Корона вирусот значително влијае на животите на луѓето и претставува опасност за нашето здравје и општеството во целина. Глобалната закана од Ковид-19 ја мотивираше компанијата Некстсенс од Скопје и ја инспирираше да придонесе во заедничките напори во борбата против глобалната пандемија. За да ги поддржи глобалните напори за запирање на ширењето на коронавирусот, Некстсенс разви технологија за следење контакт што ја обезбедува бесплатно на други земји.

Некстсенс ја донираше својата технологија на Северна Македонија и Унгарија имплементирана во мобилните апликации за следење контакти, како дополнување на мерките на властите за борба против пандемијата COVID-19.

Северна Македонија го спроведе СтопКорона! Апликацијата за следење контакти, а Унгарија ја лансираше мобилната апликација VirusRadar за да им овозможи на здравствените власти брзо да ги идентификуваат потенцијално изложените лица и да го прекинат синџирот на пренос на коронавирус, со што ќе се спречи потенцијална нова епидемија.

Ајде да дознаеме повеќе за овој придонес од гледна точка на креаторите и имплементаторите на споменатата апликација.

Која беше основната мотивација на вашата компанија да помогне за време на Ковид-19 пандемијата?

Пандемијата со Ковид-19, со која се соочуваме од почетокот на 2020, несомнено остави длабоки траги врз глобалните општествени и економски текови. Покрај заканата по човечкиот живот, силно ја погоди и деловната заедница. Кризата покажа дека дигиталната трансформација повеќе не е опција, туку суштинска потреба на организациите да се издигнат над предизвиците. Новите услови за работа наметнати од пандемијата за Некстсенс беа силен двигател да инвестираме во развој на нови, иновативни решенија со кои ќе ја поддржиме заедницата. За таа цел донесовме безрезервна одлука нашето знаење и искуство да ги насочиме кон поддршка на компаниите, институциите, општеството, со цел полесно да се прилагодат на новите околности користејќи современи дигиталните производи и алатки. Тоа беше, и се уште е нашата главна мотивација. Гледајќи наназад изминатите година и половина, горди сме што успеавме да спроведеме голем број нови иницијативи и да ги поттикнеме организациите да имплементираат дигитални решенија кои обезбедуваат вистинска вредност за раст во овие тешки времиња.

На кој начин ја поддржавте заедницата?

Согласно корпоративната стратегија за кризната 2020 година, најголем дел од активностите на Некстсенс беа насочени кон демонстрирање корпоративна општествена одговорност и реализација на рro bono активности. Нашата ИКТ експертиза беше ставена во функција на помош и поддршка на заедницата развој на мобилна апликација за следење на изложеноста на Covid-19, донација на медицинска опрема, како и обезбедување решенија со кои на компаниите и организациите им овозможивме брзо и ефикасно да го трансформираат своето работење од мануелно и хартиено во целосно дигитално, користејќи ги бројните решенија на Некстсенс за дигитална трансформација.

Уште во првите недели од пандемијата, во знак на поддршка на сите здравствени работници во нивната несебична посветеност кон работата, а со цел обезбедување неопходна опрема за ефикасно справување со здравствената состојба, Некстсенс донираше Мобилен ултразвучен колор доплер апарат за Универзитетската Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби.

Во исклушително краток период го развивме и имплементиравме решението за е-Рецепт за дигитално издавање рецепти и лекови за потребите на Фондот за здравствено осигурување на Северна Македонија. Во периодот на брз подем на пандемијата, кога брзата реакција на потребите на заедницата беше од огромно значење, ентузијастичкиот тим на Некстсенс за само 18 часа успеа да развие Електронски систем за управување со дозволите за движење полициски час. Исто така, Националниот портал за е-услуги развиен од Nextsense беше надграден за да обезбеди нови дигитални услуги. Од страна на бизнис заедницата, интерес во услови на криза, побудија решенијата за дигитално потпишување и колаборација со е-документи – Nextsense Signing Suite, како и решенијата за е-Влада и е-Парламент.

На наша иницијатива ја развивме технологијата за следење на изложеноста на Ковид-19. Мобилна апликација за StopKorona! беше развиена во рекордно кратко време и донирана на Министерството за здравство, а кратко време потоа и мобилната апликација VirusRadar беше донирана на унгарските власти. Токму за ова иновативно решение, минатата година ја добивме највисоката награда за иновативност во светски размери, престижната WITSA ICT Excellence Merit Award за 2020, во категоријата најдобри решенија за справување со Ковид-19.  Исклучително сме горди што Технологијата на Некстсенс за следење на изложеноста со КОВИД беше препознаена како иновативна и наградена со светски препознатливата WITSA Award. Со оваа награда нашите достигнувања добија светско признание и афирмација во глобални размери.

Како функционира технологијата за следење контакти?

Дали се одлучивте со вашата иницијатива да дадете поддршка или одговоривте на конкретни повици?

