Blog | Page 3 | Giving Balkans

Blog

Бидејќи Ковид-19 вирусот е сè уште присутен во нашите животи, ги прегледавме непрофитните организации од регионот, кои ни објаснија во 2020 и 2021 година како пандемијата влијаела на нивната работа, секојдневни активности и општо нивните животи.

Можно е некои од нивните системски приспособувања на новите околности да ги инспирираат другите организации кои ќе се сретнат со овој текст да осмислат нови начини или да применат некои од постоечките примери во нивните програмски активности.

Во денешниот текст ќе можете да се запознаете со некои од истакнатите организации од Западен Балкан и нивните методи на прилагодување кон новото нормално.

Read More

Интервјуата со многу непрофитни организации низ Западен Балкан во текот на тековната и претходната година ни дадоа малку појасен увид за тоа како тие се справуваат со последиците од пандемијата. Како изгледаат нивните редовни активности? Како продолжија со реализацијата на нивните програми? Колку имаше потреба да се премине од физичкиот во онлајн свет без да се прекинат многуте форми на поддршка што им ги даваат на своите корисници?

Некои од одговорите ќе ги најдете во овој текст, каде што Здружението Мост од Хрватска, Жене Бара од Црна Гора, КРИК од Северна Македонија и Мрежата на жените на Косово ни овозможија да научиме некои од примерите на практики кои се користат во регионот, како и начини за прилагодување на новите правила на пандемијата со Ковид-19.

Read More

Коронавирусот имаше (и сè уште има) огромно влијание врз секој од нас, а секое живо суштество има различни механизми за справување со него. Истото е случај и со непрофитните организации - секоја со уникатни искуства надминувајќи ги пречките и прилагодувајќи се на новите пандемски околности.

Затоа издвоивме дополнителни четири примери на непрофитни организации и здруженија од Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија. Нашите неодамнешни интервјуа открија како пандемиската криза влијаела на нивната работа во изминатите две години и како нивниот колектив се променил.

Read More

Корона вирусот значително влијае на животите на луѓето и претставува опасност за нашето здравје и општеството во целина. Глобалната закана од Ковид-19 ја мотивираше компанијата Некстсенс од Скопје и ја инспирираше да придонесе во заедничките напори во борбата против глобалната пандемија. За да ги поддржи глобалните напори за запирање на ширењето на коронавирусот, Некстсенс разви технологија за следење контакт што ја обезбедува бесплатно на други земји.

Некстсенс ја донираше својата технологија на Северна Македонија и Унгарија имплементирана во мобилните апликации за следење контакти, како дополнување на мерките на властите за борба против пандемијата COVID-19.

Северна Македонија го спроведе СтопКорона! Апликацијата за следење контакти, а Унгарија ја лансираше мобилната апликација VirusRadar за да им овозможи на здравствените власти брзо да ги идентификуваат потенцијално изложените лица и да го прекинат синџирот на пренос на коронавирус, со што ќе се спречи потенцијална нова епидемија.

Ајде да дознаеме повеќе за овој придонес од гледна точка на креаторите и имплементаторите на споменатата апликација.

Read More

Неформалната група Женски солидарен фронт се формираше спонтано кога група мотивирани жени почувствуваа потреба и обврска да одговорат на последиците од пандемијата што ја претрпе нивната локална заедница во Врање. Тие дојдоа до идејата да организираат голем хуманитарен бал и базар со цел да се соберат пари за децата чии родители починале од Ковид-19.

Иницијативата собра голем број успешни жени од Врање и беше поддржана од Центарот за медиумска транспарентност и општествена одговорност (ЦМТДО). Како резултат на тоа, за само две недели и со поддршка на заедницата, до 20ти август, беа собрани вкупно 600.000 динари (5.000 ЕУР) и беа обезбедени 26 директни донации за помош на децата кои изгубиле еден или двајцата родители од почетокот на пандемијата.

Покрај оваа голема иницијатива во август, добротворните жени од Врање и помагаа на својата заедница и во текот на пандемиската 2020 година со собирање околу 3 милиони динари (25.500 ЕУР) за поддршка на здравствениот систем, со помош на добри и одговорни сограѓани.

Милица Анѓелковиќ Јовановиќ, која сакаше да им помогне на децата од Врање и да ја активира својата заедница, направи само еден статус на Фејсбук и лансираше синџир на поддршка во кој беа ангажирани стотици жени кои сакаа да придонесат во хуманитарната иницијатива. Денеска, оваа неформална група брои повеќе од 700 членови, меѓу кои и неколку мажи кои се приклучија неодамна, бидејќи тоа што членството е исклучиво за жени беше критикувано од мажите на почетокот, како што истакнува Милица.

Во интервјуто, Милица зборува за моќта на заедницата во околностите кои не дочекаа сите целосно неподготвени. Таа ни раскажа за нивните мотиви да се соберат и да им помогнат на децата и семејствата, за пречките со кои морале да се соочат и за тоа како еден добротворен бал во август 2021 година ги обединил граѓаните на Врање во заедничка кауза.

Read More