Неформалната група Женски солидарен фронт се формираше спонтано кога група мотивирани жени почувствуваа потреба и обврска да одговорат на последиците од пандемијата што ја претрпе нивната локална заедница во Врање. Тие дојдоа до идејата да организираат голем хуманитарен бал и базар со цел да се соберат пари за децата чии родители починале од Ковид-19.

Иницијативата собра голем број успешни жени од Врање и беше поддржана од Центарот за медиумска транспарентност и општествена одговорност (ЦМТДО). Како резултат на тоа, за само две недели и со поддршка на заедницата, до 20ти август, беа собрани вкупно 600.000 динари (5.000 ЕУР) и беа обезбедени 26 директни донации за помош на децата кои изгубиле еден или двајцата родители од почетокот на пандемијата.

Покрај оваа голема иницијатива во август, добротворните жени од Врање и помагаа на својата заедница и во текот на пандемиската 2020 година со собирање околу 3 милиони динари (25.500 ЕУР) за поддршка на здравствениот систем, со помош на добри и одговорни сограѓани.

Милица Анѓелковиќ Јовановиќ, која сакаше да им помогне на децата од Врање и да ја активира својата заедница, направи само еден статус на Фејсбук и лансираше синџир на поддршка во кој беа ангажирани стотици жени кои сакаа да придонесат во хуманитарната иницијатива. Денеска, оваа неформална група брои повеќе од 700 членови, меѓу кои и неколку мажи кои се приклучија неодамна, бидејќи тоа што членството е исклучиво за жени беше критикувано од мажите на почетокот, како што истакнува Милица.

Во интервјуто, Милица зборува за моќта на заедницата во околностите кои не дочекаа сите целосно неподготвени. Таа ни раскажа за нивните мотиви да се соберат и да им помогнат на децата и семејствата, за пречките со кои морале да се соочат и за тоа како еден добротворен бал во август 2021 година ги обединил граѓаните на Врање во заедничка кауза.

Како беше формирана неформалната група Женски солидарен фронт? Која беше првичната идеја и како се оформи вашата мисија?

Милица: Групата се разви сосема спонтано, како и сите убави работи. Еден ден, седев токму на ова место, на работа, размислувајќи за тоа, затоа што јас самата го изгубив татко ми од Ковид-19 што го поднесов многу тешко и немаше да можам да го преболам ако немав поддршка од заедницата – не материјална поддршка, туку поддршка од луѓето околу мене: пријатели, познаници, колеги од работа. Седев таму и размислував: Колку им е тешко на тие, кои имаат 5, 8, 12 или 15 години, да изгубат некого на таков начин.

Не станува збор само за губење на мајка или тато, туку и за губење на вработен член од семејството – некој што заработувал и носел храна на маса и кој го снемало за две недели. Не сакаме да кажеме дека ова е материјална поддршка бидејќи звучи малку потценувачки и омаловажувачки - нашата идеја повеќе се фокусира на вистинската поддршка.

Ова беше нашиот прв, а можеби и несмасен чекор да им покажеме на децата и семејствата кои изгубиле член на семејството дека не се сами, дека имаат заедница. Врање е сиромашен град, еден од најсиромашните во Србија, како и целиот Пчински округ воопшто. Она што можев да го направам на почетокот беше да се обидам да поканам жени што ги познавам, кои се силни и успешни, или можеби не толку успешни, но подготвени да помогнат. Сакав да видам дали можам да формирам група која може да направи нешто.

Минатата година, исто така, собравме средства за поддршка на системот за Ковид во Врање. За две недели собравме околу 3 милиони динари, и во пари и во добра. Дониравме сè на здравствениот систем во Врање и организациите кои се грижат за лицата со социјални потреби, како што се прифатилишта за возрасни и стари лица итн.

Објавив статус на Фејсбук и жените почнаа да одговараат - моите пријатели, познајници, жени кои ме познаваа од околината и сите ми рекоа: Ние сме за! Следниот чекор беше таа (Фејсбук) група каде што можевме да комуницираме и формално и неформално, да закажуваме состаноци, да споделуваме информации и тоа спонтано доби посериозен облик. На денот на балот, Женскиот солидарен фронт имаше над 600 членови и се уште е жив. Денес има над 700 членови, а ние неодамна почнавме да примаме мажи, бидејќи тоа што членството беше исклучиво за жени беше критикувано од мажите на почетокот (се смее).

