Bezbedno, inkluzivno i zdravo okruženje za učenje u ranom životnom dobu dece treba da bude od presudne važnosti za svaku zemlju.

Pomoć koja je usmerena na obrazovne ustanove, udruženja ili pojedine mališane može doći sa raznih strana, a načini da se pomogne edukaciji i kvalitetnijem razvoju deteta uključuju, između ostalog, donacije školske opreme, poboljšanje opremljenosti ustanova ili nastavnih programa.

Baš zato što su mladi sadašnjost i budućnost društva, inovacije koje rade na njihovom razvijanju su imperativ, koji ponekad može da padne u drugi plan. Zbog toga što je u svim zemljama sveta, pa tako i Zapadnog Balkana, neophodno kontinuirano i sistematsko ulaganje u razvoj mladih, predstavljamo ti deset priča koje čine budućnost najmlađih sigurnijom i svetlijom.

Fondacija „Alek Kavčić“ objavila prve besplatne digitalne udžbenike

Svim đacima, roditeljima, učiteljima, nastavnicima fondacija „Alek Kavčić“ obezbedila je i potpuno besplatne digitalne udžbenike, koji su dostupni na sajtu digitalniudzbenik.

Bez bilo kakve šifre, bez koda ili vremenski ograničenog roka, potpuno besplatno preuzimanje i korišćenje bez interneta. Sve lekcije u besplatnim digitalnim udžbenicima obogaćene su audio i video zapisima, animacijama, info grafikama i zanimljivostima. Naši digitalni udžbenici u potpunosti su prilagođeni modernoj dinamičnoj i kreativnoj nastavi.

Za sad su objavljena tri digitalna udžbenika, i u narednom vremenskom periodu biće ih mnogo više.

Sve digitalne udžbenike rade isključivo IT stručnjaci iz Srbije, i fondacija „Alek Kavčić“ nije kupovala platformu iz inostranstva.


Osnivač fondacije je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta. Fondacija „Alek Kavčić“ osnovana je u Americi 2017. godine, a u Srbiji počinje sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke. Najveći projekat koji fondacija trenutno sprovodi je besplatni udžbenici za sve osnovce u Srbiji.


BCC Tuzla ulepšao povratak đaka u školske klupe

Dečaci i devojčice u tuzlanskim osnovnim školama napokon su se vratili u školske klupe. Bingo City Center svake godine organizuje nešto zanimljivo, a ove je povratak đaka u Tuzli bio poseban jer su sve osnovne škole učešćem u Back to School projektu pod nazivom „Za bolju školu” dobile priliku da osvoje donaciju za srećan početak nove školske godine. BCC Tuzla, kao društveno odgovorna kompanija uvek priča lepe lokalne priče, poželela je da ovog septembra izmami osmeh svim povratnicima u učionice i kupovinu pribora i drugih Back to School komada učini zabavnom.

Posetioci centra su kupovinom u bilo kojoj prodavnici u BCC-u, u periodu od 25. 8. do 15. 9. 2021. godine, učestvovali u super priči za sve školarce. Na centralnom trgu BCC-ja bili su postavljeni školski ormarići sa nazivima svih tuzlanskih osnovnih škola. Ubacivši račun u ormarić s nazivom škole, kupci su dali svoj doprinos kampanji. Škola sa najvećim iznosom računa osvojila je donaciju.

Osnovna škola „Brčanska Malta”, koja postoji skoro pet decenija, odabrana je kao pobednica kampanje „Za bolju školu” i osvojila donaciju u vrednosti od 3.000 KM (prim. aut: 1.500 EUR).

Prethodna školska godina je bila izazovna za sve. Zato se Bingo City Center ove godine odlučio da zvanični povratak učenika i učenica u učionice proslavi kampanjom kroz koju će osim odlične ponude školskog pribora i svega potrebnog za bezbrižan početak škole, obilježiti  i ovom simboličnom donacijom kao doprinos lokalnoj zajednici i gradu, izjavila je direktorka BCC-ja, Lidija Tomić.

Slavljenička atmosfera u srcu Petrinje povodom velikog humanitarnog projekta PPD-a

Povodom 20 rođendana, PPD (hrvatsko preduzeće Prvo plinarsko društvo ) i „Zaklada Novo sutra“ predstavili su projekat kojem je cilj stvoriti novi svet, novo sutra za generacije koje dolaze kroz stipendije i brigu o školovanju 53 osnovnoškolske i srednjoškolske dece s područja Petrinje, Gline i Siska.

