Svetski dan deteta obeležava se širom sveta svakog 20. novembra, još od 1959, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Deklaraciju o pravima deteta, a potom, na isti datum, trideset godina kasnije, odnosno 1989. godine usvojila Konvenciju o pravima deteta.

Ovaj dan je prilika da se podsetimo prava deteta, skrenemo pažnju javnosti na obavezi koje kao zajednice prema njima imamo i svi zajedno radimo na unapređenju položaja dece, naročito one koja pripadaju ugroženim i osetljivim grupama.

Tim povodom, za vas smo pripremili čak 15 priča o dobrotvornim akcijama koje su širom regiona namenjene i posvećene deci.

Neke od njih i sami možete podržati, a u nastavku teksta saznajte kako.

Sparkasse banka donirala računare Osnovnoj školi „Goce Delčev“ u Skoplju

Sparkase banka je nedavno donirala računarsku opremu za učenike i učenice osnovne škole Goce Delčev u Skoplju.

Reč je o donaciji desktop računara i monitora za potrebe škole. Ova IT oprema će pomoći učenicima i učenicama da nesmetano prate nastavni plan i program i koriste onlajn obrazovne materijale i alate dostupne na internetu.

Povodom donacije škola je uručila zahvalnicu Sparkasse banci za društveno odgovornu kompaniju koja svojom donacijom doprinosi unapređenju kvaliteta nastave.

Iute Credit Makedonija podržava projekat Rukomet za svako dete

Iute Credit, kao zvanični partner projekta Rukomet za svako dete, podržava omladinski sport.

Projekat je počeo u septembru 2021. Sastoji se iz tri segmenta, a to su škola rukometa TOPKA, mini-liga juniorskog kupa i rukometni kamp „40k20“.

Škole rukometa organizuju se za decu iz više gradova Makedonije, prvenstveno u Skoplju (Opštine Aerodrom, Lisice, Kisela Voda, Karpoš, Butel), Velesu i Strugi, a sam projekat podržaće više od 300 dečaka i devojčica iz cele zemlje.

Biće oganizovana i mini ligu u rukometu – Junior kup, odnosno turnirski sistem takmičenja školske dece, koji se odvija tokom godine, a u kome učestvuju deca iz cele Makedonije. Prošle sezone organizovan je i održan rukometni kamp na Ohridu, u periodu od 19. do 24.06.2022. godine.

Aktivnosti humanitarnog udruženja Bereqeti za podršku deci na Kosovu

Humanitarno udruženje Berqueti prepoznatljivo je po velikom broju humanitarnih aktivnosti, sa ciljem podrške najugroženijima.

U proteklih mesec dana, ovo udruženje organizovalo je i veliki broj akcija za podršku deci, a samo neke od njih su:

  • Ogranak udruženja koji je aktivan u Drenasu obezbedio je donaciju 67 školskih torbi od kojih je 20 dostavljeno osnovnim školama u selima Globar i Ćikatovo. Ostatak torbi je podeljen porodicama koje žive u teškim ekonomskim uslovima i kojima udruženje pruža podršku.
  • Zahvaljujući podršci donatora, udruženje Berqueti je donaciju od 150 školskih torbi obezbedilo i za socijalno i ekonomski ugroženu decu u nekoliko škola u Kačaniku, kao i za 15 učenika i učenica srednjih škola i dvadesetoro dece osnovnoškolskog uzrasta u Prizrenu.
  • Za decu u stanju potrebe u Kosovskoj Mitrovici, udruženje je, uz pomoć podržavalaca, obezbedilo 80 pari cipela.

Fluidi Group podržava SOS Dečija sela Kosovo i Udruženje Down Syndrom Kosovo

Kompanija Fluidi Group pokrenula je akciju sa ciljem podrške organizacijama SOS Dečija sela Kosovo i Down Syndrom Kosovo.

Akciju pod nazivom 1 cent - Doniraj malo, pomozi mnogo! mogu podržati svi koji su u mogućnosti i to kupovinom Floil ulja, jer se od svake prodate flaše 1 cent izdvaja za pomoć deci o kojoj brinu ove dve organizacije.

Festival kafe i čaja – podrška za Udruženje Down Syndrom Kosovo

Udruženje Down Syndrom Kosovo dobilo je podršku i od nedavno održanog Festivala kafe i čaja, i to u vidu donacije u iznosu od 500 EUR.

Pored toga, udruženje je dobilo priliku da učestvuje na festival i tokom 3 dana njegovog trajanja promoviše svoje proizvode.

Mobi banka donirala pola miliona dinara za SOS Dečija sela Srbija

Društveno odgovornim kompanijama koje podržavaju rad SOS Dečijih sela Srbija nedavno se pridružila i Mobi Banka, donirajući 500.000 dinara Centru za podršku porodici Beograd.

