Svetski dan reciklaže (#GlobalRecyclingDay), koji se obeležava svakog 18. marta je posvećen podizanju svesti o važnosti reciklaže i promovisanju praksi održivog upravljanja otpadom.

Ovaj dan predstavlja priliku za pojedince, organizacija, kompanije i vlade širom sveta da se okupe i preduzmu akciju ka stvaranju čistije i zdravije planete.

Širom sveta organizuju se različite aktivnostima koje imaju za cilj promovisanje reciklaže i smanjenja otpada. Od obrazovnih događaja i čišćenja zajednice do akcija recikliranja i kampanja zagovaranja, postoji mnogo načina da se i sami uključite i doprinesete očuvanju i zaštiti životne sredine.

Mi smo ovaj dan iskoristili kao povod da pišemo o akcijama posvećenim ekologiji, zaštiti životne sredine, očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promena.

Globalna inicijativa za borbu protiv klimatskih promena

Filantropska davanja iznosila su 810 milijardi dolara u 2021. godini, ali je samo 2% otišlo na smanjenje emisije štetnih gasova, objavljeno je na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Nova inicijativa Giving to Amplify Earth Action (GAEA) će iskoristiti filantropske potencijale da pomogne u generisanju 3 biliona dolara potrebnih svake godine iz javnih i privatnih izvora za borbu protiv klimatskih promena i gubitka prirode.

GAEA je inicijativa koju podržava više od 45 partnera iz javnog i privatnog sektora.

Oni smatraju da će veća filantropska davanja za očuvanje klime i prirode podržati, a ne umanjiti postojeće društvene prioritete. Radživ Šah, predsednik Rokfeler fondacije nedavno je primetio da klimatske promene predstavljaju jedinstvenu pretnju čovečanstvu... moramo se direktno suočiti sa klimatskim promenama, čak i kada udvostručujemo napore u našim tradicionalnim programskim oblastima: zdravlje, moć, hrana i jednakost.

Per Hegenes, izvršni direktor IKEA fondacije, koja je takođe članica GAEA inicijative rekao je: Ponosni smo što podržavamo pokretanje GAEA inicijative. Globalna cifra filantropskih davanja za ublažavanje klimatskih promjena trenutno je ispod 2% - a to jednostavno nije prihvatljivo. Ovo je takođe ogromna prilika da se filantropska davanja iskoriste za klimatske akcije. Filantropija može igrati jedinstvenu ulogu u podsticanju hitne, radikalne i dosad neviđene saradnje između javnog i privatnog sektora. Samo zajedničkim radom u velikom obimu možemo obezbediti investicije potrebne za postizanje naših ambicioznih klimatskih ciljeva i zaštitu planete.

#PhilanthropyForClimate

Još jedna globalna inicijativa, u kojoj trenutno učestvuje 617 fondacija i organizacija je #PhilanthropyForClimate. Ovaj pokret pokrenuli su 2021. godine WINGS i Evropska filantropska koalicija za klimu (EPCC), kojom predsedava Philea. Oni su pozvali sve fondacije, bez obzira na njihovu misiju, status ili geografsku lokaciju, da se pridruže i pokažu svoju posvećenost klimatskim akcijama.

Sve veća rastuća opasnost od klimatskih promena predstavlja ozbiljan rizik za ostvarenje filantropskih ciljeva u celom svetu. Sve organizacije sa filantropskim resursima, bez obzira na njihovu misiju i polje stručnosti, mogu igrati ulogu u rešavanju ove vanredne situacije, navodi se u apelu #PhilanthropyForClimate. Da saznate više o ovoj inicijativi i da je podržite, posetite link.

Kako Zapadni Balkan donira za zaštitu životne sredine?

Zaštita životne sredine je oblast koju uglavnom najviše podržava poslovni sektor. Naši podaci o dobrotvornim davanjima iz ranijih godina pokazuju i da ova oblast nije najpopularnija ni najpodržavanija u zemljama regiona kada su u pitanju davanja za opšte dobro.

 Tako, preliminarni podaci o stanju filantropije na Zapadnom Balkanu pokazuju da je u 2022. u Srbiji za teme koje se tiču ekologije i zaštite životne sredine izdvojeno 0,7% od ukupne donirane sume.

