Broj izbeglih i prinudno raseljenih u svetu zbog sukoba u Ukrajini, Jemenu, Avganistanu i drugim žarištima širom sveta, trenutno je veći od 100 miliona, podaci su UNHCR-a. 

Prema nedavnom izveštaju Centra za praćenje internog raseljavanja (IDMC), ova cifra predstavlja više od 1 posto globalne populacije, saopštava UNHCR Srbija

Povodom Međunarodnog dana izbeglica, koji se širom sveta obeležava 20. juna, osvrnuli smo se na akcije solidarnosti koje pokazujemo sa izbeglicama, migrantima i osobama iz ratom zahvaćenih područja. 

Podrška izbeglicama na Zapadnom Balkanu bila je aktuelna u periodu od 2015. do 2018. godine, kada je veliki broj izbeglica sa Bliskog istoka prolazio kroz zemlje regiona i zadržavao se u prihvatnim centrima. U pružanju pomoći najaktivnije su bile neprofitne, humanitarne i međunarodne organizacije. Kada je u pitanju filantropska podrška ovoj temi, naši podaci govore da udeo donirane sume nije bio posebno veliki, odnosno bio je oko 1% - nešto manji ili veći u zavisnosti od zemlje do zemlje. 

Kriza u Ukrajini ponovo je aktivirala temu podrške izbeglicama, migrantima i osobama u ratom zahvaćenim područjima pa su širom regiona organizovane brojne akcije podrške stanovništvu Ukrajine. O nekima od njih već smo pisali, a povodom Međunarodnog dana izbeglica, u nastavku teksta izdvajamo još neke akcije. 

Voze bicikle 540 kilometara za decu iz Ukrajine  

Igor Toman i Ivica Lenard preći će biciklima 540 kilometara kako bi za decu ukrajinskih porodica u Osijeku kupili sportsku opremu. 

Povod za ovu akciju koja nosi naziv Pedala solidarnosti je Igorov 50. Rođendan. Vožnja je startovala 17. juna u 17 sati iz Zagreba, a završena 19. Juna u Trogiru.  Ukupno je to 540 kilometara koji će biciklističko-filantropski dvojac donirati kako bi prikupili 15.000 kuna za kupovinu sportske opreme deci iz ukrajinskih porodica smeštenih u Osijeku. 

Kampanja se sprovodi u organizaciji Zaklade Slagalice i DKolektiva – organizacije za društveni razvoj. Cilj joj je, kako ističu organizatori za jutarnji.hr, pružiti podršku djeci iz ukrajinskih obitelji koja su svoje trenutačno mjesto pod suncem pronašla upravo u Osijeku kao sudionici slobodnih aktivnosti koje organizira DKolektiv. Želja je prikupiti sredstva za kupnju bicikala, romobila, rola za djecu kako bi provedba njihova slobodnog vremena u gradu na Dravi bila što kvalitetnija. Upoznat će tako Osijek kao biciklistički grad koji njeguje sportsku kulturu, ali i kulturu solidarnosti i međusobnog uvažavanja bez obzira na različite pripadnosti koje nas definiraju. 

Donacija kompanije IKEA Centru za azil u Vranju 

Neke od prvih izbeglica iz Ukrajine koje su bezbednost pronašle u Srbiji zemlji smeštene su u nedavno renoviranom Centru za azil u Vranju.  

Kompanija IKEA pokazala je solidarnost i podršku donacijom novih kreveta, ormara, stolova i stolica, koje je obezbedila ovom Centru za azil, sa ciljem da se izbeglice u Vranju osećaju što udobnije. 

Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za građane Ukrajine 

Fond B92, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije  nedavno su najavili da nastavljaju sa akcijom prikupljanja pomoći za građane Ukrajine. 

Do sada je realizovana donacija MK grupe u hrani u vrednosti od 50.000 evra, sedam tona robe Nestle Adriatic S i donacija kompanije Coca-Cola u vodi. Pored toga, kompanija Bambi donirala je keks, a Eliksir grupa 100.000 evra za koje je kupljena hrana. 

Iz Fonda B92 navode da je Japan Tobacco Internationa donirao 27.000 evra za hranu i higijenske potrepštine, Konstrukting konsalting robu za bebe, AVON i DM drogerie markt sredstva za higijenu. 

Akcija prikupljanja pomoći za Ukrajinu se nastavlja. Srpski filantropski forum, Fond B92 i PKS navode da je najpotrebnija konzervirana hrana, gotova jela, testenine, sva roba vezana za decu, od hrane za bebe, do pelena i higijenskih sredstava. Kako se možete uključiti i podržati akciju saznajte na linku

Akcija za prevremeno rođene bebe 

Ekipa festivala Krokodil organizovala je nedavno akciju prikupljanja pomoći za i Perinatalni centar u Harkovu, a ovu pomoć, u vidu hrane za bebe, pelena i medicinske opreme lično su odvezli u ratom zahvaćeni grad. 

Zbog čega je ova akcija naišla na iznenađujući otpor i negativne reakcije, čitajte u kolumni Verana Matića. 

Putuju do ukrajinske granice kako bi pomogle izbeglicama 

Individualna dobročinstva, naročito u kriznim situacijama, mogu značiti mnogo. Takva je i priča o Vedrani Beg i Duški Fišter iz Hrvatske, koje su nakon vesti o ukrajinskoj krizi odlučile da pomažu deci, ženama i starijim osobama da dođu do svog utočišta u Hrvatskoj. 