Zahvaljujući humanosti kompanija poput Mobi Banke i njihovim velikodušnim donacijama, već godinama pomažemo ne samo porodicama koje su u riziku od odvajanja dece, već i onima koje su uz našu pomoć uspele da prebrode najteže trenutke i sada se pripremaju za povratak deteta. Donaciju Mobi Banke iskoristićemo kako bismo angažovali stručne saradnike i organizovali radionice za decu i mlade iz ugroženih porodica, izjavila je ovim povodom Vesna Mraković, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija, i zahvalila Mobi Banci na pruženoj podršci.

Kroz Program jačanja porodica organizacija SOS Dečija sela Srbija pruža edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku porodicama u riziku, sa ciljem da spreči izdvajanje dece iz porodice.

Prvi Centar za podršku porodici otvoren je u Nišu, 2013. godine, a danas se podrška deci, mladima i porodicama obezbeđuje na 9 lokacija (Niš, Gadžin Han, Obrenovac, Zemun, Kraljevo, Čačak, Trstenik, Vrnjačka Banja i Raška). Ovi centri su do sada pomogli više od 850 porodica i 1.600 dece i mladih u Srbiji.

Šabački učenici organizovali prodajnu izložbu radova kako bi pomogli bolesnom drugu

Osnovna škola „Janko Veselinović“ u Šapcu poznata je po svojim humanitarnim prodajnim izložbama učeničkih radova, koje svake godine organizuje u vreme uskršnjih i novogodišnjih praznika. Ovoga puta, održana je vanredna akcija, kako bi se pomoglo lečenje učenika drugog razreda, koji boluje od retke bolesti.

Osim u matičnoj školi, prodajne izložbe u toku dana organizvane su i u izdvojenim odeljenjima u Jelenči, Žabaru, Maloj Vranjskoj i Cerovcu.

Inicijativu su podržali i učenici starijih razreda, koji su 15. novembra odigrali humanitnu košarkašku utakmica sa ekipom OŠ „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca, u organizaciji nastavnika fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Nijedno dijete bez paketića

Udruženje Ruku na srce, i ove godine, 12. put za redom, pokreće humanitarnu akciju Nijedno dijete bez paketića.

Prethodnih 11 godina, u okviru ovog projekta, podeljeno je više od deset hiljada paketića mališanima školskog i predškolskog uzrasta sa područja Kantona Sarajevo, ali i čitave Bosne i Hercegovine.

Ako želite da i sami doprinesete da ugroženi mališani ove godine osete prazničnu čaroliju, možete donirati igračke (ne nužno nove, bitno je da su očuvane), slatkiše, školski pribor ili novac. Također, možete i sami pripremiti i napraviti paketić.

Donacije je ove godine moguće dostaviti na nekoliko punktova u Sarajevu, i to:

  • Svakim radnim danom od 08:30 do 20:30 i vikendom do 18:00 u prostorije Hub-a Homework (ul. Kolodvorska 12),
  • radnim danima od 08:30 do 16:00 u prostorije kompanije Toner.ba (ul. Munira Gavrankapetanovića 10),
  • svakim radnim danom od 08:30 do 18:00 u prostorije studentskog udruženja STELEKS i hol Elektrotehničkog fakulteta (Kampus Univerziteta u Sarajevu),
  • radnim danima od 10:00 do 18:00 u prostorije SSST Sarajevo School of Science and technology (Hrasnička cesta 3a),
  • subotom u periodu od 10:00 do 12:00 u Centar Ruku na srce na Dobrinji (ul. Esada Pašalića 8).

Akciju možete podržati i donacijom na račun Udruženja (1990490056036171, Sparkasse Bank) sa naznakom: Za akciju Nijedno dijete bez paketića.

Prikupljanje donacija traje do 9. decembra.

Humanitarna akcija za decu iz Višegrada

Zoran Maksimović, poznatiji pod nadimkom Humanitarac Makso i ove godine organizuje humanitarnu akciju za decu koja odrastaju u teškim uslovima.

Svi koji su u prilici akciju, koja traje do 31. decembra, mogu podržati donacijom.

Da se uključite i dobijete više informacija pozovite 0038765270403 ili posetite Facebook stranicu.

Kampanja Uzmi zdravlje u svoje ruke, omogući da sva djeca skaču

Organizacija Pomozi.ba učestvuje u ovogodišnjoj kampanji Uzmi zdravlje u svoje ruke, omogući da sva djeca skaču koju u saradnji sa kompanijom AbelaPharm, realizuje Fondacija Nataša Kovačević iz Srbije.

Nataša Kovačević je košarkašica koja je nakon teške saobraćajne nesreće ostala bez noge. Zbog toga joj je velika želja da pomogne deci i mladima koji su se našli u sličnoj životnoj situaciji. Cilj kampanje Da sva djeca skaču je da se obezbede dinamičke proteze mlađima od 15 godina koji su zbog povrede, bolesti ili urođenog nedostatka ostali bez noge.