Manje od 1% od ukupne donirane sume za ove oblasti donirano je i u Hrvatskoj (0,3%), Crnoj Gori (0,9%), Kosovu (0,1%) i Severnoj Makedoniji (0,6%). U Bosni i Hercegovini je ovaj procenat nešto veći (1,1%), dok za Albaniju trenutno nemamo podatke o doniranoj sumi, ali je životnoj sredini u godini za nama bilo posvećeno 3,1% akcija davanja.

Detaljne podatke o davanjima za ekološke teme od 2015. do danas pronađite u našoj Giving Balkans aplikaciji.

U nastavku teksta čitajte priče o aktuelnim akcijama posvećenim ekologiji, reciklaži i zaštiti životne sredine i razmislite kako i sami možete doprineti.

Akcije posvećene prirodi, ekologiji i zaštiti životne sredine

Ovako su kompanije, neprofitne organizacije i pojedinci u prethodnim danima pokazali brigu o svojoj okolini. Razmislite šta biste i sami mogli da uradite. To mogu biti odvajanje otpada za reciklažu, donacija čepova ili polovne garderobe ili podrška nekoj ekološkoj akciji, a za dodatnu inspiraciju možete pratiti hešteg #GlobalRecyclingDay.

Ako niste sigurni odakle da krenete, pročitajte (i primenite) savete portala Daily Green za smanjenje plastičnog otpada i informišite se gde sve možete reciklirati različite vrste otpada.

Nastavlja se velika akcija pošumljavanja SBB fondacije

SBB fondacija nastavlja svoju veliku akciju pošumljavanja, koja se u okviru projekta Ne prljaj. Nemaš izgovor! sprovodi pod sloganom Da šume bude više! Da se lepše diše.

Od ove zime paralelno se sprovode dve aktivnosti sadnje. Jedna u školama širom Srbije, gde će biti posađeno ukupno oko 1300 sadnica javora, hrasta lužnjaka, graba, belog jasena, mleča i raznog voća, i druga u kojoj SBB fondacija zajedno sa BEFT-om i uz podršku GIZ-a, poklanja gradovima i opštinama 100.000 košarastih vrba.

Pre nekoliko dana su zasađena stabla u dvorištu osnovne škole „Ujedinjene nacije“ zajedno sa učenicima, direktorkom škole i predstavnicom Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Akciju pošumljavanja „Da šume bude više! Da se lepše diše!“ smo pokrenuli još 2021. godine, pre svega zabrinuti zbog vazduha koji udišemo. Mi već sedam godina podstičemo društvo na pozitivne promene i ono što je važno učimo decu, na interaktivan i njima prilagođen način, kako da se ophode prema prirodi. Zato su danas oni bili ti koji su posadili stabla u dvorištu svoje škole, rekla je Jovana Lukić, CSR direktorka United Grupe i SBB fondacije.

Zajedno za čisto Ohridsko jezero

Pivara Skoplje pokrenula je početkom marta kampanju Zajedno za čisto Ohridsko jezero, u okviru koje se od svake prodate staklene flaše Skopskog i Skopsko Smooth piva od 0,5 l izdvaja 1 denar za aktivnosti posvećene čišćenju Ohridskog jezera.

Deo planiranih aktivnosti u čije svrhe će se koristiti ova sredstva su i postavljanje plovnih prepreka na jednom od najvećih zagađivača Ohridskog jezera - rekama Sateska i Daljan, akcije čišćenja priobalja i dna jezera, kao i razne aktivnosti koje su usmerene na podizanje svesti o problem zagađenosti i edukaciju šire javnosti o rešenjima.

Više informacija o ovoj kampanji i drugim planiranim aktivnostima pronađite na skopsko.mk.

Učenici područne škole na Sadbi prodajom plastične ambalaže prikupili novac za Tursku i Siriju

Učenici Osnovne škole Mehmedalija Mak Dizdar organizovali su nedavno akciju koja je povezala reciklažu i pomaganje u humanitarnoj krizi.

Škola koja pripada istoimenoj matičnoj školi u Vitkovićima, broji tek 40 učenika koji su u akciji prikupljanja i prodaje plastične ambalaže i zahvaljujući  dobrovoljnim prilozima prikupili 600 KM koje su uplatili za zemljotresom pogođena područja.

