedimo potrebnu podršku, u kojoj je učestvovao ceo naš stručni tim – lekari, psiholog, medicinske sestre, socijalni radnik koji je pratio stanje u porodicama i radio na proceni potreba.

Za naše negovateljice, obezbedili smo dozvolu za kretanje i tokom vanrednog stanja, kako bi mogle odneti lekove tamo gde je to bilo potrebno. Nekim korisnicima bila su potrebna i pomagala, obezbedili smo dekubitalne dušeke, kolica, hranilice. Ovakav vid donacije, obezbeđujemo i inače u redovnim okolonostima, a u toku epidemije podrška je bila još potrebnija.

Važno je pomenuti i naše volontere i čuti priče tih mladih, posvećenih, kreativnih ljudi jer činjenica da oni godinama poklanjaju svoje vreme i talenat našoj organizaciji govori mnogo o tome koliko je to što radimo stvarno važno.

Naši volonteri su i tokom epidemije bili veoma aktivni i putem telefona razgovarali sa korisnicima svakodnevno kako bi doprineli da ublaže situaciju nastalu zbog mera fizičke izolovanosti.

Kako će izgledati vaš rad u narednom periodu? Kada je planirano otvaranje Dnevnog palijativnog centra? Koje su najvažnije aktivnosti koje planirate da sprovedete?

Vera: Što se otvaranja Dnevnog centra tiče, pratićemo epidemiološku situaciju i preporuke Vlade Srbije i raditi na otvaranju čim se stvore uslovi za to. S obzirom na to da su naši korisnici jedna od najranjivijih i najvulnerabilnijih kategorija, moramo im obezbediti maksimalnu zaštitu, tako da još uvek nije pravi trenutak za ponovno otvaranje Dnevnog centra.

Jedna od važnih aktivnosti koje ćemo sprovoditi je projekat podrške onkološkim pacijentima i članovima njihovih porodica, za koji smo dobili podršku od Grupe 484. Zahvaljujući ovom projektu, uspeli smo da pružimo podršku tokom korona virusa, moći ćemo da obezbedimo zaštitna sredstva i higijenske pakete za naše korisnike, kao i potrebna pomagala i medicinsku opremu.

Ono što je važna informacija i za kampanju na Donacije.rs jeste da ćemo raditi na povećanju kapaciteta kako bi odgovorili na potrebe. Angažovanjem dodatnih negovateljica i pojačanjem našeg tima, bićemo u mogućnosti da izađemo u susret zahtevima i potrebama korisnika.

Nastavićemo i dalje da radimo na zagovaranju kada su u pitanju standardni za palijativnu negu i zbrinjavanje u Srbiji. Izazovi u ovom procesu postoje, ali važno je da država u neprofitnim organizacijama vidi partnera, koji sa svoje strane može doprineti jačanju prava na dostojanstvo vulnerabilnih grupa i unapređenju usluga palijativnog zbrinjavanja kroz uključivanje šire društvene zajednice.

Kako ste došli na ideju za pokretanje kampanje na Donacije.rs?

Vera: Mi smo i ranije imali saradnju sa Fondacijom Catalyst Balkans i znamo koliko je važna njihova uloga u kreiranju mreža. Ovo je takođe dobar način da kroz partnerstvo promovišemo zajedničke vrednosti civilnog društva. Catalyst dosta radi na podizanju uključivanja građana, promociji filantropije, poverenja i transparentnosti.

Šta je najvažnija poruka, kako za vaše dugogodišnje podržavaoce, tako i za one koji bi kroz kampanju prvi put podržali BELhospice?

Vera: Naši dugogodišnji donatori imaju poverenje u BELhopsice i znaju koliko je naš rad važan. Veliki broj donatora dugoročno pomaže BELhospice centar. Mi se bavimo teškim temama i pomoć, solidarnost i podrška zajednice neizmerno znače. Budite uz nas, kako bi BELhospice mogao da pruži podršku što većem broju onkoloških pacijenata i njihovih porodica.

Pozivamo vas da podržite kampanju koju BELhospice vodi na Donacije.rs - online donacijom, slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300, uplatom na BELhospice žiro račun kod Vojvođanske (OTP) banke: 325-9500600025663-79 ili slanjem SMS poruke sadržine "HOSPIS" na 8200.

Pored toga, BELhospice možete podržati članstvom u BELhospice klubu, koje podrazumeva kontinuiranu podršku i moguće je za kompanije i pojedince, ili volontiranjem