U periodu od 1. novembra do 31. marta naredne godine za svaku prodanu kutiju BiVits ACTIVA vitamina i minerala u apotekama širom Bosne i Hercegovine firma AbelaPharm doniraće 0,50 KM u humanitarni fond. Pomozi.ba organizacija će u ovom periodu primati prijave i prikupljati potrebnu dokumentaciju sa cilju pronalaska dece kojima će nakon okončanja kampanje biti osigurana sredstva za ugradnju proteze.

Amko komerc 27. rođendan obeležio u znaku darivanja

Povodom obeležavanja 27. rođendana, Amko komerc je vrednom donacijom podržao rad dve institucije: KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave i Javnu ustanovu Dječiji dom Mostar

Kako kažu, pod motom „Za osmijeh“, žele rođendanu dati novi smisao, jer cilj im je pomoći djeci da odrastaju u toploj porodičnoj atmosferi.

Riječke učenice donirale kosu za decu obolelu od raka

O humanosti i dobročinstvu najmlađih smo često pisali, a nova priča dolazi nam iz Rijeke. Dve učenice donirale su svoju kossu, kako bi podržale svoje vršnjake i vršnjakinje i omogućile izradu perika za decu koja su svoju kosu izgubila u procesu lečenja od raka.

Osmogodišnja Noelle donirala je nedavno 36 cm kose za udruženje Iskra iz Banja Luke, a pre nje je to učinila Ana, učenica osmog razreda, koja je 32 cm svoje kose donirala za decu iz Sarajeva.

Obe devojčice, inače redovno učestvuju u različitim humanitarnim aktivnostima, pa je tako Noelle za proslavu svog sedmog rođendana umesto poklona prikupila donacije za azil za pse, dok je Ana redovna učesnica u školskim humanitarnim akcijama za SOS Dječje selo, udrugu Down Syndrom 21, Dom za starije osobe Turnić i druge organizacije ili osobe u stanju potrebe.

Mrvice prikupljaju novac za obnovu prostorija

I ove godine Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj Mrvice organizovaće niz aktivnosti objedinjenih u manifestaciji Ljubičasti novembar.

Tim povodom su pozvali sve privatne i poslovne donatore da im pomognu u prikupljanju novčanih sredstava kako bi obnovili prostorije koje su ranije poplavljene i stvorili uslove za otvaranje centra za edukaciju i afirmaciju Moj mrvičasti kutak.

Nadamo se da ćemo i ovu ideju, kao i prethodne, realizovati uz pomoć dobrih ljudi, jer nam je izuzetno važno da što prije počnemo da utičemo na osnaživanje naših 'mrvica', a sve s ciljem kako bi i prijevremeno rođena djeca imala jednaku priliku za srećno i bezbrižno djetinjstvo, navode iz ovog udruženja.

Jedan od načina da podržite Mrvice je putem humanitarnog broja humanitarnog broja 1412.

Pored toga, u okviru manifestacije Ljubičasti novembar biće organizovano donatorsko veče Mrvica sa pozorišnom predstavom Fantastični pirati i Mrvice, koje se održava 19. novembra u Domu omladine u Banjaluci, sa početkom u 19 časova.

Donatorsko veče i aukcija za izgradnju roditeljske kuće deci oboleloj od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR poziva sve zainteresovane da im se pridruže i da zajedno pruže podršku deci koja se bore protiv raka.

Ove godine, u prelepom ambijentu dvorca Kaštel u Ečki, organizujemo donatorsku večeru na kojoj prikupljamo sredstva za adaptaciju nove roditeljske kuće i ostvarenje još boljih i humanijih uslova lečenja dece obolele od raka. Osim što ćemo ugostiti lekare i upravu AGEOP-a, italijanskog udruženja sa istom misijom koju ima i NURDOR, imaćemo čast da ugostimo i poznatog odbojkaša Vanju Grbića, momke iz Državnog posla i mnoge druge. Gudači Zrenjaninske filharmonije i Aleksandra Radović će svojim nastupima oplemeniti ovaj događaj, navode iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

Cena večere po osobi iznosi 5 000 dinara, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Sa svakim donatorom se potpisuje Ugovor o donaciji. Broj mesta je ograničen, a ukoliko želite da prisustvujete i pomognete pozovete broj 063512545.

GRAWE osiguranje doniralo posteljinu Službi za pedijatriju, Zdravstvenog centra Vranje

GRAWE osiguranje doniralo je nedavno 79 kompleta posteljina Dečjem odeljenju, Opšte bolnice Vranje.

Svaka donacija Zdravstvenom centru Vranje je vredna donacija, a GRAWE osiguranje je više puta do sada bio u ulozi donatora, na čemu smo im zahvalni, istakla je ovim povodom dr Nataša Stoiljković, upravica Opšte bolnice Vranje.

Dobrobiti dece, kao i drugim važnim temama, treba da smo posvećeni svakoga dana, a ne samo kada je u pitanju neki svetski ili međunarodni datum ili praznik.

Da istražite kako smo širom regiona od 2015. Do danas donirali za podršku deci, ili druge oblasti koje vas zanimaju, registrujte se na našoj Giving Balkans aplikaciji.