Vanredno stanje je završeno, ali potreba za podrškom ne prestaje.

Toga su svesni brojni pojedinci, kompanije i organizacije u celom regionu koji nastavljaju da podržavaju svoje zajednice u borbi protiv posledica korona virusa. 

Pročitajte 6 priča o davanjima za podršku zajednici i pomoć onima koji su u ovim trenucima najugroženiji. Neke od njih i sami možete podržati.

Beskućnici prodaju „Danas“

Dnevni list „Danas“ pokrenuo je akciju podrške ljudima bez doma. Ovih dana, beskućnici na ulicama Beograda svakodnevno prodaju „Danas“. Prodavci pored novina nositi i bedževe Danasa, a sav prihod od prodaje predstavlja njihovu zaradu. 

Ovu akciju podržava i  Solidarna kuhinja, kao i jedan ketering koji donira obroke za sugrađane bez krova nad glavom.

Ukoliko ih sretnete na ulici, podržite akciju i kupovinom „Danasa“ pomozite ovim ljudima.


Kompanija Proctor and Gamble donirala za pomoć najugroženijem  stanovništvu 

Kompanija Procter & Gamble uputila je donaciju vrednu više od 5,5 miliona dinara Crvenom krstu Srbije, u vidu finansijske podrške i proizvoda za ličnu higijenu i higijenu domaćinstva. Ova upućena je sa ciljem doprinosa ublažavanju posledica pandemije virusa COVID-19 u Srbiji.

Marbo Product donirao više od 200.000 USD za hranu i medicinsku opremu

Kompanija Marbo Product, deo multinacionalne kompanije PepsiCo uputila je donacije u vrednosti više od 200.000 USD za potrebe zdravstvenih institucija, ali i građana koji žive u najsiromašnijim opštinama u Srbiji, Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj.

U saradnji sa Fondom B92, a u skladu sa potrebama Ministarstva zdravlja Republike Srbije donirana su sredstva za nabavku visoko-kvalitetne medicinske opreme.

Pored toga, deo sredstava je usmeren za nabavku hrane i proizvoda za higijenu i zajedno sa proizvodima kompanije Marbo namenjen je ugroženim domaćinstvima najnerazvijenijih opština, kroz aktivnosti Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj u Srbiji (NALED) i Crvenog krsta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Narednih dana biće usmerena i dodatna sredstva korisnicima Narodne kuhinje u Nišu. Kroz saradnju sa Crvenim krstom u Republici Srpskoj i u Federaciji Bosne i Hercegovine, Marbo će isporučiti više od 200.000 svojih proizvoda.

Akcija podrške za decu obolelu od raka

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ pomaže deci oboleloj od raka da što lakše prođu kroz proces lečenja, a podrška se nastavlja i po završetku tog procesa. 

Kampanju pod sloganom „Heroji su među nama“  udruženje je pokrenulo sa ciljem da bi ukazalo na to da su deca obolela od raka dodatno ugrožena kategorija tokom pandemije, da ova deca i dalje vode borbu sa rakom koja je dodatno otežana pandemijom i da im je podrška upravo sada najpotrebnija. 

U narednom periodu udruženje će pružiti podršku za psihološke, socijalne i zdravstvene potrebe dece obolele od raka i njihovih roditelja.

Svi koji to budu želeli mogu i sami podržati ovu decu pozivom na humanitarni broj 17010. Pozivom donirate 2 KM, a broj je važeći za korisnike mreža BH Telecom, HT Eronet, mTel i Telemach.

 

Benu apoteke Podgorica donirale Crvenom krstu Crne Gore pelene u vrednosti od preko 20.000 EUR

Iako je situacija sa korona virusom uticala na čitavo društvo, najteže je pogodila bolesne i socijalno ugrožene porodice, kao i porodice sa malom decom i bebama.

Sa ciljem podrške Crvenom krstu Crne Gore, koji je kontinuirano prisutan na terenu i koji od korisnika najčešće dobija zahteve za pelenama za bebe, BENU apoteke uputile su ovoj organizaciji donaciju čija vrednost iznosi više od 20.000 EUR. Donacija se sastoji od 1895 pakovanja pelena za bebe i decu.

Osnovci donirali za bolnicu u Puli

Kako nisu mogli otputovati na izlet, učenici osmog razreda bujske Talijanske osnovne škole novac namenjen za izlet su odlučili da doniraju pulskoj bolnici.

„Ova donacija od 4112 kuna puni srce kao da se radi o 4 milijarde, jer su to djeca, djeca koja su se odrekla se svojeg veselja radi potreba koje su trenutno u Istarskoj županiji odnosno Općoj bolnici Pula“, izjavila je Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula, povodom ove donacije.

Podsećamo vas da borbu protiv korona virusa u Srbiji možete podržati online donacijom na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300. Cena poruke je 200 dinara i važi za sve mreže, a svojim donacijama podržavate decu iz socijalno ugroženih porodica, beskućnicike, osobe obolele od raka i  mnoge druge ugrožene grupe.

Ukoliko ste iz Hrvatske, možete podržati kampanju Centra „Krugovi“ i pomoći da njihovi volonteri dobiju nove bicikle, kako bi mogli brže i lakše da obilaze stare, nemoćne i socijalno ugrožene korisnike na teritoriji Zagreba i pružaju im potrebnu pomoć.