Од друга страна, Врање е патријархална заедница во која сè уште постојат правила за местото и улогата на жената што треба и што може да прави. На овој начин сакавме да покажеме дека жените многу добро го знаат своето место – дека не е само да готват и да се грижат за децата, туку дека жените можат да се движат и да ги размрдаат работите, да анимираат цела заедница поради општествено добро.

Кога се формираше групата? Што ве мотивираше да започнете? Кажете ни повеќе за вашите членови. Кој всушност го формира Женскиот солидарен фронт?

Милица: Една од убавите работи за Женскиот солидарен фронт е тоа што собра жени од различно потекло, ниво на образование, возраст итн. Имаме универзитетски професори, домаќинки, жени кои завршиле средно училиште, офицери кои работат во Обединетите нации, лекари, адвокати, судии итн. Тоа беше буквално верижна реакција: секој се јавуваше на секој што го познаваше и мислеше дека може да помогне. Така формиравме една многу хетерогена група, која, од друга страна, е хомогена во однос на идејата што нè водеше и нè придвижи напред.

Жените кои се срцето на Женскиот солидарен фронт одамна ги продолжуваат своите кариери. Тука спаѓам и јас, која работи за ОН. Имам колега кој е новинар, колега психолог и доктор: ние четворицата бевме во срцето на оваа иницијатива и сфативме дека не можеме многу да постигнеме без поддршка од локалната самоуправа и градските власти.

Наскоро закажавме средба со градоначалникот и заменик-градоначалник кои веќе не познаваа и се си тргна. Добивме безрезервна поддршка, а најмногу ме зачуди тоа што никој од луѓето што беа таму политички не сакаше да промовира политика. Дури и градоначалникот, кога зборувавме за балот како главен настан, рече дека не сака да држи говор и дека ќе присуствува само како обичен граѓанин со сопругата, бидејќи не сака да предизвика незадоволство околу настанот. Ја имавме нивната поддршка од почеток до крај во однос на логистиката и обезбедувањето на градскиот парк како место за одржување на Балот, па дури и подоцна кога го објавивме јавниот повик.

Првата средба се одржа во средината на Јуни, додека имавме три средби на Женскиот солидарен фронт во големата сала на Градското собрание, што беше уште една логистичка поддршка на Градот. Состанокот беше отворен за сите жени кои сакаа да дојдат, но поради епидемиолошките мерки го ограничивме бројот на 40. На сите три средби моравме да бидеме брзи, директни, концизни и јасно да ги доделиме задачите, обврските и одговорностите. На трите средби во основа успеавме да организираме се, лице в лице. Работите во голема мера беа организирани преку телефон или преку социјалните мрежи. Значи, нашите членови се сите жени кои мислеа дека на кој било начин можат да помогнат да се соберат што е можно повеќе средства за поддршка на децата кои ги загубија своите родители поради вирусот.

Колку време ви требаше да го организирате целиот настан?

Милица: Акцијата траеше два месеци, а тоа беше два месеци хаос, бидејќи сите имавме работа и беше предизвик да се вклопи настанот, кој ни беше важен на сите, со нашите работни места, семејства, деца и пријатели. Тоа беше најтешкиот дел – да се организира бал, бидејќи такво нешто досега не се случило во Врање. Разговаравме со луѓе од локалната власт, а еден од нив ни рече: Дали сте свесни што направивте за Врање? Дали сте свесни за тоа каков огромен залак сте зеле?

Ни требаа два месеци да го организираме балот, лоби заедници, анимирани компании, сопственици на приватни бизниси и поединци. Најголемиот дел од тоа го направивме поради нашите лични врски, бидејќи секој контактираше со некој што се познава.

Како почнавте да им помагате на децата кои ги загубија своите родители за време на пандемијата?

