Odluka o obeležavanju Međunarodnog dana mladih doneta je 1999. godine. kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u svojoj rezoluciji prihvatila preporuku Svetske konferencije za mlade da se 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obeležava, i to svake godine drugom temom u svim zemljama regiona.

Ono što je negde zajedničko mladima Zapadnog Balkana, jeste da se suočavaju sa dosta sličnih problema, kao što su nezaposlenost, velika stopa iseljavanja, slaba uključenost u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja, a u poslednjih nekoliko godina se suočavaju i sa mentalnim poteškoćama kao posledicom pandemije.

Međunarodni dan mladih obeležava se ciljem da skrene pažnju međunarodne zajednice na pitanja mladih, kao i na potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. Ove godine tema Međunarodnog dana mladih je „međugeneracijska solidarnost“, a namera je da se na globalnom nivou pošalje snažna poruka o potrebi preuzimanja aktivnosti u svrsi jačanja socijalne kohezije u društvu kroz unapređenje odnosa među generacijama, kao i učvršćivanje međusobnog razumevanja i svakodnevne saradnje.

Pogledajte kako se u regionu obeležava ovaj veoma važan dan i koje su to važne teme ove godine.

Međunarodni dan mladih na Kalemegdanu, u Novom SaduSubotici i Leskovcu

Kancelarija za mlade grada Beograda i Gradska opština Stari Grad u petak, 12. avgusta 2022. od 18.00, obeležava Međunarodni dan mladih. Manifestacija će biti održana pod sloganom „Jer svi smo mi pobednici“ na platou kod Pobednika na Kalemegdanu.

Posetioce očekuju edukativno-kulturno-zabavne radionice, a od 21.00 i koncert na kom nastupaju Zoi, Anđela Tasić i Sara Jo.

Omladinsko udruženje „Youth FEST“ uz podršku Gradskih uprava za privredu, sport i omladinu, Grada Novog Sada, OPENS-a i Gradskog zelenila, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnom društvom Novog Sada i Novosadskim omladinskim forumom, organizuje Novosadski omladinski festival koji obeležava ovogodišnji međunarodni Dan mladih u Evropskoj godini mladih u Novom Sadu.

U Subotici se u parku Prozivka od 18 časova organizuje ekološka volonterska akcija „Youth4Air” koju realizuje Connecting u partnerstvu sa Unicefom u Srbiji a svi posetioci moći će da saznaju više o važnosti učešća mladih u procesima donošenja odluka, o samom projektu i procesu formiranja prve Deklaracije o čistom vazduhu u Srbiji.

Svi koji posete štand, i donesu 10 plastičnih čepova za reciklažu, za akciju „Čepom do osmeha", zauzvrat će dobiti nagradu, olovku koja može da se zasadi. Više o akciji možete pronaći na linku.

Udruženje građana Tim 42 iz Leskovca pozivaju mlade da se priključe na gradskom trgu i proslave zajedno Međunarodni dan mladih, a imaće priliku da kažu svoje predloge i ideje kada je u pitanju život u ovom gradu i da se izjasne šta je to što im nedostaje u Leskovcu.

Hrvatska, važnost mentalnog zdravlja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo želi da skrene pažnju na važnost očuvanja mentalnog zdravlja mladih, s obzirom na podatke i iskustva koja ukazuju na povećanje učestalosti mentalnih teškoća među mladima usled pandemije i zemljotresa.

Zato je u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u elementu Zdravstveno obrazovanje, podelementu Mentalno zdravlje  još 2019. godine razvijen edukativni program PoMoZi Da čiji je cilj pružiti odgojno-obrazovnim radnicima osnovna znanja o mentalnom zdravlju djece i mladih, znanja i veštine prepoznavanja problema mentalnoga zdravlja i pružanja psihološke prve pomoći odnosno pravovremene emocionalne podrške, kao i znanja i informacije koje potiču na traženje pomoći.

Više o programu PoMoZi Da možete pronaći na linku.

„Projekt SMS – svi mi skupa" u Sisku

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ putem projekta SMS – svi mi skupa podržava obeležavanje Međunarodnog dana mladih raznim aktivnostima koje uključuju osluškivanje potreba mladih, uključivanje u društvene aktivnosti, podsticanje integracije i zajedništva, saglasnosti u delovanju koje je lišeno govora mržnje i bilo kog oblika diskriminacije.

Usmjereni smo na medijske kampanje, učenje i poticanje zajedništva – putem tematskih radio emisija i prikazima na portalima jer tako dolazimo do najvećeg broja slušatelja odnosno čitatelja koje potičemo na zajedništvo i suživot.

Učenje mladih integraciji, toleranciji i podršci iznimno su važni. Znanjem i cjelovitom informiranošću, kao i susretima s onima prema kojima se razvijaju strahovi i distance djeluje se na reduciranje i uklanjanje predrasuda i stigmatizacije koje su štetne društvene pojave za razvoj pojedinca, obitelji i zajednice općenito. Zadovoljni smo situacijom u našoj užoj i široj lokalnoj zajednici, poručuje voditeljica projekta SMS – svi mi skupa dr. sc. Daša Poredoš Lavor, ali i dalje treba raditi na razvijanju znanja i informisanosti.

