Nedelju iza nas obeležila su davanja, kojima su pojedinci, organizacije, kompanije i građani pokazali solidarnost sa socijalno i ekonomski najugruženijima i donirali za poboljšanje njihovih uslova života i ostvarivanje osnovnih potreba.

Pročitajte koje akcije su pomogle najugroženijoj deci, odraslima i porodicama u regionu, a ako ste iz BiH, saznajte na koji način možete podržati humanitarnu kampanju organizacije World Vision BiH i pomoći najranjivijim kategorijama dece.

U Empty Shop-u donirano više od 6.5 tona garderobe

Empty Shop je jedinstvena humanitarna radnja, koja je proteklih mesec dana radila u tržnom centru „Promenada“ u Novom Sadu. U ovoj radnji, građani su mogli da doniraju obuću i odeću koja im više nije potrebna, a zahvaljujući donacijama, prikupljeno je 6.5 tona garderobe, koja će u narednom periodu biti donirana najugroženijima širom Vojvodine.

Polovina prikupljene garderobe je već podeljena lokalnim organizacijama Crvenog krsta u Irigu, Novom Kneževcu, Čoki, Srbobranu, Vrbasu, Šidu, Adi i Novom Bečeju.

U narednom periodu ostatak prikupljene garderobe će biti predat organizacijama u Novoj Crnji, Žitistu, Pećincima, Senti, Žabalju, Bečeju i Domu za duševno bolesne osobe u Starom Lecu, opština Plandište.

Košarkaš Nikola Mirotić donirao 30.000 EUR za izgradnju kuće sedmočlane porodice

Košarkaš Nikola Mirotić donirao je 30.000 EUR humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe“, za potrebe izgradnje kuće za sedmočlanu porodicu Kojović, sa petoro dece, koja živi u selu Trešnjevica kod Sjenice.

Porodica trenutno živi u kući koju su dobili na korišćenje, ali koja ima jako loše instalacije, samo dve sobe i četiri kreveta. Ova donacija pomoći će da porodica Kojović do kraja godine dobije novi dom.

Mirotić je, inače, dugogodišnji donator organizacije „Srbi za Srbe“, a nedavno je, kroz jednu humanitarnu akciju obezbedio dom i za porodicu Varga iz Vukovara.

U Travniku otvoren „Restoran dobre volje“

Humanitarna organizacija "Pomozi.ba" u Travniku je otvorila "Restoran dobre volje" u kome će pripadnici socijalno ugroženih kategorija moći besplatno da se hrane.

Kako navode iz organizacije „Pomozi.ba“, to je prvi restoran ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Pored mogućnosti da se obrok dobije u restoranu, hrana iz ovog restorana će se, takoše, isporučivati starim i bolesnim ljudima u Travniku i okolini na kućnu adresu.

Kapacitet kuhinje je 1.000 obroka dnevno.

Donatorska kampanja organizacije World Vision BiH povodom 25. godina rada

Organizacija World Vision BiH ove godine obeležava 25 godina rada u BiH i tim povodom organizuje humanitarnu kampanju pod nazivom „Doniraj i slavi“.

Sredstva prikupljena u kampanji namenjena su poboljšanju kvaliteta života dece iz socijalno i ekonomski najugroženijih kategorija širom BiH.

Više o kampanji i o tome kako je možete podržati saznajte na ovom linku.

Osnovci iz Banja Luke podržali rad javne kuhinje

Učenici i učenice iz Osnovne škole „Mladen Stojanović“ iz Banja Luke podržali su akciju “Budimo humani”, koju je organizacija Mozaik prijateljstva pokrenula sa ciljem prikupljanja paketa hrane i higijenskih sredstava, koji će biti podeljeni korisnicima javne kuhinje koju vodi ova organizacija.

Akcija “Budimo humani” još uvek je u toku, a više informacija o tome kako se možete uključiti saznajte na Facebook stranici udruženja Mozaik prijateljstva.

Donacija za Narodnu kuhinju u Nikšiću

Povodom, 16. novembra, Svetskog dana hrane, Narodnu kuhinju u Nikšiću posetili su građani i predstavnici kompanija, koji su tom prilikom donirali hranu.

Posetu su organizovali i nastavnici i učenici iz Osnovne škole "Milija Nikčević" koji su uz pomoć svojih roditelja kao i nastavnika donirali veliku količinu namirnica za potrebe Narodne kuhinje i njenih korisnika.

Narodna kuhinja u Nikšiću ima 188 korisnika svakog dana, a u prethodnih mesec dana je izdala 8.000 obroka.

Komercijalna banka Skoplje donirala hranu za korisnike Crvenog krsta

Povodom 16. oktobra, Svetskog dana hrane, zaposleni i menadžment Komercijalne banke AD Skoplje donirali su 28 paketa hrane Crvenom krstu Skoplje, koje će ova organizacija distribuirati svojim socijalno najugroženijim korisnicima.

Kako navode iz Komercijalne banke, cilj ove donacije je da se doprinese smanjenju siromaštva i podigne svest o potrebama najugroženijeg dela populacije.