Korporativna društvena odgovornost je jedan od faktora koji definiše uspeh i integritet kompanija. Između ostalog, to podrazumeva da održivost, etičko poslovanje i pozitivan društveni uticaj ne budu samo puka retorika, već sastavni deo poslovnih praksi.

U ovom tekstu, istražujemo 9 inicijativa u regionu koje su ostvarile određeni uticaj na svoje zajednice: od projekata koji pružaju podršku ekonomski ugroženima, saradnji sa neprofitnim organizacijama, do inicijativa za ozelenjavanje životne sredine ili podsticanje inkluzivnosti.

Kroz priče o kompanijama iz regiona, dobijamo podsetnik da uspeh nije samo merljiv u finansijskim rezultatima, već i u tome koliko smo doprineli društvu i ostavili pozitivan uticaj na naše zajednice.

Pre nego što saznaš više o aktuelnim primerima društveno-odgovornih kompanija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, pogledaj koliki su udeo u filantropskim akcijama imali korporativni donatori u tim zemljama u 2021. godini.

10 tona mleka za ustanove za decu bez roditeljskog staranja širom Srbije

Imlek godinama unazad poseban akcenat stavlja na aktivnosti koje se odnose na pomoć najmlađima, nji-hovom srećnom odrastanju i pravilnom razvoju, te je u skladu sa svojim društveno odgovornom ulogom i ove godine obradovao mališane u Domu za decu bez roditeljskog staranja „Kolevka“ Subotica, Domu za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak“, Pančevo, Domu za decu i omladinu „Jefimija“, Kruševac, Prihvatilištu za decu Beograda, SOS Dečijem selu Kraljevo, Svratištu za decu i mlade Novi Sad, Svratištu za decu ulice Beograd, udruženju „Anđeli Severa“ u Bačkoj Topoli i udruženju „Vitezovi osmeha“.

U prethodnom periodu, kompanija Imlek je donirala više od 100t mleka ustanovama za decu bez roditeljskog staranja i Bankama hrane u Srbiji.

Svetski dan mleka obeležava se 1. juna svake godine i ima za cilj podizanje svesti o važnosti mleka i mlečnih proizvoda u ishrani, kao i podsticanje zdravog načina ishrane.

U Hrvatskoj uručena donacija Udruzi „​Korak dalje”

U Daruvaru, Hrvatska, nastavila se humanitarna aktivnost između dugogodišnjih partnera, Tvornice ulja Čepin, koja pomaže rad udruga kao što je „Korak dalje”.

Ova udruga brine o osobama s intelektualnim poteškoćama, deci s teškoćama u razvoju i njihovim porodicama, a tokom maja su kupci imali priliku da podrže humano delo kupovinom ulja Tena u KTC supermarketima.

Kako bi uručili donaciju, predstavnici kompanije su posetili udrugu u njihovom prostoru u Daruvaru. Tom prilikom su upoznali i družili se sa njihovim članovima, a na kraju je donaciju u iznosu od 4.000 evra uručena predsednici Udruge Renati Žukini.

Prema rečima predsednice Udruge ova donacija će im dobro doći za radove na centralnom grejanju kako bi spremno dočekali hladnije dane.

U Srbiji donacije nameštaja školama, udruženjima i ustanovama

Fondacija Tate Novosađani u saradnji sa kompanijom Schneider Electric izvršila je donaciju velike količine nameštaja osnovnim i srednjim školama na teritoriji Vojvodine.

Osim škola, donaciju su dobili i Klinički Centar Vojvodine, udruženja koje se bave mladima i udruženja i ustanove koje rade sa najranjivijim kategorijama stanovništva.

S obzirom da nameštaj u većini škola dugi niz godina nije obnavljan, zahtevi su bili veliki. Fondacija se potrudila da što većem broju najugroženijih škola obezbedi najosnovnije stvari, a to su stolovi, stolice, mali i veliki ormari, konferencijski stolovi...sve to sa zaliha kompanije Schneider Electric, navodi se u saopštenju.

Fondacija Tate Novosađani poziva i druge društveno odgovorne kompanije da krenu stopama kompanije Schneider Electric i još više pomažu školama, jer „time ulažemo u budućnost naše države, kroz svoju decu". Oni napominju da su, u razgovorima sa nastavnicima uvideli potrebu za doniranjem belih, pokretnih, dvostranih tabli, kao i mnogih drugih stvari direktno vezanih za samu nastavu.