Nedavno je održan mali ulični festival povodom „Dana Zaklade Novo sutra“ i obeležavanja 20. rođendana PPD-a. „Dan Zaklade Novo sutra“ postao je dan odlične zabave, veselja i smeha, nešto što je Petrinji, ali i celoj okolini trebalo nakon zadnjih 10 meseci. U centru grada, na šetalištu, zavladala je sjajna atmosfera. Sam program najavljen je za 11 sati ujutro, a većina dece je već od ranije strpljivo stajala i čekala da zabava krene. Naravno, neizbežno je bilo i slikanje s omiljenim televizijskim licima – Doris Pinčić i Lukom Bulićem koji su vodili program, i Marijom Mlinarićem koji je održao trening za decu i bio na raspolaganju za badminton ako je nekom nedostajao partner, a takvih je odjednom bilo puno.

Bogati program koji se sastojao od edukativnog i zabavnog programa počeo je u 11 sati i otvorila ga je Doris Pinčić, najavivši celi humanitarni projekat i program događanja. Ubrzo su joj se na pozornici pridružili i partneri iz centara za socijalnu pokršku i dečjeg doma, a uvodnu reč dobio je Davor Relatić, direktor „Zaklade Novo sutra“. Relatić je naglasio da su nakon izrazito teške godine obeležene pandemijom i razornim zemljotresima, odlučili da celokupan godišnji budžet namenjen za finansiranje projekata u Slavoniji i ostatku Hrvatske preusmere na zemljotresom pogođeno područje u najveće centre zahvaćenog područja Sisak, Petrinju i Glinu.

Pravi razlog za ovo sve  je puno širi i puno veći, a to je pokretanje zajedničkog višegodišnjeg humanitarnog projekta „Zaklade Novo sutra“ i PPD-a s ciljem pomoći pri školovanju 53 djece bez adekvatne roditeljske skrbi ili slabijeg imovinskog stanja. Umjesto u građevine mi smo se odlučili ulagati u ljude kao što to radimo i u poslovanju kompletne grupacije. Kako su mnogi naši projekti usmjereni ka djeci, i ovaj puta smo se odlučili za isto.

Program su vodili Doris Pinčić i Luka Bulić

Dodao je i da se ne radi samo o ovogodišnjem budžetu, nego su odlučili da pokrenu zajednički višegodišnji projekat Zaklade Novo sutra i njenog osnivača Prvog plinarskog društva. Po uzoru na već realizovane poznate projekte, ovaj projekat usmeren je na decu, kako bi njima, njihovim roditeljima i zakonskim starateljima pomogli da barem na trenutak zaborave sve teške trenutke koji su se zaređali, i da njihovo školovanje i obrazovanje u budućnosti učine lakšim i pruže priliku za novo sutra u područjima u kojima žele.

Nabavkom školskog pribora u Tempo i Mega Maxi hiremarketima kupci pružili podršku deci iz SOS Dečijeg sela

Početak školske godine prate mnoge radosne aktivnosti, kako za one najmlađe koji tek kreću u školu tako i za one starije osnovce i srednjoškolce. Jedna od njih je svakako i priprema potrebnog školskog pribora, a užitak u nabavci novih rančeva, svezaka, pernica još je veći kada znamo da na taj način istovremeno pomažemo i drugima. Zato i ove godine sve kupce u Tempo i Mega Maxi hipermarketima očekuje veliki izbor školskog pribora, uz povoljne cene i dodatna sniženja, a prilikom nabavke određenih artikala iz ovog asortimana kupci imaju i priliku da pruže doprinos tradicionalnoj humanitarnoj akciji kompanije Delez Srbija: „Dobro delo za SOS Dečije selo“.

Kupovinom obeleženih svezaka, kutija bojica i flomastera odvaja se 1 dinar, od pernica 10 dinara, a od kupovine ranaca 50 dinara za Fondaciju „SOS Dečija sela Srbija“. Zahvaljujući ovoj akciji biće omogućeni bolji uslovi smeštaja za decu i kontinuirano grejanje porodičnih kuća u SOS Dečijem selu Kraljevo tokom zimske sezone.

