Kompanije i građani konstantno pružaju podršku svojim zajednicama za borbu protiv posledica korona virusa i podršku onima koji su trenutno najugroženiji.

Ovog petka, za vas smo izdvojili priče o tome kako restorani, ugostiteljski objekti i proizvođači hrane i pića podržavaju svoje zajednice, a saznaćete i koje akcije i sami možete podržati.

Kompanija McDonald’s tokom pandemije korona virusa donirala više od 4 miliona dinara

Tokom COVID19 pandemije, uz podršku Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma, McDonald’s je donirao više od 4.000 obroka medicinskom osoblju Urgentnog centra, kao i 180 obroka Dečijoj bolnici Dr Olga Dedijer.

Obroci su donirani i odeljenju pulmologije u Kliničkom centru Srbije, Crvenom krstu Beograda i "Licu ulice", a ukupna vrednost svih doniranih obroka je veća od dva miliona dinara.

Pored toga, kompanija McDonald's je podržala i akciju da se najstarijim građanima obezbede paketi sa namirnicama i donirala milion dinara za njihovu nabavku, kao i 300.000 dinara Gradu Novom Sadu za nabavku paketa sa namirnicama najugroženijima u tom gradu.

McDonald’s je donirao i 200.000 dinara za kupovinu infuzione pumpe za Institut za ortopedsko hirurške bolesti Banjica i 250 komada mantila od polipropilena za Kliniku za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Donacija kompanije Mars za zdravstvene radnike i volontere

Kompanija Mars, donirala je 27.000 proizvoda, čokoladica Mars, Snikers i M&M’s, Crvenom krstu Srbije. Donaciju vrednu više od 1,5 miliona dinara, Crveni krst proslediće zdravstvenim radnicima u celoj Srbiji, kao znak zahvalnosti za njihovu izuzetnu posvećenost i zalaganje u borbi protiv korona virusa.

Zahvalnica za uloženi trud i pokazanu solidarnost u vidu slatkih paketa biće uručena i volonterima Crvenog krsta Srbije.

Kompanija Mars pridružila se i humanitarnoj akciji #WakeUpCall koju u Srbiji organizuje Marketing Mreža, i u saradnji sa ostalim kompanijama, obezbeđeni su prehrambeni paketi za samohrane roditelje, porodice bez osnovnih primanja i beskućnike, koje su volonteri svakodnevno distribuirali najugroženijima.

Na globalnom nivou, kompanija Mars izdvojila je 20 miliona dolara u novcu i proizvodima za podršku stotinama zajednica u kojima posluje, kao i zajednicama od kojih nabavlja sirovine, a koje su najviše pogođene pandemijom COVID-19.

 

 

Marbo Product i NALED obezbedili 1.500 paketa pomoći najugroženijima u Nišu

Kompanija Marbo Product, putem NALED-ove platforme za donacije, obezbedila je pomoć od 1.500 prehrambeno-higijenskih paketa, vrednu gotovo dva miliona dinara.

Paketi su isporučeni Gradu Nišu,a namenjeni su omskim domaćinstvima i korisnicima Narodne kuhinje u tom gradu, koje je lokalna samouprava prepoznala kao najugroženije.

NALED-ova online platforma za donacije je osmišljena kako bi povezala pre svega lokalne samouprave kojima je potrebna pomoć, sa kompanijama i međunarodnim organizacijama koje tu pomoć mogu da pruže. Pokrenuta je početkom aprila, a do sada je ovim kanalom obezbeđeno i isporučeno 52 tone hrane za 11.000 domaćinstava, 67 računara za škole i opštinske službe i medicinska i zaštitna oprema, kao podrška 41 lokalnoj samoupravi u suzbijanju negativnih posledica pandemije. Ukupna vrednost donacija iznosi više od 250.000 evra.

 

Donacija Marbo Product i Fonda B92 Kliničkom centru Srbije

Kompanija Marbo Product, u saradnji sa Fondom B92 i Srpskim filantropskim  forumom, podržala je i Klinički centar Srbije i obezbedila sredstva u iznosu od 92.032 evra za podršku Kliničkom centru.