Duška i Vedrana su se povezale sa hrvatsko-ukrajinskom kulturnom udrugom i od tada nekoliko puta nedeljno voze do ukrajinske granice, kako bi izbeglicama obezbedile prevoz i pomogle oko nalaženja privremenog smeštaja u Hrvatskoj dok ne odluče kuda dalje. 

Ukrajinci koji beže imaju organizovan prevoz od Lavova do granice, a hrvatski vozači ih prevoze prema Hrvatskoj gde im je već dogovoren smeštaj. 

Za jutarnji.hr kažu da nitko ne može i ne mora spasiti sve, ali da je i spas jednog djeteta i davanje sigurnog krova nad glavom ono za što trenutno žive

Ustupio kuću porodici iz Ukrajine 

Još jedan primer individualnog dobročinstva dolazi iz Hrvatske gde je Zdenko Šanić ustupio celu svoju kuću u Imotskoj krajini za sedmočlanu ukrajinsku porodicu iz Kijeva, dok se on smestio u svojoj staroj kući. 

U humanitarnoj akciji „Hrvatski liječnici za Ukrajinu" prikupljeno 645.000 kuna 

Za samo dve nedelje hrvatski lekari su, u sklopu humanitarne akcije „Hrvatski liječnici za Ukrajinu“ koju je pokrenula Hrvatska liječnička komora, za pomoć ukrajinskim kolegama i građanima donirali 345.000 kuna. Komora je, odlukom Izvršnog odbora, uz ovaj iznos prikupljen od članova, donirala dodatnih 300.000 kuna za pomoć ukrajinskim lekarima. 

Primarna svrha za koju će se koristiti prikupljena novčana sredstva su nabava, transport i distribucija medicinskih potrepština (lijekova, medicinskih proizvoda, medicinske opreme i sl.) u Ukrajinu te pružanje medicinske pomoći izbjeglicama, izjavio je ovim povodom dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.   

Ponudili smeštaj za izbeglice iz Ukrajine 

Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorja ponudila je pomoć organizacijama koje pomažu u humanitarnoj krizi nastaloj ruskim napadom na Ukrajinu. 

Na ovaj način želimo pokazati da nam nije samo posao prihvat hodočasnika, već i pomoć ljudima kada su u nevolji, rekao je predsjednik udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorja Davor Ljubić. 

Humanitarni broj za pomoć izbeglicama iz Ukrajine 

Crveni križ Čitluk pokrenuo je humanitarni broj 17058 putem koga svi koji to žele mogu donirati 2 konvertibilne marke i na taj način pomoći u pružanju podrške izbeglicama iz Ukrajine koje su smeštene na području župe Međugorje.  

UNIQA BiH donirala 20.000 eura za pomoć narodu Ukrajine 

UNIQA Osiguranje BiH priključilo se projektu „UNIQA Helping Hands“, pokrenutu od strane UNIQA Grupe sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za pomoć stanovništvu Ukrajine. 

UNIQA Osiguranje BiH doniralo je 20.000 € u cilju pomoći svima koji su usled ratnih dešavanja ugroženi ili prisiljeni napustiti svoje domove. 

Kako navode iz kompanije, novac će biti usmjeren na pomoć izbjeglom narodu Ukrajine kao i lokalnom stanovništvu, u vidu nabavke lijekova, hrane, higijenskih artikala kao i obezbjeđenje sigurnog smještaja i psihološke pomoći. 

Donacije kompanije Telemach BH i United Grupe 

Kompanija Telemach BH, uputila je nedavno donaciju Udruženju pomozi.ba namenjenu za nabavku lekova Ukrajinicima i podršku izbeglicama iz Ukrajine smeštenim u Bosni i Hercegovini i omogućila besplatne poziva na sve fiksne i mobilne mreže u Ukrajinu sa fiksne mreže Telemach BH kako bi u svakom trenutku izbeglicama i svojim korisnicima omogućila kontakte sa članovima porodice i prijateljima.   

United Grupa, čiji je deo Telemach BH donirala je milion evra pomoći Ukrajini, sa ciljem da pomogne onima koji su najviše pogođeni ratom, izbeglicama, porodicama koje nisu mogle da pobegnu od ratnih sukoba i deci u institucijama, kao što su sirotišta i bolnice. 

Kako i sami možete pomoći? 

Ove priče, kao i brojni raniji primeri pokazuju da nam u vreme krize ne manjka solidarnosti i da na različite načine pružamo podršku tamo gde je potrebna.  

Ukoliko i sami želite da pomognete izbeglima iz Ukrajine ili stanovništvu u ratom zahvaćenoj zemlji, to možete uraditi na neki od sledećih načina: 

  • U Hrvatskoj možete podržati Hrvatski crveni križ, Caritas i Unicef u njihovim naporima da pomognu najugroženijima; 

  • U Crnoj Gori podršku možete pružiti donacijom za Crveni krst ili slanjem SMS poruke na humanitarni broj 15888; 

  • U Bosni i Hercegovini podršku pružate donacijom Caritasu ili pozvom na humanitarni broj 17006, koji je pokrenulo udruženje Pomozi.ba; 

  • U Severnoj Makedoniji možete pozvati humanitarni broj  143 400. 

Ako znate za neku akciju ili kampanju podrške koju smo propustili da pomenemo, pišite nam i rado ćemo je dodati na listu. 

Ukoliko želite da priče o filantropiji, solidarnosti i primerima dobre prakse kada je dobročinstvo u pitanju stižu svake nedelje u vaš inboks, prijavite se na naš newsletter