Kriza izazvana korona virusom ubrzala je digitalnu transformaciju i učinila da većinu redovnih aktivnosti prebaciomo u online sferu.

Tako je i jedan od filantropskih odgovora vezan za tehnologiju i digitalnu sferu. U današnjem pregledu vesti o davanjima donasimo inspirativne priče o tome kako kompanije, organizacije i pojedinci koriste tehnologije i online alate kao odgovor na COVID-19 krizu.

Saznajte u koje akcije se i sami možete uključiti ili ih podržati, a možda vas neka od ovih priča motiviše da i sami pokrenete neku online akciju ili radite na digitalnoj transformaciji svoje kompanije ili organizacije.

Podrška neprofitnom sektoru tokom COVID-19 krize

Naša organizacija, Fondacija Catalyst Balkans, kao odgovor na krizu formirala je platformu covid19.donacije.rs, putem koje svi koji to žele, mogu podržati kampanje koje različite organizcije vode, sa ciljem suzbijanja posledica epidemije korona virusa i podršku onima koji su tokom epidemije najugroženji.

Pored toga, organizacijama, fondacijama i udruženjima nudimo mogućnost za pokretanje online kampanje na našoj crowdfunding platformi Donacije.rs. Otvoreni smo za lansiranje crowdfunding kampanja po zahtevu bilo koje neprofitne organizacije ukoliko demonstrira jasnu potrebu, hitnost situacije, kapacitet za urgentnim reagovanjem i transparentnost.

Još jedan od načina na koji organizacijama pomažemo da se prilagode na online način funkcionisanja i digitalnu transformaciju su virtuelne radionice, koje svakog utorka, srede i četvrtka organizujemo kao deo aktivnosti Resurs centra. Teme koje obrađujemo na radionicama su tehnologija, marketing i fandrejzing, a svi koji to žele mogu se prijaviti putem linka.

Privredna komora Pirot – online platforma za donacije

Privredna komora Pirot pokrenula je akciju „Okružno doniraj i Covid saniraj“. U okviru akcije nastala je online donatorska platforma, koja predstavlja brz i efikasan način povezivanja donatora sa dobavljačima iz pirotskog okruga koji imaju kapacitete da isporuče proizvode u vidu medicinske opreme, sredstava za dezinfekciju i prehrambeno-higijenskih paketa.

Ukoliko želite da podržite ovu akciju, kontaktirajte Privrednu komoru Pirot.

NALED Srbija – online platforma za donacije

NALED Srbija takođe je pokrenuo platformu za online donacije, na kojoj je objavio spisak urgentnih potreba i pozvao društveno odgovorne kompanije i svoje članice da doniranjem opreme, lekova i drugih sredstava podrže borbu protiv korona virusa.

 

 

Projekat „Sajtovi solidarnosti“

Aniko Kovač Krnjajić i Bojan Krnjajić su bračni par koji je pokrenuo projekat „Sajtovi solidarnosti“ i odlučio da malim biznisima i organizacijama, koji se nalaze u krizi i besplatno kreira web sajtove kako bi mogli nesmetano da nastave kontakt sa svojim kupcima, korisnicima ili publikom i nastave svoje poslovanje.

Kako su istakli u razgovoru za Netokraciju, pomoć koju pružaju Aniko i Bojan u okviru ovog projekta podrazumeva da rešavaju domen, hosting, dizajn, razvoj, a pomažu i oko sadržaja sajta i to rade po najbržem procesu koji su uspeli da razrade.

 

 

Besplatna obatovna platforma i korišćenje digitalnih udžbenika

Izdavačke kuće Klett, Novi Logos i Freska omogućile su svim učenicima i nastavnicima besplatno korišćenje digitalnih udžbenika na e-učionici. Svi zainteresovani nastavnici dodatno će moći da se povežu sa đacima unutar digitalnih virtuelnih odeljenja.

Pored toga, tokom vanrednog stanja, učenicima je omogućeno da samostalno ili uz pomoć roditelja od kuće koriste digitalne udžbenike za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne škole. Za detaljna uputstva, registraciju i upoterbu platforme, posetite link.

 

Humanitarni Counter-Strike turnir

U subotu i nedelju 4. i 5. aprila održan je HIT CS:GO, humanitarni Counter-Strike turnir za ekipe iz domaćih IT firmi. Učestvovalo je 70 ekipa iz IT kompanija i skupljeno je 3.242.000 dinara. Inicijativa za turnir potekla je iz kompanije Quantox Technology, koja je bila u ulozi organizatora.

Prikupljeni novac će biti doniran na sledeći način:

  • 1.621.000,00 dinara Kliničkom centru u Nišu,
  • 972.600,00 dinara Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za pomoć medicinskom osoblju,
  • 648.400,00 dinara Unicefu za nabavku opreme.

 

Donacije IT sektora

IT kompanije pokazale su društvenu odgovornost i doniranjem i pokretanjem različitih akcija za podršku onima koji su najugroženiji. Kompanija Devtech je pokrenula akciju pravljenja paketa za porodice sa decom i bebama koji sadrže osnovne kućne potrepštine, sredstva za higijenu, pelene, gotova jela, itd.

