Svetski dan deteta, čiji se značaj slavi svakog 20. novembra, predstavlja ne samo priliku za podsećanje na prava najmlađih članova društva, već i podsticaj za globalno zajedništvo u unapređenju njihove dobrobiti. Ovaj dan, ustanovljen 1954. godine, ima suštinsku svrhu promovisanja međunarodne saradnje i širenja svesti o nužnosti ulaganja u decu. 

Ulaganje u dobrobit dece i unapređivanje njihovih života obuhvata različite sfere, od obrazovanja i zdravstva do kulture i humanitarnog delovanja. Kroz podršku zdravstvu, stvaranje boljih uslova u školama, organizovanje kulturnih događaja, festivala, kao i humanitarnih aukcija, zajednica pokazuje svoju posvećenost stvaranju okruženja u kojem deca mogu da rastu, razvijaju se i ostvaruju svoje potencijale. 

U skladu s tim, istražili smo priče iz regiona koje svedoče o podršci koju su deca ili njihove inicijative dobile, kako kroz kulturu, tako i kroz napore usmerene ka unapređenju njihovih života. 

NLB Banka u Podgorici obeležila Međunarodni dan deteta donacijom Institutu za bolesti dece 

Na Međunarodni dan deteta, NLB Banka AD Podgorica uručila je Institutu za bolesti dece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore medicinsku opremu ukupne vrednosti 50.000 €, od kojih je 40.000 € opredeljeno za Odeljenje za dečiju urologiju, dok preostalih 10.000 € Centru za autizam. Posebno je važno istaći da će ova donacija biti prekretnica u lečenju najmlađih pacijenata sa urološkim problemima. 

Martin Leberle, predsednik Upravnog odbora NLB Banke, kazao je ovim povodom da je briga za društvenu zajednicu suštinska i temeljna vrednost njihove banke. 

„Donirana sredstva su deo kontinuirane pomoći koju NLB Banka ove godine pruža za potrebe institucija i građana i veoma smo ponosni što su usmerena tamo gde je najpotrebnije”, istakao je Leberle. 

„Pčelica" obeležila Svetski dan deteta 

U Predškolskoj ustanovi „Pčelica" obeležen je 20. novembar, Svetski dan deteta. Mališanima na dar slatki program „Aleksandrović marketa". RT. ng portal na pravom mestu upravo vreme Deca srednje vaspitne grupe „Zvezdica", sa vaspitačicama Tanjom Stanković Njenjulović i Sandrom Đorđević Valić, Svetski dan deteta obeležili su druženjem sa timom „Aleksandrović marketa". 

Ovakvi susreti su, ističu u ovoj porodičnoj kompaniji, deo šire strategije usmerene na zajedničko stvaranje programa s lokalnom zajednicom kako bi se deci pružila edukacija o važnim datumima, tradicijama i vrednostima. 

U duhu podrške i edukacije, „Aleksandrović marketi“ su obradovali decu raznim poklonima, bojankama, školskim priborom, balonima i slatkišima. Deca su sa zadovoljstvom kreirala plakat predstavljajući se najbolje što umeju, šarenim obojenim srcima. Ova inicijativa ne prestaje samo poklonima. Kao deo svoje društvene odgovornosti „Aleksandrović Marketi" će 22. decembra deci darivati besplatnu pozorišnu predstavu pod nazivom „Novogodišnja bajka“, u produkciji „Talija art scene". 

Završen osmi po redu Dečiji sajam, festival dece, ljubavi i prijateljstva 

Protekli vikend održan je najveći festival za decu i porodicu u Bosni i Hercegovini u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu kojeg su obeležile uvezane radionice na kojima su deca mogla da nauče kako da brinu o sebi, ali i o drugima, od edukatora i animatora, kao i svojih roditelja. 

Ministarstvo kulture i sporta i Grad Sarajevo pokrovitelji su manifestacije koja je još jednom pokazala da sa roditeljstvom raste potreba za pomoć drugima i da su deca najbolji recipijenti pozitivnih poruka, jer je interes za radionice i edukacije, dobrovoljno darivanje krvi i donacije za decu u Gazi bio impresivan.  

Maja Graholski, direktorica Dečijeg sajma ističe da su iza organizatora i partnera sajma dva nezaboravna dana uz zahvalnost roditeljima koji svake godine prepoznaju i posjete centralno mesto zabave i sreće za decu.  

Humanitarna aukcija novogradiških volontera i Udruge udomitelja „Leptirići" 

Udruga volontera održala je humanitarnu aukciju 3. 11. 2023. u caffe baru „Carpe diem” u Novoj Gradiški, Hrvatska.  

