Da li ste znali da se danas širom sveta obeležava Međunarodni dan humanitarnog rada?

Ovaj dan posvećen je svim humanitarnim radnicima, koji svakoga dana, širom sveta posvećeno pomažu ugroženima, pružajući pomoć i podršku tamo gde je potrebna, često rizikujući i sopstvene živote. Ustanovljen je 2008. godine, u znak sećanja na 19. avgust 2003, kada je izveden bombaški napad na sedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu, pri čemu su poginula 22 humanitarna radnika. 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u ovom trenutku, humanitarna pomoć i zaštita potrebna je za više od 274 miliona ljudi širom sveta. 

Ne možemo svi biti humanitarni radnici i radnice, učestvovati u humanitarnim misijama, niti raditi u pomagačkim profesijama. Ono što možemo jeste da podržimo one koji svakoga dana pomažu drugima i čine njihove živote boljim – bilo da su u pitanju organizacije posvećene humanitarnom radu u najužem smislu i delovanju u ratnim situacijama ili prirodnim nepogodama, ili oni koji na druge načine pružaju različite oblike podrške tamo gde je potrebna. 

Današnji dan koristimo da vas podsetimo na akcije i organizacije koje možete podržati u njihovim naporima da pomognu ugroženima, svoju zajednicu naprave boljim mestom za život i budu tu za one kojima je potrebna bilo kakva pomoć i podrška. 

SOS Dečija sela Srbija 

SOS Dečija sela Srbija deo su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, koja u 136 zemalja pomaže više od milion najugroženije dece i porodica. 

U Srbiji deluju od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u nekoliko gradova širom Srbije, Programe podrške hraniteljskim porodicama i Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu. Deluju i u urgentnim situacijama kada god postoji potreba za tim, što se u praksi pokazalo kroz programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju. 

Možete ih podržati na nekoliko načina i to: 

ADRA Srbija 

ADRA je humanitarna i razvojna organizacija Hrišćanske adventističke crkve koja na teritoriji Srbije radi od 1990. godine. Kroz delovanje u urgentnim situacijama, ekonomsko osnaživanje i psihosocijalnu podršku najranjivijim grupama, ADRA svakodnevno radi na pružanju pomoći i podrške najugroženijim kategorijama stanovništva. 

I lokalno i globalno imaju uigran mehanizam reagovanja na urgentne situacije ili vanredna stanja, što se pokazalo kroz programe podrške nakon poplava u Paraćinu, pomoć izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju tokom izbegličke krize 2015, 2016. i 2017. godine i podršku izbeglicama iz Ukrajine koju od početka pružaju u saradnji sa Adrama u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Moldaviji i Rumuniji kao i u Ukrajini. 

Adrine napore da pomogne izbeglicama iz Ukrajine možete podržati donacijom na ovom linku, dok za ostale programe i aktivnosti možete donirati ovde

Udruženje „Svetionik“ 

Udruženje „Svetionik“ od 2006. godine radi na pokretanju pozitivnih promena u Novom Pazaru i celom Sandžaku. Kroz svoje aktivnosti, udruženje pomaže socijalno ugrožene pojedince i porodice, organizuje humanitarne akcije, obezbeđuje stipendije za talentovane studente, radi na edukaciji mladih i razvoju kulture u zajednici. 

Njihove napore da svoju zajednicu promene na bolje i pomognu onima kojima je to najpotrebnije možete podržati na ovom linku

Međunarodni forum solidarnosti Emmaus 

Međunarodni forum solidarnosti Emmaus postoji već 23 godine, a sa 260 zaposlenih, preko 50 volonterki i volontera i više od 20 stalnih projekata danas su jedna od najvećih i najaktivnijih humanitarnih organizacija u Bosni i Hercegovini. Njihovi programi uključuju održavanje prihvatnih centara za beskućnike, dnevne centre za decu, pomoć u kući za starije, obezbeđivanje dnevnih obroka za ugrožene, kao i podršku izbeglicama i migrantima koji borave na teritoriji BiH.   

