Februar je na globalnom nivou u znaku borbe protiv raka, pa se tako 4. obeležava Svetski dan borbe protiv raka, a 15. februara Međunarodni dan dece obolele od raka.

Zbog toga smo ovaj nedeljni pregled vesti o dobročinstvima posvetili upravo akcijama koje su namenjene hrabrima pojedincima, pojedinkama i organizacijama koje se na različite načine svakodnevno bore protiv raka.

Neke od akcija su i dalje u toku, pa ih i sami možete podržati i na taj način dati svoj doprinos ovoj važnoj borbi.

Više od 3 miliona dinara donirano za NURDOR

Od uvođenja onlajn platforme Superhero.rs, koja je lansirana sredinom decembra, a koju je kompanija Mastercard donirala organizaciji Nurodor, do 4. februara, kada je obeležen Svetski dan borbe protiv raka, prikupljeno je više od 3.000.000 dinara.

Ovaj iznos prikupljen je zahvaljujući jednokratnim i mesečnim donacijama, kao i donacijama na osnovu kupovine odevnih komada sa platforme Superhero.rs.

Nakon aktuelne, u pripremi je i prolećna Superhero kolekcija, a sav prikupljeni novac namenjen je za podršku organizaciju NURDOR.

Pored građana, platformu Superhero.rs i celokupnu ovu akciju podržali su i partneri - AIK banka, Gampo, Bex kurirska sluzba, agencije McCann i Drive, Corvus Pay i Mainstream.

Ukoliko već niste, podržite NURDOR putem Superhero.rs platforme i postanite deo zajednice superheroja koja mališanima pomaže u borbi protiv raka.

 

 

Humanitarni koncert „Dete od snova“

Udruženje Uvek sa decom u saradnji sa Bojanom Mašković organizuje humanitarni koncert pod nazivom Dete od snova, koji će biti održan u nedelju 20. februara od 18 časova u Kombank dvorani.

Ulaznice za humanitarni koncert Dete od snova po cenama od 1.000, 1.500 i 2.000 dinara, mogu se kupiti na blagajni Kombank dvorane i na svim prodajnim mestima i preko online servisa Tickets.rs. Ulaz za decu do 7 godina je besplatan, a za decu od 8 do 12 godina cena ulaznice je 800 dinara.

Prihod je namenjen za kupovinu stana koji će postati Roditeljski kutak, gde će, u pauzama od terapija, mališani koji se leče na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije moći da provedu svoje vreme sa svojim roditeljima.

Realizaciju humanitarnog koncerta su podržali Ministarstvo kulture, GO Vračar i Kombank dvorana, kao i brojni umetnici i umetnice koji će u njemu učestvovati.

Pored toga, autorka Bojana Mašković je pesmu Dete od snova poklonila udruženju Uvek sa decom sa željom da se podstakne doniranje sredstava slanjem SMS poruke 7175 na broj 7175, kao i gledanje spota na YouTube kanalu IDJ Kids, jer je sav prihod od pregleda takođe namenjen udruženju.

 

 

Akcija za Udruženje „Zvončica“

Fondacija „Budi srećan“ pokrenula je akciju za Udruženje „Zvončica“. U okviru akcije prikupljaju se sredstva za nabavku specijalnih flastera, koji obezbeđuju mesto na grudnom košu gde se hirurškim putem stavlja centralni venski kateter – slamčica koja se direktno stavlja u aortu, a putem koje se najefikasnije i najbezbednije daju lekovi.

Ti flasteri su veoma skupi, pa je udruženju Zvončica potrebna podrška za njihovu nabavku, a podršku možete pružiti odmah slanjem SMS poruke sa brojem 13 na 2407.

 

 

„Medela“ akcija za borbu protiv raka dojke

Kompanija „Medela“ pokrenula je akciju podrške borbi protiv raka dojke.

Sredstva će se prikupljati tako što će se od svakog prodatog proizvoda Štrudle Jagoda-vanila u limitiranom pakovanju od 240 grama 5 dinara odvajati za donaciju.

U saradnji sa Fondom B92 i Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut", donacija kompanije Medela će biti iskorišćena za troškove rada pokretnog mamografa, sa ciljem da se obezbede besplatni pregledi i podstakne rana dijagnostika kod žena starijih od 45 godina.

Mamograf će biti postavljen na teritoriji grada Beograda u periodu od 17.10. do 23.10.2022. godine.

Riječki studenti medicine organizuju humanitarni buvljak

CroMSIC Rijeka, riječki ogranak Međunarodne organizacije studenata medicine, organizuje humanitarni buvljak Ormar ljubavi, sa ciljem prikupljanja donacija za Zavod za dječju hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku KBC-a Rijeka.

Buvljak će se održati u petak, 18. februara, od 12 do 18 sati u Cukari kafeu u Rijeci, kada možete kupiti sebi komad odeće i podržati ovu akciju.

Donacija od 5.000 KM za udruženje „Iskra“

Prošle nedelje, na adresi Kralja Petra I Karađorđevića 81 u Banjaluci otvorena je preuređena dm prodavnica. Ponovni početak rada preuređene dm prodavnice, na istoj adresi, kompanija dm je obeležila uručivši donaciju u iznosu od 5.000 Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti Iskra iz Banjaluke.

Zahvaljujemo se od srca kompaniji dm na podršci, jer roditeljima i djeci koja proživljavaju najteže trenutke u životu, ona ukazuje da u bici sa opakom bolešću nisu sami – rekla je ovim povodom Katica Kerkez, upravnica Roditeljske kuće „Iskra”.

Ona je dodala kako će donaciju iskoristiti za rešavanje problema parkinga, kao i nabavku potrebne opreme za Roditeljsku kuću, što će doprineti poboljšanju uslova za boravak roditelja i dece u kući ali i olakšati rad zaposlenima koji brinu o njima.

 

 

Zaposleni Addiko banke uručili donaciju onkološkim pacijentima u zeničkoj bolnici

Zaposleni u Addiko banci u okviru svoje tradicionalne akcije „Jedan paketić za jedan osmijeh“ posetili su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka Kantonalnu bolnicu u Zenici i za ležeće onkološke pacijente uručili higijenske pakete.

Iako je ova akcija prvenstveno namijenjena djeci, već treću godinu dio paketa odvajamo za ležeće onkološke pacijente. Ovi paketi sadrže higijenske proizvode potrebne za duži boravak u bolnici, te prirodne domaće sokove koji će im pospješiti oporavak, istakao je Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija u Addiko Bank dd Sarajevo.

Nadamo se da su vas neke od ovih priča inspirisale da i sami podržite akcije za borbu protiv raka.

Pored donacija, odlaska na humanitarni koncert, slanja SMS poruke, ili posete humanitarnom buvljaku, jedan od načina je i kupovina Avon proizvoda sa ružičastom vrpcom. Ovo je inače dugoročna akcija kompanije Avon, u okviru koje se sav prihod od prodatih proizvoda sa ružičastom vrpcom donira organizacijama i institucijama koje se bore protiv raka dojke.