Telemach BH donirao internet i TV uređaje korisnicima Doma u Nahorevu

Predstavnici kompanije Telemach BH posetili su Kantonalnu javnu ustanovu „Dom za socijalno, zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba” u Nahorevu, koji pruža smeštaj, medicinsku, socijalnu, psihološku i emocionalnu podršku za blizu 200 korisnika ove ustanove.

Među njima je i određeni broj osoba koje nisu u mogućnosti da se samostalno kreću i koriste sve društvene i zabavne sadržaje kao ostali korisnici. Kako bi njihov boravak i slobodno vreme učinili bogatijim, Telemach BH je Domu donirao uslugu interneta i kablovske televizije, ali i pet TV uređaja koji će biti postavljeni u sobe štićenika koje su nepokretni.

Telemach BH nastoji svakodnevno i na različite načine doprinijeti boljitku okruženja u kojem posluje. U fokusu naših društveno odgovornih akcija vrlo često su sistemi i ustanove zaštite socijalno i zdravstveno ugroženih osoba, koji trebaju podršku cijele zajednice. Određene probleme njihovih štićenika, nažalost, ne možemo riješiti, ali možemo dati barem mali doprinos poboljšanju kvaliteta njihovog života te učiniti da im dani budu zanimljiviji i ljepši uz televizijske sadržaje iz naše ponude, istakao je Admir Drinić, CEO Telemach BH.

Kompanija LG pokreće kampanju Lep Gest"

U pet gradova u Srbiji, građani će imati mogućnost da poprave LG uređaje kojima je istekla garancija, ukoliko je popravka na uređaju moguća, podele svoje lepe gestove na društvenim mrežama, dok će kompanija sigurnim kućama u datim gradovima donirati uređaje, saopšteno je iz ove kompanije.

Naime, LG karavan lepih gestova posetiće pet gradova u Srbiji – Vranje (23. i 24 maja), Niš (25. i 26. maja), Sremsku Mitrovicu (30. i 31 maja), Sombor (6. i 7. juna) i Zrenjanin (13. i 14, juna). Svi zainteresovani građani koji žele da provere ispravnost svojih uređaja, treba da se jave na telefon korisničke službe 011/36 30 500, provere da li ispunjavaju uslove i zakažu termin za pregled svojih TV i AV aparata, bele tehnike ili monitora. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LG Srbija (@lg_srbija)

Filozofija naše kompanije je zasnovana na ljudima, inovacijama i težnji da olakšamo i ulepšamo život. To podrazumeva da našim korisnicima, uz najbolje proizvode, pružamo i najbolje korisničko iskustvo, bilo kada, bilo gde. Potrošači u Srbiji su pokazali neverovatan entuzijazam prema LG proizvodima, pa želimo da im uzvratimo poverenje jednim lepim gestom. Kompanija LG stalno osluškuje potrebe svojih korisnika, rekao je Radovan Jovanović, Servis Menadžer kompanije LG.

Hrvatska, KTC i dečji vrtići ponovno u akciji „Za zelenu mladost“

U okviru aktivnosti društveno odgovornog poslovanja, a s ciljem podizanja svesti o ekologiji i podsticanju igre na otvorenom kod najmlađih, KTC je tokom februara 2023. godine organizovao nagradno takmičenje „Za zelenu mladost“. Takmičenje je bilo namenjeno svim dečjim vrtićima u gradovima u kojima posluju KTC trgovački centri. Dečji vrtići su u svojoj prijavi objašnjavali kako žele da urede svoju okolinu.

Prema pravilima takmičenja, žiri koji su činili predstavnici kompanije KTC d.d. izabrao je pet najkreativnijih prijava iz pet različitih vrtića. Ukupni budžet iznosio je 3.250,00 evra, tj. svaki vrtić osvojio je sadnice, biljke i ostali materijal za uređenje okoline u vrednosti od 650 evra. Na otvoreno takmičenje pristigla je 21 prijava, a vrtići koji su osvojili donaciju su: DV Četiri rijeke (objekt Dubovac), Karlovac; DV Gustav Krklec, Krapina; DV Sveta Marija Magdalena, Sela, Sisak; DV Vrapčić, Šenkovec, Čakovec; DV Tratinčica (objekt Crvenkapica), Koprivnica.

