O podršci obrazovanju čini se da se najčešće govori pred polazak u školu, ali ova tema je ipak podržana tokom cele godine. 

Rezultati našeg istraživanja o filantropskim davanjima u Srbiji u 2021. pokazuju da je za oblast obrazovanja izdvojeno 10,4% od svih donacija, dok je u Bosni i Hercegovini ova oblast podržana sa 17,7%, a na Kosovu sa 1% od ukupno donirane sume.   

Naši preliminarni podaci pokazuju da je za edukativne svrhe u godini iza nas najviše donirano u Crnoj Gori, gde je obrazovanje podržano sa čak 55,6% donacija, a u podršci obrazovanju ne izostaje ni Albanija, gde je 48,1% od svih donacija bilo upućeno za obrazovanje. 

Do sada prikupljeni podaci za Hrvatsku pokazuju da je za podršku obrazovanju prethodne godine izdvojeno 9,4% od ukupno doniranog iznosa, dok u Severnoj Makedoniji ova brojka iznosi 15,1%. 

Značaj podrške obrazovanju prepoznao je i žiri VIRTUS nagrade, koju dodeljuje Trag fondacija, pa je tako ovogodišnji dobitnik VIRTUS priznanja za mlade filantrope u Srbiji Miloš Pešić, osnivač Fondacije 1%, koja u fokusu ima obrazovanje i svakodnevno radi na pružanju podrške mladim talentima i, kroz koju je do sada podržano preko 180 mladih naučnika, istraživača i umetnika. 

Da detaljnije istražiš ko, koliko i na koji način donira za obrazovanje na Zapadnom Balkanu, registruj se u našoj Giving Balkans aplikaciji, a u našem današnjem nedeljnom pregledu vesti o filantropiji saznaj kako su izgledale neke od aktuelnih akcija za podršku ovoj temi. 

Donacija Addiko Bank Sarajevo 

Addiko Bank Sarajevo uključila se u inicijativu UG „1.Maj Hrvati“ iz Lukavca za obnovu i poboljšanje uslova u zgradi koju koristi područna osnovna škola, a sa ciljem obezbeđivanja kvalitetnijih uslova za obavljanje nastavnih aktivnosti učenika koji pohađaju ovu školu. Banka je obezbedila ormare, police, stolove i dodatni nameštaj za dve prostorije u okviru ovog objekta. Pored toga, u okviru ove donacije nabavljen je i deo potrebnih školskih lektira, za biblioteku čije je otvaranje planirano do kraja školske godine. 

Uskršnji vašar za opremanje školske galerije 

Na inicijativu učeničkog parlamenta, Osnovna škola „Petefi Šandor“ Bečej organizovala je uskršnji vašar u okviru kojeg su učenici izložili proizvode koji su sami osmislili i napravili. 

Na štandovima ispred ove bečejske škole mogli su se pronaći različiti ukrasni predmeti, mafini, čestitke, cveće i druge rukotvorine koje su učenici i učenice koji pohađaju ovo školu sami izradili. 

Prikupljena sredstva od prodaje đačkih rukotvorina biće iskorišćena za opremanje školske galerije, odnosno učionice za likovno. 

Gimnazija u Inđiji dobila pametnu klupu 

OTP Banka Srbija donirala je Gimnaziji „Inđija” pametnu klupu, tehnološko rešenje domaće kompanije Strowberry, koja omogućava pristup obrazovnim sadržajima, besplatno punjenje mobilnih uređaja, a istovremeno sakuplja podatke o količini ugljen-dioksida, nivou buke, vlažnosti vazduha, temperaturi i vazdušnom pritisku. 

Veoma nas raduje što će mlade generacije pomoću ovog inovativnog rešenja moči na praktičan način da uče o zaštiti životne sredine. Drago nam je što ovom donacijom doprinosimo ne samo digitalizaciji Inđije, več i podizanju svesti o ekološkoj održivosti, značaju i upotrebi obnovljivih izvora energije, koje i sama Banka koristi, rekla je povodom donacije Tanja Bošković, direktorka OTP banke za region Vojvodine.  

Pametna klupa radi na solarnu energiju, poseduje platformu sa lekcijama, testovima znanja, edukativnim igrama i drugim zanimljivostima. 

Na informativnoj stranici kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet učenici mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave. 

Eurobank direktna opremila kabinet ekonomsko-trgovinske škole u Boru računarskom opremom 

Eurobank Direktna realizovala je novu donaciju u okviru samostalnog društveno-odgovornog projekta „Škola kao nacrtana za Vas” u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Boru. Zahvaljujući sredstvima prikupljenim humanitarnom Mastercard kreditnom karticom „Eurobank Direktna Veliko srce", obezbeđena je računarska oprema u vrednosti od više od 500.000 dinara. 

Na ovaj način kabinet će dobiti novu namenu, a nabavkom softverskih paketa, ovi računari će se koristiti za ekonomsko poslovanje i računovodstvo kod ekonomskih tehničara i za agencijsko i hotelijersko poslovanje kod turističko hotelijerskih tehničara. 

