Svetski dan hrane obeležen je prošlog petka, 16. oktobra. Tim povodom, Koalicija za dobročinstvo i Forum za odgovorno poslovanje objavili su nalaze analize troškova i koristi ukidanja PDV-a na doniranu hranu u Srbiji.

Rezultati analize pokazuju da bi se, ukidanjem PDV-a, donacije hrane u Srbiji povećale za blizu 160 miliona dinara i ukupno bi iznosile gotovo 700 miliona dinara na godišnjem nivou, što bi moglo da obezbedi više od 1,2 miliona dodatnih obroka u narodnim kuhinjama godišnje.

Povodom Svetskog dana hrane organizovane su i brojne akcije u regionu, koje su podrazumevale prikupljanje i doniranje hrane, a mi smo ovog petka pisali upravo o takvim akcijama koje su obeležile nedelju iza nas.

Građani donirali devet tona namirnica za podršku najugroženijima

Građani Srbije su od 16.do 18. oktobra donirali više od devet tona namirnica u velikoj humanitarnoj akciji koju je organizovala Banka hrane Beograd, u saradnji sa kompanijom Delhaize Serbia.

Akcija je održana u 11 gradova širom zemlje, gde su građani su bili u prilici da doniraju neophodne namirnice u humanitarne kutije postavljene u odabranim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama.

Prikupljene namernice su već distribuirane do korisnika , kojima 25 humanitarnih organizacija širom Srbije pruža podršku.

Crveni krst Čačak donirao pakete pomoći najugroženijim sugrađanima

Zahvaljujući podršci donatora – kompanija ComTrade, ZnamGraf i Frikom, Crveni krst Čačak pripremio je pakete pomoći sa osnovnim životnim namernicama, za korisnike usluga narodne kuhinje ove organizacije Crvenog krsta.

Paketi su, simbolično, uručeni u ponedeljak, 19. oktobra na Svetski dan borbe protiv siromaštva.

Kompanija Frikom donirala 45.000 sladoleda

Kompanija Frikom donirala je dečijim i studentskim institucijama širom Srbije oko 45.000 sladoleda.

Frikom je sladoled donirao deci iz Centara za integraciju mladih u Beogradu, Prihvatilišta za decu grada Beograda, Dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice, Centara za integraciju mladih u Beogradu, Svratišta za decu i mlade iz Novog Sada, Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka” iz Subotice, Doma za decu „Duško Radović", kao i decu iz Javne predškolske ustanove „Pčelica” iz Niša.

Donacija je upućena i Studentskom centru Beograda.

Osim ovim institucijama, Frikom je donirao 800 kutija sladoleda i Crvenom krstu.

Humanitarna akcija „Hljeb za svaki dom“

Udruženje Pomozi.ba sprovodi humanitarnu akciju "Hljeb za svaki dom", u okviru koje je planirano da se do kraja godine najugroženijim grupama širom BiH podeli 100 tona brašna.

Najmanje 4.000 porodica iz svih krajeva BiH dobiće po 25 kilograma brašna ili više, da bi svaki dan na stolu imali svež hleb.

Svi koji to žele, akciju mogu podržati pozivom na 17014, čime doniraju iznos od 2 KM za 3 kg brašna, ili online donacijom na sajtu udruženja.

Donacija za Dom „Rada Vranješević“

Predstavnici Privredne komore RS donirali su, povodom 16. oktobra, Svetskog dana hrane, domaće prehrambene proizvode Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“.

Ova donacija u proizvodima obezbeđena je zahvaljujući kompanijama „Mlijekoprodukt“, Mesna industrija „Tuiumović“, Mesna industrija „Trivas“, „Vitaminka“, „Vitinka“, „Sava Semberija“ i „Mira“.

Kompanija Germania donirala hranu i higijenske proizvode deci pacijentima Bolnice Bistra

Predstavnici kompanije Germanije Sport uputili su Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri pomoć u vidu donacije u hrani i higijenskim proizvodima.

„Naš cilj je širiti pozitivan utjecaj kroz svoje aktivnosti na okolinu, naše igrače i sve druge dijelove zajednice“, naveli su iz Germanije ovim povodom.

Kompanija „Žito Luks“ donirala svoje proizvode Crvenom krstu Skoplje

Povodom Svetskog dana hrane, kompanija „Žito Luks“ donirala je svoje proizvode (hlebove, kolače, brašno itd) Crvenom krstu Skoplje, sa ciljem podrške socijalno i ekonomski najugroženjim porodicama.

Inače, ova kompanija u svom radu svakodnevno podržava porodice, instititucije, zdravstvo i obrazovanje i radi na podizanju svesti o potrebi uključivanja građana i poslovnog sektora u ovakve i slične inicijative.

Humanitarna akcija „Nahrani 10.000“

U okviru Nedelje solidarnosti, prošle subote je u 6 gradova, na 18 lokacija u Severnoj Makedoniji započela akcija „Nahrani 10.000“, čiji je cilj doniranje i distribucija hrane najugroženijima, odnosno prikupljanje 10 tona hrane, koja će biti podeljena za 10.000 najugroženijih građana širom Severne Makedonije.

Akciju je organizovala Mreža „Svi gradovi“ u saradnji sa organizacijom „Ajde Makedonija“, uz poziv građanima koji su to u mogućnosti da doniraju hranu koja nije kvarljiva, poput ulja, soli, brašna, pirinča, konzervirane hrane i slično.

Nadamo se da su vas neke od ovih priča i podataka inspirisale da razmislite o odgovornom trošenju i doniranju hrane. Ukoliko odgovornost prema svojoj zajednici želite da pokažete na još neki način, podsećamo vas da to možete učiniti online donacijom za neku od kampanja na našoj platformi Donacije.rs.