Transparentnost | Giving Balkans

Blog

Transparentnost i odgovornost su ključni elementi za izgradnju poverenja između organizacija i javnosti. To je posebno važno u kontekstu neprofitnog sektora, gde organizacije često deluju kao posrednici između donatora i onih kojima je potrebna pomoć. Jedna takva organizacija koja se ističe svojim radom u Srbiji je Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije, poznata kao NORBS. 

NORBS, kao glas pacijenata sa retkim bolestima, usmeren je na zagovaranje i unapređivanje zakona u oblasti zdravstva u ovoj oblasti. Zato je osnovana i Fondacija NORBS+ kako bi se direktno pružala podrška osobama sa retkim bolestima. Fondacija se fokusira na obezbeđivanje medicinsko-tehničkih pomagala svojim članovima, s obzirom na njihovu veliku potrebu za ovom vrstom podrške. 

Razgovarali smo sa njihovim predstavnicima Stefanom Živkovićem, Ivom Omrčen, Lidijom Mladenović i Irinom Čepinac-Ban kako bismo bolje razumeli njihovu ulogu, inicijative i napore u podršci osobama koje se suočavaju sa retkim bolestima.  

Predstavljamo vam njihove aktivnosti, kao i u njihovu posvećenost transparentnosti kao ključnog elementa za izgradnju poverenja koju su pokazali i na svom profilu na Neprofitne.rs. Takođe, istražićemo kako se bore protiv stigme i diskriminacije prema osobama sa retkim bolestima i na koji način promovišu inkluziju i razumevanje. 

Saznaj više

U svetu u kojem tehnološki napredak i brze promene postaju svakodnevna stvarnost, važno je ne zaboraviti temelje koji čine naš identitet i kulturu. Organizacija DAR (Društvo za akademski razvoj), sa svojim neumornim angažmanom u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, izdvaja se kao svetli primer posvećenosti vrednostima koje nas povezuju sa prošlošću i oblikuju budućnost. 

Sa fokusom na promociju i zaštitu kulturne baštine Srbije, organizacija DAR je ostvarila značajan uticaj svojim raznovrsnim aktivnostima koje su proizašle iz višegodišnjeg iskustva i iskrenog truda akitivista udruženja. U intervjuu, imali smo priliku da porazgovaramo sa Milanom Simonovićem i Alisom Kockar, članovima DAR tima, o njihovim dostignućima, viziji za budućnost i strasti koja ih pokreće. 

U nastavku, saznaćemo više o njihovim naporima da promovišu multikulturalnost, toleranciju i saradnju kroz saradnju sa pojedincima koji dele vrenosti udruženja, kao i kako se bore protiv izazova kao što je političko zapošljavanje. Takođe, istražićemo kako njihova organizacija inspiriše mlade i starije da preuzmu aktivnu ulogu u društvu, te kako konstantno rade na stvaranju vrednosti koja će ostati kao nasleđe mlađim generacijama. 

Dok čitate ovaj intervjuu upoznajte se i sa radom ove organizacije na Neprofitne.rs, gde možete videti na delu akitvnosti ove organzacije i njenih aktivista koji svojom predanošću ostavljaju neizbrisiv trag u promovisanju kulturnog bogatstva i pozitivnih društvenih vrednosti.

Saznaj više

Kroz novi intervju o transparentnosti ulazimo i u svet mašte, akrobacija i neustrašivosti – odnosno, u svet Kreativnog pogona. Ova neobična organizacija iz Novog Sada već 13 godina radi na implementaciji cirkusa kao edukativne, kulturne, socijalne i društveno angažovane forme. Sa fokusom na ruralne sredine, Kreativni pogon uspeva da aktivira zajednice, oživi nasleđe i istakne vrednosti zajedničkog delovanja.

Ovo udruženje građana promoviše dobrobiti savremenog cirkusa, obrazovanja i kulture, a svojim radom su se pozicionirali kao istaknuti akteri u oblasti socijalno angažovanog umetničkog cirkusa. Ta slobodna forma umetnosti obuhvata razne elemente, poput balansa, vazdušnih akrobacija i žongliranja. Kreativni pogon se takođe bavi razvojem kulture u ruralnim sredinama, osmišljavanjem savremenih cirkuskih predstava za decu i odrasle, kao i aktivizmom zajednice.

Jedna od njihovih ključnih vrednosti je transparentnost, a svojim radom teže da stvore otvoreno i inkluzivno okruženje gde svako može videti i razumeti svrhu i rezultate njihovih napora. Stoga, u intervjuu sa Kreativnim pogonom, istražujemo njihovu inspiraciju, izazove sa kojima se suočavaju i viziju koja ih pokreće napred.