Tokom četiri godine godine koliko se sprovodi društveno odgovorni projekat Eurobank Direktne „Škola kao nacrtana za Vas”, opremljeno je devet računarskih kabineta, u sedam gradova Srbije, a izdvojeno je više od 8,2 miliona dinara. 

Humanitarna večera „Bokeška kužina" za pomoć školama 

Rotary klub Kotor je nedavno, u hotelu „Cattaro" organizovao humanitarnu večeru pod nazivom „Bokeška kužina by Vlasta Mandić. 

Dugogodišnja Rotarijanka Vlasta Mandić u saradnji sa šefom kuhinje hotela „Cattaro”, Nikolom Milenkovicem i njegovim timom, pripremila je tradicionalna jela iz Boke. 

Uz pomoć sredstava prikupljenih na humanitarnoj večeri, sponzorstava i sredstava Rotary Kluba Kotor, omogućena je donacija osnovnoj školi „Njegoš” u Kotoru u isnosu od 1.000 evra kao pomoć za sanaciju krova, dok je po 600 evra prikupljeno za osnovne škole „Nikola Đurković” u Radanovićima za potrebe sanacije učionice i „Ilija Kišić” u Zelenici za adaptaciju prostora za boravak i rad dece koja nastavu pohadjaju u integrisanim odeljenjima sa ciljem stvaranja prijatnijeg i motivišućeg prostora. 

Donacija za školu „Bogdan Kotlica” 

Posredstvom Crvenog krsta Crne Gore, Larry Draper i Deborah Draper, predstavnici organizacije „The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints“, uručili su donaciju školi „Bogdan Kotlica” iz Boana, Šavnik u vidu desktop računara, štampača, projektora i druge elektronske opreme u vrednosti preko 3.000 evra. 

Donacija za učenike OŠ „Đorče Petrov“ 

Fondacija dr Verica Mehandžiska i kompanija Zegin podržali su realizaciju senzorne sobe, aktivnost koja se realizuje u okviru projekta „Budi IN, budi inkluzivan, budi uključen“ . 

Zahvaljujući ovoj donaciji, učenici sa i bez obrazovnih teškoća u Osnovnoj školi „Đorče Petrov“ u opštini Đorče Petrov moći će da rade u senzornoj sobi opremljenoj rekvizitima i stimulativnim pomagalima, uz podršku stručne službe, defektologa i rehabilitatora. 

Senzorna soba je deo projekta „Budi IN, budi inkluzivan, budi uključen“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Fondacija za obrazovne i kulturne inicijative „Korak po korak“ zajedno sa partnerima - Udruženjem za promociju razvoj inkluzivnog društva „Inkluziv“ i Udruženjem za pružanje usluga osobama sa invaliditetom „Hendimak“. Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke, a ima za cilj unapređenje obrazovnih mogućnosti dece sa smetnjama u razvoju. 

Akcija donacija školama u Strugi 

„Masterbet DOOEL Skoplje“ započeo je nedavno akciju donacija školama u Strugi. U prvoj fazi donirana su nastavna sredstva za 6 osnovnih škola. 

Donaciju čine sportski rekviziti i nastavna sredstva, a dobile su je škole „Orhan Džemaili“, „Goce Delčev“, „Žini Hani“, „Sv. Kliment Ohridski“, „Ašim Aguši“ i „Josip Broz Tito“. 

Iz kompanije najavljuju da se akcija nastavlja i da će donacija sportske opreme i nastavnih materijala biti uručena i drugim srednjim školama i osnovnim školama i vrtićima u opštini Struga. 

VEGA IT u akciji za srednjoškolce 

Kompanija Vega IT organizuje društveno-odgovornu akciju pod nazivom Podrži znanje: Zajedno za srednjoškolce. Cilj je da se doprinose kvalitetu nastave i obrazovanja srednjoškolaca donacijom desktop i laptop računara.  

Cilj nam je da se što više kompanija i fizičkih lica pridruži našoj kampanji 'Podrži znanje' kako bismo zajedno uspeli da doniramo opremu i pomognemo pri digitalizaciji nastavnih procesa srednjih škola, kažu organizatori.  

Predstavnici kompanije poručuju kako bi želeli da srednjoškolce novi računari dočekaju u kabinetima 1. septembra, kao i da to predstavlja poslednju fazu projekta 

Nakon prijava srednjih škola formirana je lista prioriteta na osnovu glasova građana. Sada Vega IT poziva sve kompanije i fizička lica da se pridruže akciji i da svojim učešćem doprinesu da što više srednjih škola dobije potrebnu opremu za rad.   

Više o samoj kampanji može da se pročita na sledećem linku

Svi zainteresovani svoj doprinos mogu dati donacijom finansijskih sredstava, a sve što je potrebno jeste da se prijavite na ovom linku.  

Ukoliko te je neki od ovih primera inspirisao da pružiš podršku obrazovanju, istraži aktuelne kampanje na platformi Donacije.rs i doniraj za neku posvećenu ovoj oblasti.