Da li znaš da se, na inicijativu UN, od 2012. godine, svakog 5. septembra, se obeležava Međunarodni dan dobročinstva? 

U pitanju je dan godišnjice smrti Majke Tereze, koji služi kao prilika da se podsetimo koliko je važno da pomažemo svima onima kojima su pomoć, pažnja i briga neophodni, kao i koliki je značaj filantropije u ublažavanju humanitarnih kriza. 

Kroz različite humanitarne i volonterske akcije, na ovaj dan se ukazuje na značaj davanja i pružanja pomoći drugima, promoviše dobročinstvo i skreće pažnja na to da dobra dela, koja dolaze u različitim oblicima i formama imaju neprocenjiv značaj za zajednicu. 

Tim povodom, mi smo izdvojili prilike za dobra dela širom Zapadnog Balkana. Pogledaj naše predloge za dobra dela kojima možeš obeležiti Međunarodni dan dobročinstva, ali  i bilo koji drugi dan. 

Podrži put dug 600 kilometara sa humanim ciljem 

Zajedno sa suprugom Majom, Bruno Šimleša pešači planinama duž hrvatske obale sa ciljem prikupljanja pola miliona kuna za psihološku pomoć obolelima od raka, odnosno za rad Udruge „Sve za nju”. 

Do sada su prikupili više od polovine ukupno predviđenog novčanog iznosa, a njihov humani podvig i rad Udruge „Sve za nju“ možeš podržati donacijom još danas putem web stranice Čini pravu stvar i Keks Pay aplikacije. 

Podrži lozničke „Humanolovce“ u akciji za kupovinu medicinskog aparata za Dečije odeljenje 

Udruženje „Humanolovci“ iz Loznice sprovodi različite humanitarne akcije u svom gradu, a najnovija je namenjena prikupljanju novca za kupovinu medicinskog aparata koji će donirati odeljenju neonatologije u Opštoj bolnici u Loznici. 

Zahvaljujući podršci sugrađana i sugrađanki do sada su prikupili oko polovine potrebne sume, a njihovu akciju možeš podržati donacijom, ili kupovinom humanitarnih majica udruženja. Više informacija pronađi na Instagram profilu udruženja

Podrži borbu protiv raka dojke – prijavi se na „Race To the Cure“ 

Race for the cure“ - Trka/Šetnja za ozdravljenje se trinaesti put održava u BiH, a cilj joj je zdravlje žena, podizanje svesti o karcinomu i promovisanje ranog otkrivanja bolesti. 

Ovim događajem se ukazuje i na važnost preventivnih pregleda, a podršku možeš pokazati trčanjem ili šetanjem – 25. septembra ove godine. Registracija je simboličnih 10 KM, a od prikupljenih sredstava se obezbeđuju paketići prve pomoći za novo-operisane žene i besplatni mamografskipregledi u ruralnim područjima. 

Za detaljne informacije i registraciju poseti link

Podrži kampanju „Doniraj obrok“ 

Projekat „Obrok za sve“  stalni je i jedan od najvećih projekata organizacije Pomozi.ba, u okviru kojeg biva isporučeno više od 1.000 obroka dnevno za stare, bolesne i ugrožene u Sarajevu, Varešu, Visokom, Brezi, Travniku, Vitezu, Donjem Vakufu, Skender Vakufu/Kneževu, Kotor Varoši, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Cazinu, Kozarskoj Dubici i Prijedoru. 

U okviru ovog projekta pruža se podrška i manjim lokalnim kuhinjama. 

Projekat se može podržati pozivom na broj 17001 i tim putem donirati 2 KM ili jedan obrok. 

Za više detalja o samom projektu i dodatne načine podrške poseti sajt udruženja Pomozi.ba

Pomozi Kuhinji solidarnosti da obezbedi hranu za najugroženije Novosađane 

Novosadska Kuhinja solidarnosti, kolektiv koji priprema obroke za građane na margini društva, poziva sve građane i građanke da, shodno svojim mogućnostima, doniraju novac za nabavku hrane, jer je broj korisnika i korisnica njihovih usluga sve veći. 

Podršku možeš pružiti odmah donacijom na račun: 

  • 325-9500700045352-36 (OTP banka) 
  • Svrha uplate: Kuhinja solidarnosti NS 
  • Primalac: Udruženje “Omladinski centar CK13”, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad. 

Učini dobro delo za SOS Dečija sela 

Kompanija Delhaize Srbija i ove godine sprovodi tradicionalnu akciju „Dobro delo za SOS Dečije selo“. Kupovinom odabranih artikala u Tempo, Maxi i Shop&Go objektima širom Srbije podržavate decu o kojoj brinu SOS Dečija sela Srbija, jer se od svake prodate sveske, bojica i flomastera odvaja dinar, od pernice 10 dinara i od ranca 50 dinara za podršku ovoj organizaciji. 

Podrži „Staro brdo“, jedini azil na Balkanu koji brine o napuštenim konjima 

Staro brdo“, prvi i jedini azil na Balkanu koji brine o napuštenim, zlostavljanim i zanemarenim konjima (ali i drugim životinjama), nedavno je proslavio svoj sedmi rođendan. 

Kako dolazi hladnije vreme, potrebe su sve veće, a vrednim volonterima je potrebna podrška zajednice kako bi nastavili da na najbolji mogući način brinu o stanovnicima i stanovnicama azila. 

Podršku možeš pružiti donacijom ili udomljavanjem, a za informacije o najaktuelnijim potrebama prati „Staro brdo“ na Instagramu.   

Podrži BELhospice 

BELhospice je prva specijalizovana organizacija koja već 18 godina pruža besplatne usluge palijativnog zbrinjavanja pacijentima obolelim od kancera i pomaže članovima njihovih porodica da lakše prevažiđu tešku situaciju u kojoj se nalaze. 

Od februara ove godine pokrenuli su i pilot program podrške deci, a novina su i dve akreditovane obuke za podršku deci i mladima u procesu tugovanja, kao i podrška odraslim članovima porodice. 

Rad BELhospice-a možeš podržati volontiranjem ili donacijom.  

U Belom dvoru 10. septembra biće održan veliki humanitarni bal i to je jedan od najvećih humanitarnih događaja na kome se očekuje preko 300 gostiju. Tema bala je „San letnje noći" a karte se mogu kupiti na poziv BELhospice-a

Volontiraj u timu Svetskog omladinskog talasa

Pomozi mladima da razviju nova znanja i veštine i doprinesi organizovanju Međunarodne studentske nedelje u Beogradu i Sajma volonterizma. Popuni prijavni formular do 11. septembra, a za detaljne informacije poseti sajt i Instagram nalog organizacije.

Jedan od uvek dobrih i lakih načina da pružiš podršku je online doniranje, a mi podsećamo na platforme za online donacije putem kojih, širom regiona, možeš podržati dobre ideje u svojoj zajednici. 

Koje dobro delo ćeš učiniti danas?