Interview | Giving Balkans

Blog

U novom intervjuu o crowdfundingu vas upoznajemo sa Svetionikom iz Novog Pazara — udruženjem gde humanitarne ideje postaju realnost, a zajednica igra ključnu ulogu u ostvarenju promena za opšte dobro.

Duboko uronjeni u svet dobrotvornog delovanja, može se reći da je Svetionik organizacija koja je uspostavila standard u korišćenju crowdfundinga za ostvarivanje humanitarnih ciljeva. Njihova stručnost i iskren pristup prikupljanju sredstava na platformi Donacije.rs su postavili temelje za njihovu reputaciju kao „organizacije koja nikada ne omane“ na našoj platformi. Kroz pet kampanja koje su lansirali tokom godina, Svetionik je prepoznao i iskoristio snagu svoje zajednice, pretvarajući svaku humanitarnu ideju u konkretnu promenu za dobrobit šireg društva.

Intervju sa njihovim timom otkriva ne samo angažovane pristupe koje Svetionik primenjuje da bi podstakao ljude na podršku, već i dublji uvid u crowdfunding kao ključni mehanizam za finansiranje projekata neprofitnih organizacija.

Kroz razgovor sa direktorom udruženja Mirzom Aličkovićem i koordinatorkom za mlade i humanitarni rad Muhteremom Čuljković ističemo izazove i uspehe Svetionika, a odgovori nude korisne lekcije i smernice za organizacije koje žele da iskoriste prednosti i potencijale koje crowdfunding nudi.

Saznaj više

Udruženje „Sevap” svakodnevno radi na tome da život svojih sugrađana i sugrađanki u Vlasotincu učini boljim. Kroz organizaciju humanitarnih akcija, kulturnih i edukativnih aktivnosti, svoju zajednicu pokreću na akciju i pomažu joj da raste i napreduje.

Saznaj više

Udruženje „Zadrugarstvo" iz Kragujevca su prošle godine osnovale porodice osoba sa teškoćama u razvoju. Želeli su da svojim članovima porodice, komšijama i sugrađanima sa intelektualnim poteškoćama i drugim pervazivnim razvojnim poremećajima obezbede edukaciju i lakšu integraciju u društvo, uz ostvarivanje ciljeva u oblasti socijalne zaštite.

U svoje pograme rada redovno uključuju osobe sa invaliditetom i trude se da poboljšaju njihovu inkluziju u društvo. S druge strane, u želji da svoje zalaganje učine održivim, na leto 2022. godine odlučuju da pokrenu kampanju koja će omogućiti prvo socijalno preduzeće u njihovom gradu.

Cilj od preko million dinara obezbedio bi osnivanje radionice za reciklažu papira, gde bi korisnici i korisnice njihovih programa imali siguran prostor za rad, što bi im pružilo osamostaljivanje i ekonomsku nezavisnost.

Uz mnogo truda, promišljanja, planiranja, zagovaranja i podršku našeg tima na putu uspešnog crowdfundinga, Zadrugari su ostvarili svoju misiju: njihova kampanja zajedničnog finansiranja je, kako i ime takvog oblika prikupljanja sredstava sugeriše, uz pomoć 65 donatora ostvarila željene rezultate.

Danas je uveliko formirana prva grupa korisnika koju čine četiri odrasle osobe sa teškoćama u razvoju. Njhovu inicijativu je u međuvremenu nagradila Beogradska otvorena škola kao jednu od sedam najznačajnijih inicijativa koje su zaživele 2022. godine.

Članica udruženje „Zadrugarstvo” Tamara Popović nam u novom intervjuu, govoreći u ime svih Zadrugara koji su učestvovali u kampanji, otkriva detalje o procesu, ideji i koliko je izazovno biti na putu unapređenja kvaliteta života u zajednici.