Милица: Тоа беше првата форма на поддршка, и можеби беше малку несмасна, но беше почеток. Сакавме да го искористиме Балот за да го привлечеме вниманието на носителите на одлуки дека е неопходно да се развијат други механизми за помош – не само за децата кои изгубиле родители, туку и за семејствата кои изгубиле членови, работа, како и во однос на луѓето. Менталното здравје кое навистина беше засегнато од ситуацијата.

Тоа беше и обид да се покаже што може и што треба да се направи и дека на сите им е потребна помош. Нема да можеме сами да се справиме со ефектите на пандемијата, а заедницата е нешто што ни е најблиску. Нашите соседи, нашите пријатели – тоа се луѓето на кои се потпираме кога ќе се случи нешто добро или лошо, и зошто да биде сега поинаку, кога ова огромно зло го погоди целиот свет.

Кажете ни за минатогодишната иницијатива за COVID.

Милица: Женскиот солидарен фронт постоеше и лани, само што не се викаше така. Во целиот тој хаос со пандемијата, немавме име. Повторно ја имавме поддршката од Центарот за медиумска транспарентност и општествена одговорност, кој минатата година ни ја позајми нивната посебна наменска сметка за собирање средства. Дојдовме до момент кога требаше да направиме нешто. Во тоа време, уште еден мој пријател почина од Ковид, па да седам и да чекам некој друг да умре не беше опција.

Потоа почнавме да размислуваме кој ќе биде спремен да ни помогне. Добрата работа е што - имаме многу луѓе кои работат надвор од Врање, во Белград, Нови Сад и надвор од Србија, така што тие беа оние кои ја дадоа најголемата поддршка за време на иницијативата за собирање средства за Ковид за поддршка на здравствениот систем, но имаше и некои компании од Србија кои го виделе нашиот повик. На пример, една фирма од Бабушница која продава униформи, пижами и постелнина ги донирала тие материјали и на тој начин му помогнала на системот.

Минатата година беше поинаку – беше побрзо, поитно и бараше помалку логистика. Моравме да дејствуваме во моментот, бидејќи Ковид болниците практично немаа ништо. Беше поинаку, но видовме дека е можно. Ја видовме моќта на обединетата заедница и како можеме да направиме огромна промена. Имаше ресторани кои (тоа беше нивна идеја), еден сопственик на ресторан ангажираше друг, итн. Скоро два месеци тие готвеа вечери за сите што работеа во Ковид болниците. Годинава за време на Балот и хуманитарната акција беа тука и ни правеа храна – традиционални специјалитети на Врање кои ги продававме на Балот. Сè се собра - од една приказна, скокнавме во друга, само на поголем, поинаков и поорганизиран начин.

Резултатот од минатогодишната Ковид иницијатива беше тоа што собравме околу 3 милиони динари, и во пари и во добра, вклучувајќи маски, ракавици, постелнина, навлаки, душеци, алкохол итн. Можеби не е многу, но во тој момент , беше многу. Ги искористивме сите наши физички и материјални ресурси, како и ресурсите на сите вклучени во иницијативата.

На никој не му беше тешко да донира, ниту за време на Ковид иницијативата, ниту сега. Сметам дека е особено фасцинантно што некои жени се натпреваруваа во тоа која ќе анимира повеќе, ќе собере повеќе средства или ќе смисли подобра идеја за тоа што друго можеме да дадеме за Балот. На луѓето им требаше само мало туркање, некој да ги организира малку, ништо друго не беше потребно.

Она што секогаш беше приоритет во нашата работа е тоа што немаше вмешана политика. Не беше дозволена негативна енергија, никој не можеше да има дефетистички ставови, бидејќи веднаш ќе беше исклучен. Тие два месеци имавме само љубов и добра енергија. Не можам да ви објаснам дека сите во Врање дишеа како еден цели два месеци. Живеевме и дишевме заедно. На пример, ако една жена во оваа иницијатива била директорка на фирма во Врање, целата компанија стоеше покрај неа. Се приклучија Националниот универзитет, Школата за анимиран филм од Врање, Музичкото училиште и многу други. Се вклучија жени кои раководеа со цели институции и на тој начин секој даде дел од себе.