Cilj akcije je takodje da paketi budu napravljeni od domaćih proizvoda zbog podrške domaćoj privredi.

Paketi će biti donirani Crvenom Krstu Vojvodine, koji će ih dalje uručiti onima koja je ova pomoć najpotrebnija. Devtech je izdvojio 3,5 miliona dinara za pakete pomoći, a akciji su se priključile još dve IT kompanije - Vivify Ideas i Executive Digital.

Za sada su prikupiljena sredstva kojima će biti podržano 800 porodica. Svi pojedinci i kompanije koji žele da se priključe ovoj akciji, mogu kontaktirati Devatech putem imejla donacija@devtechgroup.com.

 

 

Akcija „Pomozi IT“

Akciju podrške pokrenula je i kompanija MPG Group. Humanitarna akcija pod nazivom „Pomozi IT“ pokrrenuta je sa ciljem prikupljanja i doniranja IT opreme (primarno PC i laptop računara, tablet uređaja i mobilnih telefona) kako bi deca iz najugroženijih porodica mogla neometano da učestvuju u nastavi i školskim aktivnostima od kuće.

Sve kompanije i pojedinci koji žele da podrže akciju, sve potrebne informacije mogu pronaći na linku.

Kampanja „Solidarnošću protiv korona virusa“

Fondacija tuzlanske zajednice pokrenula je kampanju „Solidarnošću protiv korona virusa”, sa ciljem da obezbedi potrebnu opremu i sredstva za one koji su najugroženiji, kako bi se sprečilo dalje širenje pandemije.

U pitanju je online kampanja, koju Fondacija vodi na svojoj online platformi za donacije doniraj.ba.

Fondacija je obezbijedila početnih 3.612 KM iz postojećeg Fonda solidarnosti. Svaka dodatna donacija će zajedno sa ostalim sredstvima biti usmerena u najprioritetnije potrebe zajednice tokom vanredne situacije izazvane korona virusom.

Svi koji žele da podrže akciju, mogu to učiniti putem linka.

 

 

Kampanje na globalnim platformama za donacije

Kampanje za podršku borbi protiv korona virusa u BiH pokrenute su i na nekoliko globalnih platformi.

Tako je Centar za izgradnju mira pokrenuo kampanju „Daruj opremu za online nastavu“, sa ciljem da deci i mladima iz najugroženijih porodica obezbede opremu za učenje na daljinu.

Svi koji to žele kampanju mogu podržati na platformi globalgiving.org.

Kampanje za podršku pokrenuli su i pojedinci i to Jana Junuz, za podršku Domu zdravlja Konjic, na platformi gofund.me i Eman Jasarović za podršku najugroženijima u Sarajevu, na istoj platformi.

Kampanja za podršku maligno obolelim osobama

Online kampanju, ovoga puta za podršku maligno obolelim osobama, koje su u trenutnoj situaciji dodatno ugrožene, pokrenuo je Centar „Krugovi“ iz Zagreba.

Svi koji to žele, kampanju mogu podržati u nekoliko klikova na linku, a za više informacija posetite sajt Centra „Krugovi“.

 

 

Fakultet organizacije i informatike štampa 3D zaštitne vizire

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu priključio se akciji 3D štampanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja, koju na nacionalnom nivou koordinira Hrvatski studentski zbor.

Fakultet je u ovoj akciji iskoristio svu raspoloživu tehnologiju FOI-jeve Internet of Things laboratorije pod vođstvom doc. dr. sc. Borisa Tomaša, kako bi pomogao u izradi okvira i sklapanja vizira koje kao zaštitne maske koristi medicinsko osoblje.

FOI vizire donira onima kojima su u ovom trenutku potrebni i svi koji su u potrebi za ovakvom vrstom donacije mogu se javiti FOI-ju na mail pr@foi.unizg.hr.

 

 

Online platforma Hipotekarne banke

Tim zaposlenih u Hipotekarnoj banci Crne Gore, u saradnji sa timom inženjera iz kompanije FLEKA kreirao je platformu za online donacije, sa ciljem podrške medicinarima u borbi protiv korona virusa.

Prvobitni cilj kampanje bio je 50.000 evra, a dostignut je u roku od jednog dana, dok je u roku od 5 dana prikupljeno više od 100.000 evra.

Svi koji žele da podrže ovu akciju online donacijom, mogu to učiniti putem linka.

 

Postavili su cilj od €50K za podršku medicinarima, a onda ga u istom danu premašili. Za manje od 5 dana je na platformi koju su kreirali zaposleni @HipotekarnaBank sakupljeno skoro €100K. #ZajednoMožemoViše #CoronaInfoCG https://t.co/ARn1DMySJ6

— Vlada Crne Gore (@VladaCG) April 13, 2020

 

Još jednom podsećamo i da borbu protiv korona virusa u Srbiji možete podržati online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke u vrednosti od 200 dinara na broj 7300.