U razdoblju od 1. aprila do 5. maja 2023. godine, predstavnici KTC-a zajedno s decom i njihovim vaspitačicama sadili su drveće, cveće, povrće i različite biljke i družili se sa decom na otvorenom.

Donacijom mleka Lactalis BH pomogao socijalno ugroženima

Kompanija Lactalis BH donacijom Dukat mlijeka obradovala je korisnike projekata Pomozi.ba u stanju socijalne potrebe.

Ova vredna donacija osnovne prehrambene namirnice, važne za cele porodice, omogućiće da mleko dobije oko 1.500 ljudi, korisnika projekata „Obrok za sve” i „Mesečni paketi”. U sklopu mesečnih paketa pojedincima i porodicama će se deliti po paket mleka, a preostali deo korisnicima projekta „Obrok za sve”.

Novu u nizu naših humanitarnih akcija upriličili smo baš na Svjetski dan mlijeka, koji se obilježava upravo da bi se skrenula pažnja na ovu vrlo važnu i zdravu namirnicu. Željeli smo učiniti više na podizanju svijesti javnosti i omogućiti da socijalno ranjive kategorije, kojima pomaže humanitarna organizacija Pomozi.ba, u narednom periodu imaju osigurane pakete mlijeka, poručio je marketing direktor Lactalis BH Dino Bajrić.

Ovaj projekat može se podržati pozivom na trajni humanitarni broj 17001, kojim se doniraju 2 KM, kao i putem web stranice www.pomoziba.org i standardnih žiro računa Udruženja Pomozi.ba.

Feniks 021": Humani restoran u Novom Sadu

Kao restoran zatvorenog tipa, „Feniks 021" je tokom svog poslovanja donirao hranu na dnevnom nivou koja nije prodata, jer je broj spremanih obroka uvek bio orijentacioni.

Upoznavši članice iz udruženja „Obrok za porodicu" u vreme kada su se bližili Nova godina i Božić, nastala je ideja za humanitarnu donaciju da se obezbede obroci za praznike, kada je porodica na okupu i kada tradicionalno treba da bude bogatija trpeza. Tada je „Feniks 021" isporučio preko 250 obroka.

Nedeljno doniraju po osam ručkova, a praznicima i preko 150 kompletnih obroka sugrađanima koji ne mogu to sebi da priušte. U donacijama učestvuju, pored poslodavca, i svi zaposleni.

Sa udruženjem „Obrok za porodicu" sarađuju nekoliko godina i njihovim korisnicima redovno doniraju hranu. Tokom cele godine doniraju 32 ručka mesečno, svakog ponedeljka i petka po četiri ručka za četvoročlanu porodicu, a praznicima to i „pojačaju", pa su prošlog Božića donirali preko 130, a za Uskrs preko 60 ručkova.

Donacija kompanije Trnava Promet Odeljenju neonatologije UKC Kragujevac

Odeljenje neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra sada ima novi transkutani bilirubinometar, koji će obezbediti adekvatnije započinjanje fototerapije novorođenčadi. Novac u iznosu od 680 hiljada dinara za nabavku ovog aparata obezbedila je kragujevačka kompanija Trnava Promet.

Zahvaljujući donaciji, Porodilište Ginekološko akušerske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, u prvim danima života novorođenih beba analizu bilirubina radiće neinvazivno. Uz mogućnost više ponavljanja u toku dana, obezbediće se adekvatnije započinjanje fototerapije novorođenčadi.

Nabavka opreme je neophodna da bi se poboljšali uslovi u kojima se bebe rađaju i u kojima rade zdravstveni radnici, a ovo je ujedno, i poziv za sve donatore da se priključe kampanji, jer se sa novom opremom unapređuje kvalitet pružanja zdravstvene zaštite bebama i majkama.

Podsećamo te da uvek možeš da prijaviš donaciju za opšte dobro koju zapaziš u svojoj zajednici putem našeg sajta i pomogneš nam da širimo vesti o filantropiji u regionu.