Сè уште живеам од оваа енергија и верувајте ми, кога сè беше готово, кога се смирија емоциите, 10-15 дена по Балот, сите бевме толку уморни. Непосредно пред настанот, паднав и го истегнав коленото, па одев со патерици за да ги завршам работите. Некои луѓе дури нè гледаа како нова политичка сила, како некој што може да стане политички претендент во иднина. Но, ова го започнавме од чиста солидарност, алтруизам и љубов. Јас сум мајка и дете кои изгубија родител за време на пандемијата - тоа беше мојата движечка сила, а не интересот за политика или вработување. Политиката беше вклучена во овој проект само во смисла дека ни беше ветер во едрата, но не поединечно и не како целина.

Зошто ви беше важно да и помогнете на заедницата токму во тој сегмент?

Милица: Јас самата го изгубив татко ми, па дури и по 10 месеци сè уште сум во шок. Сè се случи толку брзо и толку одеднаш, буквално не бев свесна дека се случи додека не заврши се. Во тоа време имав 42 години. Бев добро ситуирана, професионално и лично остварена и едвај можев да се соберам. А како треба да биде за некој што има 10 години и на тој начин ги изгубил мама или тато!

Ова беше нашиот начин да им покажеме на тие деца и мајки дека не се сами и дека нема срам да побараме помош. Имаше жени кои се чувствуваа непријатно да аплицираат. Затоа не сакавме да направиме база на податоци за луѓе кои починале од Ковид и да бараме семејства на тој начин, бидејќи таа дополнителна стигма не беше добредојдена, па затоа дозволивме секој да се пријави. Јавниот повик беше отворен три недели, беше на сите медиуми, социјални мрежи, а можеше да се пријави секој што сакаше да се пријави.

Дали и на кој начин соработувате со други здруженија?

Милица: Мора да го имаме предвид фактот дека граѓанскиот сектор не е силен во Врање, тоа го знам бидејќи работев во тој сектор пред да се вработам во ООН. Средствата се дефицитарни, се потешко се добиваат средства, а се што се донира најчесто оди во организации кои се блиски до центрите на моќ. Поради тоа, граѓанскиот сектор во Врање е многу слаб. Постојните обиди се – би рекола – повеќе политички мотивирани. Не бев изненадена и не ни требаше многу помош. Верувам дека доколку директно побаравме помош од некои организации, тие ќе ја поддржаа целата работа. Но, имавме толку многу раце и мозоци, и женски и машки, па го имавме сето тоа покриено.

Кои се вашите поддржувачи и како воспостави соработка со нив?

Милица: Посегнавме до многу компании кои работат на територијата на Србија кои се познати по својата општествено одговорна работа. Сепак, никој од нив не ни дојде на помош. Некои од нив не ни одговорија на нашите мејлови, а други јасно ни покажаа дека не ја ни прочитале и се чинеше како да сакаа само да нè тргнат од грб. Од една страна, навистина ми беше жал, но од друга, тоа беше добра работа, бидејќи разбуди некој вид на инает во нас: ако не ни помогнете, можеме да го направиме тоа сами. Една од најголемите работи е што се беше организирано и поддржано исклучиво со средства на заедницата и благодарение на луѓето што живеат во Врање.

Оние кои се јавија на нашиот повик беа приватни лица кои работеа на територијата на Врање. Тоа беа и локални компании, меѓу кои и Алфа, локална компанија од Врање и Кнауф, која има фабрика во Сурдулица. Ги познаваме и врз основа на нашите лични врски ја добивме нивната поддршка. Други беа поединци и фирми кои работат во градот – супермаркети, продавници за облека, мали семејни фабрики итн. Но, тоа беа буквално 500 поединци.

Секоја жена ги користеше сопствените врски за да го зголеми бројот на поддржувачи. Некои жени дури одеа од една до друга продавница за облека и им ја презентираа нашата приказна на сопствениците и работниците, објаснувајќи ги придобивките што ќе ги имаат градот и децата. Буквално одевме од врата до врата и собиравме донации, а никој од локалната самоуправа не рече не. Мораме да го земеме предвид фактот дека беше време за одмор и дека многу компании сакаа да не поддржат, но беа на колективен одмор.

