Na početku oktobra, Međunarodnog meseca svesti o raku dojke kompanija Avon uručila je donacije ukupne vrednosti oko 43.000 EUR u Crnoj Gori i Makedoniji.

U okviru kampanje “Pokaži da ti je stalo” u Crnoj Gori Avon je u promet pustio liniju proizvoda posebno označenih ružičastom vrpcom. Bruto profit od prodaje ovih proizvoda Avon je namenio ciljevima za borbu protiv raka dojke. Tim putem je prikupljeno skoro 30.000 EUR koji su poslužili za nabavku ultrazvučnog aparata za pregled grudi, koji je Avon donirao Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Branimir Vlahović, direktor Centra za radiološku dijagnostiku KCCG istakao je da će aparat značajno poboljšati kvalitet i preciznost ultrazvučne dijagnostike, a Filip Popović, direktor Avon Cosmetics Montenegro, podsetio je da su pored kvalitetne opreme i stručnosti osoblja, za lečenje raka dojke kljlučni i redovni pregledi.

Pored ove donacije, Avon organizuje i trku pod nazivom “U njenim cipelama” 13. oktobra u Podgorici, koji će dati priliku muškarcima da na simboličan način podrže žene iz svog okruženja i pokažu brigu za njihovo zdravlje.

“Važno je govoriti o toj temi, ne tretirati je kao tabu - edukovati što više dama svih generacija, ali i njihove partnere, muškarce, braću, očeve, jer i oni imaju veoma važnu ulogu u životu i zdravlju žena. Pozivamo Vas i Vašu publiku da pokažete da vam je stalo, tako što ćete podsjetiti svoje majke, supruge, sestre i ćerke da se pregledaju. Ohrabrite svoje koleginice, komšinice i prijateljice da urade isto. To je borba svih nas i zajedno možemo da napravimo razliku koju želimo – a to je da pozitivno utičemo na ovaj problem koji pogađa žene širom svijeta“, navela je Miroslava Pavlović-Marjanović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region prilikom uručenja donacije.

U Makedoniji, Avon je već 10 godina strateški partner udruženja za borbu protiv raka dojke Borka, a u Skoplju je 7. oktobra organizovna i tradicionalna šetnja “Napred ružičasto” (“Напред розово”), koja je ove godine obeležila 10togodišnjicu nacionalne kampanje za širenje svesti o raku dojke u Makedoniji.

Tim povodom Avon je najavio da će Borki donirati oko 13.000 EUR (15.000 USD), kako bi podržali njihove aktivnosti. Novac će biti iskorišćen za uspostavljanje SOS linije za ljude sa rakom i njihove porodice, kao i za različite inicijative u cilju edukacije građana o rizicima, načinima prevencije i važnosti rane detekcije, posebno među mlađom populacijom.

Događaj u Skoplju koji su zajedno organizovali Borka i Avon, sa podrškom američke ambasade, okupio je mnogo ljudi u cilju podizanja svesti o raku dojke, značaju prevencije i pokazivanja solidarnosti sa onima koji žive sa rakom dojke.