Pre nastavka čitanja teksta, možete upoznati njihov rad i kroz profil Kreativnog pogona na Neprofitne.rs. Dobijanje plavog bedža na toj platformi bio je i povod da razgovaramo sa Ivanom Grković, projektnom menadžerkom, Jasminom Vladisavljev, administrativnom i projektnom menadžerkom, i Draganom Jajićem, cirkuskim pedagogom i predsednikom Kreativnog pogona, koji u nastavku objašnjavaju kako njihova strast za promenom zajednice kroz umetnost prevazilazi granice tradicionalnih pozornica.

Saznaj više

U intervjuu sa nekim od najuticajnijih aktivista u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji – timom „Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije“ – otkrićete šta motiviše ove ljude da se bore za prirodu i kako njihov rad motiviše druge da pozitivno utiču na našu zajedničku budućnost.

U ovoj epohi u kojoj smo svedoci klimatskih promena i brzog nestajanja životinjskih vrsta, nikada nije bilo važnije razmišljati o planeti i raditi na njenom spasavanju. Kako se suočavamo sa ovim izazovima, neprofitne organizacije igraju ključnu ulogu u vođenju naših napora.

Zato predstavljamo razgovor sa Milanom Ružićem, izvršnim direktorom „Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije“ (DZPPS), Natašom Jančić, Svetlanom Tomov, Marijanom Demajo i Urošem Stojiljkovićem, zaposlenima i članovima ovog udruženja koje je nedavno osvojilo plavi bedž na Neprofitne.rs.

Najviši bedž transparentnosti predstavlja potvrdu njihove spremnosti da javnosti pruže detalje svog rada, finansija, projekata i aktivnosti i naglašava važnost transparentnosti u neprofitnom sektoru. Takođe, kako i sami ističu u nastavku, takav pristup radu je ključ za održanje poverenja zajednice i donatora.

Ako ste volonter, zaljubljenik u prirodu, društveno-odgovorna kompanija koja podržava ekologiju ili jednostavno želite da saznate više o očuvanju prirode, nastavite sa čitanjem i saznajte kako organizovane aktivnosti u cilju očuvanja biodiverziteta mogu imati veliki uticaj na sredinu.

Saznaj više

Plavi bedž koji je dobilo udruženje „Zajednička akcija bloka 70 i 70a" na Neprofitne.rs jedna je od potvrda da odgovorno i savesno sprovode aktivnosti u cilju jačanja svoje novobeogradske zajednice.

Najveća potvrda o njihovom angažmanu i delotvornosti ipak je u poverenju koje uživaju kod svojih sugrađana i komšija: glasnom borbom protiv urbanističkih planova koji ne služe stanovnicima, aktivizmom za očuvanje zelenila, ili lokalnim trkama kojima promovišu vrednosti sporta i zdravog života.

Ova potpuno transparentna organizacija je objavila podatke o svom radu, tako da više o njima možemo da saznamo na njihovom profilu na Neprofitne.rs i podržimo zalaganja kojima već godinama uspešno mobilišu svoj kraj.

S druge strane, da bismo detaljnije predstavili ovo udruženje, razgovarali smo sa njihovim članom Vladimirom Markovićem, koji nam otkriva kako tačno doprinose očuvanju lokalne zajednice, kojim aktivnostima su se bavili u poslednje vreme i kako im platforma Neprofitne.rs služi u radu i vođenju projekata.

Saznaj više

Doprinosi kulturi, istorijskom nasleđu i ekologiji u okolini Kraljeva u poslednje vreme su prilično zaživeli. Tačnije, reč je o mestu 20 kilometara južno od tog grada, gde se na steni u Ibarskoj klisuri nalazi srednjovekovni zamak Maglič. Ovo utvrđenje iz 13. veka, sa bogatom istorijom i nemerljivom vrednošću, godinama nije imalo omogućen pristup zainteresovanim posetiocima – skela kojom se pristupalo tvrđavi bila je bila napuštena, a priroda u podnožju stene zagađena i zaboravljena.

Grupa mladih i proaktivnih ljudi je odlučila da lepotu i značaj ove tvrđave učine dostpunom svima. Staru skelu su reparirali i time ponovo uspostavili pristup objektu i u blizini oformili kamp za volontere i posetioce. Na sebe su preuzeli čiscenje korita reke Ibar, kao i sàme tvrđave i njene okoline da bi je očuvali od zagađenja. Danas, za hiljade posetilaca nude obilaske, edukaciju, odmor i rekreaciju, uz besplatan prevoz čamcem do sàmog utvrđenja.

Razgovor sa njihovim osnivačem i predsednikom Milošem Sretenovićem usledio je nakon što je udruženje dobilo plavi bedž na platformi Neprofitne.rs, čime dokazuju svoju odgovornost prema zajednici i svima koji žele da podrže njihov rad i napore da sačuvaju ono što je vredno čuvanja.

U nastavku pročitaj kako grupa mladih koji ne čekaju da se promene sàme dogode, već ih sàmi stvaraju, doprinosi izgradnji kapaciteta, kulturi, volontiranju, planinarenju i drugim oblastima koje zajedno razvijaju i neguju.

