Da li ste znali zašto je baš 21. mart Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom?

Simbolika ovog datuma leži u tome što osobe sa Daunovim sindromom na 21. paru imaju tri umesto dva hromozoma.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se širom sveta od 2011. godine, se sa ciljem podizanja svesti o Daunovom sindromu, pružanju podrške ljudima koji sa njim žive, podizanja kvaliteta njihovog života i inkluzije u društvo.

U znak podrške, osim što nosimo različite šarene čarape, danas smo pisali o akcijama posvećenim ovom datumu i podršci za osobe sa Daunovim sindromom.

Čitajte kako drugi pomažu i prodružite se onde gde i sami možete pomoći.

#LotsOfSocks - simbolična akcija podrške koju svako može pokazati

Jedan od načina da pokažete podršku je da obujete duge šarene različite čarape, fotografišete se i sliku postavite na svojim društvenim mrežama uz hashtag #LotsOfSocks.

Ovu akciju ste verovatno i ranijih godina primetili na društvenim mrežama, a svakako je aktuečna svakog 21. marta.

 Ako niste znali zbog čega se nose različite šarene čarape, odgovora je nekoliko. One su uzete kao simbol jer su sličnog oblika kao hromozomi, simbolizuju prihvatanje različitosti, a postoji i tvrdnja da ih osobe s Daunovim sindromom ne mogu upariti.

#WithUsNotForUs

Širom sveta, Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom biće obeležen u znaku #WithUsNotForUs kampanje posvećene inkluziji osoba sa smetnjama u razvoju i njihovom uključivanju u donošenje odluka.

Centralni događaj je konferencija koju Down Syndrome International u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Na konferenciji učestvuju osobe sa Daunovim sindromom i invaliditetom, podržavaoci, zvaničnici vlada i UN i predstavnici nevladinih organizacija koji će deliti znanje, iskustvo i dobre prakse iz zemalja širom sveta.

Da saznate kako će još Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom biti obeležen širom sveta, pratite hešteg #WithUsNotForUs i Facebook stranicu Down Syndrome International.

Prodajna izložba i druženje u Mostaru

Udruga za Down sindrom Mostar je u susret Svetskom danu osoba s Daunovim sindromom organizovala prodajnu izložbu radova nastalih na kreativnim radionicama udruženja i ugodno druženje sa članovima i članicama.

Down Syndrome Albania – kampanja #LotsOfSocks i prikupljanje sredstava za pružanje terapijskih usluga za decu

Fondacija Down Syndrome Albania pozvala je podržavaoce da se uključe u kampanju #LotsOfSocks i da kupovinom čarapa podrže prikupljanje sredstva za pružanje terapijskih usluga za decu u centru PRO PAK koji vodi ova fondacija.

Humanitarna utakmica

Centar Džonatan iz Albanije organizuje košarkašku utakmicu, povodom 21. marta, Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Aktivnost će se održati 21. marta u Olimpijskom parku u Tirani od 18:00 do 20:00 sa mladim ljudima iz Raiffeisen banke i Mulliri i Vjetër Coffe Shop-a. Utakmica će biti organizovana sa ciljem podizanja svesti o Daunovom sindromu, a ulaznica košta 700 ALL.

Sredstva prikupljena tokom utakmice omogućiće besplatne sate terapije za decu sa Daunovim sindromom u Albaniji.

Događaj podržavaju: Opština Tirana, Agencija za parkove i rekreaciju Opštine Tirana, Raiffeisen Bank Albanija, Mulliri i Vjetër  Coffee Shop i Specijalna Olimpijada Albanija. Prijava za učešće se može izvršiti putem linka.

Mogu li i ja raditi?

Hrvatska zajednica za Down sindrom ove godine obeležava Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom konferencijom Zapošljavanje osoba sa sindromom Down se održava u Zagrebu.

U okviru konferencije biće organizovana i projekcija filma Mogu li i ja raditi, u kome će učesnici i učesnice videti kako pet mladih i odraslih osoba sa Daunovim sindromom ispunjeno i radosno rade.

Film je ranije premijerno prikazan i to u nedelju, 19. marta 2023. od 20.15 sati.

Prati suncokret

Tradicionalno, kompanija Dijamant organizuje društveno odgovornu kampanju „Prati suncokret“ čiji je cilj da pored materijalne podrške podstakne dalju inkluziju osoba sa Daunovim sindromom.
Ove godine novitet je i himna koja je posebno osmišljena za obeležavanje Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, a čuja je autorka Bojana Vunturišević
U okviru kampanje, ove godine će se na policima naći milion i dvesta hiljada flaša Dijamant ulja, sa posebno oslikanom etiketom, čijom kupovinom svi postajemo aktivni učesnici kampanje „Prati suncokret“. Od svake kupljene boce, po jedan dinar biće odvojen i doniran Savezu udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom.

Zvuci srca

Ukoliko ste u Beogradu, a do sada niste posetili kafić Zvuci srca, onda je današnji dan možda pravi povod za to.  U ovom kafiću rade osobe sa smetnjama u razvoju, a vodi ga organizacija Dečje srce.

Osim što ćete svratiti na kafu radu organizacije i osobama koje ona pomaže možete pomoći i kupovinom nekih od rukotvorina koje su izradili štićenici Dečjeg srca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvucisrca (@zvucisrca)

Verujemo da će vas neka od akcija o kojima smo pisali motivisati da i sami pokažete podršku. Neki od načina su:

  • Donacija za organizacije koje pružaju podršku osobama sa Daunovim sindromom ili organizujte sopstvenu kampanju za prikupljanje sredstava za ovu svrhu.
  • Uključivanje se u volonterske aktivnosti koje organizuju lokalne organizacije koje se bave osobama sa Daunovim sindromom.
  • Podrška na društvenim mrežama deljenjem informacija o Svetskom danu osoba sa Daunovim sindromom i akcijama koje se organizuju u vezi sa tim.
  • Budite inkluzivni i podržavajte osobe sa Daunovim sindromom u vašoj lokalnoj zajednici. To može značiti da ih pozovete na druženje, da im pomognete u svakodnevnim aktivnostima ili da se jednostavno upoznate s njima i podržite ih u svemu što rade.

Ako znate za neku akciju o kojoj smo propustili da pišemo, javite nam, a ako želite a saznate više o donacijama za podršku osobama sa Daunovim sindromom ili se detaljno informišete o davanjima za različite oblasti na Zapadnom Balkanu posetite našu Giving Balkans aplikaciju.