Pored širokog spektra korisnika u ovoj zemlji, organizacija jedna je od retkih koja je svoje humanitarne aktivnosti proširila i daleko izvan granica BiH, pa tako već nekoliko godina obezbeđuju pomoć za ljude u Siriji i stipendije za decu u Burkini Faso u Africi. 

Humanu misiju MFS Emmausa možete podržati jednokratnom donacijom ili tako što ćete postati prijatelj organizacije.  

SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost 

SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost već pet godina radi na jačanju autonomije i solidarnosti građanskog delovanja i na smanjenju nejednakosti i širenju prostora prava i sloboda u svim sferama hrvatskog društva. 

Kroz svoje programe i projekte, ova zaklada podržava zajednicu i gradi odnose bazirane na poverenju i saradnji. 

Više puta su pokazali efikasno delovanje u kriznim situacijama i to nakon zemljotresa u Zagrebu i tokom izbegličke krize, u saradnji sa udrugom Are You Serious?

Trenutno su angažovani i na pružanju podrške izbeglicama iz Ukrajine, u čemu ih možete podržati donacijom na linku, dok ostale aktivnosti zaklade Solidarna možete podržati ovde.  

Crveni krst Kosova 

Crveni krst Kosova aktivan je od 1945. godina, od kada, u skladu sa principima Međunarodne organizacije crvenog krsta, radi na pružanju pomoći i podrške najugroženijima i unosi pozitivne promene u svoju zajednicu. 

Svoj doprinos radu ove organizacije možete dati donacijom ili volontiranjem, a detaljne informacije o radu organizacije možete pronaći ovde i ovde

Fondacija Different Weekend 

Fondacija Different Weekend jedna je od najpopularnijih organizacija u Albaniji, posvećena borbi protiv siromaštva i pružanju podrške socijalno i ekonomski najugroženijim porodicama.  

Naime, u Albaniji živi na hiljade porodica koje ne ispunjavaju minimalni životni standard, jer ekstremno siromaštvo pogađa skoro celu zemlju. Svakog vikenda Fondacija Different Weekend organizuje različite dobrotvorne aktivnosti, u okviru kojih sa volonterima i zaposlenima deli pomoć u hrani, odeću i potrepštine porodicama u nevolji širom zemlje. Tokom ovih aktivnosti ova fondacija je pomogla hiljadama porodica, dece i starijih u ekstremnom siromaštvu. Njihove akcije obično obuhvataju donaciju paketa hrane, odeće, lekova, a ponekad i donacije kuća porodicama u ekstremnom siromaštvu. 

Njihovu humanu misiju možete podržati donacijom na linku

Fondacija Firdeus  

Fondacija Firdeus još jedna organizacija koja radi na smanjenju siromaštva, zdravstvenoj podršci, obrazovanju i zapošljavanju u Albaniji. Veliki broj donatora iz albanske zajednice širom sveta koji podržava njihove aktivnosti, odnosno lečenje obolelih i podršku ljudima koji žive u ekstremnom siromaštvu. Imaju i svoju TV emisiju Albanci za Albance, putem koje prikupljaju donacije uživo za osobe u u ekonomskoj potrebi, one  sa zdravstvenim problemima i decu bez roditeljskog staranja. Pored toga što redovno dostavljaju prehrambene pakete porodicama u Albaniji, oni takođe snabdevaju hranom mnoge javne kuhinje i domove za stare u Albaniji.  

Svoj doprinos radu ove organizacije možete dati online donacijom na linku

SOS Dečija sela Albanija 

Albanija je još jedna zemlja u kojoj deluje organizacija SOS Dečija sela i ovde su aktivni od 1995. godine i fokusirani na brigu o deci bez roditeljskog stranja, podrušku zapošljavanju mladih iz najugriženijih kategorija, osnaživanje porodica u riziku i zagovaranje za prava deteta. 

