Коронавирусот имаше (и сè уште има) огромно влијание врз секој од нас, а секое живо суштество има различни механизми за справување со него. Истото е случај и со непрофитните организации - секоја со уникатни искуства надминувајќи ги пречките и прилагодувајќи се на новите пандемски околности.

Затоа издвоивме дополнителни четири примери на непрофитни организации и здруженија од Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија. Нашите неодамнешни интервјуа открија како пандемиската криза влијаела на нивната работа во изминатите две години и како нивниот колектив се променил.

Фондацијата „Големиот брат, големата сестра“ (Big Brother, Big Sister Foundation) од Босна и Херцеговина преку својот пример даде увид во нивните активности за време на пандемијата, за што ќе дознаете повеќе од одговорот на Нерма Даут Бајрамовиќ, стручен соработник за квалитетен развој.

Нерма: Самата програма „Постар брат, постара сестра“ покажа уште една од своите квалитети во овие пандемски времиња: флексибилност. Имено, кога децата поради почитување на епидемиолошките мерки и физичка дистанца беа лишени од многу капацитети, индивидуалниот контакт со волонтерите понекогаш беше нивната единствена содржина надвор од семејната средина на која беа „принудени“.

Нерма Даут Бајрамовиќ, стручен соработник за квалитетен развој

Дури и во периодите кога имаше целосна забрана за движење на малолетниците во БиХ, волонтерите и ние како персонал на Фондацијата наоѓавме различни начини да одржуваме контакт со децата и да користиме разни онлајн алатки. Како производ на овој адаптивен процес, создадени се упатства и прирачник за спроведување на онлајн менторство, што веруваме дека значително ќе ја олесни работата на оваа програма во иднина. Тие нудат алатки за надминување на некои од тешкотиите со кои се соочивме досега.

Свое искуство го сподели и организацијата на СОС Детските села од Албанија (SOS Children's Villages from Albania). Прочитајте го одговорот на Блерина Бљаца, која го надгледува корпоративното собирање средства во СОС Детските села Албанија.

Блерина: Во овие невидени времиња кога Ковид-19 пандемијата продолжува да се шири и да влијае на речиси секој поединец и организација ширум светот, и ние бевме директно и индиректно погодени. И покрај тешкотиите, СОС Детските села во Албанија се добро организирани и се реагираше брзо за да ги задржат вработените и заедниците каде што работат безбедно. Продолживме да ја исполнуваме нашата мисија да обезбедиме топло семејство и безбедна средина за децата без родителска грижа, како и да изградиме одржливи заедници. Во нашите активности размислувавме и за строгите мерки и последиците од пандемијата, за да бидеме подобро подготвени за секаква непредвидливост. Од друга страна, ова предизвикувачко време, исто така, претставува одлична можност да учиме и да растеме заедно како непрофитни професионалци. Вработените во СОС Детските села ширум светот разменуваат идеи, учат да пробуваат нови работи, споделуваат искуства и лекции.

На прашањето за активностите на кои најмногу се фокусирани во моментот на интервјуто, Блерина откри дека ситуацијата со Ковид-19 го пренасочила нивниот фокус кон приоретизирање на проекти кои одговараат на пандемиските потреби на нашите корисници, кои значително се зголемиле.

Блерина: Меѓу главните актуелни приоритети кои се фокусираат на децата од СОС селата, непосредниот персонал, како и на семејствата од заедниците во кои работиме, може да се спомене превентивната здравствена поддршка за Ковид-19, преку набавка на маски, витамини и средства за дезинфекција. како и поддршка во образованието, преку набавка на училишни пакети и ИТ опрема за обезбедување онлајн едукација за децата. Има и земјоделска и сточарска поддршка преку набавка на земјоделски садници и семиња и помал број грла за да се обезбеди благосостојба на семејствата во областите во кои работиме.

Тоа е период во кој баравме и продолжуваме да бараме средства за да помогнеме во намалувањето на влијанието на оваа пандемија и да одговориме на нејзините многубројни последници врз заедниците.

НВО Децата на Црна Гора (NGO Children of Montenegro) е здружение признаено во цела Црна Гора за својот придонес на заедницата.

На претседателката на оваа организација Сабра Дечевиќ и нејзиниот дведецениски хуманитарен и непрофитен ангажман, во 2021 година и беше доделено Специјалното признание за граѓански придонес за општото добро, кое и беше врачено во Филантропскиот фонд за активно граѓанство ИСКРА во Подгорица. . Во нашето интервју Сабра го објасни нивниот начин на прилагодување на новонастанатата ситуација.

