Вонредните околности предизвикани од пандемијата со Ковид-19 поставија нови стандарди, навики и услови. Во претходниот период, моравме да се прилагодиме и да започнеме да следиме нови модели во животот и работата.

Неочекуваната, забрзана дигитализација во непрофитниот сектор не натера да размислиме за алатките што можат да ни помогнат не само да се навикнеме на различниот пристап на работа, туку и да ја исполниме нашата мисија на полесен и поефикасен начин. Некои ги користиме со години, додека други неодамна ни го привлекоа вниманието, а сега, откако ги тестиравме и ги искористивме, би сакале да ги споделиме со вас 10те алатки и услуги што ги усвои Catalyst Balkans, со надеж дека тие исто така можат да и помогнат на вашата организација во однос на маркетингот, собирањето средства, финансиите, ИТ, комуникацијата и тимската организација.

Не грижете се, ние нема да ви дадеме само список на софтвери и да ве оставиме да гуглате како да ги користите. Наместо тоа, подготвивме 10 видео со упатства прилагодени на непрофитни организации, каде што можете да научите како да ги користите:

  1. Giving Balkans за стратешко таргетирање на корпоративни донатори

  2. Donacije.rs и е-плаќање за да стигнете до донации преку Интернет

  3. Neprofitne.rs за да ја покажете транспарентноста на вашата организација

  4. CiviCRM да ја подобри комуникацијата со поддржувачите

  5. TechSoup Balkans да добие лиценциран софтвер со попуст

  6. Deflect.ca да ја заштитите вашата веб страница од напади

  7. CiviCRM за поефикасно да организирате настани преку Интернет

  8. Ahaslides да ги направите поинтерактивни настаните преку Интернет

  9. QuickBooks за да им го олеснат животот на финансиските менаџери

  10. Microsoft Planner за подобрување на тимската организација


Како стратешки да се таргетираат корпоративни донатори

 

 

Во 2017 година, Catalyst Balkans ја започна апликацијата Giving Balkans каде што можете да најдете детални информации за донаторите и дарувањата во сите земји од Западен Балкан од 2015 година.

Нашето видео ќе ви помогне да научите како да ја користите оваа апликација за да пронајдете донатори блиски до мисијата на вашата организација и кои можат да станат ваши поддржувачи, како и многу други карактеристики.


Како да стигнете до онлајн донации за вашата непрофитна организација

 

 

Низ целиот свет, собирањето средства преку Интернет станува вообичаен и се повеќе попопуларен начин за добивање на донации, додека, на Западен Балкан, сеуште е во почетна фаза.

Погледнете го нашето видео за да видите како функционираат достапните опции и кои би биле најдобри за вас врз основа на целите и активностите на вашата организација и дознајте за примерите на добрата практика од регионот.


Како да покажете дека вашата непрофитна организација е транспарентна

 

 

Транспарентноста е она што може да ја направи вашата организација и нејзината работа да се истакнат. Ако вашата работа е транспарентна, ќе ви биде полесно да ја стекнете, одржите и задржите довербата на вашите донатори и да се поврзете со вашата заедница и потенцијалните поддржувачи.

Еден од начините за вашата организација да покаже транспарентност и да ја претстави својата работа, вработените, активностите, програмите, проектите, мисијата се што е важно за вас е платформата Neprofitne.rs.


Како да ја подобрите комуникацијата со вашите поддржувачи преку е -пошта

 

 

Во нашите работилници, ние секогаш се обидуваме да ги направиме организациите свесни за важноста на редовната комуникација преку е -пошта и придобивките од испраќањето на билтени.

Ние самите користиме билтен во пракса, бидејќи се покажа како многу корисна алатка за комуникација со разни целни групи и е попрецизна за таргетирање отколку социјалните медиуми.

Погледнете го нашето видео за да научите како да креирате и испраќате билтен, што треба да содржи добар билтен и други корисни совети што ќе и помогнат на вашата организација да го подобри маркетингот преку е -пошта.