Aukciju organizuje Udruga udomitelja „Leptirići”. Sva prikupljena sredstva koristiti će za rad udruge, a pozivom na aukciju i druženje je obeležena akcija novogradiških volontera, u saradnji s Udrugom udomitelja „Leptirići”. Na aukciji su bila likovna dela slikara Slavonije i Baranje, a u pozivu je istaknuto svima da ih posete i svojim dolaskom učine dobro delo. 

Kompanija Imlek donacijama obeležila Svetski dan deteta 

Povodom Svetskog dana deteta, vodeći proizvođač mleka i mlečnih proizvoda, kompanija Imlek, tradicionalno je obradovala veliki broj mališana iz ustanova za decu bez roditeljskog staranja. 

Imlek je Moja Kravica čokoladno mleko donirao deci iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, SOS Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici, Svratišta za decu i mlade u Novom Sadu, Doma za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak“ Pančevo i Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ Subotica. 

Društveno odgovorno poslovanje ključna je misija kompanije Imlek, čemu svedoče tradicionalni projekti koje Imlek sprovodi na lokalnom i nacionalnom nivou godinama koristeći svaku priliku da ukaže pomoć i podršku i izmami osmehe najmlađim članovima zajednice. Kompanija, kontinuirano obeležava važne datume koji u fokus stavljaju decu. 

Foto: Moja Kravica Facebook

„Svetski dan deteta jedan je praznik kojio slikava strateško opredeljenje kompanije Imlek, koje se ogleda u kontinuiranom pružanju pomoći najmlađima. Ovaj datum je idealna prilika i da se podsetimo ko su najvažniji članovi svakog društva, kao i da se skrene pažnja javnosti na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju. ovim potezom želimo da  motivišemo i druge da pruže pomoć onima kojima je najpotrebnija“, izjavio je Jovan Bugarčić, direktor marketinga kompanije Imlek. 

Mikrofin podržao izradu projekta za školsku kantinu u Mostaru   

U srcu Mostara, JU Osnovna škola „Mujaga Komadina“ već godinama stoji kao simbol kvalitetnog obrazovanja i postignuća svojih učenika.  

Ova institucija je pokazatelj stalne posvećenosti obrazovanju, gdje su roditelji i škola zajedno realizirali brojne projekte. Najnovija inicijativa škole je izgradnja i opremanje školske kantine. Ovaj korak ne predstavlja samo proširenje infrastrukture, već težnju da se učenicima osigura i kvalitetna i zdrava hrana u školskom okruženju. Prepoznajući ovu potrebu, škola je skrenula pažnju na to da učenici često konzumiraju brzu hranu iz pekara i prodavnica koja nije najpogodnija za njihov rast i razvoj.  

Sa vizijom da se ovo promijeni, škola je planirala izgradnju kantine gdje će se učenicima nuditi zdravi obroci. Mikrofin, čiji je rad uvijek bio usmjeren ka podršci lokalne zajednice, prepoznao je važnost ovog projekta i odlučio se uključiti. Arnel Kaplan, šef filijale Mostar, istakao je važnost ovakvih inicijativa te je naglasio da je Mikrofin s ponosom finansirao izradu cjelokupnog projekta za školsku kantinu sa kuhinjom.  

„Ovakvi projekti su važni za razvoj naše djece i budućnost lokalne zajednice. Mikrofin je uvijek tu da pruži ruku podrške gdje je najpotrebnije“, dodao je Kaplan. Pored Mikrofina, škola poziva i druge donatore da se uključe i daju svoj doprinos kada projekt bude finaliziran, te da zajednički kreiraju bolje uslove za učenike. Mikrofin, kroz svoj dugogodišnji rad, nastoji da doprinese boljitku zajednice i kroz različite donacije i sponzorstva pokazuje svoju posvećenost društvenoj odgovornosti.  

U Pančevu niz događaja posvećenih najmlađima povodom Svetskog dana deteta 

Na platou ispred Kulturnog centra Pančeva, 20. novembra, deca uzrasta 7+ imala su priliku da učestvuju u radionicama pod nazivom „CIRKUS ZA SVE“, koje je vodio Kreativni Pogon iz Novog Sada, zajedno sa specijalnim gostima. 

U istom danu, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, bila je izvedba predstave namenjene deci uzasta 5+, pod nazivom „MALA SIRENA“, u izvođenju Alegreto Teatra.  

Pored gorepomenutih akcija, ovde možete istražiti i naš nedavni presek priča i podataka o ulaganju u dobrobit dece na Kosovu.