Сабра: Кризата наречена КОВИД-19 се одрази на работата на здружението затоа што секоја активност мора да ја мериме и да се обидеме да ја прилагодиме на моменталната состојба и мерките што стапија на сила. Некое време бевме затворени, но успеавме да ги реализираме сите активности онлајн, тоа беа главно обуки за наставници и ученици и сметаме дека се ќе функционираше подобро да беше во живо, бидејќи двете работи не се споредуваат.

Од Септември 2020 година работиме на подготовки за реализација на обуки за наставници и ученици од 4 средни училишта од Подгорица и Сараево, цело време мислејќи дека ќе одиме во Сараево. За жал, и повторно за среќа што можевме да реализираме се со оглед на ситуацијата, беа организирани две дводневни обуки за наставници и 2 дводневни обуки за ученици.

Oва е регионален проект што го спроведуваме во партнерство со Здружението на педагози на Црна Гора и Мрежата за градење мир од Босна и Херцеговина. Станува збор за проектот Интеркултуралност во образованието, кој се спроведува во рамките на Заедничката регионална програма „Дијалог за иднината: Подобрување на дијалогот и социјалната кохезија во, и помеѓу, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Република Србија“, имплементирана од УНДП,  УНИЦЕФ и УНЕСКО, а е финансиран од Фондот на ОН за градење мир (UN PBF).

Ова не е единствениот проект што моравме да го приспособиме, но можеби ни беше најтешко да го спроведеме со оглед на целта на проектот, а тоа е градење на младински капацитет и развој на интеркултурни вештини кои придонесуваат за духот на солидарноста и соработката меѓу младите во Црна Гора и Босна и Херцеговина. Затоа што е поефикасно кога ќе се запознаеш со личност, тогаш имаш повеќе да кажеш.

Интервјуто со Женскиот центар Милица (Women's Center Milica) од Србија ни овозможи да дознаеме како Ковид-19  кризата влијаела врз работата на оваа организација која повеќе од десет години работи на подобрување на положбата и квалитетот на животот и здравјето на жените. Деталите ќе ги дознаете од претседателката на ова здружение Весна Бонџиќ.

Весна: Сметаме дека Здруженијата на пациенти се формирани токму заради помош и поддршка во тешки моменти и ситуации. Со прогласувањето на пандемијата, работевме понапорно од вообичаено, бидејќи се запре и многу врати се затворија за пациентите. Никој не размислуваше како пациентот ќе продолжи со лекувањето ако го откажете транспортот, затворените врати на дијагностика и слично. Потоа се координиравме меѓу пациентите и здравствените установи, помагавме онаму каде што беше најпотребно, ги поврзувавме пациентите и им испраќавме редовни известувања, од важни телефони до промени во начинот на работа на институциите.

Благодарение на Фондот Б92, обезбедивме средства за дезинфекција на семејствата, ги алармиравме преку социјалните мрежи да помогнат со маски и ракавици за пациентите што ги возевме на терапија. Благодарение на Фондацијата Траг и компаниите Рош и Новартис обезбедивме тримесечна психолошка поддршка и транспорт на пациенти за терапија до далечниот радиолошки центар во КЦ Крагуевац од 80 километри. Потоа ја подигнавме работата на национално ниво. Отворивме центар во Белград, ги поврзавме здравствените работници од КЦ Ниш, КЦ Крагуевац, ИОРС, ИО Војводина со Националниот експертски совет.

Организиравме онлајн консултации со овие експерти, овозможувајќи и на секоја жена во Србија да има пристап до онколог, хирург или искуствена поддршка.

Заедно со Стручниот совет покренавме две иницијативи: Иницијатива за воведување иновативни терапии за третман на жени со HER2- и HR + метастатски карцином на дојка на листата на лекови кои се издаваат на сметка на задолжително здравствено осигурување и иницијативата за ставање на Pertuzumab на листата на лекови кои се препишуваат и издаваат на сметка на задолжителното здравствено осигурување (RHIF) при третман на пациенти со рана фаза HER2 + рак на дојка со висок ризик од релапс на болеста. Истовремено, спроведуваме кампањи за информирање на јавноста за овој проблем. Сега се работи на формирање на Национален центар за поддршка на онколошки пациенти со рак на дојка и гинеколошки карциноми.