Zahvaljujući tradicionalnoj i kontinuiranoj podršci kompanije Delez Srbija, njenih partnera i svih građana koji učestvuju u akciji ’Dobro delo za SOS Dečije selo’ naša deca i mladi imaće priliku za kvalitetnije školovanje. Pozivamo sve sugrađane da, i ovog avgusta, školski pribor za uspešan početak školske godine pronađu u Tempo i Mega Maxi hipermarketima i na taj način podrže decu i mlade bez roditeljskog staranja o kojima brine naša organizacija, rekla je Vesna Mraković Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečija sela Srbija.

Građani širom Srbije imali su priliku da do 8. septembra, do kada je trajala akcija „Dobro delo za SOS Dečije selo“, pruže podršku deci kupovinom obeleženog školskog asortimana i omoguće im što lepši polazak u školu.

U humanitarnu akciju koju kompanija Delez Srbija realizuje petu godinu zaredom uključili su se dobavljači Gatarić, Novo Beogradsko Knjižarsko, Optimum, Univerzal, Marina Company, Eurocom, Ilijanum.

Edukativne stepenice na poklon za početak školske godine

Zahvaljujući saradnji Roma Company i OŠ „Vojvoda Mišić“ na Savskom vencu, kao poklon za početak školske godine postavljene su unutrašnje „pametne stepenice“ na kojima su najčešće ispisane narodne poslovice, pravopisne greške i njihovi pravilno napisani oblici, kao i matematička pravila.

„Knjiga je najbolji drug“ , „Pravi se prijatelji u nevolji poznaju“ , samo su neke od narodnih poslovica koje će učenici OŠ „Vojvoda Mišić“ svakodnevno imati u vidu. Učenje u hodu konačno je dobilo i svoju vizulenu varijantu, pa će se tako matematička pravila i formule lakše pamtiti uz vizuelno i svakodnevno podsećanje. Školske stepenice dobile su novi neobičan izgled, a deca nov način učenja.

Nije džabe čika Jova Zmaj pevao „Znanje je sila, znanje je moć, učite deco i dan i noć“. Mi iz Osnovne škole „Vojvoda Mišić“ dodajemo: i dok se penjete stepenicama do svoje učionice. Hvala Roma Company, ulepšali ste nam školu!, izjavila je Dragana Spasojević, direktor OŠ „Vojvoda Mišić“ na Savskom vencu.

Unutrašnje stepenice, kojima đaci svakodnevno prolaze, pokazale su se kao idealno rešenje za postavljanje ispisa sa pravilnim i nepravilnim izrazima. Ne znam, da li, bio sam, najjači... samo su neka od gramatičkih pravila koja će đacima svakodnevno biti na oku. Veliku podršku pružila je Roma Company, koja je obezbedila kompletan materijal za postavljanje ispisa na stepenicama.

Roma Company kao društveno odgovorna kompanija smatra da su znanje i budućnost najmlađih jedan od najvećih prioriteta. Iz tog razloga, odlučili smo da podržimo znanje i doniramo pametne stepenice, u cilju zanimljivijeg i lakšeg učenja. Ovo je samo jedna u nizu aktivacija koje Roma Company organizuje za naše najmlađe sugrađane. Vodimo se onom izrekom – Na mladima svet ostaje, pa tako pored znanja ostaju i pametne stepenice za sve buduće generacije, izjavila je Jelena Anđelković, menadžer za komunikacije u Roma Company.

Tradicionalna akcija postavljanja pametnih stepenica, koju organizuje Roma Company da bi se na kreativan način đacima olakšalo učenje i brže pamćenje gradiva, biće nastavljena i u drugim osnovnim školama na teritoriji Srbije.

Hrvatsko udruženje za intervenciju u djetinjstvu na Sensa danu u Maksimiru

Dvanaesti po redu Sensa dan, hrvatski festival zdravlja i lepote na otvorenom, ove godine ima i humanitarnu notu jer se prodajom starijih izdanja časopisa Sensa prikupljaju dobrotvorna sredstva za Hrvatsko udruženje za ranu intervenciju u detinjstvu (HURID).

Hrvatsko udruženje za ranu intervenciju u detinjstvu (HURID) deluje od 2007. godine s ciljem stvaranja sistema rane intervencije i promovisanja naučno utemeljenih programa koji će doprineti dobrobiti dece rane i predškolske dobi s razvojnim rizicima i teškoćama, kao i kvalitetu života njihovih porodica.