Како да добиете попуст за софтвер за вашата непрофитна организација

 

 

TechSoup Balkans е дел од глобалната иницијатива TechSoup, која обезбедува донации за непрофитни организации во форма на лиценциран софтвер, хардвер и ИТ услуги, за поддршка на подобрувањето на нивната работа.

Преку TechSoup, можете да добиете пристап до одредени алатки со попуст за непрофитни организации. На пример, можете да ја добиете премиум верзијата на Зум, чија употреба е значително зголемена за време на пандемијата, со 50% попуст.

Погледнете го нашето видео за да научите како да се придружите на заедницата TechSoup и да ги добиете сите придобивки што ги нуди.


Како да ја заштитите бесплатно веб-страницата на вашата непрофитна организација од напади

 

 

За жал, веб-страниците на непрофитните организации не се имуни на хакерски напади. Ако вашиот тим не вклучува програмери или лица задолжени за безбедност на Интернет, нашето видео ќе ви помогне да научите како бесплатно да ја заштитите веб-страницата од хакерски напади.


Како поефикасно да се организираат вебинари

 

 

Во изминатата година, настаните во живо беа заменети со онлајн состаноци, вебинари и виртуелни работилници.

Веќе ги споменавме начините за успешно организирање на вебинари и онлајн работилници, како и алатки што можат да ви помогнат во тоа и воопшто со онлајн работата.

Со цел да ви помогнеме вебинарите на вашата организација да изгледаат подобро и да ги следите вашите учесници поефикасно, подготвивме видео каде можете да научите како да ги интегрирате профилите на Зум и CRM за да проверите кои учесници присуствуваат на вашите настани, а кои не.


Како да организирате интерактивни вебинари и да ги задржите вашите учесници фокусирани

 

 

Бидејќи сите ние учествуваме на голем број вебинари дневно, кога ги организирате вашите, важно е да ги направите интересни и корисни и да ги задржите вашите учесници фокусирани преку интеракција.

AhaSlides ви помага да направите интерактивни презентации каде што можете да вклучите анкети, да им дозволите на учесниците да поставуваат и да одговараат на прашања или да реагираат на вашата презентација.

Сите што имаат присуствувано на нашите работилници имале шанса да видат како функционира AhaSlides. Погледнете го нашето видео за да научите како да го користите во пракса. 


Како да им се олесни животот на финансиските менаџери во непрофитните организации

 

 

Финансиите и администрацијата се важен, но често комплициран дел од работата во непрофитните организации, што бара ракување со многу податоци, повеќе бази на податоци и разни табели на Excel.

За да им го олесниме животот на финансиските менаџери, подготвивме видео каде вашата организација може да научи како да ги чува сите податоци на интернет, на едно место.


Како да ја подобрите тимската организација во рамките на вашата непрофитна организација

 

 

Внатрешната комуникација и планирање се витални сегменти од работата на секоја организација. За големите организации и организации кои работат истовремено на повеќе проекти, овој сегмент може да биде малку предизвикувачки, особено во услови на работа преку Интернет.

Една од алатките што може да му помогне на вашиот тим да ги организира своите планови и проекти без премногу проблеми е Microsoft Planner. Погледнете го нашето видео за да дознаете како работи Microsoft Planner и како може да ви помогне да ја олесните работата на тимот во различни проекти.


Се надеваме дека овие упатства ќе ви помогнат да откриете нови можности за подобрување на работата на вашата организација во дигиталната средина и да научите како да ги имплементирате. Се обидовме да покриеме различни области и сегменти и веруваме дека успеавме да споделиме нови и да ги прошириме постојните знаења за овие теми.

Следете ги нашите социјални медиуми за едукативна содржина наменета за непрофитни организации и вести од непрофитниот сектор. Доколку сакате да опфатиме одредена тема, испратете ни ги вашите идеи.

 

Ова видео е овозможено благодарение на поддршката на Балканската фондација за демократија и американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД).

Содржината на видеата е единствена одговорност на Catalyst Balkans и не мора да ги претставува ставовите на Балканската фондација за демократија, Германскиот Маршалов фонд, УСАИД и Владата на САД.