U trenucima kada se društvo bori sa različitim izazovima, podrška obrazovanju devojčica postaje ključna tema, ali nedovoljno zastupljena i negovana. Zato Alternativni centar za devojke, organizacija iz Kruševca koja je posvećena jačanju obrazovanja i podršci devojčicama, već tri godine uspešno sprovodi crowdfunding kampanje na platformi Donacije.rs pod nazivom „Podrži super devojčice".

Inspirisane Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava 11. oktobra, kroz ovu inicijativu se promoviše obrazovanje devojčica i podiže svest o njihovom položaju. Ideja je do sada uvek bila ista: da se putem masovnog davanja od strane svih zainteresovanih građanki, građana i kompanija, podrži što veći broj devojčica uzrasta 8-14 godina kroz stipendije za razvoj njihovih talenata i veština.

U razgovoru sa osnivačicom Alternativnog centra za devojke (ACZD) Jelenom Memet, istražili smo dublje motivaciju koja stoji iza podrške obrazovanju devojčica, kako je crowdfunding postao ključan deo njihove strategije prikupljanja sredstava, i sa kojim izazovima su se suočavale tokom kampanja. Kroz ovaj intervju, dobili smo i uvid u njihova iskustva i postojeću potrebu za finansijskom podrškom u obrazovanju devojčica, pogotovo onih koje žive u manje razvijenim sredinama.

U nastavku saznaj i kako možeš da podržiš rad ove organizacije i dodatno pomogneš devojčicama da nastave da dobijaju neophodnu podršku.

Zašto ste odlučile da pokrenete svoju prvu kampanju na Donacije.rs i koje prednosti je to donelo za vašu organizaciju? 

Jelena: Od samog našeg osnivanja obeležavale smo Međunarodni dan devojčica i pokušavale da nađemo najbolji način da povećamo vidljivost ovog datuma i njegovoj značaja u podizanju svesti javnosti o položaju devojčica.

Kada smo pre nekoliko godina prošle svoju prvu Crowdfunding obuku Catalyst Balkans, došle smo na ideju da bi upravo direktna i konkretna podrška devojčicama koje su talentovane a nemaju mogućnosti da svoje talente neguju, možda bila pravi način obeležavanja ovog Međunarodnog datuma  i doprinos vidljivosti položaja devojčica u svetu i kod nas. U celu ovu priču ušle smo entuzijastično što je našoj organizaciji donelo mnogo koristi, pre svega veliku vidljivost, novo iskustvo u polju filantropije i nove saradnje u ovoj oblasti.

Kako ste motivisale podržavaoce da se angažuju za obrazovanje devojčica?

Jelena:  Trudile smo se da naša kampanja bude afirmativna i pozitivna, da poziva na podršku i doprinos obrazovanju, iznele smo značajne činjenice vezane za položaj devojčica u svetu i kod nas, promovisale smo devojčice koje smo već podržale.

Smatramo, kao i većina građana, da je obrazovanje jako važno u dostizanju ravnopravnosti, a opet, dostupnost obrazovanju nemaju sva deca podjednako. Velik broj prijava pokazao je ogromnu potrebu za podrškom što nas je inspirisalo da nastavimo dalje. Princip transparentnosti u radu je nama veoma važan, te smo se uvek trudile da naš rad i prikupljanje sredstava, kao i utrošak tih sredstava budu u potpunosti transparentni i korisnicima i građanima koji doniraju.

Da li ste koristile i druge metode prikupljanja sredstava tokom kampanje? Ako da, koje? 

Jelena: Pored online crowdfundinga organizovale smo i Benefit večeri gde smo prodavale štampane promotivne materijale i organizovale bingo program, odnosno našle smo način da uključimo zajednicu, male kompanije i umetnice/ke i u doniranje usluga i predmeta.

Online kampanju promovisale smo i u nekim velikim kompanijama poput IKEA i AVA park koje su naše video-spotove prikazivali u svojim prodajnim objektima.

Koje su bile najveće prepreke i izazovi tokom kampanje i šta ste iz toga naučile?

Jelena: Najveći izazov sa kojim se suočavamo jeste što kampanju, koju sprovodimo potpuno volonterski, radimo paralelno sa ostalim planiranim aktivnostima, pa je period kampanje često za naš mali tim intenzivan i vremenski konzumirajući. Uprkos tome, nismo imale veće prepreke.

Primetile smo da je poslednja godina bila malo teža za prikupljanje sredstava od prethodnih zbog veće inflacije i porasta troškova života, takođe, politički kontekst je bio dosta turbulentan u tom periodu što je uticalo na usmerenost medija na političku situaciju, te je bilo manje prostora za promovisanje kampanje u tradicionalnim medijima. Iz iskustva organizovanja kampanje u prethodnim godinama, naučile smo da bolje planiramo vreme i aktivnosti, mada još uvek nismo u potpunosti savladale tu veštinu.

Navedete nam tri benefita koje vam je doneo crowdfunding. 