Jedan od važnijih projekata u kojima HURID trenutno učestvuje, kao partner kancelarije UNICEF-a za Hrvatsku, jeste pilot-program Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, finansiran sredstvima Evropske unije. U okviru tog pilot-programa, HURID razvija online edukaciju o temeljima rane intervencije u detinjstvu.

Deca rane dobi s razvojnim rizicima i teškoćama i njihove porodice u potrazi za uzrocima razvojnih problema deteta, kao i za podrškom, trebaju stručnu pomoć različitih profesionalaca s područja medicine, psihologije, logopedije, edukacijske rehabilitacije, socijalnog rada, vaspitanja i obrazovanja i dr. Profesionalci koje susreću su specijalisti za pojedine domene, a deca i porodice treba da dobiju kompletan pristup jer njihovi izazovi nisu razgraničeni na isti način kao profesije stručnjaka.

Zato je važno da svi uključeni stručnjaci dele iste temeljne koncepte rane intervencije koji opisuju kakvu podršku porodica treba, kad se nalazi u situaciji da je detetov razvojni ishod ugrožen. Upravo to nudi online edukacija Temelji rane intervencije u djetinjstvu.

Bajkeri iz Podgorice uručili poklone osnovnicma u Pavinom Polju

Bajkeri iz moto kluba „Familija" iz Podgorice posetili su Osnovnu školu „Milovan Jelić“ u Pavinom Polju, četrdesetak kilometara udaljenu od Bijelog Polja, i uručili vredne poklone koji se sastoje od računara, školske torbe sa školskim priborom i sveskama, kao i loptama za sve vrste sportova. Ujedno su priredili i interesantan kulturno-zabavni program.

Članica i PR kluba Mirna Šarac rekla je da je ideja nastala pre više godina – da klub pomogne učenicima i njihovim roditeljima na ruralnim područjima na severu. To je, kako je navela, potvrđeno u praksi koja je postala tradicionalna.

Zahvaljujući donacijijama prijatelja kluba uoči početka školske godine školarcima donosimo poklone: školske torbe, pribor i slatkiše. Ove godine bio je dobar odziv naših donatora: Pirele, Ultreksa, te knjižare Mladost. Tako da ima dovoljno svega što podrazumijeva naš program pomoći, kazala je Šarac.

Moto klub „Familija“ u programu ima posetu deset škola na severu. Na ovoj ruti, našle su se škole u mojkovačkoj, bjelopoljskoj i pljevaljskoj opštini. Svaka škola dobila je kompjuter i košarkaške, fudbalske i rukometne lopte, kao i školski potrošni materijal.

Članovi kluba su velikom broju učenika i njihovih roditelja priredilii interesantan kulturno-zabavni program, animirajući tom prilikom učenike da učestvuju, stvarajući tako prazničnu atmosferu sebi i svima koji su bili ispred škole „Milovan Jelić“.

Profesorka Branka Kljajević istakla je da je u prirodi čoveka da se raduje poklonima bez obzira na njihovu materijalnu vrednost: Učenici više škola na sjeveru doživjeli su danas pažnju i poštovanje od naših novih prijetela članova Moto kluba Familija. Oni su, svojim kulturno-zabavnim kreacijama, muzikom i poklonima nama i našim učenicima ovaj dan učinili posebnim, tako da smo u finom raspoloženju najavili još jednu uspješnu školsku godinu. Ne smijemo zaboraviti da su iz ove škole izašli mladi ljudi koji su kasnije stizali do titula rektora i profesora univerziteta, vrhunskih ljekara, glumaca, književnika, novinara. Nažalost, ovakve pažnje je sve manje, a potrebe za njom sve više, jer djeca u ruralnim područijma još u svojim mjesnim centrima nemaju nikakve kulturne sadržaje niti prostora gdje bi mogli da ih upražnajvaju što je daleko od njihovih potreba, jer ne smijemo zaboraviti u kojem vijeku živimo. Vjerujem da su osmjesi i radost naših zlatnih dječaka i djevojčica, kojima su članovi moto kluba priredili nezaborava doživljaj, najveća i najljepša zahvalnost našim novim prijateljima.

Mališani Kupresa dobili igralište, računare i knjige

Kupres je jedna od najmanjih i najsiromašnijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Iz opštinske kase često nedostaje novca i za osnovne potrebe, ali se trude da obezbede normalan život stanovnicima.

