Napadom na Ukrajinu u Evropi je započela nova humanitarna kriza. Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu navela je da će Evropa morati da se pripremi za dolazak miliona izbeglica i da bi izbeglički talas iz Ukrajine bi mogao da bude daleko jači nego onaj iz Sirije 2015. godine, prenosi Deutsche Welle.

Prema dostupnim podacima UNHCR-a iz Ukrajine je do sada u Poljsku, Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju i Slovačku ušlo više stotina hiljada izbeglica, a u narednim danima očekuje se i nov priliv onih koji su bežeći od rata morali da napuste svoje domove.

Ova kriza nam još jednom pokazuje i da, kako širom sveta, tako i na Zapadnom Balkanu, ne postoje granice kada su solidarnost, podrška, razumevanje i filantropija u pitanju.

Širom regiona već su organizovane brojne akcije podrške za stanovništvo u ratom pogođenoj Ukrajini. Kompanije, organizacije, pojedinci i građani udružili su se i na različite načine podržavaju one kojima je pomoć u ovom trenutku i više nego potrebna – građane i građanke Ukrajine.

Većinu ovih akcija i sami možete podržati, a u nastavku teksta saznajte na koji način.

ADRA Srbija pokrenula kampanju za pomoć izbeglicama iz Ukrajine

ADRA Srbija pokrenula je kampanju hitne pomoći za izbeglice iz Ukrajine, koje napuštaju svoje domove zbog nasilja i neposredne opasnosti po život. Cilj kampanje je nabavka 100 paketa humanitarne pomoći za 100 porodica, a kampanju možete odmah podržati online donacijom na linku.

ADRA Srbija sarađuje sa Adrama u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Moldaviji i Rumuniji kao i u Ukrajini koje prihvataju izbeglice i raseljena lica. Timovi Adrinih volontera i osoblja već su na terenu i pružaju različite vrste podrške. Sarađuju i koordiniraju sa ostalim akterima u pružanju podrške izbegloj deci, ženama i starim licima, obezbeđujući:

  • hitnu humanitarnu pomoć (vodu, hranu, odeću, higijenske pakete),
  • smeštaj (u šatorima, u crkvama, u privatnom smeštaju),
  • informisanje i psihološku podršku (ljudi su često dezinformisani, traumatizovani) i
  • hitnu zdravstvenu podršku.

Da bi obezbedili dodatnu podršku za 100 najugroženijih izbegličkih porodica, u vidu paketa sa hranom, higijenom, lekovima i ćebadi, Adri je potrebna podrška zajednice, koju možete pružiti online donacijom na našoj platformi Donacije.rs, ili na neki od načina opisanih na linku

Prikupljena sredstva biće usmerena Adrinim timovima u Ukrajini i u susednim zemljama. Paket će biti više od robe koja će biti uručena u ruke. Adrino osoblje će uz ovaj paket će istovremeno pružati sledeće besplatne usluge:

  • smeštaja (privremenog i dugoročnog),
  • pružanja informacija (gde mogu da se obrate za koju vrstu podrške, i dr) i
  • psihosocijalne podrške, veoma važne usled traumatskog iskustva.

Crveni krst Srbije otvorio račun za pomoć stanovništvu Ukrajine

Crveni krst Srbije otvorio je namenski račun na koji građani Srbije mogu da uplate novčane donacije za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Svi koji su u mogućnosti da pomognu svoje donacije mogu uplatiti na račun broj:

160-268606-3, Banca Intesa;
Poziv na broj: 6043 355 0000,
Svrha uplate: Pomoć stanovništvu Ukrajine.

Sva sredstva prikupljena na ovom računu biće upućena kao podrška Apelu za hitno delovanje Međunarodne federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za stanovništvo ugroženo sukobom u Ukrajini, poručuju iz Crvenog krsta Srbije.

Prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu širom Vojvodine

Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji pozvao je na prikupljanje humanitarne pomoći za građane Ukrajine i na prihvatanje izbeglica iz ratom zahvaćene zemlje.