Jelena: Pre svega, uspele smo da mobilišemo građane i kompanije u prikupljanju sredstava te smo zahvaljujući tome do sada uspele da podržimo 66 devojčica malim stipendijama. Samom vidljivošću kampanje dodatno smo motivisale devojčice što govori oko 1.000 prijava za stipendije u ove tri godine.

Zahvaljujući kampanji devojčice su dobile dodatnu podršku i mogućnost da se obrazuju i neguju svoje talente. Kampanjom smo uspele da podignemo svest javnosti o uticaju siromaštva na položaj devojčica u Srbiji i njihovom pristupu obrazovanju i da tu javnost mobilišemo.

Sama kampanja je podigla vidljivost rada naše organizacije.

Da li smatrate da je crowdfunding dobar način povezivanja sa zajednicom? Ako da, zašto?
 

Jelena:  U zavisnosti od teme kojom se bavimo i određenih potreba, crowdfunding može biti dobar način za uključivanje zajednice u doprinošenju rešavanja nekog problema. Komunikacija i interakcija sa zajednicom je jako važna. Iz našeg iskustva se ispostavilo da zajednica može biti uključena, ne samo direktnim doniranjem, već i angažovanjem u promovisanju kampanje i drugim aktivnostima koje mogu doprineti uspešnosti kampanje.

Koliko devojčica ste podržale kroz dosadašnje kampanje i možete li podeliti konkretne primere kako su ove inicijative unapredile njihovo obrazovanje?

Jelena: Zahvaljujući donacijama građana u protekle tri godine podržale smo ukupno 66 devojčica malim stipendijama od po 25.000 RSD. S obzirom da je nezahvalno a i malo prostora u intervjuu za izdvojiti konkretne primere, na našem websajtu www.superdevojcice.org možete naći kratke filmove o devojčicama koje su dobile podršku i kako je njima konkretno pomogla.

Na osnovu analize preko 600 dosadašnjih prijava za stipendije u protekle dve godine, došle smo do zaključka da postoji velika potreba za dodatnom finansijskom podrškom u obrazovanju devojčica, pogotovo onih koje žive u manje razvijenim sredinama. Dostupnost različitih edukativnih sadržaja nije svima podjednako omogućena, pogotovo ne onim devojčicama koje žive u manje razvijenim sredinama, u samohranim roditeljskim porodicama, višečlanim porodicama ili usled nepovoljnog imovinskog statusa.

Skoro 40% roditelja/staratelja koji su prijavili devojčice na konkurs je navelo da njihove porodice žive u lošoj materijalnoj situaciji. Oko ¼ prijavljenih devojčica živi sa samohranom/nim roditeljkom/em. Među porodicama gde su oba roditelja zaposlena, veliki broj radi za minimalnu zaradu.

Za preko ¼ prijavljenih devojčica to što žive u ruralnoj sredini predstavlja ograničavajući faktor za razvoj talenata i interesovanja. Preko 10% ima nerešeno stambeno pitanje, dok u proseku 9% ima članove domaćinstva lošeg zdravstvenog stanja, što dramatično umanjuje raspoložive resurse za razvoj devojčica.

Ono što se najčešće ukazalo kao potreba devojčica koje se prijavljuju za jednokratne stipendije jeste kupovina ili popravka sportske opreme ili muzičkih instrumenata, kupovina pribora za rad, popravka ili kupovina računara, koji nisu svima dostupni za učenje i razvoj. Pored toga, stipendija im je neophodna za dalju edukaciju, da bi sebi priušte potrebnu literaturu, ili dodatne časove, kao i da plate prevoz do škola i vežbališta ili da uplate sebi kotizaciju za takmičenja i sportske ili umetničke kampove.

Kako ste došle do saradnje sa Trag fondacijom koja podržava ovu ideju?

Jelena: Alternativni centar za devojke već godinama unazad sarađuje sa Trag fondacijom na programu Digitalne bezbednosti i privatnosti iz feminističke perpsektive te smo upoznate sa raznim vidovima podrške koje nudi svojim grantijima. Organizovanjem kampanje „Podrži Super devojčice" smo samo dodatno učvrstile i proširile dobru saradnju.

Osim finansijskog podsticaja, koje dodatne vrednosti kampanja donosi vašoj organizaciji (npr. saradnje, vidljivost, volontere)?

Jelena: Kampanja koju svake godine organizujemo je u potpunosti volonterska, te našoj organizaciji ne donosi finansijski podsticaj. Sva prikupljena sredstva u kampanji utrošena su na stipendije devojčica ili troškove organizovanja dodele stipendija. Smatramo da je vrednost ove kampanje u dugoročnom zagovaranju boljih uslova života i dostupnosti obrazovanju i napredovanju sve dece. 

