Success stories | Giving Balkans

Blog

Sigurno ste čuli onu urbanu legendu da čovek tokom jedne godine u snu proguta tri pauka u proseku. Ovo, naravno, nije istina.

Saznaj više

Nacionalni prevodilački centar je imao cilj da se uklone barijere u komunikaciji sa kojima se suočavaju gluve osobe u Srbiji, da se zajednica osnaži, a pojedinci ravnopravno ostvaruju osnovna prava i uključe se u sve životne sfere. Imajući u vidu postojeće probleme u komunikaciji sa kojima se suočavaju gluve i nagluve osobe u Srbiji, Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik je tim pojedincima putem Video relej centra (VRC)  stavio na raspolaganje usluge tumača znakovnog jezika, ali je bilo neophodno sakupiti sredstva za opremu koja bi omogućila da gluvima i nagluvima podrška bude dostupna 24 sata, sedam dana u nedelji.

U 2020. godini, pored opremanja Nacionalnog prevodilačkog centra, Srpski filantropski forum je u okviru Nacionalnog dana davanja prikupljao sredstva za uspostavljanje 24-časovnog rada centra, 365 dana u godini. Takođe, tom prilikom je pokrenuta i crowdfunding kampanja, gde je zajednica bila u prilici da podrži važnu inicijativu na platformi Donacije.rs. 

Godinu dana kasnije, svedoci smo uspeha ove misije, kada je zvanično otvoren Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik sa video-relej servisom – prvi u Srbiji koji je dostupan 24 sata, 7 dana u nedelji, za sve korisnike u Srbiji i one koji prolaze kroz našu zemlju.

Saznaj više

Centar za društvena istraživanja „Global Analitika“ iz Bosne i Hercegovine nedavno je sproveo intervju sa udruženjem „Moja luka“. Haris Kolašinac je razgovarao sa Gordanom Adamović-Đorđević, diplomiranom ekonomistkinjom, koja je jedan od osnivača i izvršna direktorka Udruženja „Moja Luka“, a koja ističe da je i sama roditelj deteta s invaliditetom.

Priča ovog udruženja, akcije i podrška koju pružaju svojoj zajednici služe nam kao primer solidarnosti, snage i inspiracije za sve organizacije, ali i pojednince, volontere i humane građane koji žele da pruže svoj doprinos. 

Intervju „Global Analitike" vam prenosimo u celosti.

Saznaj više