Novosađani mogu da pomognu kontaktirajući Ukrajinski kulturni centar "Kobzar". Građani treba da pošalju poruku sa svojim podacima (ime, prezime, adresa) na broj telefona 069 443 40 10, a volonteri će po pozivu doći na potrebnu adresu. Građani će pre toga biti obavešteni kada će ih posetiti volonteri radi preuzimanja pomoći.

U Sremskoj Mitrovici pomoć se može ostaviti na adresi DNUK “Kolomejka”, Bulevar Arsenija Čarnojevića 45. Volonteri ovog udruženja takođe će po pozivu doći na potrebnu adresu. Pomoć se prikuplja i u KUD "Ivan Senjuk" u Kuli, KPD "Karpati" u Vrbasu" i u UKUD "Kalena" u Inđiji, kao i u Bečeju i Bačkom Petrovom Selu.

Organizatori akcije iz Bečeja i Bačkog Petrovog sela ističu da su najpotrebniji konzervirana hrana, posteljina, vreće za spavanje, sredstava za higijenu (naročito za žene i decu – ulošci, pelene), osnovni lekovi, zavoji, toplomeri, merači pritiska i slično. Detaljne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 062/828-19-89 za Bečej i 063/899-0-497 za Bačko Petrovo Selo.

SBB omogućio besplatne pozive ka Ukrajini

Kompanija SBB je korisnicima SBB mreže omogućila besplatne pozive ka svim fiksnim i mobilnim mrežama u Ukrajini.

SBB korisnici od 25. februara do 10. marta mogu da komuniciraju sa svojom porodicom, prijateljima i kolegama u Ukrajini bez naknade.

Saosećamo se sa svima koji su pogođeni ratom, poručili su iz SBB-a.

UNICEF Srbija prikuplja pomoć za decu Ukrajine

UNICEF u Srbiji pridružio se globalnom apelu za prikupljanje sredstava za decu ugroženu ratom u Ukrajini i pozvao je danas gradjane i preduzeća da svojim donacijama daju doprinos u prikupljanju pomoći.

Svi gradjani i kompanije u Srbiji koji žele da se priključe UNICEF-ovom pozivu, donacije mogu izvršiti putem veb sajta Donacije.unicef.rs ili uplatom na račun kod Banka Intesa na broj: 160-666-18, uz naznaku da je svrha uplate pomoć deci iz Ukrajine.

Caritas BiH prikuplja pomoć za stanovništvo Ukrajine

Caritas BiH prikuplja pomoć za stanovništvo ugroženo ratom u Ukrajini, a svi koji to žele akciju mogu podržati pozivom na humanitarni broj 17764. Broj je dostupan za sva tri operatera u BiH, a jednim pozivom doniraju se 2 marke.

Pored humanitarnih poziva, donacije je moguće uplatiti i na račune:

Caritas Bosne i Hercegovine
UniCredit Bank d.d. Mostar
KM: Transakcijski račun: 338 320 22007 22429
Devizni račun: IBAN BA39 338 060 48937 86133
SWIFT CODE: UNCRBA 22
Navesti naznaku: Za Ukrajinu

Nadaleko je poznata širina srca i darežljivost bosanskohercegovačkog čovjeka, a koja i danas poziva i potiče sve nas na nesebično darivanje i pružanje konkretne pomoći stanovništvu ratom zahvaćene Ukrajine, navode iz BiH Caritasa.

Kampanja udruženja Pomozi.ba

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za pomoć narodu Ukrajine. U tu svrhu, u funkciju je stavljen humanitarni broj 17006 kojim građani mogu donirati 2 KM. Broj je jedinstven za sve bh. operatere.

Pomozi.ba organizacija je prepoznata kao neko ko djeluje u kriznim situacijama, onda kada je pomoć ljudima najpotrebnija, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazili, pa tako kontinuirano pomažemo narodu Sirije, Jemena, Palestine, Ugande. Sada je naša pomoć potrebna Ukrajini. Neke od naših prijateljskih organizacija već su krenule sa akcijom pomoći ovoj ratom zahvaćenoj zemlji i nalaze se na granici Poljske i Ukrajine, a mi ćemo distribuciju pomoći raditi na način na koji to uslovi budu dozvoljavali u momentu dostavljanja pomoći,  rekli su iz humanitarne organizacije Pomozi.ba ovim povodom.