Saznaj više

U već brojnom nizu organizacija sa plavim bedžom na Neprofitne.rs, odnedavno se našao i Centar za ženske studije (CŽS). 

Tim organizacije koja se već tri decenije bavi istraživanjem, deljenjem i aktiviranjem feminističkog znanja je na svom profilu pružio uvid u aktivnosti i projekte koji unapređuju položaj žena, ženska prava, rodnu ravnopravnost i obrazovanje. Zbog potvrde najviše transparentnosti koje su dobile na Neprofitne.rs, popričali smo sa njima o postignućima i planovima da feminističko obrazovanje kroz različite formate — bilo da je  reč o predavačkom programu, podkastu, ili stripu — učine pristupačnijim što široj publici.

U razgovoru sa članicama tima Anom Krstić, Mirelom Šantić i Larom Končar saznaj više i o dugogodišnjem zalaganju Centra za ženske studije, kao i o njihovoj aktuelnoj crowdfunding kampanji na Donacije.rs.

Saznaj više

Ukoliko do sada niste čuli za Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO), naš razgovor sa njihovim timom će omogućiti da shvatite značaj ovakvog sastava, posebno za žene iz ruralnih i manjih sredina – one su samoorganizovane, kreativne i preduzetne, u šta ćemo posebno imati priliku da se uverimo u narednim danima.

Osim što trenutno vredno pripremaju svoju prvu crowdfunding kampanju na Donacije.rs, ŽUKO se može pohvaliti godinama rada i rezultata u svojoj zajednici, što je najpre obuhvata ekonomsko osnaživanje žena i rad na povećanju političkog i društvenog učešća žena na lokalnom nivou.

Njihov profil na Neprofitne.rs odnedavno prikazuje njihove aktivnosti, projekte, ciljeve i poneku članicu udruženja, a kako plavi bedž na toj platformi predstavlja pokazatelj odgovornosti transparentnih organizacija, pitali smo ih da nas upoznaju sa svojim uspesima i pogledom na neprofitni sektor u celini.

Osim toga, od članica njihovog tima Jelene Ružić, Marine Đurović i Katarine Ranković saznajte i kako se ova feministička organizacija već skoro 10 godina uporno bori za bolji položaj žena i njihovu samostalnost i šta je to što su do sada postigle.

Saznaj više

Alternativni centar za devojke (ACZD) je organizacija koja od 2013. godine unapređuje i štiti ženska ljudska prava sa fokusom na prava mladih žena i devojčica. Osnovane su 2013. godine i deluju na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, a svoje programe kreiraju kao odgovor na potrebe svojih ciljnih grupa: žena, mladih devojaka i devojčica koje osnažuju kroz obrazovanje i zalaganje za jednaka prava.

Prošle godine, ACZD je zadobio pažnju javnosti zbog svoje crowdfunding kampanje na Donacije.rs, „Podrži Super devojčice!” ─ inicijative koja je pomogla razvoju talenata 16 devojčica i obezbedila organizaciji priznanje BeFem-a za feminističku kampanju podrške devojčicama. Ovog leta su još jednom pokrenule kampanju sa istim ciljem, a ovde ih možeš podržati da nastave zajedničku borbu za obrazovanje i jednakost.

Rad ACZD-a možeš upoznati i na platformi Neprofitne.rs, gde su dobijanjem plavog bedža pokazale svoju odgovornost prema društvu. Zato smo razgovorali sa Jelenom Memet, feministkinjom, mirovnom aktivistkinjom i suosnivačicom ACZD-a i saznali detalje o njihovim aktivnostima, zajednici, izazovima i podstignućima na koje su najviše ponosne.

Saznaj više

Neprofitna organizacija Liceulice već 12 godina je svojom praksom koja se oslanja na principe socijalnog preduzetništva sve više poznata javnosti, posebno na ulicama Beograda i Novog Sada.  

Razlog tome su prodavci njihovog istoimenog magazina, koje ćete prepoznati po plavim prslucima, šarmu i marljivom pristupu radu i prodaji sve zapaženijeg štampanog medija u Srbiji koji piše o mnogim društvenim pitanjima. 

Ova organizacija pruža podršku teško zapošljivim i marginalizovanim grupama, a posvećena je i sopstvenoj odgovornosti prema zajednici, pa su tako preuzeli svoj profil na Neprofitne.rs, pružili podatke o svom radu i finansijama i osvojili plavi bedž najviše transparentnosti.  

Zbog toga, ali i drugih važnih pitanja kojima se bave, popričali smo sa Elenom Artamonov koja radi na poziciji Communications Specialist & Crowdfunding u organizaciji Liceulice, koja otkriva kako dolaze do prodavaca svog magazina, na koje načine se finansiraju i šta za njih znači podrška zajednice.  

Saznaj više