Pomoć ugroženom stanovništvu se ukazuje iz dana u dan: a ciljevi brojnih akcija, kampanja i humanitarnih turnira širom regiona usmereni su na smanjenje siromaštva i pomoć osobama u teškoj ekonomskoj situaciji.

Ove godine smo i tokom maja meseca pisali o važnom pitanju: Kako doniramo hranu i zašto bacamo onu koja bi mogla biti donirana? U tom tekstu možeš da se podsetiš na podatke koji otkrivaju koliko zemlje Zapadnog Balkana doniraju hranu, koliko hrane se baca i na koje načine se zemlje regiona zalažu da redukuju ovaj problem.

Kako je reč o važnoj i uvek aktuelnoj društvenoj temi, ovog puta smo pronašli sedam humanitarnih akcija koje su tokom leta 2022. imale cilj da pruže podršku ekonomski ugroženom stanovništvu: neki slučajevi govore o pripremi paketa hrane u što većoj meri, dok su druge inicijative pripremom i prodajom hrane imale cilj da finansijski podrže sugrađane u potrebi.

U nastavku saznaj kako je podrška pružana u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori, a očekuju te i informacije kako možeš da podržiš novosadsku Kuhinju solidarnosti i rad udruženja Pomozi.ba.

Druženje korisnika Udruge „Rijeka ljubavi"

Osječka humanitarna Udruga „Rijeka ljubavi" svakodnevno pomaže najugroženijima. Donacije hrane i ostalih potrepština mnogima pomažu da prežive, a volonteri i članovi udruge trude se da pomognu svakome. U ovoj akciji, pripremali su pakete za više od 1.000 članova hrvatskih porodica, a planirano je da njihovi „Paketi života“ sadrže 17 prehrambenih proizvoda težine oko 20 kg.

Tako su u subotu 30. 7. za svoje korisnike organizovali druženje kome su se pridružile i gošće iz Podravine.

Mi smo Udruga žena iz malog podravskog mjesta Novo Virje, ima nas dvadesetak članica i čule smo za Rijeku ljubavi” koja humanitarno pomaže stvrano najsiromašnijima i odlučile smo se za jedan izlet u Osijek i pomoći toj Udruzi. Donijeli smo naše podravske kolače s kojima se jako ponosimo i nešto iz dućana sitno, nije prepuno i školskog pribora, rekla je Katarina Baruškin, predsjednica Udruge žena „Novo Virje – Crnec".

Ova donacija toliko me je raznježila, toliko dobrodošla, da će naši korisnici uživati preko vikenda. Hvala im puno od srca, rekla je Štefica Čučak, predsednica humanitarne udruge "Rijeka ljubavi", Osijek.

Trojka iz bloka” u Herceg Novom za pomoć narodnim kuhinjama

Peti put po redu, humanitarna organizacija „Srbi za Srbe” u Herceg Novom realizovala je manifestaciju „Trojka iz bloka" i na košarkaškom terenu na Karači, u Starom gradu, okupila 120 učesnika, koji su osim humanosti potvrdili i svoju ljubav prema zdravom životu, sportu i košarci.

Sredstva koja su prikupljena biće poklonjena socijalno ugroženim porodicama u Crnoj Gori. Organizacija „Srbi za Srbe" je tokom ove godine pomogla 42 porodice u Crnoj Gori, u kojima je 207 dece, istakla je predsednica organizacije u Crnoj Gori Milijana Milojević.

Vrednost donacija je 267 hiljada evra: pomogli smo narodne kuhinje Mitropolije crnogorsko-primorske i onu u Nikšiću, a na Karači smo se okupili kako bismo prikupili sredstva za one kojima je to najneophodnije, a to su porodice sa više dece sa teritorije Crne Gore. Brojne projekte smo ostvarili, isto tako brojne smo otvorili, pa trenutno jednoj porodici u Gusinju gradimo kuću, ali ima još mnogo onih koje očekuju našu pomoć, kazala je Milojević.

Pomognute su narodne kuhinje U Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama kupovinom hrane, opreme za spremanje hrane i poljoprivredne mehanizacije.

