Leto je vreme putovanja, odmora, opuštanja i stvaranja trenutaka za pamćenje. Zašto ovo leto ne bi ostalo upamćeno i po dobročinstvima i podršci koju ćeš pružiti svojoj zajednici? 

Prilike za to su svakodnevno svuda oko nas, a mi ti danas donosimo devet predloga kako da učiniš dobro delo po kome ćeš pamtiti ovo leto. 

Prijavi se za dm žensku utrku i podrži borbu protiv menstrualnog siromaštva u BiH 

Bez obzira na to da li redovno upražnjavaš neku sportsku aktivnost, ili tek planiraš da se pokreneš, 5. dm ženska utrka, koja se u septembru organizuje u BiH je prilika da uradiš nešto dobro za sebe i druge i spojiš fizičku aktivnost i doprinos opštem dobru.  

Prijave su u toku, a sve učesnice i ove godine mogu birati kada i gde žele da trče. Rekreativna ruta dužine 3,5 kilometra može se istrčati ili prošetati, u društvu ili samostalno, bilo kada i bilo gje u periodu od 4.9. do 11.9.2022. godine. Ostaje dosta vremena za pripremu, ali su prijave otvorene samo još nekoliko dana, odnosno do 3.8.2022. godine. 

Ove godine svojim učešćem trkačice učestvuju u donaciji dm-a za nabavku besplatnih menstrualnih uložaka učenicama srednjih škola. 

Smatramo da je važno da svaka žena ima pristup proizvodima za njegu i održavanje intimne higijene te na ovaj način želimo podržati nastojanja da se smanje socijalni, ekonomski i psihološki izazovi sa kojima se djevojke i žene nerijetko susreću, istakla je Ajla Hadžić, menadžerica marketinga u dm-u. 

Kotizacija se može uplatiti u periodu od 29.8. do 11.9.2022. godine i to kupovinom startnog paketa u dm prodavnici, koju učesnice biraju prilikom prijave na web stranici www.dm-zenskautrka.ba. Od svake kotizacije, koja iznosi 10 KM , odnosno 7 KM za članice dm active beauty programa, dm će odvojiti 1 KM za nabavku besplatnih menstrualnih uložaka za učenice srednjih škola Kantona Sarajevo. 

Za prijavu i detaljne informacije poseti link.

Uključi se u akciju „Osiguraj znanje“ i podrži obrazovanje više od 200 školaraca 

Humanitarna udruga „Naš san njihov osmijeh“ pokrenula je humanitarnu akciju „Osigurajmo znanje", sa ciljem kupovine školskih udžbenika i radnih sveski učenicima i učenicama osnovnih i srednjih škola koji koriste usluge ove udruge. Akcija je pokrenuta 27. juna i traje do 5. septembra 2022. godine. 

Svi koji žele da podrže ovu akciju mogu to učiniti donacijom na račun HR6324850031500008900, koji je posebno otvoren za ovu namenu.

Podrži obolele od retkih bolesti donacijom za Fondaciju NORBS+ 

Fondacija NORBS+ trenutno prikuplja finansijska sredstva za nabavku aparata za iskašljavanje, koji se ne mogu dobiti o trošku zdravstvenog osiguranja, za 18 pacijenata sa neuromišićnim bolestima. 

Nabavka ovog aparata je urgentna, jer obolelima stanje može da se drastično pogorša usled nemogućnosti izbacivanja sekreta iz pluća. Suma koju potrebno prikupiti iznosi 100.000 evra. 

Akciju možeš podržati donacijom na račun Fondacije NORBS+ 205-255295-18 kod Komercijalne banke. 

Inače, Fondacija NORBS+ od 2018. godine pruža pomoć i podršku obolelima od retkih bolesti u Srbiji, kroz prikupljanje sredstava za nabavku neophodnih medicinsko-tehničkih pomagala i medicinske opreme. 

U protekle četiri godine nabavila je 8.488 medicinsko-tehničkih pomagala, uključujući potrošni materijal i medicinske aparate u vrednosti od 59.726.70 evra za 28 pojedinaca i četiri udruženja obolelih od retkih bolesti. 