Možete ih podržati kao pojedinac ili pravno lice, a za detaljne informacije o radu SOS Dečijih sela u Albaniji posetite ovaj i ovaj link

Udruženje „Žene Bara” 

Udruženje „Žene Bara” od svog osnivanja je posvećeno pomaganju najugroženijima u Baru. Svakodnevno pripremaju obroke u Narodnoj kuhinji za 250 korisnika i korisnica, od kojih je 70 dece. 

Zahvaljujući dobrim delima kojima su obeležile 2020. godinu, kao što su aktivnosti u Narodnoj kuhinji, kupovina stana porodici Marinković, renoviranje stambenih jedinica nekoliko porodica na teritoriji Bara, finansijska pomoć namenjenoj za lečenje nekoliko sugrađana i volonterski radu od preko osam časova dnevno, veliki broj ugroženih je dobio neophodnu pomoć i podršku, a „Žene Bara“ nagradu „Iskra“, odnosno Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru. 

Njihove svakodnevne aktivnosti možete podržati donacijom žiro račun 565-3443-40, donacijom u namernicama u prostorijama Narodne kuhinje koju vode ili učešćem u akcijama i licitacijama na njihovoj Facebook stranici. 

SOS Dečije selo Severna Makedonija 

Severna Makedonija je još jedna zemlja u kojoj deluju SOS Dečija sela, i to od 2001. godine. U fokusu im je briga o deci bez roditeljskog staranja, osnaživanje porodica u riziku, briga o mladima, edukacija pružatelja i pružateljki usluga socijalne zaštite i delovanje u urgentnim situacijama, kao što su ratovi i prirodne katastrofe. Tako je organizacija od 2015. do 2017. godine pružala pomoć za decu izbeglice i njihove porodice, kao i za porodice nastradale usled poplava u Severnoj Makedoniji. 

I ovu organizaciju možete podržati na različite načine – kao pojedinac, ili kao kompanija, a sve o radu organizacije i rezultatima ostvarenim tokom prethodne dve decenije rada saznajte ovde. 

Dodatni načini da pokažete humanost i podržite svoju zajednicu 

Prilike za podršku su svuda oko nas, a mi vam donosimo još nekoliko bonus predloga kako da širom regiona saznate gde je podrška potrebna i pružite je akcijama i inicijativama koje su vam bliske. 

Crowdfunding platforma Donacije.rs je mesto gde možete pronaći različite akcije i inicijative koje možete podržati i u svega nekoliko klikova doneti pozitivne promene u svoju zajednicu. 

Pomozi.ba je platforma putem koje možete podržati brojne projekte udruženja Pomozi.ba, koje je od 2012. godine do danas pomoglo više od 700.000 osoba kroz različite projekte i humanitarne akcije. 

Doniraj.ba je online platforma za donacije koju je pokrenula Fondacija tuzlanske zajednice, putem koje možete podržati brojne projekte i organizacije i doprineti pozitivnim promenama u svojoj zajednici. 

Na platformi ecrowd.mk online donacijom možete podržati projekte koje neprofitne organizacije vode sa ciljem podrške i unapređenja obrazovanja, nauke, umetnosti, položaja ugroženih grupa i mladih, kao i brojne druge važne teme. 

Realizaciju dobrih ideja na Kosovu možete pružiti donacijom na platformi kosovaideas.com, dok u Albaniji različite inicijative korisne za zajednicu možete podržati na platformi smile.al, a u Hrvatskoj na platformi croinvest.eu. 

Ukoliko želite da istražite dodatne prilike za dobročinstvo i otkrijete za šta i koga se donira na Zapadnom Balkanu, a kojim oblastima je potrebna veća podrška, registrujte se na našoj Giving Balkans aplikaciji.  

Za dodatnu inspiraciju i motivaciju da danas, ali i svakog drugog dana činite dobra dela i podržavate one koji ih čine, pozivamo vas da pročitate priču o humanim pojedincima sa naših prostora koji su život posvetili humanitarnom radu i pomaganju ljudima u zemljama poput Nepala, Tanzanije, Ugande i Kenije.