Saznaj više

Džedajski pokret iz Niša (Jedi Movement) trenutno vodi svoju četvrtu po redu crowdfunding kampanju na platformi Donacije.rs. Do sada su kroz tri incijative realizovali edukativni kamp na Vlasini za mlade bez roditeljskog staranja, letnji kamp za mlade bez roditelja i podršku zdravstvenim radnicima tokom pandemije koronavirusa izradom 15.000 zaštitnih maski

Sila prati hrabre je bila parola jedne od pomenutih kampanja, ali ta ključna poruka se lako može primeniti i na njihovu aktuelnu ideju — ovog puta, naziv kampanje je „Da pobedi dečiji osmeh”, a cilj je prikupiti sredstva za reanimacioni sto za prevremeno rođene bebe u Srbiji. 

Ukoliko uspeju u toj nameri (u trenutku pisanja teksta, kampanja je  dostigla 40% cilja), reanimacioni sto će donirati Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog centra Srbije, čiji su lekari sačuvali život prevremeno rođene bebe Ksenije. Osam dana nakon porođaja, njena mama Jelena je preminula usled tumora pluća.  

Jelena Trašević Ranđelović je bila poznata manekenka iz Niša čija je porodica, u nameri da sačuva uspomenu na njen život, poželela da istovremeno poveća šansu za život za što više prevremeno rođenih beba u Srbiji.  

Reanimacioni sto služi da ugreje prevremeno rođene bebe, omogućava merenje vitalnih parametara, kao i reanimaciju, dodatni kiseonik ili ventilaciju. Kako je istaknuto u opisu kampanje, na pomenutom odeljenju se rodi oko 6.000 beba godišnje, od čega se prevemeno rodi oko 13%, što znači da se na tom odeljenju spase oko 700 beba godišnje. 

U cilju podizanja svesti o ovoj temi, razgovarali smo sa Milošem Antićem, osnivačem Džedajskog pokreta, koji je podelio detalje o ideji i motivima kampanje koju možete podržati do kraja 2022. godine.  

Saznaj više

Udruženje Vikimedija Srbije se na platformi za ocenu tranparentnosti Neprofitne.rs već neko vreme ističe kao primer dobre prakse u unapređivanju i održavanju poverenja svoje zajednice.

Među organizacijama koje su dobile jedan od tri bedža koji potvrđuje nivo transparentnosti njihovog rada, oni su dostigli najviše „odlikovanje“ koje je u opticaju: plavi bedž. Kao nosioci ove potvrde da potpuno tranparentno sprovode svoje aktivnosti, njihov tim takođe revnosno popunjava profil i javnosti pruža detalje o svom radu, projektima i promenama koje postižu vrednim i svakodnevnim zalaganjem.

Na taj način, kako su nam i objasnili u razgovoru, sebe predstavljaju kao odgovorne pokretače promena kada je reč o širenju slobodnog znanja u Srbiji, što im pomaže i da učvrste dobar utisak kod potencijalnih partnera i saradnika.

Saznaj više

Međunarodna studentska nedelja u Beogradu / International Student Week in Belgrade (ISWiB) se u glavnom gradu Srbije tradicionalno održava već 15 godina. Iza te manifestacije stoji udruženje Svetski omladinski talas čiji tim čini grupa studenata i postdiplomaca, motivisana svojim iskustvima na međunarodnim konferencijama i festivalima.

U ovoj godini, njeni organizatori osmislili su kreativni dodatak – tematske radionice Srpski dan i Country Fair, koje su ciljale da bliže upoznaju preko 200 učesnika/ca festivala iz celog sveta sa kulturom naše zemlje. Ideja je obuhvatala interaktivne radionice i diskusije o običajima u Srbiji, dok bi se tokom večeri kroz muziku i pesmu još više dočarala bogata tradicija.

Projekat je zahtevao sredstva za prostor i materijale, pa je tako Svetski omladinski talas odlučio da se okrene crowdfundingu. Ideja je lansirana na platformi Donacije.rs, a podržalo ju je više od 60 osoba koje su omogućile da kampanja za nešto manje od dva meseca dostigne 100% zacrtanog cilja – doduše, sa jednim dinarom više od planirane sume. 

Tako su organizatori prikupljena sredstva u iznosu od 200.001 RSD preusmerili na realizaciju celokupnog projekta sa krovnom temom posvećenom održivom razvoju. O detaljima kampanje, pripremi, iskustvu i lekcijama koje su stekli tokom ovog procesa, saznaj od Jovane Jović, predsednice organizacije.

Saznaj više