Kampanja je u velikoj meri doprinela većoj vidljivosti naše organizacije i donela nove saradnje sa nekim kompanijama poput IKEA, AVA park, Hooloovoo, EXLRT, KIBERone i sl. i uticajnim pojedincima (influenserke, umetnice) koji su doprineli svojom podrškom, bilo povećanjem vidljivosti kampanje ili finansijski.

Šta smatrate najvažnijim faktorom za uspeh vaših kampanja?

Jelena: Postoji nekoliko važnih faktora:

  • Aktuelna i važna tema. Tema kojom se bavimo dotiče se problema siromaštva, diskriminacije i dečijih prava, odnosno prava na obrazovanje.
  • Transparentnost je jedan od ključnih faktora naše kampanje. Uvek se trudimo da obaveštavamo građane i donatore o našim aktivnostima kao i o prikupljenim i utrošenim sredstvima.
  • Vidljivost, čemu je doprineo dobro osmišljen strateški komunikacioni plan kao i kvalitetan vizuelni identitet koji su od krucijalne važnosti za uspešnost kampanje.
Prošle godine je benefit veče za Super devojčice organizovano zajedno sa proslavom 10. godina vašeg rada. Šta je bilo ključno za uspeh događaja, koliko ste prikupile sredstava za kampanju i šta savetujete organizacijama koje planiraju slične događaje?

Jelena:  U periodu trajanja kampanje organizovale smo crowdfunding benefit događaj za kampanju „Podrži Super devojčice” koji je ujedno bio i proslava 10. godina postojanja Alternativnog centra za devojke. Ključno je bilo pažljivo i detaljno osmišljavanje programa večeri koji je trebalo da bude veseo i svečan s obzirom na dvostruku temu.

Događaj je održan 8. oktobra, kada su nastupale Bubnjarke sa ulice, Horkestar, stipendistkinje Kristine Vasić, Višnje Ristić i Anđelke Petković, projektovani su  promo-filmići kampanje „Podrži Super devojčice" i kampa za Super devojčice. Program je vodio Filip Vukoičić, a bingo je vodila Selena Simić uz asistenciju Anđele Memet. Ceo događaj je muzičkom atmosferom podržavala i Marija Nikolić aka DJ Časna sestra. Tokom događaja prikupljeno je dodatnih 85.230 dinara.

Za organizovanje bilo kog javnog događaja a pogotovo onog na kom treba prikupljati sredstva, bitno je detaljno i pravovremeno planiranje i dobra logistika, kao i predviđen dobro procenjen budžet. Pored dobre promocije događaja, bitno je i zvati ljude lično kako bi se odazvali u što većem broju.

Na koji način podržavaoci i dalje mogu pružiti podršku vašem radu?

Jelena: Iako kampanja traje samo tokom septembra, građani koji žele da podrže Super devojčice mogu preko cele godine to uraditi na dva načina, putem tekućeg računa ili putem trajnog naloga. Sva uputstva nalaze se na websajtu www.superdevojcice.org

Da li ste bile zadovoljne rezultatima kampanje?

Jelena: Kampanja „Podrži Super devojčice" je i ovog puta prevazišla naša očekivanja. I pored toga što je poslednja godina bila ekonomski izazovna za sve nas, premašile smo cilj više od 2 puta i pomoću dupliranja prikupljenih donacija od strane Trag fondacije skupile smo ukupno 810.487 RSD te smo zahvaljujući tome ponovo podržale 20 devojčica od 204 ukupno prijavljenih na Konkurusu za stipendiranje Super devojčica.

Imate li planove za buduće kampanje na Donacije.rs?

Jelena: Osim potrebe za podrškom devojčicama, postoji i interesovanje građana u pružanju te podrške, te planiramo da nastavimo kampanju i u narednim godinama. Takođe promišljamo i na koji način možemo strateški da unapredimo filantropski program i podršku devojčicama. Planiramo da nastavimo započete saradnje sa kompanijama koje posluju društveno odgovorno, kao i da tu saradnju proširimo.  Za sada imamo dva datuma kada devojčicama dodeljujemo stipendije, u aprilu, povodom Međunarodnog dana devojčica u iKT-u i povodom Međunarodnog dana devojčica u oktobru.

Koji savet biste pružili organizacijama koje tek planiraju kampanje na Donacije.rs?

Jelena: Za svaku vrstu rada, pa i organizovanja kampanje najbitnija je posvećenost određenom cilju. Taj cilj treba biti realan i ostvariv, poruke kampanje jasne i direktne i svaki korak dobro isplaniran. Bitan faktor jeste i i vidljivost i transparentnost, odnosno svakodnevna komunikacija sa zajednicom od koje očekujemo podršku. Takođe, bitna je i upornost i pozitivan stav ali ono što je možda i najvažnije je vera u to da možemo da donesemo neku promenu.

Ukoliko vaša neprofitna organizacija ili nezavisni medij želi da pokrene svoju kampanju na Donacije.rs i dođe do podrške zajednice, saznajte kako platforma funkcioniše, a zatim popunite formular sa detaljima o svom radu i ideji koju želite da sprovedete u delo.