Жените кои ја донираа својата облека, која беше квалитетна, но носена и која ја продававме за време на балот, ги сметавме и за донатори. Тоа беше еден начин на помош и придонес. Во суштина, секој даде што имаше. На пример, мојот свекор кој е пчелар донираше 5 кг мед што го продадовме за време на балот. Луѓето најдоа начини да помогнат и имаше многу даватели на услуги кои се приклучија. На пример, фризерски и козметички салони, слаткарници итн. Сите тие мали претприемачи се вклучија, одговорија на нашиот повик и дадоа што можеа.

Како ги добивате средствата за вашата работа? Со кои типови донатори соработувате и на кој начин? Како можеме сите да ја поддржиме вашата работа?

Милица: Имавме два вида придонеси. Првиот беше собирање предмети за продажба на Балот. Вториот вид беа плаќања на посебна намена сметка, која ни ја позајми Центарот за медиумска транспарентност и општествена одговорност. Тие беа со нас и кога ја организиравме Ковид иницијативата, затоа што се познаваме и затоа што сме пријатели кои споделуваат исти вредности и аспирации. Тие веднаш ни пријдоа со помош и направија значителна работа во однос на администрацијата и логистиката, што беше многу важно. Директно се вклучија, но повикот беше отворен за сите; но, ниту една друга организација која работи на територијата на градот особено не се ангажираше во давање свој придонес.

Ние сме неформална група и се собравме спонтано да ги поддржиме децата кои ги загубија своите родители за време на пандемијата. Мислевме дека нашата работа ќе биде завршена штом ќе завршат Балот и јавниот повик. Сепак, одеднаш сфативме: Зошто да ставиме крај на една таква прекрасна работа, уште повеќе затоа што имаше голема енергија и жените се здружија - што е особено важно со оглед на женската суета. Мене како дипломиран социолог ми беше навистина интересно да ги следам односите меѓу тие жени и да видам дали ќе надвладее суетата или ќе победи алтруизмот и желбата да се помогне.

И навистина, суетата беше ставена на страна. Имавме толку убава енергија и кога сето тоа заврши, сфативме дека би било штета да се стави крај. Женскиот солидарен фронт моментално спие, но не е мртов, само спие. Веќе имаме некои идеи како би можеле да ги поддржиме ранливите групи во нашиот град и заедница, но сето тоа со време. Сè што направивме во врска со Балот и иницијативата беше на волонтерска основа. Дадовме дури и сопствени средства и би го направиле тоа повторно, бидејќи чувството што го добивме за возврат е непроценливо. Нема пари на светот со кои може да се плати чувството дека сме направиле нешто навистина големо и навистина добро.

Кои активности се моментално во вашиот главен фокус?

Милица: Денот кога го организиравме Балот, 20ти Август, беше 43-годишнината од смртта на Дијана Будисављевиќ. Сите знаеме која е таа, но Врање не знаеше која е Дијана. Затоа решивме да го комбинираме овој датум со нашиот Бал и да ја одбележиме. Затоа, на 20ти Август, Врање стана првиот град во Србија кој доби јавен белег во чест на оваа голема хероина. Добивме мурал од 45 м2 во центарот на градот, кој ја прикажува неа. Ова беше направено на наша иницијатива, бидејќи на денот се одбележаа 43 години од нејзината смрт. Затоа, истиот ден го добивме првиот мурал во Србија посветен на Дијана Будисављевиќ, во чест на оваа жена која беше неправедно заборавена.

А најубаво ми беше што ја донесовме г-ѓа Јелена Бухач Радојчиќ на откривањето на муралот. Таа е едно од децата што Дијана Будисављевиќ ги спаси од Јасеновац. Г-ѓа Јелена има 87 години, а кога ја контактиравме преку Српскиот национален совет во Хрватска, таа веднаш рече: Да, доаѓам, конечно се случи некој да се сети и да ја почести и драго ми е што ќе бидам таму да и се заблагодарам на неа, бидејќи таа ме спаси мене и моите браќа од Јасеновац.