Podrška republičkih institucija, ali i svih dobrih ljudi koji su u mogućnosti da pomognu značila bi meštanima kupreškog kraja. Jovana Kureljušić, zamenica načelnka opštine rekla je da su prethodnih dana dobili nekoliko donacija.

Donacije nam mnogo znače. Narodna i univerzitetska biblioteka RS, Osnovna škola „Ivo Andrić“, Tatjana Mizdrak i Branka Kukalj su nam donirali knjige za djecu i odrasle, ali i ruksake za školarce. Od organizacije „Pomozi.ba“ nam je stiglo dosta slikovnica za manji uzrast, igračaka, lopte koje nismo imali, tri hulahopa, društvene igre, lego stolove sa stolicama, kao i tri računara, kazala je Kureljušić.

Ona je istakla da će knjige i enciklopedije mališanima dobro doći s obzirom na to da u sklopu škole nisu imali biblioteku: Dobili smo i dosta lektira, tako da više neće biti izgovora za školske obaveze.

Ona je za kratko vreme učinila mnogo za meštane Kupresa, a potrudila se da mališani ovog kraja dobiju i prvo dečije igralište.

Djeca su željno iščekivala igralište. Učenici nisu imali sadržaja u školskom dvorištu tako da sada zaista uživaju. Učiteljica ih redovno izvodi, ali i roditelji nedjeljom, pa se svi okupljamo i družimo, kaže Jovana.

Knjižara u Uroševcu donirala učenicima 50 školskih torbi sa zalihama i opremom

Knjižara „Rilindja“ u Uroševcu je sada već tradicionalno donirala 50 školskih torbi sa zalihama i opremom za učenike iz socijalno ugroženih porodica. Kao i do sada, početkom svake godine, knjižara. zajedno sa vlasnicima, braćom Berisha, poklanja školske torbe, opremu i potrepštine učenicima u potrebi u opštini Uroševac.

Donaciju je prihvatio direktor obrazovanja Afrim Llabjani, koji je napomenuo da ovo nije prva donacija, već je to već mnogo puta ponovila knjižara „Rilindja“ koja izražava solidarnost donatora za učenike kojima je pomoć potrebna u Uroševcu. On se u ime Opštine zahvalio donatoru na donaciji i dodao da će u narednim danima biti podeljeni učenicima u potrebi, preko rukovodilaca škola.

S druge strane, Rinor Berisha, jedan od vlasnika knjižare, rekao je da ova ponovljena inicijativa dugi niz godina zaredom dolazi kao rezultat želje da se pomogne učenicima u nevolji, da na početku školske godine imaju potreban materijal i školsku torbu. On je dodao da je knjižara kontinuirano pružala pomoć kroz ovakve činove solidarnosti.

„Vršnjaci vršnjacima – online digitalne klupe“ ponovo sprovode važnu akciju

Da li se sećate da smo u maju mesecu intervjuisali organizatore inicijative Vršnjaci vršnjacima – online digitalne klupe

U okviru tog razgovora smo, između ostalog, saznali da 37% srednjoškolaca iz Srbije deli računar sa ukućanima, dok čak 15% nema pristup računaru uopšte (uključujući i telefone i tablete). Nedostatak tehnike uticao je na kvalitet života mnoge dece, ali sada smo još jednom u prilici da tome pomognemo. 

Ova Inicijativa za doprinos ostvarivanju jednakih mogućnosti za obrazovanje i pozitivan razvoj dece i mladih je ponovo pokrenula akciju u kojoj skupljaju očuvane pametne telefone i tablete koje će dalje proslediti onima kojima su potrebni.

Potrebno je da telefon ili tablet bude očuvan, dok manje ogrebotine dolaze u obzir. Punjač je poželjan, ali ne i obavezan. Na ovaj način se produžava život uređajima, a nekome se i ulepša život! 

Svi koji žele da se priključe inicijativi mogu se dodatno informisati na njihovim društvenim mrežama ili putem mejla vrsnjacivrsnjacima@unss.org.rs.

Ukoliko vas je jedna od ovih priča inspirisala na dobro delo, pozivamo vas da pogledate aktuelne kampanje na Donacije.rs i doprinesete makar jednoj ideji da brže dostigne svoj humani cilj.