Nedavno su pokrenuli platformu 1jeposeban.rs, na kojoj možeš pronaći više informacija, spisak neophodnih pomagala, koja su trenutno neophodna i detalje o tome kako možeš pružiti podršku.

Doniraj za Socijalnu samoposlugu i podrži više od 950 ugroženih porodica 

Udruga Mladi protiv gladi" od 2012. godine pomaže najugroženijima u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Najpoznatiji su po projektu Socijalna samoposluga, koji trenutno više od 950 najugroženijih porodica, odnosno preko 4.000 najugroženijih osoba snabdeva osnovnim životnim namernicama. 

Iz udruge poručuju da im je neophodna pomoć, jer se u poslednje vreme smanjio broj donatora, a povećao broj korisnika i korisnica Socijalne samoposluge. 

Iz udruge poručuju da su najpotrebnije nekvarljive namirnice kao što su šećer, brašno, testo, ulje, riža, palenta, griz, trajno mleko, hranu u limenkama, so i higijenske potrepštine, kao što su deterdžent za pranje rublja, deterdžent za pranje suđa, sapun, pasta za zube, četkice za zube, vlažne maramice, higijenski ulošci… 

Pomoći možeš i donacijom na račun HR35 23400091 111018005, a za detalje prati Facebook stranicu Mladi protiv gladi.

Podrži rad Udruge „Nada“ 

Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Nada – Vrbovec” od 2006. godine svakodnevno podržava osobe sa invaliditetom i smetnjama u razoju, trudeći se da za obezbedi kvalitetnije uslove zivota, bolje psihofizičko zdravlje i veću uključenost u lokalnu zajednicu. 

Kako bi nastavila da pruža svoje usluge i pomaže deci i osobama sa različitim oblicima fizičkih, mentalnih i/ili emocionalnih oštećenja, potrebna im je podrška zajednice. 

Trenutno je potrebna pomoć volonterki i volontera i podrška za obnovu dotrajalih objekata i postavljanje nove prilazne rampe za osobe sa invaliditetom. Neophodna je i rekonstrukcija ograde za izvođenje terapijskog jahanja, nabavka peska i šljunka za jahalište, nabavka nove opreme za terapijsko jahanje i nabavka hrane za konje. 

Udrugu „Nada" još danas možeš podržati donacijom ili prijavom za volontiranje. Za detalje poseti link i prati nas u narednim nedeljama jer u avgustu objavljujemo intervju sa timom udruge Nada", kroz koji ćete se detaljno upoznati sa svim segmentima njenog rada.

Pomozi osobama sa invaliditetom da dobiju uslugu personalne asistencije 

Centar „Živeti uspravno" pokrenuo je kampanju sa ciljem obezbeđivanja sredstava za uslugu personalne asistencije u Novom Sadu i Subotici. 

Potrebno je da se obezbede sredstva u ukupnom iznosu od 557.000 dinara za 720 sati usluge u ova dva grada. 

Personalni astistenti i asistentkinje su osobe koje asistiraju u svim aktivnostima koje osobe sa invaliditetom ne mogu da obave same. 

Kako navode iz Centra „Živeti uspravno“ u većini opština i gradova, među kojima je i Novi Sad, za personalne asistente ne finansira naknadu za prevoz, bolovanje i godišnji odmor, kao ni pravo na druge plaćene slobodne dane, u skladu sa Zakonom o radu, već su asistenti angažovani po Ugovoru o delu i, sem obaveznog zdravstvenog osiguranja po osnovu uplate doprinosa, nemaju nijedno drugo pravo iz radnog odnosa. 

Kako Centar sa njima sklapa Ugovor o radu, nedostaju sredstva potrebna za finansiranje asistencije, odnosno troškova koje grad ne pokriva. Da bi ih prikupio Centru je neophodna podrška zajednice. 

Podršku možeš pružiti onlajn donacijom preko platforme Rekonstrukcije Ženskog fonda (prilikom doniranja u polju Naziv kampanje upišite Donacija za Centar Živeti uspravno) ili uplatom na žiro račun Centra 340-11001286-31 kod Erste banke.