На овој начин даваме добра лекција – од една страна промовираме солидарност и хуманитарност, бидејќи во овие времиња на индивидуализмот како примарна вредност што треба да се следи, заборавивме на солидарноста која е најголемото цивилизациско наследство. Ова е првото нешто што го демонстриравме со овој Бал, а второто е што 99% од луѓето во Врање не знаеја која е Дијана Будисављевиќ кога ги прашав. Мислам дека е направена огромна историска неправда на оваа жена, на нејзината пожртвуваност и антифашистичка борба. Мислам дека фактот што нејзиниот мурал стои во центарот на Врање, во близина на гимназијата Врање, во близина на местото каде што се собираат младите, е одличен начин да им се одржи лекција за Дијана, нејзината работа и вредности кои таа ги промовираше. Ако само еден студент застане пред муралот и се запраша која е оваа жена, а потоа прогугла и види која навистина била - нашата мисија е завршена.

Кои се главните цели што планирате да ги постигнете во иднина?

Милица: Имавме неколку идеи и иницијативи, но, за жал, Ковид сè уште е во тек. Изгубивме неколку жени кои беа јадрото на солидарниот фронт на Женски поради нивните лични загуби, па моравме малку да почекаме..

Сè уште ја завршуваме иницијативата. По Балот, разговаравме со секое семејство. Најпрвин објавивме јавен повик за семејства кои изгубиле член, значи – деца кои изгубиле мајка или татко. Пријавени се вкупно 19 семејства со 30 деца, од кои 18 самохрани мајки и еден самохран татко. Секое семејство имаше индивидуална средба со тричлена комисија за проценка на потребите. Во моментов, треба да доставиме дрва на уште едно или две семејства, и на тој начин да ја завршиме нашата приказна за Балот и поддршката за децата и семејствата кои изгубија членови.

Емоциите околу тие индивидуални состаноци и обезбедувањето поддршка беа приказна за себе. Намерно се исклучив од сето тоа, бидејќи не можев да поднесам поради сопствената приказна. Моите колеги кои беа вклучени буквално ќе останеа без зборови.

Состаноците беа организирани по завршувањето на Балот, за да се одлучи за распределбата на средствата. Собравме над 600.000 динари во пари и имавме 26 директни донации од 26 компании и поединци кои сакаа да ги донираат своите добра или услуги на семејствата. Тие вклучуваат стоматолошки услуги за деца кои го загубиле својот родител, донираа мебел итн. Ова беше нешто посебно за Врање. Самиот Бал беше организиран со 0 динари, а се се сведе на придонеси – рестораните правеа храна, винаријата Алексиќ ни даваше вино, супермаркетите ни даваа сокови и вода, жените правеа колачи, мајката на колегата од Прешево правеше баклава итн.

Друга работа беше што на нашиот повик се јавија преку 30 уметници од Врање. Тие ги испратија своите дела да се продаваат на Балот, а најскапиот предмет беше 500 евра, што е навистина извонредно за времето и општеството во кое живееме. Уметниците покажаа неверојатна солидарност. Во тие два месеци се водевме од демократските принципи – секој имаше право да го каже своето мислење и да биде сослушан, секој имаше задача и право да каже нешто, како и обврска да ја исполни задачата што ја презеде. Се беше транспарентно, на што сум најмногу горд. Имавме и огромна медиумска поддршка, како на локално ниво, така и пошироко, повторно благодарение на локалните медиуми и луѓето кои ги познаваа новинарите кои работат за националните медиуми. Значи, РТС  ја следеше нашата работа, како и ТВ Прва, Вечерње новости и така натаму.

Дали планирате да организирате повеќе активности насочени кон справување со последиците од пандемијата?

Милица: Мислам дека пандемијата ги погодува децата и семејствата, но мислам дека и нашите постари граѓани се подеднакво погодени, во поглед на финансиите, малите пензии, болестите или инвалидите, осаменоста. Така, веќе имаме идеја во нашите умови за нова активност каде што би сакале да ги поддржиме нашите постари граѓани.

Сега кога Балот заврши, знаеме колку е тоа физички и психички напорно, па затоа сме многу внимателни кога и што ќе започнеме. Од друга страна, имавме некои лични загуби, па чекаме работите малку да се средат, но се во добро време.