Više o ovoj inicijativi pronađite na linku.

NVO Euromost o statusu mladih u Crnoj Gori

Prema tvrdnjama,,Euromosta‘‘ iz BP, mladi u Crnoj Gori se nalaze u jako teškoj situaciji, posebno na severu. 

Tome govori i njihov masovni odlazak u države Evropske Unije gdje započinju novi život, posebno mladi sa sjevera koji su dovedeni u situaciji da drugi izbor nemaju sem da napuštaju ovaj region i svoju državu, tražeći spas u nekoj drugoj državi gdj započinju svoj novi život. Podaci Euromosta govore da 90 posto mladih na sjeveru Crne Gore se opredjeljuje da odmah nakon završene srednje škole napušti ovaj region,što govori koliko su mladi na sjeveru ugroženi i da ovaj region nema neku budućnost, jer nemože je niti imati bez mladih, navode u saopštenju iz „NVO Euromost".

Uoči 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, Centar za građansko obrazovanje saopštio je da nema razloga za slavlje „jer se problemi sa kojima se mladi suočavaju ne rešavaju".

U Herceg Novom se ovaj dan obeležava poklon koncertom za mlade. Početak programa u parku Boke zakazan je 12.8. za 20.30 časova, a ulaz je slobodan. Pokrovitelj koncerta povodom Dana mladih je Opština Herceg Novi, organizator Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, u saradnji sa Javnom ustanovom kulture „Herceg-fest'”.

Kako u Severnoj Makedoniji obeležavaju dan mladih

Republički savet za bezbednost u saobraćaju Severne Makedonije obeležava ovaj dan apelom koji ukazuje na važnost sigurnosti mladih u saobraćaju obzirom da su mladi kao učesnici u saobraćaju najbrojniji među žrtvama nezgoda koje se dešavaju zbog brze vožnje, alkohola, nepažnje usled upotrebe molbinih telefona.

Obrazovanje je jedina sigurna investicija u uspešnu budućnost, poručuju iz Novinsko-izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar".

Mi u NIU - Makedonski informativni i izdavački centar se uvek trudimo da ostvarimo proaktivan pristup, a ove godine smo posebno srećni što je naša podrška usmerena tamo gde je najpotrebnija - mladima. Ulaganjem u obrazovanje i napredak mladih gradimo bolju budućnost za sve nas kao društvo, jer će mogućnosti koje mladi dobiju ostati nešto što će na duge staze obeležiti ovu akciju.

Svi mladi ljudi između 15. i 24. godine koji nam se obrate do 15. 8. 2022. godine na niu.miic43@gmail.com, na poklon će dobiti besplatno članstvo na godinu dana u klubu čitalaca naše ustanove, kao i kartu za jesenji seminar poslovnih veština koji organizujemo, da naučimo da moderne tehnologije nisu eksluzivno rezervisane samo za informatičare, matematičare i inženjere i da je važna i njihova primena na polju humanističkih nauka, a naročito tokom nastave u školama, kao i neka od naših izdanja za sretan početak nove školske godine, saopšteno je iz NIU.

U Mostaru projekat za mlade „Misli, uči, odluči i poruči“

Udruženje za edukaciju i razvoj Dignitet” u saradnji sa Većem mladih Grada Mostara organizuje obeležavanje Međunarodnog dana mladih u Mostaru u sklopu projekta „Misli, uči, odluči i poruči“, a tema za ovaj događaj je „O nama sa nama”.

U prostorijama Gradskog veća biće održana prezentacija koju su pripremili mladi i Panel diskusija. Mladi će razgovarati o položaju mladih u Gradu Mostaru, potencijalnim rešenjima i drugim relevantnim pitanjima.

Ono što podaci istraživačkog tima Catalyst Balkans pokazuju kada je u pitanju kategorija dece i mladih i pomoć koja im se upućuje, jeste da je u Srbiji tokom 2021. godine za talentovanu decu i mlade usmereno svega 1.8 odsto svih akcija doniranja ili 0.4 odsto donirane sume. Za unapređenje položaja i smanjenje siromaštva kod dece i mladih, namenjeno je 3.06 odsto akcija doniranja, odnosno 0.3 odsto donirane sume.

Za Bosnu i Hercegovinu je situacija slična, za talentovanu decu i mlade je namenjeno svega 0.5 odsto akcija doniranja, uz 0.3 odsto donirane sume, Kosovo usmerava 1.65 odsto akcija doniranja toj nameni sa 0.5 odsto donirane sume. Albanija usmerava 5.5 odsto za siromašnu decu i poboljšanje njihovog položaja i Crna Gora svega 4 odsto akcija doniranja za istu svrhu.

Više podataka možete pogledati na našoj aplikaciji Giving Balkans.