Podrži mlade umetnike i umetnice kupovinom specijalno dizajniranih boca Sarajevskog kiseljaka 

Sarajevski kiseljak je ovog leta lansirao novu limitiranu seriju povratne staklene ambalaže, koja je rezultat zajedničkog projekta realizovanog sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Sarajeva i Akademijom umjetnosti iz Banje Luke.  

Studenti i studentkinje ove dve akademije dobili su zadatak da kreiraju etiketu Sarajevskog kiseljaka, a od pristiglih 37 rešenja odabrana su četiri.  

Limitirana serija povratne staklene ambalaže biće dostupna do kraja oktobra 2022.godine, a deo sredstava od prodaje biće doniran ovim akademijama za nabavku opreme za rad. 

Podrži obrazovanje mladih umetnika i umetnica kupovinom svoje boce još danas.

Doprinesi opštem dobru u samo nekoliko klikova 

Online donacija uvek je brz, lak i jednostavan način da podržiš ideje i inicijative koje su ti bliske i na taj način doprineseš opštem dobru. Crowdfunding platforme, kojih je u regionu nekoliko su odlično mesto da daš podršku neprofitnim organizacijama koje rade na ostvarenju nekih dobrih i važnih ciljeva. 

Izdvojili smo nekoliko, pa ih istraži i u nekoliko klikova učini dobro delo: 

Ukoliko smo propustili da neku platformu dodamo na listu, javi nam i rado ćemo to učiniti. 

Volontiraj na Evropskom vaterpolo prvenstvu u Splitu 

Od 27. avgusta do 10. septembra imaš priliku da se zabaviš, naučiš nešto novo i doprineseš svojoj zajednici. 

Sve što je potrebno jeste da se prijaviš za volontiranje na Evropskom vaterpolo prvenstvu u Splitu. 

Volonterke i volonteri su potrebni u sledećim sektorima:  

  • Sports team  
  • IT team  
  • Media team  
  • Protokol  
  • Attache 

Za više informacija i prijavu poseti link. 

Volontiraj na književnom festivalu u Skoplju 

Još jedna prilika za volontiranje ovog leta dolazi iz Severne Makedonije 

Književni festival „Druga prikazna“ uputio je poziv za volontiranje namenjen svim mladim ljubiteljima i ljubiteljkama književnosti i kulture. 

Reč je o sedmom izdanju književnog festivala, čija je godišnja tema „Nova pismenost”. Ovogodišnji festival okupiće 30 književnih imena iz Makedonije, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. 

Potrebni su nam entuzijastični i radoznali volonteri koji žele da se bolje upoznaju i uključe u književnu i kulturnu scenu u Skoplju i druže se sa piscima, kritičarima, urednicima, umetnicima i teoretičarima iz zemlje i regiona. Prethodno volontersko iskustvo je prednost, ali nije neophodno. Volonteri će imati priliku da se upoznaju sa procesom pripreme i realizacije festivala, a u zavisnosti od svog znanja i interesovanja moći će da pomognu u različitim segmentima organizacije događaja, u komunikaciji sa gostima, da učestvuje u kreiranju medijskih i drugih tekstualnih sadržaja, kaže se u pozivu. 

Skopski književni festival, koji organizuje Izdavačka kuća „Templum” i biće održan 26, 27. i 28. avgusta, a rok za prijavu volontera je 12. avgust. 

Svi zainteresovani za volontiranje mogu se prijaviti na mejl adresu drugaprikazna.festival@gmail.com, tako što će ostaviti svoje ime i prezime i kontakt telefon. 

Nadamo se da su te ove priče inspirisale da ovog leta uradiš nešto dobro za svoju zajednicu. Osim primera koji smo naveli, sigurno i u tvom okruženju ima mnogo prilika za davanje, volontiranje i druge oblike podrške. Pronađi onaj koji ti najviše odgovara i učini dobro delo kojim ćeš obeležiti ovo leto.