Interview | Giving Balkans

Blog

U trenucima kada se društvo bori sa različitim izazovima, podrška obrazovanju devojčica postaje ključna tema, ali nedovoljno zastupljena i negovana. Zato Alternativni centar za devojke, organizacija iz Kruševca koja je posvećena jačanju obrazovanja i podršci devojčicama, već tri godine uspešno sprovodi crowdfunding kampanje na platformi Donacije.rs pod nazivom „Podrži super devojčice".

Inspirisane Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava 11. oktobra, kroz ovu inicijativu se promoviše obrazovanje devojčica i podiže svest o njihovom položaju. Ideja je do sada uvek bila ista: da se putem masovnog davanja od strane svih zainteresovanih građanki, građana i kompanija, podrži što veći broj devojčica uzrasta 8-14 godina kroz stipendije za razvoj njihovih talenata i veština.

U razgovoru sa osnivačicom Alternativnog centra za devojke (ACZD) Jelenom Memet, istražili smo dublje motivaciju koja stoji iza podrške obrazovanju devojčica, kako je crowdfunding postao ključan deo njihove strategije prikupljanja sredstava, i sa kojim izazovima su se suočavale tokom kampanja. Kroz ovaj intervju, dobili smo i uvid u njihova iskustva i postojeću potrebu za finansijskom podrškom u obrazovanju devojčica, pogotovo onih koje žive u manje razvijenim sredinama.

Saznaj više

Još jedna u nizu uspešnih kampanja na Donacije.rs dolazi od tima Centra za ženske studije. Njihova ideja koju su pokrenule putem platforme bila je priprema štampanja stripa kojim će feminističko obrazovanje učiniti zanimljivijim široj publici i dati prostor maštanju o boljem svetu.

Već 30 godina unazad, ovaj Centar sa sedištem u Beogradu je mesto sticanja feminističkog znanja, siguran prostor za sve koji žele da se obrazuju i preispituju uspostavljene norme i pravila ponašanja bazirana na podelama rodnih uloga. Kroz njihov alternativni feministički program je prošlo više od 5.000 studenata i studentkinja koji se i danas sastaju, druže i zajedno promišljaju o boljem društvu.

U skladu sa svojom misijom kreiranja, deljenja i aktiviranja feminističkog znanja u javnom prostoru, ideja o stripu je došla kao prirodna potreba da pitanja o pravima, položaju i borbi žena dovedu do šire publike. Njihova ideja je bila isplanirana, konkretizovana, a ubrzo i pokrenuta, nakon čega je njihov tim došao do neophodne podrške. Uz solidarnost 73 donatora/ki, prikupile su nešto više novca nego planirano, pa je ukupan iznos od 201.047 RSD mogao biti preusmeren na štampu, dizajn, korekturu...

Osim toga, dobile su i dodatnu podršku od Trag fondacije, koja je duplirala sav prikupljeni iznos i na taj način podržala ideju Centra, kao i njihov rad i zalaganja.

O čitavom procesu koji se krije iza crowdfundinga, šta je neophodno da bi kampanja bila uspešna, i kako aktivirati svoju zajednicu da se udruži oko jednog cilja koji doprinosi široj zajednici, razgovarali smo sa PR menadžerkom Centra Anom Krstić.

Saznaj više

U novom intervjuu o crowdfundingu vas upoznajemo sa Svetionikom iz Novog Pazara — udruženjem gde humanitarne ideje postaju realnost, a zajednica igra ključnu ulogu u ostvarenju promena za opšte dobro.

Duboko uronjeni u svet dobrotvornog delovanja, može se reći da je Svetionik organizacija koja je uspostavila standard u korišćenju crowdfundinga za ostvarivanje humanitarnih ciljeva. Njihova stručnost i iskren pristup prikupljanju sredstava na platformi Donacije.rs su postavili temelje za njihovu reputaciju kao „organizacije koja nikada ne omane“ na našoj platformi. Kroz pet kampanja koje su lansirali tokom godina, Svetionik je prepoznao i iskoristio snagu svoje zajednice, pretvarajući svaku humanitarnu ideju u konkretnu promenu za dobrobit šireg društva.

Intervju sa njihovim timom otkriva ne samo angažovane pristupe koje Svetionik primenjuje da bi podstakao ljude na podršku, već i dublji uvid u crowdfunding kao ključni mehanizam za finansiranje projekata neprofitnih organizacija.

Kroz razgovor sa direktorom udruženja Mirzom Aličkovićem i koordinatorkom za mlade i humanitarni rad Muhteremom Čuljković ističemo izazove i uspehe Svetionika, a odgovori nude korisne lekcije i smernice za organizacije koje žele da iskoriste prednosti i potencijale koje crowdfunding nudi.

Saznaj više