Zahvaljujući ovoj donaciji, Klinici za infektivne i tropske bolesti  Kliničkog centra Srbije u petak, 22. maja, je isporučeno sanitetsko vozilo u  vrednosti od 39.432 evra.

Pored toga, od ukupnog iznosa koji Marbo Product donira kroz humanitarnu akciju Fonda B92, 13.000 je izdvojeno evra za kupovinu reanimacionog stola koji je namenjen Klinici za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije.  

Preostala sredstva od ove donacije, u iznosu od 39.600 evra, biće iskorišćena za opremanje intenzivne nege Klinike za kardiohirurgiju KC  Srbije. Za kompletno opremanje ovog odeljenja neophodno je ukupno izdvojiti negde oko 200.000 evra, pa Fond B92 apelovao na sve koji su u mogućnosti da slede primer kompanije Marbo Product i priključe se  akciji.

Brojne kompanije podržale kampanju #WakeUpCall i donirale za pomoć najugroženijima

Tokom vanrednog stanja u Srbiji, Marketing Mreža pokrenula je kampanju #WakeUpCall, sa ciljem podrške Banci hrane i najugroženijim kategorijama stanovničtva.

Uz podršku kompanija-donatora obezbeđeni su prehrambene pakete za samohrane roditelje, porodice bez osnovnih primanja i beskućnike, koje su volonteri akcije svakoga dana distribuirali najugroženijima.

Između ostalih, kampanju su podržali Mars, Imlek, Marbo, Knjaz Miloš, Banini, Jaffa, Delta Holding, Mlekara Šabac, Delhaize Srbija, Nectar, Mioni.

 

 

Lesaffre donirao kvasac narodnim kuhinjama i Banci hrane

Kompanija Lesaffre Srbija donirala je Banci hrane u Beogradu i Narodnoj kuhinji u Zaječaru sveži pekarski kvasac koji će podmiriti jednomesečnu proizvodnju svežeg hleba za korisnike ovih ustanova.

U pitanju su kockice svežeg pekarskog kvasca, koji je namenjen proizvodnji hleba i peciva za najugroženije stanovništvo.

 

 

Akcija pivare Dogma za podršku socijalno ugroženim grupama

Pivara Dogma i kompanija Ball Packaging pokrenuli su akciju podrđke najugroženijim grupama. U okviru akcije 100 dinara od svake prodate limenke piva Hope/Nada biće donirano 100 nekoj od organizacija koje brinu o našim socijalno i ekonomski najugroženijim sugrađanima.

Pivo Hope je, inače, novi proizvod pivare Dogma, nastao tokom COVID-19 krize, a možete ga kupiti online ili u Dogminom Tap room-u (Radnička 3, Beograd) i na taj način podržati ovu humanitarnu akciju.

 

 

Besplatna kafa za starije od 65 godina

Caffe “Naše mesto” iz Novog sada pokrenuo je simboličnu akciju podrške za starije sugrađane. Svim građanima starijimod 65 godina omogućeno je da u bašti kafea popiju besplatnu kafu po svom izboru.

Akcija traje od ukidanja vanrednog stanja do kraja maja.

 

 

Coca Cola fondacija donirala 50.000 EUR za podršku Crvenom krstu Crne Gore

Volonteri Crvenog krsta Crne gore u prethodnim danima podelili su pomoć za 1.000 socijalno ugroženih porodica iz cele Crne Gore, zahvaljujući 50.000 dolara vrednoj donaciji Coca-Cola Fondacije.

Coca-Cola je, inače, dugogodišnji donator Crvenog krsta, kako u ovoj zemlji, tako i na globalnom nivou.

 

 

Donacija od 500 kg brašna za socijalno najugroženije

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje dobila je humanitarnu pomoć u vidu 500 kilograma brašna, čiji je donator diskont pića „ANEX” d.o.o. Bijelo Polje.

Vlasnici, Samir i Edo Spahić, odlučili su da pomognu socijalno najugroženijim sugrađanima i doniraju brašno, koje će narednih nekoliko dana biti distribuirano.

Podsećamo i da je podrška za borbu protiv posledica korona virusa i dalje potrebna. U Srbiji svoj doprinos možete dati online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke, u vrednosti od 200 dinara sa PDV-om, na broj 7300.