Pored poziva na humanitarni broj možete donirati za kampanju podrške Ukrajini na sajtu organizacije.

IuteCredit donirao 100.000 evra Ukrajini

BiH ogranak kompanije IuteCredit, fintech kompanije sa centralom u Estoniji, donirao je 100.000 EUR Centralnoj banci Ukrajine, sa ciljem podrške povodom rata u ovoj zemlji.

Crveni krst Severne Makedonije donira 10.000 evra Crvenom krstu Ukrajine i prikuplja dodatna sredstva za podršku

Crveni krst Severne Makedonije izdvojio je 10.000 evra kao solidarnu pomoć stanovništvu Ukrajine. Novac će biti doniran Crvenom krstu Ukrajine.

Pored toga, Crveni krst u Severnoj Makedoniji do 15. marta prikuplja donacije za podršku nastradalima u Ukrajini. Sva zainteresovana pravna lica i građani mogu donirati novčanu pomoć i pridružiti se apelu Crvenog krsta Ukrajine na jedan od sledećih načina:

  • Na račun Fonda solidarnosti Crvenog krsta RSM: 300000001327966, poreski broj: 4030984271620 AD Komercijalna banka sa naznakom: pomoć stanovništvu Ukrajine,
  • Donacijom od 100 denara pozivom na brojeve telefona 143 400,
  • Uplatom iz inostranstva:

NAME OF THE ORGANIZATION: RED CROSS OF THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIAN
BANK NAME: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE
BANK ADDRESS: UL. ORCE NIKOLOV NO.3, 1000 SKOPJE, MACEDONIA
BANK ACCOUNT: 300000000000133 25730522-11
SWIFT CODE: KOBSMK2X IBAN CODE: MK07300701000001228.

Telekom u Severnoj Makedoniji obezbedio besplatne pozive i SMS poruke za Ukrajinu

Od ponoći 26. februara pozivi iz Telekom mreže iz Severne Makedonije u Ukrajinu biće besplatni. U Telekomu Makedonija ističu da će pored poziva biti besplatne i SMS poruke.

U ovim teškim vremenima mi smo uz narod Ukrajine. U znak solidarnosti nudimo našu pomoć kada je najpotrebnija. Da biste ostali u stalnom kontaktu sa najmilijima, od ponoći 26. februara 2022. do sledeće najave, pozivi i SMS sa Makedonskog Telekoma na bilo koju mrežu u Ukrajini biće besplatni, za sve privatne klijente i kompanije, poručuju iz Telekoma.

Prikupljanje humanitarne pomoći u Tirani

Organizacija Beyond Barriers pridružila se akciji prikupljanja humanitarne pomoći, koju je inicirala Ambasada Ukrajine u ovoj zemlji.

Iz organizacije pozivaju sve koji su to u mogućnosti da pomognu donacijom ćebadi, jastuka, vreća za spavanje, sredstava za higijenu, kao što su pelene, paste i četkice za zube, višekratne zaštitne maske, dezinfekcijskih sredstava, kao i šatora, peškira, sveća, bateriskih lampi, suve i konzervirane hrane.

Donacije se mogu ostaviti u sedištu organizacije, na adresi Don Bosko Street, opposite Vision Plus, Palace Gen 2, entrance 1, floor 6, ap. 51, Tirana, Albania, svakog radnog dana, od 10 do 16 časova.

Verujemo da će vas ove priče motivisati da se i sami uključite u neku od akcija solidarnosti sa građanima i građankama Ukrajine i pokažete podršku donacijom, pozivom na humanitarni broj, volontiranjem ili na neki drugi način na koji ste u mogućnosti.

Ako znate i za neku akciju koju smo propustili da dodamo na listu, pišite nam kako bismo je uvrstili i pomogli da za nju čuje što više filantropkinja i filantropa koji bi joj se odazvali.