Još  početkom prvog polugodišta odlučili smo da pokrenemo akciju prikupljanja plastične ambalaže i limenki i da novac doniramo u humanitarne svrhe. U međuvremenu se desio zemljotres  i  onda sam ja na viber grupu škole poslala prijedlog da taj novac uplatimo organizaciji Pomozi.ba  za pomoć Turskoj i Siriji. Nastavnica nam je skrenula pažnju da nemamo dovoljno flaša pa smo organizirali akciju tokom vikenda na jednoj od divljih deponija i prikupili smo plastične flaše i ujedno očistili obale Drine, pojasnila je učenica ove škole Amina Baljić.

Njihovu akciju podržali su i roditelji dok je otkup prikupljene ambalaže izvršila goraždanska firma Bosna Plastik.

Inače, prikupljanje plastične ambalaže za učenike škole na Sadbi nije novina. Uz podizanje svesti o važnosti očuvanja životne sredine u  okviru Eko sekcije u holu škole postavljena je kanta u koju se tokom školske godine ubacuje plastika a novac se uvek iskoristi u dobrotvorne svrhe.

Proslava Dana očeva i akcija čišćenja dečjeg parka Srednjaci

Dan očeva obeležava se u 52 države širom sveta, a u Hrvatskoj se ovaj dan obeležava 19. Marta. Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) pripremila je poseban zabavno-edukativni program ovim povodom, koje uključuje i jednu ekološku aktivnost, odnosno čišćenje deččijeg parka Srednjaci. Partneri događanja su Ribafish i Čisteći medvjedići koji će sudionicima, roditeljima i njihovim klincima, pomoći da zajedno očiste dečji park Srednjaci.

Detalje o akciji pronađite na linku.

Učenici obezbedili 100 stabala za šumu u Skadru

Još 100 stabala zasađeno je nedavno na mestu zvanom „Balkoni i Bunes“ u Tarabošu, gde zahvaljujući inicijativi udruženja Eko Menđe, šuma popunjena drvećem koje su obezbedili različiti donatori u Skadru postaje sve veća, drvo po drvo.

U poslednje 4 godine, kroz 59 organizovanih akcija, u koje su bile uključene stotine aktivista, škola, vrtića, preduzeća i institucija, zasađeno je ukupno 12.295 stabala, a ovog puta akciju su podržali učenici škole Oso Kuka iz Skadra.

170 stabala za Tiranu

Studenti iz Farke poklonili su Tirani 170 stabala za sadnju, koja je gradonačelnik Tirane, Erion Veliaj, zajedno sa studentima Poljoprivrednog fakulteta univerziteta u Tirani i učenicima i nastavnicima škola u Farki zasadio u Parku Velikog jezera u Farki.

Ovog proleća, pored čekanja prvih pupoljaka ovih stabala , sačekaćemo i otvaranje velikog parka Farka. To je park veći od Tiranskog jezera. Znam da oni koji su videli transformaciju Tiranskog jezera smatraju da je to jedan od najlepših parkova na Balkanu, ali će park Farka biti još lepši, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Tirane.

Socijalno preduzetništvo, reciklaža i podrška osobama sa teškoćama u razvoju

Da li ste znali da se od recikliranih paklica cigareta može praviti papir? Naša kuća i Zadrugarstvo pokrenuli su u Beogradu i Kragujevcu socijalna preduzeća koja se bave izradom ručno rađenog papira upravo od paklica cigareta, a kako u njima rade osobe sa teškoćama u razvoju, ovo je način na koji se daje doprinosnjihovom osamostaljivanju, osnaživanju i inkluziji.

Da upoznate ova udruženja i saznate kako da ih podržite, klik na linkove iznad.

Zaključak

Svaki dan je prilika da i preduzmemo akcije i korake koji vode ka stvaranju čistije i zdravije planete.

Možemo početi od sopstvenog domaćinstva, a raditi i na promociji reciklaže, kompostiranja i održivog upravljanja otpadom. Ekologija je odavno važna tema ne samo za aktiviste i građane, već i za korporativni sektor i principe održivog poslovanja, a čini se i da će ekološka manipulacija konačno početi da biva sankcionisana.

Potrebno je da svako od nas doprinese koliko i kako je u mogućnosti, a podsećamo da su neki od načina i sledeći:

Ako želite da podelite sa nama (i svetom) dodatne ideje, načine ili priče o volonterskim, dobrotvornim, aktivističkim i filantropskim akcijama za ekologiju, prirodu i zaštitu životne sredine, ne zaboravite da nam pišete.