Во годината кога светот се соочи со најголемата глобална криза, Некстсенс самоиницијативно своите ресурси и експертиза ги стави во функција на поддршка на заедницата. На домашен план, со бројните активности преку кои ја демонстриравме нашата висока корпоративна социјална одговорност, станавме препознатливи како компанија која ја носи дигитализацијата во земјата, но и како компанија која во моменти на криза, несебично го помага општеството, и со конкретни донации и со експертиза, но и со решенија за дигитализација со кои компаниите можат брзо да го трансформираат своето работење и да ги користат предностите на дигитализацијата. Поддршката кон заедницата беше реализирана целосно на наша иницијатива, во консултација со институциите и организациите за кои беше наменета поддршката. Секогаш будно го слушаме гласот на заедницата и реагираме промптно, со цел нашата поддршка да дојде во вистинското време онаму каде што е најпотребна.

Според вас, што е најважното нешто што компаниите во моментов можат да го направат за своите тимови, како и за локалната или пошироката заедница?

Кризата која што ја наметна пандемијата со коронавирусот целосно го промени начинот на живеење, но и начинот на кој компаниите и институциите работат и обезбедуваат услуги. Во овие сложени околности за функционирање на целото општество, поддршката на секој од нас, и како компании и како поединци во изнаоѓање решенија за намалување на последиците од пандемијата е од огромно значење. Немавме сомнение дека сега, повеќе од било кога е време да се покаже солидарност, да се сподели знаење, искуство и ресурси.

Во однос на поддршката на тимовите, компаниите најмалку што треба во овие услови на неизвесност и работа на далечина или во хибридна околина е да воспостават ефективна комуникација со своите тимови, да разменуваат информации и идеи, да изнајдат начини за дополнителна мотивација на вработените, да работат на атмосфера на поддршка и градење резилиентност, со цел сите полесно да се справиме со последиците од пандемијата. Во тој контекст, ние како тим, заеднички и посветено работиме на креирање дигитални решенија со кои ќе ја олесниме работата на компаниите, но и општеството во целина. Сметаме дека овој тежок период можеме да го надминеме само со взаемна поддршка. Секој од членовите на заедницата има што да и даде на заедницата. Да го направиме тоа порано отколку подоцна. Тоа е наш придонес и инвестиција за иднината.

Дали мислите дека компаниите треба да играат поактивна улога во решавањето на социјалните проблеми?

Секако дека компаниите имаат одговорност, но и чест што токму тие имаат можност да остават корпоративен печат на општеството. Вложувањето во нови технологии и експертиза нема да го постигне посакуваниот ефект доколку е ограничено на бизнис потреби. Иновативните дигитални решенија ги создаваме со цел да направиме значајна разлика во општеството, не само преку автоматизацијата на процесите, зголемена ефикасност и продуктивност, заштеда на време и ресурси, туку и да придонесеме со помош на технологијата услугите да станат подостапни за сите категории граѓани. И за оние кои се соочуваат со пречки и потешкотии, и за ранливите категории, но и како и поддршка за обезбедување почиста животна средина за сегашните и идните генерации, преку замена на хартиеното работење со дигитално.  


Како СтопКорона! работи?

Апликацијата користи Bluetooth за да комуницира со другите корисници на апликацијата и разменува шифрирани, анонимизирани податоци за оддалеченоста на сите уреди во близина, на растојание релевантно за ширење на инфекцијата, во ограничен период од изминатите 14 дена. Доколку корисникот на апликацијата добие позитивен тест за Ковид-19, издаден од надлежните органи, Министерството за здравство ќе побара од корисникот на апликацијата да ги сподели со Министерството своите записи во апликацијата, при што надлежните органи ќе откријат телефонски броеви и ќе ги информираат лицата дека биле во близок контакт со лице кое е позитивно на КОВИД-19, притоа целосно заштитувајќи ја неговата приватност.


Дали сè уште поддржувате заедници/организации и дали имате уште проекти за коорпортивна општествена одговорност во планот поврзани со санирање на последиците од пандемијата?

Некстсенс е компанија која постојано го слуша гласот на заедницата. Наша определба е да помогнеме каде што е потребно, пред се во доменот на нашата експертиза, а потоа и во други области. Во постојана комуникација сме со општествените чинители и сигурно дека во блиска иднина ќе излеземе со нови иновативни решенија со кои ќе ја поддржиме заедницата. Во моментов нашиот најголем фокус е дигитализацијата и олеснување на работата на организациите, со цел да станат поконкурентни, полесно да се носат со предизвиците на новото време, а со тоа и да ги зајакнат своите капацитети. На тој начин ќе бидат во кондиција да вработат повеќе млади луѓе и да остварат поголеми приходи. Од сето ова, во крајна линија бенефит има целото општество. Ние во Некстсенс секогаш се стремиме „да ја исцртаме големата слика“, да произведеме вредност за идните генерации и да бидеме пример и инспирација како треба да се поддржи заедницата и да се гради иднината.