Organizatori su zadovoljni odzivom učesnika u Herceg Novom, a najlepše od svega je što su najbrojniji učesnici mladi i deca, komentarisao je član organizacije Stepan Mladenović.

To je i najveća radost i dodatni značaj ove manifestacije jer deca su naša budućnost, a na ovaj način naš cilj ostvarujemo i na terenu i na delu, kazao je Mladenović.

Ima mnogo socijalno ugroženih porodica koje čekaju pomoć a prikupljena pomoć biće iskorišćena za opšte dobro, objasnio je član organizacije Jovo Vuković i najavio turnir u Kotoru.

Kuhinji solidarnosti u Novom Sadu su potrebne donacije kako bi i dalje pomagali sugrađanima

Grupa humanih Novosađana već dve godine pomaže najugroženijim sugrađanima kroz Kuhinju solidarnosti, a sada su pozvali i ostale stanovnike glavnog grada Vojvodine da im pomognu. Naime, kako kažu, iako je sezona godišnjih odmora i velikih troškova, apeluju na sugrađane da doniraju onoliko novca koliko mogu.

Kako pojedinim Novosađanima u nevolji Kuhinja solidarnosti obezbeđuje jedini pravi obrok u toku nedelje, njihovi volonteri redovno pripremaju obroke, a u tome im se može pomoći uplatom na tekući račun 325-9500700045352-36.

Inače, Kuhinja solidarnosti svakog utorka i subote priprema i distribuira zdrave kuvane obroke ugroženim porodicama i pojedincima u Novom Sadu, a kupovina namirnica se finansira od pojedinačnih donacija fizičkih lica, dok niko od članova kolektiva ne uzima naknadu za svoj rad.

Broj obroka koje pripremamo se menja s vremena na vreme, ali se uglavnom povećava, i kreće se od 170 do nešto više od 200, u zavisnosti od potrebnih količina, ali i recepata. Ponekad smo knap, a ponekad imamo i nešto više, ali uvek se sve razdeli, ispričao je Davor Stefanović, jedan od volontera.

U početku, Kuhinja je pripremala oko 50 obroka za 20-30 osoba, ali se taj broj tokom dve godine gotovo utrostručio.

Kompanije „Vispak” i „Bingo” - CSR rezultati i podrška udruženju „Pomozi.ba”

Nakon niza aktivnosti u proteklom periodu, kompanije „Vispak” i „Bingo” iz Bosne i Hercegovine su u Bingo City Centru u Sarajevu predstavnicima medija prezentovali rezultate uspešnih kampanja i donirali sredstva udruženju „Pomozi.ba”.

Akcija „Osnivanje instituta Bosanske kuhinje” daće važan doprinos celokupnom društvu Bosne i Hercegovine, kao mogućnost zaštite bosanskih tradicionalnih jela. Institut će se baviti istraživanjem i zaštitom bosanskih jela i brendiranjem Bosanske kuhinje.

Na druženju sa novinarima, dve kompanije su iskoristile priliku da uruče donaciju Udruženju „Pomozi.ba”. Naime, kroz projekat „Bosanska kuhinja za javne kuhinje”, kupovinom Tajne mješavine u Bingo marketima izdvajano je 0.10 kf od svake kupljene Tajne za javnu kuhinju. Sredstva su uručena Binasu Mašiću iz udruženja „Pomozi.ba” koje u svom sastavu ima i javnu kuhinju.

Već sedmu godinu partnerski implementiramo projekte sa Vispakom koji za cilj imaju razvoj, unapređenje i njegovanje bosanskohercegovačke kuhinje. Posebno smo ponosni na raznolikost projekata koji su do sada realizovani, od edukacija i radionica u osnovnim školama, pa do osnivanja Instituta Bosanske kuhinje i doniranje sredstava javnoj kuhinji. Vjerujemo da kroz ovakve aktivnosti doprinosimo svjesnosti o značaju domaće proizvodnje,  Amina Čeliković iz marketing službe kompanije Bingo.

Kolo srpskih sestara Negotin uspešno realizovalo akciju „Za decu“

Još jedna velika akcija „Za decu” je za negotinskim Kolom srpskih sestara koje su tokom jula obezbedile i poslale više od sto paketa pomoći socijalno ugroženoj deci. Donacije su prosleđene ustanovama u Beogradu, Nišu, Izvoru i Negotinu.

Tokom maja i juna Kolo srpskih sestara Negotin je, realizujući akciju „Za decu”, prikupilo značajne količine sredstava higijene za decu, pelena, konzervisane hrane i garderobe.

Članice ovog udruženja su nakon sortiranja i pakovanja u julu poslale više od sto paketa pomoći socijalno ugroženoj deci.

Ilustracija

Negotinsko Kolo srpskih sestara je pakete pomoći poslalo Centru za zaštitu odojčati, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu, Domu za nezbrinutu decu „Duško Radović“ u Nišu, Svratištu za decu u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu i Domu za osobe za teškoćama u razvoju pri Manastiru Sveta Petka Izvorska u Izvoru kod Paraćina.

Donacije su dobili i Dom za decu i omladinu „Stanko Paunović“ u Negotinu i negotinski Centar za socijalni rad.

Volonterka iz Albanije pomaže 20 porodica u potrebi

Ina Malhani, ambasadorka mira odlikovana od strane predsednika kao i samog pape, pokrenula je inicijativu zajedno sa emisijom „Stop“ da se pomoć podeli u opštini Mirdita.

Ina Malhani kaže da je pomogla mnogim siromašnim porodicama i da je to učinila ponovo, ovoga puta ukazujući pomoć za 20 porodica u potrebi i decu bez roditeljskog staranja.

Podrška je pristigla nakon što je građanka Irena Ćose zatražila pomoć za svoju 84-godišnju komšinicu Mine Likaj, stariju ženu koja živi sama u teškim ekonomskim uslovima. Emisija „Stop” zajedno sa Inom Malhani je u saradnji sa „Drugačijim vikendom” priskočila u pomoć sa hranom, deterdžentima, odećom i ćebadima. Drugačiji vikend („Fundjave Ndrishe“) je najveća fondacija u Albaniji koja se bavi humanitarnom pomoći.

Za Kurban bajram podeljeno 300 humanitarnih paketa

Opština Gazi Baba u Severnoj Makedoniji je uz pomoć društveno odgovornih ljudi i kompanija realizovala veliku humanitarnu akciju početkom jula, u okviru koje je podeljeno 300 humanitarnih paketa porodicama muslimanske veroispovesti, povodom muslimanskog praznika Kurban Bajrama.

Gradonačelnik Boban Stefkovski je posetio neke od porodica, a o humanitarnoj akciji se oglasio na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici gde je napisao:

U velikoj humanitarnoj akciji povodom Kurban bajrama podeljeno je 300 humanitarnih paketa. Povodom muslimanskog praznika Kurban bajrama, opština Gazi Baba je u saradnji sa društveno odgovornim ljudima i kompanijama juče i danas realizovala veliku humanitarnu akciju u okviru koje će porodicama muslimanske veroispovijesti biti podeljeno 300 humanitarnih paketa sa hranom. Gazi Baba je multietnička opština u kojoj žive Makedonci, Albanci, Turci, Romi, Vlasi, Bošnjaci i svi ostali. Živimo zajedno i poštujemo jedni druge. U proteklom periodu, tokom uskršnjih praznika, podelili smo 200 humanitarnih obroka, a tokom novogodišnjih praznika podelili smo preko 500 humanitarnih paketa. Humanost je naša karakteristika i tako ćemo nastaviti i ubuduće, napisao je Stefkovski.

Podsećamo te da možeš da podržiš rad novosadske Kuhinje solidarnosti uplatom na tekući račun 325-9500700045352-36 i time pomogneš da nastave sa pripremom obroka za ugrožene sugrađane, a uvek možeš podržati i rad Udruženja Pomozi.ba: saznaj kako na ovom linku.